Monday, June 28, 2010

Πτωτικά το αργο


Πτωτικά το αργο

Με απώλειες έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς τα μακροοικονομικά αποτελέσματα δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την bearish αίσθηση που επικρατεί στην εν λόγω αγορά.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου υποχώρησαν κατά 0,8% ή 60 cents φτάνοντας στα 78,25 δολάρια το βαρέλι.
Διίστανται οι απόψεις των αναλυτών σχετικά με την πορεία της τιμής του αργού πετρελαίου αυτή την εβδομάδα, με την τροπική καταιγίδα «Άλεξ» να βρίσκεται στο επίκεντρο και να δημιουργεί ανησυχίες στους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, τo 34% των ερωτηθέντων αναλυτών αναμένει αύξηση των τιμών μέχρι τις 2 Ιουλίου, ενώ ένα ανάλογο ποσοστό εκτιμά πως οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν.

«Αυτό που πραγματικά θα δώσει κατεύνθυνση στην πορεία του αργού είναι οι προβλέψεις για τον καιρό στην περιοχή της Καραϊβικής και το κατά πόσο η τροπική καταιγίδα θα δημιουργήσει τυφώνα μέσα στη βδομάδα», τονίζει ο Andy Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates LLC.

Η στάση αναμονής που τηρεί αυτή τη στιγμή η αγορά μπορεί να έχει αντίκτυπο στις πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον Κόλπο του Μεξικού, υπογραμμίζει ο Lipow, ενώ προσθέτει πως «κάτι τέτοιο θα επηρεάσει την παραγωγή πετρελαίου, όχι μόνο της περιοχής του Μεξικού, αλλά και των ΗΠΑ».

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές στη JPMorgan Chase δηλώνουν πως σε περίπτωση τροπικού κυκλώνα, οι εργασίες περιορισμού και καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας που σχηματίστηκε ύστερα από την έκρηξη σε πλατφόρμα εξόρρυξης πετρελαίου της BP, θα ανασταλλούν, προκαλώντας νέα προβλήματα στην παραγωγή πετρελαίου.

«Μία τροπική καταιγίδα πιθανότητα να διακόψει τις εργασίες της BP, ενώ εάν ενταθεί περαιτέρω μπορεί να διακόψει ακόμα και την παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού», σημειώνει η J.P. Morgan.

«Το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να δούμε που θα καταλήξει η καταιγίδα, ώστε να μπορέσουμε να υπολογίσουμε το αντίκτυπο που θα έχει στην παραγωγή πετρελαίου», αναφέρει ο μετεωρολόγος Ron Block, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Tallahassee.

Η καταιγίδα «Άλεξ» και η νέα εποχή τυφώνων αναμένεται να καθυστερήσει την ομάδα καθαρισμού της BP, μέχρι και δύο βδομάδες, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, οι καταιγίδες μπορεί να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 26 εκατ. βαρέλια αυτό το χρόνο.

Η τροπική καταιγίδα «Άλεξ», όπως ονομάστηκε η πρώτη της φετινής εποχής των τυφώνων στον Ατλαντικό Ωκεανό, σχηματίστηκε στη δυτική Καραϊβική κοντά στην Χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού και μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους σε Νικαράγουα, Γουατεμάλα και Ελ Σαλβαδόρ, όπου προκάλεσε μεγάλες πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Η καταιγίδα είχε εξασθενήσει το πρωί της Κυριακής, αλλά σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ (NHC) ενισχύθηκε σήμερα πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού. «Ο Alex ενισχύθηκε και μπορεί να εξελιχθεί σε τυφώνα μέσα στις επόμενες 48 ώρες», τόνισε το κέντρο, το οποίο εκτιμά ότι η καταιγίδα μπορεί να χτυπήσει την πόλη του Μεξικού και να καταλαγιάσει την Τετάρτη το απόγευμα.

