Wednesday, February 2, 2011

ΗΠΑ: Αύξηση ανάλογη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού


ΗΠΑ: Αύξηση ανάλογη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού

Αύξηση ανάλογη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.


Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2,594 εκατ. βαρέλια στα 343,159 εκατ. βαρέλια, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία Ενέργειας, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να κάνουν λόγο για άνοδο κατά 2,6 εκατ. βαρέλια.

Την ίδια στιγμή τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 6,154 εκατ. βαρέλια στα 236,228 εκατ. βαρέλια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο κατά 1,8 εκατ. βαρέλια.

Τα διυλισμένα αποθέματα υποχώρησαν κατά 1,579 εκατ. βαρέλια στα 164,078 εκατ. βαρέλια, Οι αναλυτές είχαν προβλέψει πτώση κατά 1,1 εκατ. βαρέλια.

Η παραγωγική δυναμικότητα των αμερικανικών διυλιστηρίων αυξήθηκε στο 84,5% από 81,8%.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα


ΗΠΑ: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα

Συνολικά 187.000 θέσεις εργασίας πρόσθεσε τον Ιανουάριο ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ σύμφωνα με την έρευνα για την απασχόληση της ADP.


Τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για την αμερικανική αγορά εργασίας ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 143.000 θέσεις εργασίας.

Στον κλάδο των υπηρεσιών οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 166.000 ενώ στη βιομηχανία σημείωσαν άνοδο κατά 21.000. Εξ αυτών οι μικρές επιχειρήσεις (έως 49 υπαλλήλους) προσέθεσαν 97.000, οι μεσαίες (50 έως 499) 79.000 και οι μεγάλες (άνω των 499) 11.000.

Την ερχόμενη Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την ανεργία με τους αναλυτές να περιμένουν αύξηση του ποσοστού στο 9,5% από 9,4% και αύξηση των καταστάσεων μισθοδοσίας κατά 136.000


source: capital.gr

Πορτογαλία: Άντλησε €1,255 δισ. από 6μηνα και 12μηνα έντοκα γραμμάτια


Πορτογαλία: Άντλησε €1,255 δισ. από 6μηνα και 12μηνα έντοκα γραμμάτια


Δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 6 και 12 μηνών, συνολικού ύψους 1,255 δισ. ευρώ, πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη ο πορτογαλικός Οργανισμός Διαχείρισης Χρέους και το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος του Οργανισμού ήταν η πώληση 1 δισ. και 1,25 δισ. ευρώ.

«Εντυπωσιακά» χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της δημοπρασίας ο Cyril Regnat, αναλυτής της Natixis. Ο ίδιος αναφέρει πως η δημοπρασία, που συγκέντρωσε ποσό ελαφρώς υψηλότερο από το στόχο, αντανακλά την αυξανόμενη διάθεση ανάληψης κινδύνου από τους επενδυτές. Ωστόσο, επισημαίνει πως διατηρούνται ακόμα κάποιες επιφυλάξεις για τα πορτογαλικά ομόλογα.

Παράλληλα, «Επιτυχημένη» χαρακτήρισε το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας τη σημερινή δημοπρασία, με το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης να προέρχεται από επενδυτές του εξωτερικού.

«Αυτό το καλό αποτέλεσμα δείχνει πως οι αγορές έχουν εμπιστοσύνη στις πολιτικές που εφαρμόζει η χώρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.



source: capital.gr

Ιρλανδία: Υποβάθμιση μίας βαθμίδας από Standard & Poor΄s


Ιρλανδία: Υποβάθμιση μίας βαθμίδας από Standard & Poor΄s


Την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας υποβάθμισε, σε "Α-" από "Α" προηγουμένως, η Standard & Poor΄s. Παράλληλα ο οίκος υποβάθμισε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας σε "Α-2" από "Α-1", επισημαίνοντας πως οι αξιολογήσεις παραμένουν σε CreditWatch με αυξημένη πιθανότητα περαιτέρω υποβάθμισης. Η αξιολόγηση Μεταφοράς και Μετατρεψιμότητας (Transfer & Convertibility) για την Ιρλανδία διατηρείται σε "ΑΑΑ".

Στην έκθεσή του ο αναλυτής της Standard & Poor΄s, Frank Gill σημειώνει πως η υποβάθμιση αντανακλά την αρνητική αναθεώρηση του κινδύνου της χώρας ως προς τον τραπεζικό κλάδο (BICRA) σε επίπεδο "6" από "4" προηγουμένως.

