Tuesday, September 7, 2010

Σε Λιβανέζους η USB Bank!


Σε Λιβανέζους η USB Bank!

Ο κύβος ερρίφθη και η USB Bank φεύγει από κυπριακά χέρια και πάει σε λιβανέζικα. Όπως έχουμε μάθει όλοι οι μεγαλομέτοχοι της Τράπεζας έχουν αποφασίσει να πωλήσουν το μερίδιο τους στην λιβανέζικη τράπεζα Blc Bank η οποία προτίθεται να υποβάλει δημόσια πρόταση για εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας σε τιμή η οποία θα είναι κοντά στα €0,80.

Με λίγα λόγια προσφέρουν premium 14,3% σε σύγκριση με την υφιστάμενη τιμή της USB Bank στο ταμπλό του ΧΑΚ. Ήδη οι Λιβανέζοι αγόρασαν σήμερα μέσω ΧΑΚ το 10% της Τράπεζας και προτίθενται να απορροφήσουν όπως προαναφέραμε όλες τις εργασίες της. Σήμερα να σημειωθεί η USB έχει 19 καταστήματα σε όλη την Κύπρο και απασχολεί περίπου 200 άτομα προσωπικό.

Who is Who

Η Βlc Βank ξεκίνησε τη λειτουργία της στο γειτονικό Λίβανο το 1956 και σήμερα θεωρείται η 4η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας έχοντας 34 καταστήματα. Πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της είναι από το 2008 ο κ. Maurice Sehnaoui. Σήμερα προσφέρει στους πελάτες της όλου του είδους τις τραπεζικές εργασίες έχοντας ως στόχο πέραν από την Κύπρο να επεκταθεί και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Στο πρώτο εξάμηνο του 2010 η Blc ανακοίνωσε ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα με τα κέρδη της να φθάνουν στα $ 21.7 εκ. σε σύγκριση με $16,4 εκ. το περυσινό εξάμηνο, σημείωσαν δηλαδή αύξηση 32%

Νωρίτερα μεταδώσαμε ότι:

Θρίλερ για εξαγορά της USB Bank εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες, με τις πληροφορίες μας να κάνουν λόγο ότι οι μεγαλομέτοχοι της Τράπεζας αποφάσισαν να πωλήσουν τη συμμετοχή του σε μεγάλη λιβανέζικη τράπεζα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για τη USB επέδειξε ενδιαφέρον και μεγάλη ρωσική τράπεζα η οποία δεν διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της χώρας, εκπρόσωποι της οποίας βρέθηκαν στη χώρα μας χθες υποβάλλοντας σχετική πρόταση η οποία εξετάζεται.

Όπως έχουμε πληροφορηθεί οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν εντός της ημέρας και για το σκοπό αυτό θα εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση σύντομα. Φαβορί είναι οι Λιβανέζοι, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει εμπλοκή της τελευταίας στιγμής.

Για τη USB Bank ενδιαφέρον είχαν επιδείξει και η Τράπεζα Αναπτύξεως (cdb bank), μια ελληνική και μια ισραηλινή τράπεζα και ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ωστόσο η προσφορά των Λιβανέζων φαίνεται να είναι η καλύτερη.

Στη USB ελέγχει το 25,49% η εταιρεία Path Holdings, η Universal Life Insurance κατέχει το 9,99% και η Kaleta Services Ltd το 9,58%. Aπό εκεί και πέρα ποσοστό 9,57% ελέγχει η κ. Ιωάννα Χριστοφή (σύζυγος του Λάμπρου Χριστοφή), 8,16% ο κ. Γιάννος Κασουλίδης, η εταιρεία Jupiwind με 5,71% και η Advantage Capital Holdings με 5,31%. Ποσοστό 22,19% ελέγχει το ευρύ επενδυτικό κοινό.

Τέλος, αυτή την ώρα η μετοχή της Τράπεζας διαπραγματεύεται στο ΧΑΚ στα €0,70 με τους αγοραστές να βρίσκονται στα €0,66 και τους πωλητές στα €0,74.

source: sigmalive.com

Εθνική: Πουλά έως 20% της Finansbank – κάνει αύξηση μετοχικού


Εθνική: Πουλά έως 20% της Finansbank – κάνει αύξηση μετοχικού


Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και στην έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών, καθώς και στην πώληση του 20% της Finansbank προχωράει η Εθνική Τράπεζα, στοχεύοντας στην άντληση συνολικών κεφαλαίων ύψους 2,8 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετικές πληροφορίες του Capital.gr.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης περιλαμβάνει:

(α) Την άντληση κεφαλαίων ύψους 1,8 δισ. ευρώ περίπου, η οποία θα είναι πλήρως εγγυημένη και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου 2010, μέσω:
- Αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 631 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, μέσω της έκδοσης 121,4 εκατ. νέων κοινών μετοχών («Έκδοση Κοινών Μετοχών») με τιμή διάθεσης 5,20 ευρώ. Η προτεινόμενη αναλογία είναι 1 νέα κοινή ονομαστική μετοχή για κάθε 5 υφιστάμενες κοινές ονομαστικές μετοχές, και
- Έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων ύψους 1.184 εκατ. ευρώ μέσω της διάθεσης 227,6 εκατ. Ομολογιών μετατρέψιμων σε 227,6 κοινές ονομαστικές μετοχές της ΕΤΕ σε αναλογία 3 Μετατρέψιμες Ομολογίες για κάθε 8 υφιστάμενες κοινές μετοχές («Έκδοση Μετατρέψιμων Ομολογιών» και σε συνδυασμό με την Έκδοση Κοινών Μετοχών η «Συνδυασμένη Άντληση Κεφαλαίων»). Η τιμή μετατροπής των Μετατρέψιμων Ομολογιών θα είναι ίδια με την τιμή διάθεσης των Νέων Ονομαστικών Μετοχών (5,20 ευρώ). Η Έκδοση Κοινών Μετοχών και η Έκδοση Μετατρέψιμων Ομολογιών θα λάβουν χώρα ταυτόχρονα.

Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ διαθέτει τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις από την Γενική Συνέλευση των Μετόχων για να αποφασίσει τόσο την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου όσο και την Έκδοση Μετατρέψιμων Ομολογιών.

(β) Τη δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής θυγατρικής της ΕΤΕ, Finansbanκ («Προσφορά Finansbank»), η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τη διάθεση νέων όσο και υφιστάμενων μετοχών της τράπεζας. Η ΕΤΕ σε κάθε περίπτωση θα διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Finansbank το οποίο δεν θα είναι μικρότερο από το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της. Η διάθεση μετοχών της Finansbank θα γίνει το συντομότερο δυνατόν λαμβάνοντας υπόψη των συνθηκών στις κεφαλαιαγορές και αφού ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος Κεφαλαιακής Ενίσχυσής της, η ΕΤΕ εκτιμάται ότι θα αντλήσει κεφάλαια ύψους περίπου 2,8 δισ. ευρώ, με τα οποία ο Βασικός Δείκτης Κυρίων Κεφαλαίων (Core Tier 1) θα ενισχυθεί περίπου κατά 380 μονάδες βάσης.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ κ. Βασίλειος Ράπανος, δήλωσε: «Το προτεινόμενο Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης που ανακοινώθηκε σήμερα είναι απόδειξη της βελτίωσης του κλίματος για την ΕΤΕ και την Ελλάδα και μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός σταθμός στη διαδικασία οικονομικής προσαρμογής της χώρας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Απόστολος Ταμβακάκης, δήλωσε: «Το προτεινόμενο Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης αποτελεί ορόσημο για την ΕΤΕ καθώς ενισχύει αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση, επιτρέποντας στον Όμιλο να προετοιμαστεί έγκαιρα για να αντιμετωπίσει τη νέα μακροοικονομική συγκυρία στην κύρια αγορά που δραστηριοποιείται πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα τις στρατηγικές επιλογές του Ομίλου. Το προτεινόμενο Πρόγραμμα αντανακλά τη συνετή και προνοητική στάση της Τράπεζας στη διαχείριση κινδύνων και εποπτικών κεφαλαίων.»

Δείτε την πλήρη επίσημη ανακοίνωση στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία"

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδωσε τα εξής: Σε μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προχωράει η Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,8 δισ. ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αύξηση του μετοχικού θα πραγματοποιηθεί με απευθείας ΑΜΚ και με την έκδοση ομολογιακού μετατρέψιμου σε μετοχές εντός μιας εβδομάδας.

Παράλληλα, θα προχωρήσει και στην πώληση έως του 20% της Finanbank έναντι τιμήματος 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε συνδυασμό με τα 450 εκατ. ευρώ που έχει αντλήσει από την πρόσφατη έκδοση καλυμμένων ομολογιών (τον Αύγουστο), η ΕΤΕ θα διαθέτει ρευστότητα άνω των 3 δισ. ευρώ. Επίσης, η Τράπεζα θα προχωρήσει στην επιστροφή 350 εκατ. ευρώ που αφορούν τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου, ενώ με την ολοκλήρωση των προαναφερθέντων σχεδίων το Core Tier I θα διαμορφωθεί στο 14-14,5%.