source: reporter.gr

ΒΡ: 2,65 δισ. δολ. το έως τώρα κόστος αντιμετώπισης της πετρελαιοκηλίδας


ΒΡ: 2,65 δισ. δολ. το έως τώρα κόστος αντιμετώπισης της πετρελαιοκηλίδας


Συνολικά 2,65 δισ. δολάρια έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα η ΒΡ, για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συνολικά 2,65 δισ. δολάρια έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα η ΒΡ, για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται το σύνολο των εξόδων της εταιρείας για τον περιορισμό και τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας, τη γεώτρηση βοηθητικών πηγαδιών, τη βοήθεια προς τις πολιτείες που επλήγησαν, τις αποζημιώσεις, αλλά και τα ποσά που δόθηκαν στις ομοσπονδιακές αρχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εταιρεία έχει ήδη πληρώσει περισσότερα από 128 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις.

Πάντως, η ΒΡ επανέλαβε πως είναι πολύ νωρίς για να υπολογίσει το τελικό κόστος της καταστροφής.

source: naftemporiki.gr

Γερμανία: Ανάλογος των εκτιμήσεων, στο 0,9% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο


Γερμανία: Ανάλογος των εκτιμήσεων, στο 0,9% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)—Ανάλογη των εκτιμήσεων αύξηση σημείωσε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία τον Ιούνιο, εξαιτίας των σχετικών με το πετρέλαιο στοιχείων στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Ο γερμανικός δείκτης CPI ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,1% έναντι του Μαΐου και 0,9% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ποσοστά για τα οποία έκαναν λόγο οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Ο εναρμονισμένος με την Ευρωπαϊκή Ένωση δείκτης, που έχει αναπροσαρμοστεί για να συμπεριλάβει ορισμένες τιμές κατοικιών, αυξήθηκε κατά 0,8% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ εμφανίστηκε αμετάβλητος έναντι του Μαΐου.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 0,4% στο προσωπικό εισόδημα το Μάιο


ΗΠΑ: Αύξηση 0,4% στο προσωπικό εισόδημα το Μάιο

Αύξηση κατά 0,4% κατέγραψε το Μάιο το προσωπικό εισόδημα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Η αύξηση αποδίδεται στις συνεχιζόμενα χαμηλές τιμές και στην μικρή βελτίωση της εικόνας στην αγορά εργασίας.

Την ίδια στιγμή, σε ποσοστό 0,2% ενισχύθηκε η καταναλωτική δαπάνη, η εξέλιξη της οποίας για τον μήνα Μάιο, όπως του προσωπικού εισοδήματος, ήταν ανάλογη των εκτιμήσεων των αναλυτών του Dow Jones Newswires.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε συνέχεια της ανάπτυξης με ρυθμό 2,7% που εμφάνισε η οικονομία των ΗΠΑ κατά το α’ τρίμηνο, αν και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εμφανίστηκε επιφυλακτική την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω των συνθηκών που δημιουργούνται στην πιστωτική αγορά με αφορμή την κρίση στην Ευρώπη.

source: capital.gr

ΗΠΑ: Στις 0,21 μονάδες ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας Chicago Fed


ΗΠΑ: Στις 0,21 μονάδες ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας Chicago Fed

Σε τροχιά ανάκαμψης παραμένει η οικονομία των ΗΠΑ το Μάιο σύμφωνα με το δείκτη εθνικής δραστηριότητας της Chicago Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο δείκτης υποχώρησε στις 0,21 μονάδες από τις 0,25 μονάδες τον Απρίλιο, ενώ ο κινητός μέσος όρος των τριών μηνών αυξήθηκε στις 0,25 μονάδες από 0,05 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα του Chicago τα μεγέθη άνω του 0,2 συνδέονται ιστορικά με περιόδους ώριμης ανάπτυξης έπειτα που ακολουθούν μία ύφεση.