"Οι αξιολογήσεις παραμένουν σε CreditWatch αντικατοπρίζοντας την οπτική μας πλευρά για την αβεβαιότητα που περιβάλλει το μέγεθος των κεφαλαιακών αναγκών του χρηματοπιστωτικού κλάδου, που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση".

Ο οίκος εκτιμά πως οι εξωτερικές υποχρεώσεις των ιρλανδικών τραπεζικών ομίλων ξεπερνούν το 170% του ΑΕΠ της χώρας. "Οι τοπικές τράπεζες στηρίζονται για την ώρα σχεδόν εξ΄ ολοκλήρου στην ΕΚΤ για την αναχρηματοδότηση του χρέους τους", αναφέρει ο Gill. Και συμπληρώνει: "Σε περίπτωση που οι συνθήκες στην αγορά εργασίας επιδεινωθούν, ενδεχόμενη αύξηση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα λογιστικά βιβλία των τοπικών τραπεζών θα μπορούσε να ωθήσει τις ανάγκες επιπρόσθετων κεφαλαίων υψηλότερα από το επίπεδο που εκτιμούμε σήμερα".



source: capital.gr

Ευρωζώνη: Αύξηση 0,8% στο δείκτη τιμών παραγωγού το Δεκέμβριο (εκτ.:+0,7%)


Ευρωζώνη: Αύξηση 0,8% στο δείκτη τιμών παραγωγού το Δεκέμβριο

Πηγή:www.capital.gr

Goldman Sachs: Μειώνει τιμές-στόχους για Alpha Bank και Eurobank


Goldman Sachs: Μειώνει τιμές-στόχους για Alpha Bank και Eurobank


Το πτωτικό ρίσκο υποχωρεί για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, ωστόσο οι πιέσεις στην κερδοφορία παραμένουν, εκτιμά η Goldman Sachs σε ανάλυση της για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με ημερομηνία 1η Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά στις ελληνικές τράπεζες, μειώνει την τιμή-στόχο για την μετοχή της Πειραιώς στα 1,50 από τα 1,52 ευρώ, για την τιμή της Εθνικής τη διατηρεί στα 7,2 ευρώ, όπως και το ΤΤ στα 2,60 ευρώ.

Ακόμη, μειώνει την τιμή για την Eurobank στα 4,50 από τα 4,80 ευρώ και για την Alpha Bank στα 4,50 από τα 4,90 ευρώ, ενώ διατηρεί τις τιμές για Αγροτική Τράπεζα (0,40 ευρώ), Τράπεζα Κύπρου (3,20 ευρώ) και Marfin Popular Bank (1 ευρώ).


source: capital.gr

Momentum 200 ημερών στη Σοφοκλέους


Momentum 200 ημερών στη Σοφοκλέους


Η χθεσινή άνοδος, με τις τράπεζες να δίνουν "ρεσιτάλ ερμηνείας" στο ταμπλό, δεν μπορεί να οφείλεται μόνο σε μαζικό κλείσιμο short θέσεων αλλά και σε "άνοιγμα" νέων σημαντικών θέσεων αγοράς.

Η πρώτη ισχυρή ένδειξη ότι κάτι όντως αλλάζει ήρθε από την Credit Suisse και την αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς μετοχών από "underweight", ενώ λίγες μερικές μέρες νωρίτερα είχε αναβαθμίσει τις ελληνικές τράπεζες. Η είδηση της έκθεσης για την ελληνική οικονομία έδωσε το πράσινο φως σε πολλά desks ξένων που παρακολουθούν Ελλάδα και είχαν αρχίσει να "σκέφτονται" σοβαρά να ποντάρουν στο στοίχημα της ευρωπαϊκής λύσης στο πρόβλημα χρέους!

Το κλείσιμο short θέσεων φάνηκε και στο ΧΠΑ, ειδικά στο παράγωγο προϊόν του FTSE/ASE-20 που "έκλεισε" το discount, ενώ και για τη μετοχή της ΕΤΕ, που "καρφώθηκε" χθες στα 7,6 ευρώ, αυτό έγινε με τις υποχρεωτικές εσπευσμένες αγορές πτωτικών παικτών.


