Tuesday, September 7, 2010

Σε Λιβανέζους η USB Bank!


Σε Λιβανέζους η USB Bank!

Ο κύβος ερρίφθη και η USB Bank φεύγει από κυπριακά χέρια και πάει σε λιβανέζικα. Όπως έχουμε μάθει όλοι οι μεγαλομέτοχοι της Τράπεζας έχουν αποφασίσει να πωλήσουν το μερίδιο τους στην λιβανέζικη τράπεζα Blc Bank η οποία προτίθεται να υποβάλει δημόσια πρόταση για εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας σε τιμή η οποία θα είναι κοντά στα €0,80.

Με λίγα λόγια προσφέρουν premium 14,3% σε σύγκριση με την υφιστάμενη τιμή της USB Bank στο ταμπλό του ΧΑΚ. Ήδη οι Λιβανέζοι αγόρασαν σήμερα μέσω ΧΑΚ το 10% της Τράπεζας και προτίθενται να απορροφήσουν όπως προαναφέραμε όλες τις εργασίες της. Σήμερα να σημειωθεί η USB έχει 19 καταστήματα σε όλη την Κύπρο και απασχολεί περίπου 200 άτομα προσωπικό.

Who is Who

Η Βlc Βank ξεκίνησε τη λειτουργία της στο γειτονικό Λίβανο το 1956 και σήμερα θεωρείται η 4η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας έχοντας 34 καταστήματα. Πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της είναι από το 2008 ο κ. Maurice Sehnaoui. Σήμερα προσφέρει στους πελάτες της όλου του είδους τις τραπεζικές εργασίες έχοντας ως στόχο πέραν από την Κύπρο να επεκταθεί και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Στο πρώτο εξάμηνο του 2010 η Blc ανακοίνωσε ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα με τα κέρδη της να φθάνουν στα $ 21.7 εκ. σε σύγκριση με $16,4 εκ. το περυσινό εξάμηνο, σημείωσαν δηλαδή αύξηση 32%

Νωρίτερα μεταδώσαμε ότι:

Θρίλερ για εξαγορά της USB Bank εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες, με τις πληροφορίες μας να κάνουν λόγο ότι οι μεγαλομέτοχοι της Τράπεζας αποφάσισαν να πωλήσουν τη συμμετοχή του σε μεγάλη λιβανέζικη τράπεζα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για τη USB επέδειξε ενδιαφέρον και μεγάλη ρωσική τράπεζα η οποία δεν διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της χώρας, εκπρόσωποι της οποίας βρέθηκαν στη χώρα μας χθες υποβάλλοντας σχετική πρόταση η οποία εξετάζεται.

Όπως έχουμε πληροφορηθεί οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν εντός της ημέρας και για το σκοπό αυτό θα εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση σύντομα. Φαβορί είναι οι Λιβανέζοι, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει εμπλοκή της τελευταίας στιγμής.

Για τη USB Bank ενδιαφέρον είχαν επιδείξει και η Τράπεζα Αναπτύξεως (cdb bank), μια ελληνική και μια ισραηλινή τράπεζα και ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ωστόσο η προσφορά των Λιβανέζων φαίνεται να είναι η καλύτερη.

Στη USB ελέγχει το 25,49% η εταιρεία Path Holdings, η Universal Life Insurance κατέχει το 9,99% και η Kaleta Services Ltd το 9,58%. Aπό εκεί και πέρα ποσοστό 9,57% ελέγχει η κ. Ιωάννα Χριστοφή (σύζυγος του Λάμπρου Χριστοφή), 8,16% ο κ. Γιάννος Κασουλίδης, η εταιρεία Jupiwind με 5,71% και η Advantage Capital Holdings με 5,31%. Ποσοστό 22,19% ελέγχει το ευρύ επενδυτικό κοινό.

Τέλος, αυτή την ώρα η μετοχή της Τράπεζας διαπραγματεύεται στο ΧΑΚ στα €0,70 με τους αγοραστές να βρίσκονται στα €0,66 και τους πωλητές στα €0,74.

source: sigmalive.com

No comments:

Share |