source: capital.gr

Apple: Πούλησε 1,7 εκατ. iPhone 4 σε τρεις ημέρες


Apple: Πούλησε 1,7 εκατ. iPhone 4 σε τρεις ημέρες


Στα 1,7 εκατ. συσκευές έφτασαν οι πωλήσεις του iPhone 4 της Apple τις τρεις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας του στις ΗΠΑ, ωστόσο η μεγάλη ζήτηση οδήγησε σε ελλείψεις στα καταστήματα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σε ανακοίνωσή του ο CEO της εταιρείας, Steve Jobs, αναφέρει πως το iPhone 4 είναι το πιο επιτυχημένο στην ιστορία της Apple. Σημειώνεται πως η συσκευή πωλείται στις ΗΠΑ μόνο μέσω της AT&T που αποτελεί τον αποκλειστικό συνεργάτη της Apple.

source: capital.gr

EKT: Σε επίπεδα-ρεκόρ οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες το Μάιο


EKT: Σε επίπεδα-ρεκόρ οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες το Μάιο

Σημαντική αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες το Μάιο δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν στα 379,7 δισ. ευρώ από 373,1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, αναρριχήθηκαν δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή καταγραφής των στοιχείων το Μάρτιο του 1998.

Ανοδικές τάσεις κατέγραψαν στο ίδιο διάστημα οι τραπεζικές καταθέσεις σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι καταθέσεις στα ιρλανδικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έφτασαν τα 685,3 δισ. ευρώ το Μάιο από 655,3 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι ισπανικές καταθέσεις ανήλθαν στα 2,239 τρισ. ευρώ από 2,183 τρισ. ευρώ. Στην πορτογαλία, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων διαμορφώθηκε στα 308,9 δισ. ευρώ από 295 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 300 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωση της η ΕΚΤ σημειώνει ότι τα στοιχεία δεν είναι εποχικά προσαρμοσμένα.

source: capital.gr

Ευρωζώνη: Πτώση 0,5% του leading indicators το Μάιο


Ευρωζώνη: Πτώση 0,5% του leading indicators το Μάιο


Πτώση 0,5% σημείωσε ο σύνθετος δείκτης leading indicators στην Ευρωζώνη το Μάιο, καταγράφοντας την πρώτη αρνητική μεταβολή σε διάστημα άνω του ενός έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Conference Board.

Σημειώνεται ότι η πτώση του Μαΐου ακολουθεί μετά από αύξηση 0,8% τον Απρίλιο και αύξηση 1,2% το Μάρτιο.

«Η πρώτη πτώση του δείκτη leading indicators σε διάστημα 14 μηνών υποδηλώνει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας ενδέχεται να κορυφώθηκε στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου», δήλωσε ο Jean-Claude Manini, επικεφαλής οικονομολόγος του Conference Board για την Ευρώπη.

Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι η πρόσφατη βελτίωση της οικονομίας θα επιβραδυνθεί σημαντικά στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, πρόσθεσε.

source: capital.gr

«Ύφεση 4% πριν την ανάπτυξη το 2012»


«Ύφεση 4% πριν την ανάπτυξη το 2012»


Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 4% πριν η χώρα αρχίσει να αναπτύσσεται από το 2012 βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Οργανισμού Πόουλ Τόμσεν.

Ο κ. Τόμσεν χαρακτήρισε το οικονομικό πρόγραμμα που υιοθέτησε η κυβέρνηση για να μπει η χώρα στο πακέτο στήριξης ως «αξιόπιστο» και την «καλύτερη επιλογή της Ελλάδας για να βγει από την κρίση». Στην παρούσα φάση, αναφέρει ο κ. Τόμσεν, «το πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά και ήδη παρατηρούμε θετικές εξελίξεις».

Επιπλέον, ξεκαθαρίζει ότι το οικονομικό πρόγραμμα «σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται από την ελληνική κυβέρνηση διαβουλευτικά με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ» και ως εκ τούτου «είναι λάθος θα αποκαλείται ‘πρόγραμμα του ΔΝΤ’». Για τις θυσίες που καλείται να κάνει ο ελληνικός λαός, ο κ. Τόμσεν δηλώνει πως «όλοι πρέπει να μοιραστούν ένα μέρος του βάρους […] Μπορεί ο λαός να καλείται να μοιραστεί το βάρος, αλλά αργότερα θα μοιραστεί επίσης και τα οφέλη».