Παράλληλα με την ευρωπαϊκή λύση, τον μηχανισμό στήριξης και την επιμήκυνση των δανείων, ισχυρό "σήμα" αγοράς δόθηκε από την ανοδική διάσπαση του εκθετικού κινητού μέσου όρου 200 ημερών (ΕΚΜΟ) από τον Γενικό Δείκτη αλλά και από 10 δεικτοβαρείς μετοχές, ενισχύοντας το ανοδικό momentum του Χ.Α.

Με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει χθες στις 1.663 μονάδες, ουσιαστικά διασπάστηκε η πολύ ισχυρή αντίσταση του κινητού μέσου όρου 200 ημερών στις 1.618 μονάδες. Ταυτόχρονα και ο FTSE/ASE-20 "έσπασε το οχυρό" των 200 ημερών στις 780 μονάδες.

Οι διασπάσεις του ΕΚΜΟ 200 ημερών αποτελούν ένα από τα πιο bullish σήματα στη γλώσσα των τεχνικών αναλυτών αλλά και των διαχειριστών κεφαλαίων. Το προηγούμενο cross μεταξύ του ΕΚΜΟ 200 ημερών και του Γ.Δ. ήταν σήμα πώλησης στις 20 Νοεμβρίου του 2009 στις 2.450 μονάδες, με απόδοση 45% περίπου. Έκτοτε, ο Γενικός Δείκτης και ο δείκτης των blue chips ουδέποτε διέσπασαν ανοδικά τον ΕΚΜΟ 200 ημερών παρά μόνο χθες!

Το στοιχείο το οποίο ενδυναμώνει τη θετική εικόνα στο Χ.Α. είναι η εξέλιξη στους όγκους των συναλλαγών. Στη χθεσινή συνεδρίαση, η μέση συναλλακτική δραστηριότητα σε τεμάχια για τις 20 μετοχές του "εικοσάρη" ήταν κατά μέσο όρο 120% υψηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων 6 μηνών! +274% περισσότερα τεμάχια για τη ΔΕΗ, +156% για τη Μυτιληναίος, +157% για την Ελλάκτωρ. Με τον υπερδιπλασιασμό στα τεμάχια που διακινούνται καθημερινά από τις 12 Ιανουαρίου και έπειτα είναι φανερό ότι κάποιοι "παίρνουν θέση" στην αγορά.

Εκτός από την Coca Cola 3E, που ήταν ήδη σε ανοδική τροχιά από τον Μάιο του 2009, οι άλλες 9 μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης που διέσπασαν ανοδικά τους εκθετικούς κινητούς μέσους όρους 200 ημερών από τις 12 Ιανουαρίου μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση είναι οι τίτλοι των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τράπεζα Κύπρου, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.

Το μεγάλο "στοίχημα" θα παιχτεί με την πορεία της ΕΤΕ, της οποίας ο ΕΚΜΟ 200 ημερών είναι στα 8,52 ευρώ έναντι 7,6 ευρώ στο ταμπλό, δηλαδή περίπου 12% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Σε αντίθεση με την Κύπρου, όλες οι άλλες τραπεζικές συμμετοχές κινούνται χαμηλότερα από τον ΕΚΜΟ 200 ημερών τους, ωστόσο κάποιες είναι πλέον σε... απόσταση βολής! Η EFG Eurobank και το Τ.Τ. απέχουν 3% και 4% αντίστοιχα, ενώ η Alpha Bank 7%.

source: euro2day.gr

UPS: Αύξηση 44% στα τριμηνιαία κέρδη


UPS: Αύξηση 44% στα τριμηνιαία κέρδη

Αύξηση της κερδοφορίας της στο τέταρτο τρίμηνο κατά 44% ανακοίνωσε η United Parcel Service (UPS) και εκτίμησε ότι τα κέρδη του 2011 θα ανέλθουν σε επίπεδα - ρεκόρ.

Αύξηση της κερδοφορίας της στο τέταρτο τρίμηνο κατά 44% ανακοίνωσε η United Parcel Service (UPS) και εκτίμησε ότι τα κέρδη του 2011 θα ανέλθουν σε επίπεδα - ρεκόρ.

Η Νο1 εταιρεία μεταφοράς δεμάτων στον κόσμο εμφάνισε τριμηνιαία κέρδη ύψους 1,81 δισ. δολαρίων ή 1,11 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι κερδών 1,26 δισ. δολαρίων ή 75 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.