Στόχος της άντλησης των κεφαλαίων, σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας, δεν είναι να προχωρήσει ο όμιλος σε εξαγορές, αλλά πρωτίστως να δώσει μια διέξοδο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσα από αυτή την κίνηση, ώστε να μπορέσουν να αντληθούν κεφάλαια από τις αγορές.

Αλλωστε οι τραπεζίτες θεωρούν ότι σε αυτή την φάση δεν έχει νόημα να ανταλλάσσουν μεταξύ τους κεφάλαια στη διατραπεζική, ενώ και οι συγχωνεύσεις δεν αποτελούν πρωτεύων ζήτημα. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, το θέμα είναι μέσα από την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές να χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Deutsche Bank, Goldman Sachs, Credit Suisse, Morgan Stanley και το Τ.Τ.

source: capital.gr

Παραμένει ουδέτερη για τις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank


Παραμένει ουδέτερη για τις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank

Διατηρεί την ουδέτερη στάση της για τις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank μετά και την ανάλυση των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου τα οποία όπως αναφέρει δεν περιείχαν εκπλήξεις. Τα προ προβλέψεων έσοδα ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λόγω επαναποτίμησης περιουσιακών στοιχείων και μειώσεων στα κόστη. Το ενδιαφέρον συνεχίζει να εστιάζεται στην ποιότητα του ενεργητικού και εκτιμά πως η ορατότητα για την κερδοφορία παραμένει χαμηλή ενώ η τάση στο ενεργητικό είναι μάλλον ότι θα χειροτερεύσει.

Ο οίκος έχει δώσει σύσταση διακράτησης για την Εθνική Τράπεζα με τιμή στόχο τα 11,80 ευρώ, σύσταση διακράτησης με τιμή στόχο τα 5,60 ευρώ για τη Eurobank, σύσταση διακράτησης με τιμή στόχο τα 5,30 ευρώ για την Alpha Bank, σύσταση διακράτησης με τιμή στόχο τα 4,10 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου και σύσταση διακράτησης με τιμή στόχο τα 1,90 ευρώ για την Marfin.

source: reporter.gr

Αλλαγές στις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών από Goldman Sachs


Αλλαγές στις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών από Goldman Sachs

Τα αποτελέσματα των τραπεζών παραμένουν ισχυρά σε ότι αφορά την κατάσταση αποτελεσμάτων σημειώνει η Goldman Sachs σε έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες αλλά τονίζει πως δεν πρόσφεραν ανακούφιση αναφορικά με τις ανησυχίες που υπάρχουν γύρω από τα θέματα ρευστότητας των τραπεζών. Ο οίκος στην έκθεσή του δε δίνει σύσταση και τιμή στόχο για τις ΑΤΕ Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Τράπεζα Πειραιώς αφού είναι σύμβουλος της Πειραιώς.

Για όλες τις τράπεζες δίνει σύσταση ουδέτερη. Σε ό,τι αφορά τις τιμές στόχους δίνει τα 5,10 ευρώ από 5,30 ευρώ για την Alpha Bank, για την Τράπεζα Κύπρου δίνει τα 4,80 ευρώ από 4,70 ευρώ, για τη Eurobank τα 5,20 ευρώ από 5,40 ευρώ, για την Ελληνική τα 0,98 ευρώ από 0,95 ευρώ, για τη Marfin τα 1,60 ευρώ από 1,65 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα τα 9,30 ευρώ από 9,70 ευρώ.

source: reporter.gr

Πλησιάζει το ρεκόρ του ο χρυσός


Πλησιάζει το ρεκόρ του ο χρυσός

Σε ανοδικό έδαφος κινείται ο χρυσός στις συναλλαγές της Τρίτης καθώς οι επενδυτές στρέφονται και πάλι στο πολύτιμο μέταλλο εν μέσω νέων ανησυχιών για την υγεία των ευρωπαϊκών τραπεζών και την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Δεκεμβρίου κερδίζει 8,20 δολ. ή 0,7% στα 1.259,30 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ενώ νωρίτερα αναρριχήθηκε έως τα 1.261,60 δολ. ανά ουγγια πλησιάζοντας το ιστορικό υψηλό των 1.266,50 δολ. ανά ουγγιά που σημείωσε τον περασμένο Ιούνιο.