Ο Πόουλ Τόμσεν απορρίπτει τον χαρακτηρισμό «άδικα» για τα εφαρμοζόμενα μέτρα, καθώς η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από υψηλό κόστος, με τις «μέσες αμοιβές στο δημόσιο τομέα να είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα». Έκανε λόγο για πληθωρισμό «πολύ υψηλό και ζημιογόνο για την ανταγωνιστικότητα της χώρας και τη δυνατότητα ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας» και για το λόγο αυτό «το πρόγραμμα υποστηρίζει διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος ανταγωνισμός». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, αρκέστηκε να απαντήσει ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα κατά πώς σχεδιάστηκε και ως εκ τούτου «δεν βλέπω την ανάγκη για νέα μέτρα».

Στη συνέχεια ο Πόουλ Τόμσεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, λέγοντας πως η συνεργασία τους είναι «άριστη» και πως οι ελληνικές αρχές «είναι απόλυτα αφοσιωμένες στην επιτυχία του προγράμματος και επιδεικνύουν αποφασιστική ηγεσία σε ένα δύσκολο περιβάλλον».

Όσον αφορά το επίμαχο θέμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Τόμσεν αρνείται ότι οι περικοπές στις αποζημιώσεις ήταν πρόταση του ΔΝΤ, ωστόσο υπογράμμισε πως το Ταμείο κάλεσε τη χώρα μας να καταστήσει την οικονομία πιο ανταγωνιστική και στο πλαίσιο αυτό «οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, καθώς και η μείωση του εργατικού κόστους αποτελούν αναπόσπαστο μέρος». Διευκρινίζοντας ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να σχολιάσει συγκεκριμένες κινήσεις στο συγκεκριμένο πεδίο, ο κ. Τόμσεν δήλωσε πως οι προτάσεις της κυβέρνησης για μείωση του εργατικού κόστους ως μέσο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας τυγχάνουν της στήριξης του ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα, ο Πόουλ Τόμσεν τάσσεται εναντίον της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, γιατί το κόστος της θα ήταν τεράστιο για τη χώρα μας. «Η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει αξιοπιστία και πεποίθηση και να επιστρέψει στον ομαλό δρόμο της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης. Όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει σταδιακά να μακρύνει τη χρονική διάρκεια λήξης του χρέους της με την έκδοση ομολόγων μακράς ωριμότητας», δήλωσε.

«Έχω μόνο θετικές εμπειρίες στην Ελλάδα», αναφέρει ο Πόουλ Τόμσεν και συνεχίζει, στηρίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης, λέγοντας πως «η κυβέρνηση δουλεύει πολύ σκληρά για να χτίσει μια σταθερή, αναπτυσσόμενη και δυναμική οικονομία. Η προσπάθεια ξεκίνησε σθεναρά και πιστεύω ακράδαντα ότι η Ελλάδα θα πετύχει [...] Οι άνθρωποι θα ξεπεράσουν αυτή την εποχή των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, γιατί ξέρουν ότι στο τέλος θα βρεθούν σε μια θέση που θα είναι καλύτερη και γι’ αυτούς και για τα παιδιά τους, με μια πιο δυναμική οικονομία, με καλύτερες εργασιακές ευκαιρίες και με πιο ισχυρή ανάπτυξη».

source: euro2day.gr

To short-sell... or not to short-sell;


To short-sell... or not to short-sell;


Από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και έπειτα, η συζήτηση για την ανάγκη στενότερου ελέγχου και αυστηρότερης ρύθμισης των αγορών έχει ενταθεί.

Μία συζήτηση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ακόμα και σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, και αφορά διάφορες πτυχές της λειτουργίας των αγορών. Μία εξ αυτών είναι η δυνατότητα πραγματοποίησης ανοιχτών πωλήσεων στις αγορές μετοχών, του γνωστού και ως short selling.