Τα έσοδά της αυξήθηκαν στα 13,42 δισ. δολάρια από 12,38 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2009.

source: naftemporiki.gr

Συνεχίζει να ενισχύεται το ευρώ, "άγγιξε" τα $1,3860


Συνεχίζει να ενισχύεται το ευρώ, "άγγιξε" τα $1,3860


Το ευρώ αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο στα 1,3860 δολάρια κατά τη διάρκεια των ασιατικών συναλλαγών, καθώς τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ και ο εφησυχασμός των ανησυχιών σχετικά με τις αναταραχές στην Αίγυπτο οδήγησαν τους επενδυτές να στρέφονται προς πιο επικίνδυνα assets. Τα ισχυρά στοιχεία του μεταποιητικού τομέα των ΗΠΑ τροφοδότησαν αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη με αποτέλεσμα να βλέπουμε το δολάριο να υποχωρεί έναντι όλων των υπολοίπων ισχυρών νομισμάτων.

Επιπλέον, η έντονη φημολογία περί επερχόμενης αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ συντέλεσε ώστε οι επενδυτές να αγοράζουν ευρώ αντί για δολάριο. Το δολάριο υποχώρησε σε σχεδόν ιστορικό χαμηλό έναντι του ελβετικού φράγκου στα 0,9346 σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό χαμηλό των 0,9301 ελβετικών φράγκων που σημειώθηκε κατά την περυσινή χρονιά.

source: capital.gr

Κέρδη 1,8% για τον Nikkei, ανησυχία για το "χτύπημα" του Yasi


Κέρδη 1,8% για τον Nikkei, ανησυχία για το "χτύπημα" του Yasi


Με τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη από το Νοέμβριο έκλεισε την Τετάρτη ο ιαπωνικός Nikkei, ενισχυμένος σε ποσοστό 1,76% στις 10.457,36 μονάδες, με ώθηση από τις μετοχές real estate. Κέρδη και στην Αυστραλία, παρά την ανησυχία για το «χτύπημα» του κυκλώνα Yasi.

Μετά την πρόσφατη διόρθωση στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο, οι μετοχές του κλάδου των ακινήτων της Ιαπωνίας είναι σε θέση να προσελκύσουν μεγάλο μέρος κεφαλαιακών εισροών από το εξωτερικό, όπως εξηγεί σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ο αναλυτής της Credit Suisse, Masahiro Mochizuki, εκτιμώντας ότι οι προσδοκίες περαιτέρω ανόδου τιμών στα ακίνητα της χώρας θα έχουν παγιωθεί μέσα στους επόμενους 12 μηνές.

Ο ίδιος εξηγεί πως τα risk premia σε ιαπωνικά REITs (που υπολογίζονται ως διαφορά μεταξύ της μέσης μερισματικής τους απόδοσης από την απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων) υποδηλώνουν ότι υπάρχει «χώρος» για συνέχιση της ανόδου. «Σε αυτή τη βάση, είναι πιο λογικό από οικονομικής άποψης να επενδύσει κάποιος στον ιαπωνικό κλάδο ακινήτων, έναντι των αντίστοιχων κλάδων στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη» προσθέτει.

Ενδεικτική ήταν σήμερα η άνοδος της Mitsui Fudosan σε ποσοστό 2,88%, της Mitsubishi Estate σε ποσοστό 2,39%, της Tokyu Land Corp σε ποσοστό 2,35%, ενώ με κέρδη άνω του 3% έκλεισαν επίσης οι Tokyo Tatemono Co. και Sumitomo Realty & Development.

Σε θετικό έδαφος, με κέρδη 0,93%, ολοκλήρωσε και το Χρηματιστήριο της Αυστραλίας, παρά τη διάχυτη ανησυχία για το «χτύπημα» του κυκλώνα Yasi, του ισχυρότερου στην ιστορία της χώρας. Στις 7 το πρωί (τοπική ώρα) ο κυκλώνας βρισκόταν σε απόσταση 555-560 χιλιομέτρων από τις περιοχές Cairns και Townsville -όπου οι ταχύτητες των ανέμων υπολογίζεται ότι θα «πιάσουν» τα 300 χλμ/ ώρα και οι οποίες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη απειλή- κινούμενος νότια-νοτιοδυτικά με ταχύτητα 30 χλμ/ ώρα.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, αναμένεται παράλληλα μεγάλη άνοδος της στάθμης της θάλασσας, ενώ ήδη οι αρχές προχωρούν σε εκκενώσεις περιοχών.

Μετοχές του ασφαλιστικού κλάδου της Αυστραλίας κινήθηκαν σήμερα πτωτικά, με την Suncorp Group να υποχωρεί 1,79% και την Australia Group Ltd να υποχρεώνεται σε απώλειες 2,41%.

