Wednesday, February 2, 2011

Momentum 200 ημερών στη Σοφοκλέους


Momentum 200 ημερών στη Σοφοκλέους


Η χθεσινή άνοδος, με τις τράπεζες να δίνουν "ρεσιτάλ ερμηνείας" στο ταμπλό, δεν μπορεί να οφείλεται μόνο σε μαζικό κλείσιμο short θέσεων αλλά και σε "άνοιγμα" νέων σημαντικών θέσεων αγοράς.

Η πρώτη ισχυρή ένδειξη ότι κάτι όντως αλλάζει ήρθε από την Credit Suisse και την αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς μετοχών από "underweight", ενώ λίγες μερικές μέρες νωρίτερα είχε αναβαθμίσει τις ελληνικές τράπεζες. Η είδηση της έκθεσης για την ελληνική οικονομία έδωσε το πράσινο φως σε πολλά desks ξένων που παρακολουθούν Ελλάδα και είχαν αρχίσει να "σκέφτονται" σοβαρά να ποντάρουν στο στοίχημα της ευρωπαϊκής λύσης στο πρόβλημα χρέους!

Το κλείσιμο short θέσεων φάνηκε και στο ΧΠΑ, ειδικά στο παράγωγο προϊόν του FTSE/ASE-20 που "έκλεισε" το discount, ενώ και για τη μετοχή της ΕΤΕ, που "καρφώθηκε" χθες στα 7,6 ευρώ, αυτό έγινε με τις υποχρεωτικές εσπευσμένες αγορές πτωτικών παικτών.


Παράλληλα με την ευρωπαϊκή λύση, τον μηχανισμό στήριξης και την επιμήκυνση των δανείων, ισχυρό "σήμα" αγοράς δόθηκε από την ανοδική διάσπαση του εκθετικού κινητού μέσου όρου 200 ημερών (ΕΚΜΟ) από τον Γενικό Δείκτη αλλά και από 10 δεικτοβαρείς μετοχές, ενισχύοντας το ανοδικό momentum του Χ.Α.

Με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει χθες στις 1.663 μονάδες, ουσιαστικά διασπάστηκε η πολύ ισχυρή αντίσταση του κινητού μέσου όρου 200 ημερών στις 1.618 μονάδες. Ταυτόχρονα και ο FTSE/ASE-20 "έσπασε το οχυρό" των 200 ημερών στις 780 μονάδες.

Οι διασπάσεις του ΕΚΜΟ 200 ημερών αποτελούν ένα από τα πιο bullish σήματα στη γλώσσα των τεχνικών αναλυτών αλλά και των διαχειριστών κεφαλαίων. Το προηγούμενο cross μεταξύ του ΕΚΜΟ 200 ημερών και του Γ.Δ. ήταν σήμα πώλησης στις 20 Νοεμβρίου του 2009 στις 2.450 μονάδες, με απόδοση 45% περίπου. Έκτοτε, ο Γενικός Δείκτης και ο δείκτης των blue chips ουδέποτε διέσπασαν ανοδικά τον ΕΚΜΟ 200 ημερών παρά μόνο χθες!

Το στοιχείο το οποίο ενδυναμώνει τη θετική εικόνα στο Χ.Α. είναι η εξέλιξη στους όγκους των συναλλαγών. Στη χθεσινή συνεδρίαση, η μέση συναλλακτική δραστηριότητα σε τεμάχια για τις 20 μετοχές του "εικοσάρη" ήταν κατά μέσο όρο 120% υψηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων 6 μηνών! +274% περισσότερα τεμάχια για τη ΔΕΗ, +156% για τη Μυτιληναίος, +157% για την Ελλάκτωρ. Με τον υπερδιπλασιασμό στα τεμάχια που διακινούνται καθημερινά από τις 12 Ιανουαρίου και έπειτα είναι φανερό ότι κάποιοι "παίρνουν θέση" στην αγορά.

Εκτός από την Coca Cola 3E, που ήταν ήδη σε ανοδική τροχιά από τον Μάιο του 2009, οι άλλες 9 μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης που διέσπασαν ανοδικά τους εκθετικούς κινητούς μέσους όρους 200 ημερών από τις 12 Ιανουαρίου μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση είναι οι τίτλοι των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τράπεζα Κύπρου, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.

Το μεγάλο "στοίχημα" θα παιχτεί με την πορεία της ΕΤΕ, της οποίας ο ΕΚΜΟ 200 ημερών είναι στα 8,52 ευρώ έναντι 7,6 ευρώ στο ταμπλό, δηλαδή περίπου 12% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Σε αντίθεση με την Κύπρου, όλες οι άλλες τραπεζικές συμμετοχές κινούνται χαμηλότερα από τον ΕΚΜΟ 200 ημερών τους, ωστόσο κάποιες είναι πλέον σε... απόσταση βολής! Η EFG Eurobank και το Τ.Τ. απέχουν 3% και 4% αντίστοιχα, ενώ η Alpha Bank 7%.

source: euro2day.gr

No comments:

Share |