Δεν θα ήταν ίσως υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι η κριτική απέναντι στο short selling, ειδικά στην κορύφωση του χρηματιστηριακού πανικού που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers, έφτασε στα όρια της δαιμονοποίησης, με τις εποπτικές αρχές διεθνώς -μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές- να προχωρούν εσπευσμένα σε απαγορεύσεις των ανοιχτών πωλήσεων.

Ωστόσο, στο ευρύ φάσμα που ξεκινά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, τους θεωρητικούς των αγορών και τους παγκόσμιας εμβέλειας επενδυτικούς οίκους, έως τους κατά τόπους φορείς, τις εγχώριες χρηματιστηριακές, αναλυτές, traders και επενδυτές, καταγράφεται μία εξίσου ευρεία γκάμα διαφορετικών και αντικρουόμενων απόψεων, αναφορικά με τις συνέπειες της πρακτικής του short selling στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και τη σκοπιμότητα της απαγόρευσής της.

Σε γενικές γραμμές, με τη μία πλευρά συντάσσονται όσοι θεωρούν ότι το short selling είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που αυξάνουν τη μεταβλητότητα των αγορών, ενώ με την άλλη, όσοι θεωρούν ότι το short selling όχι μόνο δεν αυξάνει τη μεταβλητότητα, αλλά αντίθετα την περιορίζει, ενώ συμβάλλει και στην ενίσχυση της ρευστότητας.

Διεθνής εμπειρία

Έναν μόλις μήνα μετά τις, πρωτοφανείς στα χρηματιστηριακά χρονικά, συντονισμένες κινήσεις των αρχών σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία (στις 19 Σεπτεμβρίου 2008) με τις οποίες όχι μόνο απαγόρευαν για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα το short selling επί συγκεκριμένων μετοχών, αλλά ξεκινούσαν και έρευνες για πιθανές ποινικές ευθύνες, μία έκθεση της Credit Suisse -μεταξύ άλλων- ήρθε να αμφισβητήσει ευθέως την σκοπιμότητα αυτών των κινήσεων.

Μερικά από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η CS, τα οποία συνοψίζουν και τον αντίλογο που προβάλλεται σήμερα κατά της απαγόρευσης των ανοιχτών πωλήσεων, ήταν ότι στην αγορά του Λονδίνου είχε αυξηθεί ο «συγκεντρωτισμός» των συναλλαγών. (Συγκεκριμένα, είχε αυξηθεί στο 11,5%, από 9,8% προηγουμένως, το ποσοστό του συνολικού ημερήσιου όγκου που διακινείτο στα πρώτα 30 λεπτά κάθε συνεδρίασης και, σε 23,8% από 20,2% το αντίστοιχο μέγεθος σε συναλλαγές μετά τις 4 το απόγευμα). Αυτό μάλιστα παρατηρήθηκε όχι μόνο στις μετοχές που υπόκειντο στην απαγόρευση, αλλά στο σύνολο σχεδόν των μετοχών.

Η Credit Suisse έκανε επίσης λόγο για «πιθανή» αλλαγή στην «μικρο-δομή» της αγοράς, με μείωση του αριθμού των δυνητικών πωλητών, που έγινε αισθητή στο σύνολο της αγοράς λόγω της μειωμένης διάθεσης ανάληψης ρίσκου. H CS συνέκρινε τις συναλλαγές στο διάστημα από 1 έως 29 Σεπτεμβρίου 2008, μεταξύ μετοχών του DJ Stoxx 50 που δεν υπόκειντο σε απαγόρευση και μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που υπόκειντο σε απαγορεύσεις σε Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ελβετία και Μ. Βρετανία.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι οι περιορισμοί είχαν πράγματι αμβλύνει εν μέρει τις επιθετικές πωλήσεις σε ευρωπαϊκές μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ωστόσο το αποτέλεσμα των ρυθμιστικών παρεμβάσεων είχε αντισταθμιστεί από την ροή της αρνητικής ειδησεογραφίας. Η CS σημείωνε ότι η επιβολή απαγορεύσεων έφτασε να υπονομεύει τη σταθερότητα της αγοράς, λόγω των συνεπειών της στο μέγεθος των διακινούμενων όγκων και της επακόλουθης αύξησης της μεταβλητότητας. «Η απαγόρευση εξουδετέρωσε συναλλακτικές τακτικές που προέβλεπαν μεταξύ άλλων και τη λήψη θέσεων short, με αποτέλεσμα τους χαμηλότερους ημερήσιους όγκους», ανέφερε η έκθεση.