Οι αγορές σε Κίνα, Ταϊβάν και Ν. Κορέα παραμένουν σήμερα κλειστές λόγω αργίας. Μικρά κέρδη 0,115 σημείωσε στη Νέα Ζηλανδία ο δείκτης ΝΖΧ 50, ο Straits Times στη Σιγκαπούρη ενισχύθηκε 0,83%, ενώ ανοδικά σε ποσοστό περί του 1% κινείται στην Ινδία ο δείκτης Sensex 30.



source: capital.gr

Οργή λαού στην Αίγυπτο - Άνευ προηγουμένου αναβρασμός στον Αραβικό κόσμο – Τελευταία θητεία θα είναι αυτή για τον Μπουμπάρακ


Οργή λαού στην Αίγυπτο - Άνευ προηγουμένου αναβρασμός στον Αραβικό κόσμο – Τελευταία θητεία θα είναι αυτή για τον Μπουμπάρακ

Οι δρόμοι του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας και των άλλων μεγάλων πόλεων της Αιγύπτου σείονται από τις φωνές εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών που ζητούν επιμόνως εδώ και οκτώ ημέρες την απομάκρυνση του Χόσνι Μουμπάρακ από την προεδρεία της χώρας. Στην Πλατεία Ελευθερίας της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας εκτυλίσσεται αυτή τη νύχτα ένας πραγματικός σεισμός. Στο σύντομο διάγγελμα που απηύθυνε ο Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε την πρόθεση του να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου, ενώ διαβεβαίωσε τον αιγυπτιακό λαό ότι το προσεχές διάστημα θα δουλέψει σκληρά ώστε να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους.

Διακηρυγμένος στόχος της αντιπολίτευσης, η οποία αποτελείται από ετερόκλητες δυνάμεις (ισλαμιστές, φιλελευθέρους, εθνικιστές και αριστερούς) είναι η εκδίωξη του Μουμπάρακ έως την Παρασκευή. Αν και ο γηραιός δικτάτορας θεωρείται από τους πλέον επιδέξιους χειριστές κρίσεων στον κόσμο, ο όγκος των σημερινών διαδηλώσεων, η επαμφοτερίζουσα στάση των ενόπλων δυνάμεων και οι αποστάσεις που λαμβάνουν οι ΗΠΑ και η Τουρκία από το καθεστώς του, φαίνεται να ενισχύουν την πρόβλεψη ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί. Ήδη, Αμερική και Ευρώπη κάνουν λόγο για «μετάβαση», αδειάζοντας έτσι και επισήμως τον κ. Μουμπάρακ.

Ταυτόχρονα, οι λαϊκές εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο έχουν σημάνει συναγερμό σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και το Μαγκρέμπ, καθώς τα αυταρχικά καθεστώτα που κυριαρχούν στην περιοχή φοβούνται ότι ο τα «η επανάσταση των γιασεμιών» θα επεκταθεί και στις δικές τους χώρες. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας προχώρησε την Τρίτη σε εσπευσμένο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, προκειμένου να προλάβει τις εξελίξεις, ενώ στο Facebook κυκλοφορούν ήδη κλήσεις για μαζικές διαδηλώσεις και σε άλλες χώρες, όπως η Συρία. Εξάλλου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter) έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην κινητοποίηση και διάδοση των λαϊκών εξεγέρσεων, μέσω διαδικτυακών ομάδων αυτοοργάνωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία από τις πρώτες κινήσεις του κ. Μουμπάρακ ήταν να κόψει την πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά ήταν πλέον αργά και ο χρόνος μετράει πια αντίστροφα... Εξίσου σημαντικό ρόλο έπαιξε και το παναραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera, το οποίο, με έδρα το Κατάρ, στήριξε τις εξεγέρσεις και τις μεταδίδει ζωντανά, όλο το 24ωρο και μέσω διαδικτύου και τηλεοπτικά.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι τι θα επακολουθήσει την επόμενη μέρα, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι μέσα στο χάος θα επικρατήσουν οι φανατικοί ισλαμιστές, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την «Ιρανοποίηση» του Αραβικού κόσμου. Η προοπτική της αστάθειας στην Αίγυπτο ήδη έχει εκτινάξει τις τιμές του πετρελαίου πάνω από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων και η νευρικότητα στις αγορές αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

source: reporter.gr
Share |