Οι ανησυχίες για τον κίνδυνο εκτροχιασμού της παγκόσμιας ανάκαμψης από την εξάπλωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους οδήγησαν το πολύτιμο μέταλλο που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αναταράξεων σε νέο ιστορικό ρεκόρ τον περασμένο Ιούνιο.

Οι ανησυχίες αυτές υποχώρησαν μετά τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ωστόσο επανήλθαν σήμερα στο προσκήνιο μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal πως οι τράπεζες υποτίμησαν τους κινδύνους από την έκθεση τους σε κυβερνητικά ομόλογα.

Προσθέτοντας στις ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη, τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως τις δημοσιότητας από την Γερμανία έδειξαν πτώση 2,2% στις παραγγελίες του μεταποιητικού τομέα τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο καθώς υποχώρηση η ζήτηση για αγαθά και οι παραγγελίες από το εξωτερικό μειώθηκαν. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση 0,4% στις παραγγελίες.

source: capital.gr

Σκληρή διάψευση Marfin


Σκληρή διάψευση Marfin


Σε ασυνήθιστα σκληρή διάψευση σημερινού δημοσιεύματος προέβηκε το απόγευμα η Marfin Popular Bank, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει οιαδήποτε διαπραγμάτευση με οποιοδήποτε φορέα για πώληση της.

«Από τη Marfin Popular Bank διαψεύδεται κατηγορηματικά δημοσίευμα», αναφέρει η ανακοίνωση, «ότι δήθεν εξετάζεται η πώληση της Τράπεζας. Το δημοσίευμα είναι παντελώς ανυπόστατο καθώς δεν υπάρχει καμιά διαπραγμάτευση με οποιονδήποτε φορέα, όπως αναληθώς δημοσιεύεται στο δημοσίευμα».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η Marfin τονίζει ότι η «συνεχιζόμενη αναπαραγωγή ανυπόστατων φημών προκαλεί απορία για τα πραγματικά κίνητρα των εμπλεκομένων».

Το δημοσίευμα δημοσιεύθηκε στο InBusiness και έφερε τον Ανδρέα Βγενόπουλο να διαπραγματευόταν πώληση της Marfin στην ολλανδική ING – το όνομα της οποίας είχε έρθει στη δημοσιότητα και πριν λίγες βδομάδες.

source: stockwatch.com.cy

ΗΠΑ: Στο 10% βλέπουν την ανεργία BofA και Morgan Stanley


ΗΠΑ: Στο 10% βλέπουν την ανεργία BofA και Morgan Stanley

Η ανεργία στις ΗΠΑ αναμένεται να αγγίξει το 10% στους επόμενους μήνες, καθώς η οικονομία αποτυγχάνει να αναπτυχθεί αρκετά γρήγορα ώστε να απασχολήσει τους ανθρώπους που εντάσσονται ξανά στο εργατικό δυναμικό.

Τα παραπάνω υποστηρίζουν οικονομολόγοι της BofA Merrill Lynch Global Research και της Morgan Stanley.

Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν 67.000 τον Αύγουστο, μετά από την άνοδο των 107.000 του προηγουμένου μήνα, ενώ η ανεργία σημείωσε άνοδο στο 9,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι εργοδότες, μεταξύ των οποίων και οι κρατικές υπηρεσίες, έχουν προσθέσει 723.000 εργαζόμενους στο μισθολόγιό τους μέχρι στιγμής από την αρχή του έτους, αποδεικνύοντας ότι θα χρειαστούν χρόνια για να ανακτηθούν οι 8,4 εκατ. θέσεις εργασίας που χάθηκαν στη διάρκεια της ύφεσης, στη μεγαλύτερη μεταπολεμική απώλεια θέσεων.

Παρόλα αυτά, τα στοιχεία του Αυγούστου διασκέδασαν τις ανησυχίες ότι η οικονομία παραπαίει, και ίσως καθυστερήσουν και τη λήψη δράσης από την αμερικανική κεντρική τράπεζα.

«Η ανάπτυξη είναι πολύ μέτρια ώστε να μειωθεί επιτυχώς ο δείκτης της ανεργίας, δήλωσε η Michelle Meyer, οικονομολόγος της BofA Merrill Lynch στη Νέα Υόρκη.

«Σε αυτό το επίπεδο, περίπου ένα χρόνο μετά από την έναρξη της ανάκαμψης, η δημιουργία θέσεων εργασίας παραμένει χαμηλή», προσθέτει.

Εξάλλου, η BofA Merrill Lynch αναβαθμίζει το στόχο για το ποσοστό της ανεργίας το 2011 στις ΗΠΑ στο 10,1%, υψηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη του 9,5%, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο 1,8% για όλο το 2011, έναντι εκτιμήσεων για 2,3%.