Σε ό,τι αφορά την αγορά των ΗΠΑ, σε ξεχωριστή της έκθεση η Credit Suisse κατέληγε στα ίδια συμπεράσματα, κάνοντας λόγο για «δραματική πτώση στους όγκους» και για «αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος συναλλαγών». «Με χαμηλότερους όγκους, μικρές συναλλαγές που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν αφομοιωθεί από την αγορά με ανεπαίσθητες συνέπειες, τώρα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την αγορά. Δημιουργώντας έτσι υψηλά συνεπαγόμενα κόστη και αυξημένη μεταβλητότητα».

Αν και στη συγκεκριμένη έκθεση θα μπορούσαν να αντιπαρατεθούν ποικίλα επιχειρήματα, όπως π.χ. το πολύ μικρό χρονικό διάστημα που καλύπτει, αναδεικνύει ωστόσο ότι, πέραν της ανακοπής των επιθετικών πωλήσεων, σε συνθήκες απαγόρευσης του short selling τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα σε ό,τι αφορά το βαθμό της μεταβλητότητας στο χρηματιστηριακό ταμπλό και τη συνολική ρευστότητα στην αγορά.

Το short selling στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από το 2000 και έπειτα έχει επιτρέψει το short selling στην Ελλάδα, ενώ οι επιμέρους κανονισμοί και διατάξεις που το διέπουν έχουν μεταβληθεί αρκετές φορές, με κριτήριο κάθε φορά τις συνθήκες στην αγορά. Η ενσωμάτωση της οδηγίας MiFID στην εγχώρια νομοθεσία επέφερε περεταίρω φιλελευθεροποίηση των σχετικών κανόνων, επιτρέποντας μεταξύ άλλων την πραγματοποίηση και «ακάλυπτων» (naked) ανοιχτών πωλήσεων.

Ακολουθώντας την πρακτική των εποπτικών αρχών του εξωτερικού, η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε στη λήψη προσωρινών περιοριστικών μέτρων στις 23 Σεπτεμβρίου του 2008, τα οποία αφορούσαν τις ακάλυπτες ανοιχτές πωλήσεις και έθεταν μεταξύ άλλων προϋποθέσεις με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας. Η γενίκευση των συνεπειών από την κατάρρευση της Lehman Brothers οδήγησε λίγες εβδομάδες αργότερα την Ε.Κ. σε απόφαση για πλήρη απαγόρευση του short selling στο Χ.Α., στην οποία δόθηκε παράταση ισχύος έως και το Μάιο του 2009, οπότε και ήρθη η απαγόρευση, όχι όμως και το σύνολο των περιορισμών.

Η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε ξανά στις 28 Απριλίου 2010 να απαγορεύσει πλήρως για περίοδο δύο μηνών το short selling στην ελληνική αγορά, σε μία προσπάθεια να αμβλυνθούν οι πιέσεις που δημιουργεί η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Απαγόρευση που την προηγούμενη Πέμπτη παρατάθηκε έως και την 31η Αυγούστου 2010.

Η επισήμανση της Credit Suisse, σύμφωνα με την οποία το αποτέλεσμα των ρυθμιστικών παρεμβάσεων μπορεί να αντισταθμιστεί από την ροή της αρνητικής ειδησεογραφίας, θα μπορούσε να έχει εφαρμογή και στο Χ.Α. Αν όμως κανείς θελήσει να στραφεί σε πιο μετρήσιμα στοιχεία, θα μπορούσε να επιχειρήσει μία διερεύνηση της σχέσης μεταξύ short selling από τη μία και, από την άλλη της μεταβλητότητας και της ρευστότητας της αγοράς.

Χρήσιμα για το σκοπό αυτό αποδεικνύονται τα στοιχεία που από 1/6/2009 δημοσιεύονται από την ΕΧΑΕ για τις ανοιχτές πωλήσεις στο Χ.Α. Αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι ότι, σε γενικές γραμμές, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι δεν είναι οι αυξημένοι όγκοι του short selling η αιτία «αφύσικης» μεταβλητότητας στο Χ.Α. Αντίθετα, η αυξημένη μεταβλητότητα στο Χ.Α. φαίνεται να επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό τους όγκους των ανοιχτών πωλήσεων και, σε κάθε περίπτωση, δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί κάποιος με βεβαιότητα ότι οι αυξημένοι όγκοι ανοιχτών πωλήσεων αυξάνουν τη μεταβλητότητα της αγοράς.

Ανάλογη είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, όπου διαπιστώνεται ότι όταν επιτρέπονται οι ανοιχτές πωλήσεις, η ρευστότητα στην αγορά ενισχύεται, αλλά σε πολύ μικρό βαθμό. Αντίστροφα, σε συνθήκες αυξημένης ρευστότητας η εξέλιξη των όγκων των ανοιχτών πωλήσεων δεν εμφανίζει συνεπή τάση.

Συνοψίζοντας, αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία για τις ανοιχτές πωλήσεις στο Χ.Α., είναι ότι όταν επιτρέπεται το short selling, οι μέσες αποδόσεις τείνουν να γίνονται μεν πιο ευμετάβλητες, όμως δεν επηρεάζεται η ρευστότητα στην αγορά. Και αυτό, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ανισορροπιών σε επίπεδο προσφοράς και ζήτησης, ως συνέπεια των περιορισμών στο short selling που με τη σειρά τους προκαλούν αυξημένες διακυμάνσεις.

Για τους πιο μυημένους, ως προς τον υπολογισμό της μεταβλητότητας αναφέρεται ότι:

VOLt = (Pht - Plt) / (Pht + Plt) *1/2

όπου Pht και Plt είναι η υψηλότερη και η χαμηλότερη, αντίστοιχα, τιμή του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. σε μία δεδομένη ημέρα t.

Δεν είναι εξίσου εύκολα τα πράγματα ως προς τη ρευστότητα, η οποία συνάγεται μάλλον έμμεσα από τον μέσο όρο, σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, του λόγου της απόλυτης ημερήσιας απόδοσης μιας μετοχής προς την ονομαστική της αξία:

ILt = abs {Rt} / Vt = abs {lnPt – lnPt-1} / Vt

Η μεταβλητή ILt μετρά την έλλειψη ρευστότητας σε μία δεδομένη ημέρα t. Ερμηνεύεται δε ως η ημερήσια αντίδραση της τιμής μιας μετοχής που σχετίζεται με μία ονομαστική μονάδα συναλλακτικού όγκου και αποτυπώνει έτσι αδρά το λεγόμενο price impact. Το Rt είναι η απόδοση του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. σε μία δεδομένη ημέρα t, ενώ οι Pt και Pt-1 είναι οι τιμές κλεισίματος του Γ.Δ. του Χ.Α. τις ημέρες t και t-1 αντίστοιχα, με το Vt να αντιπροσωπεύει τον ημερήσιο τζίρο της αγοράς την ημέρα t (σε εκατ. ευρώ).