Οι Richard Berner και David Greenlaw της Morgan Stanley προβλέπουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2010 θα διαμορφωθεί στο 2%.

«Με τέτοια χαμηλά ποσοστά, αναμένεται και υψηλή ανεργία στο τέλος του έτους, πιθανώς στο 9,7% από το 9,4% που είχαμε αρχικά προβλέψει.

source: capital.gr

WSJ: "Αναξιόπιστα τα stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών"


WSJ: "Αναξιόπιστα τα stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών"


Αρκετές ήταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες που δεν έδωσαν ακριβείς πληροφορίες για τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών stress test, γεγονός που καθιστά τα συγκεκριμένα τεστ αναξιόπιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.

Πιο αναλυτικά, σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal παρουσιάζει ανάλυση που δείχνει ότι τα stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν λαμβάνουν υπόψη, στο βαθμό που θα έπρεπε, τον κίνδυνο που προκύπτει από την κατοχή κρατικών ομολόγων υψηλού ρίσκου.

Στο πλαίσιο των τεστ, αναφέρει το δημοσίευμα, 91 από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες έπρεπε να αποκαλύψουν το ύψος των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης που διατηρούν. Ωστόσο ορισμένες τράπεζες δεν έδωσαν τη σωστή εικόνα του των χρεών τους, καθώς κάποιες από αυτές δεν συμπεριέλαβαν συγκεκριμένα ομόλογα και άλλες μείωσαν το ύψος των ομολόγων υπολογίζοντας τις θέσεις short που διατηρούσαν. Όλα αυτά, σύμφωνα με την Wall Street Journal δεν έγινα γνωστά τον Ιούλιο, όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των stress test.

Δεδομένων των περιορισμένων στοιχείων που γνωστοποιήθηκαν, δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί ο αριθμός των τραπεζών που εξαίρεσαν μέρος των ομολόγων που κατέχουν, πόσο μάλλον ο συνολικός αντίκτυπος της συγκεκριμένης τακτικής στα αποτελέσματα των stress tests, αναφέρει η εφημερίδα.

Ωστόσο η έκθεση σε κρατικά ομόλογα τουλάχιστον ορισμένων τραπεζών, όπως η Barclays και η Credit Agricole, μειώθηκε σημαντικά, σύμφωνα με αξιωματούχους του κλάδου. Την ασάφεια ενισχύει το γεγονός ότι τα επίπεδα των κρατικών ομολόγων που αναφέρονται στα stress test διαφέρουν, μερικές φορές σημαντικά, ακόμη και σε σύγκριση με τους ισολογισμούς των ίδιων των τραπεζών.

source: capital.gr

Σθεναρή ανάκαμψη διεθνών υπηρεσιών


Σθεναρή ανάκαμψη διεθνών υπηρεσιών


Σθεναρή ανάκαμψη παρουσιάζει ο τομέας των διεθνών υπηρεσιών, την ίδια στιγμή που άλλοι βασικοί τομείς της οικονομίας καταγράφουν επιδείνωση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών, οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών κατέγραψαν μεγάλη αύξηση 35,5% τον Αύγουστο. Οι αιτήσεις, που αποτελούν σαφή ένδειξη για την πορεία του τομέα των διεθνών υπηρεσιών, έφθασαν τις 1.260 έναντι 930 το περσινό Αύγουστο.

Η αύξηση δίνει ανάσα αισιοδοξίας στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που προβληματίζεται μετά την απότομη αύξηση του πληθωρισμού, την καθίζηση των πωλήσεων ακινήτων και την αύξηση της ανεργίας.

Η αύξηση του τομέα διεθνών υπηρεσιών, που αντανακλάται επίσης στις αυξημένες καταθέσεις από τρίτες χώρες, ενισχύει τις προσδοκίες για βελτίωση των μεγεθών στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα. Η ανάκαμψη της ρωσικής και της ουκρανικής οικονομίας ενισχύει τη μεγέθυνση του τομέα των διεθνών υπηρεσιών, που θεωρείται από τους σημαντικότερους για την κυπριακή οικονομία.

Τους οκτώ μήνες του 2010 οι αιτήσεις για εγγραφές καταγράφουν μεγάλη άνοδο 25,6% και έφθασαν τις 12.417 από 9.888 τους πρώτους οκτώ μήνες του 2009.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών στην Κύπρο ανερχόταν τέλος Αυγούστου 2010 στις 230.938.

source: stockwatch.com.cy
Share |