Από την άλλη πάντως, αν δεχτεί κανείς ότι το short selling αυξάνει την ελαστικότητα της προσφοράς μίας μετοχής, τότε ο μηχανισμός αυτός ίσως να περιορίζει την ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης και να ενισχύει τις πτωτικές -όταν η τιμή μίας μετοχής θεωρείται υπερβολικά υψηλή- πιέσεις προς επίπεδα που η αγορά θεωρεί πιο δίκαια. Μάλιστα, σε περίπτωση που η τιμή μιας μετοχές έχει εξελιχθεί σε «φούσκα», τότε με το σκάσιμο αυτής της φούσκας οι «σορτάκηδες» θα επαναγοράσουν τη μετοχή, δημιουργώντας ανοδικές πιέσεις επίσης σε επίπεδα που η αγορά θεωρεί πιο λογικά. Γι’ αυτό και κάποιοι υποστηρίζουν ότι το short selling μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία πιο σταθερών και με μεγαλύτερη ρευστότητα αγορών.

Παρά τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δεν φαίνεται ότι οι παράγοντες των αγορών μπορούν να καταλήξουν σε ένα κοινό συμπέρασμα αναφορικά με τις επιπτώσεις του short selling ή της απαγόρευσής του στην κίνηση των αγορών. Οι ανοιχτές πωλήσεις χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό, φαίνεται ότι σχετίζονται τελικά τόσο με περισσότερα πλεονεκτήματα, όσο και με περισσότερα μειονεκτήματα. Φαίνεται επίσης ότι για να προσδιοριστεί το βέλτιστο καθεστώς, πρέπει να ληφθούν υπόψη, μεταξύ άλλων, η συνολικότερη δομή μιας οικονομίας, η αποτελεσματικότητα των θεσμών και μηχανισμών της αγοράς και ο βαθμός της ωριμότητάς της.

Για το ελληνικό χρηματιστήριο δε, φαίνεται ότι το short selling αυξάνει μεν τη μεταβλητότητα, όχι όμως σε αποσταθεροποιητικό βαθμό, αντιθέτως μπορεί να υποστηριχθεί ότι ενισχύει και τη ρευστότητα ακόμη και απουσία ενεργών «παικτών».

Από αύριο πάντως, τίθεται σε ισχύ η παράταση στην απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων που αποφάσισε πριν από δύο μήνες η Ε.Κ. και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συζητήσεις για τη σκοπιμότητα τέτοιων μέτρων, όχι μόνο στο Χ.Α. αλλά και διεθνώς, θα συνεχιστούν για πολύ καιρό ακόμη...

source: capital.gr

Ρουμανία: Αύξηση 5% στο ΦΠΑ


Ρουμανία: Αύξηση 5% στο ΦΠΑ

Την αύξηση του ΦΠΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στο 24% από την 1η Ιουλίου αποφάσισε η κυβέρνηση της Ρουμανίας σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Εμίλ Μποκ.

Η αύξηση του ΦΠΑ δρομολογήθηκε μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο έκρινε ως παράνομη την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει κατά 15% τις συντάξεις.

Ο όρος αυτός συμπεριλαμβάνεται στη δανειοδοτική συμφωνία που έχει υπογράψει η Ρουμανία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ .

source: naftemporiki.gr

ΕΤΕ: Δεν προτίθεται να προβεί σε ΑΜΚ


ΕΤΕ: Δεν προτίθεται να προβεί σε ΑΜΚ


Με δεδομένη την ισχυρή κεφαλαιακή της βάση δεν προτίθεται να προβεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα, με αφορμή -όπως σημειώνει- πρόσφατα δημοσιεύματα.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως "είναι προφανές ότι στις προτεραιότητες της Τράπεζας είναι η διατήρηση και βελτίωση αυτής της ήδη ισχυρής κεφαλαιακής της βάσης λαμβάνοντας ιδίως υπόψη την παρούσα οικονομική συγκυρία. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα διερευνά διαρκώς κάθε πρόσφορο τρόπο προκειμένου να επιτύχει τον ανωτέρω σκοπό και δεσμεύεται να ενημερώσει πλήρως και εγκαίρως το επενδυτικό κοινό σχετικά με κάθε μέτρο που θα λάβει προς την ανωτέρω κατεύθυνση".

source: capital.gr
Share |