Thursday, August 4, 2011

Ευρώπη και Wall: Βυθιζόμενες στην... άβυσσο


Ευρώπη και Wall: Βυθιζόμενες στην... άβυσσο

Ξεπέρασαν το 4% οι απώλειες στη Wall. Στα χαμηλότερα του 2011 οι ευρωαγορές.
Τη χειρότερη συνεδρίαση από το Μάρτιο του 2009 είχε σήμερα η Wall σε ένα πρωτοφανές sell off που ξεκίνησε από την Ευρώπη και κλιμακώθηκε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά προειδοποιώντας τις τράπεζες και τα κράτη για τη μεγάλη αβεβαιότητα των αγορών. Ο ακριβός δανεισμός της Ισπανίας, περίπου 200 μονάδες πάνω από την προηγούμενη φορά, ήταν μία ακόμη αφορμή για να ενταθούν οι ανησυχίες για το αν τελικά η κρίση που ξεκίνησε από την Ελλάδα είναι εφικτό να σταματήσει και εκεί ή να συνεχιστεί προς τον πυρήνα της ευρωζώνης.
Μεγάλη βουτιά 4,31% καταγράφηκε στον Dow Jones στη Wall Street, στις 11.384 μονάδες. Κατά 4,78% υποχώρησε ο S&P 500, στις 1.200 μονάδες και κατά 5,08% ο Nasdaq, στις 2.556 μονάδες.

Πρωτοφανής ήταν η πτώση που κατεγράφη σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές. Στη Γερμανία ο DAX 30 υποχώρησε κατά 3,40%, στις 6.415 μονάδες, ο CAC βρέθηκε στο -3,90% και στις 3.320 μονάδες ενώ κατά 3,20% βυθίστηκε ο FTSE στο Λονδίνο, στις 5.406 μονάδες.

Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Μιλάνου, FTSEMib, τερμάτισε τη συνεδρίαση σήμερα με ημερήσιες απώλειες σε ποσοστό 5,16%, παλινδρομώντας στις 16.128 μονάδες, παρότι διακόπηκε η συνεδρίαση γύρω στις 18.00 ώρα Ελλάδας. Μεγάλες χαμένες της συνεδρίασης είναι οι τραπεζικές μετοχές.

Η μετοχή της Intesa Sanpaolo απώλεσε σήμερα το 10,35% της αξίας της, κλείνοντας στο 1,23 ευρώ, ενώ η μετοχή της Unicredit βρέθηκε στο -9,33% κλείνοντας στο 1,04 ευρώ.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο κ. Τρισέ ανέφερε ότι διατηρούνται σε ισχύ τα έκτακτα προγράμματα παροχής ρευστότητας των τραπεζών, ενώ φάνηκε ιδιαίτερα επικριτικός έναντι των πρακτικών των τραπεζών, αναφέροντας ότι πρέπει να διακρατούν μέρος των κερδών τους.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεχίσουν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και να τα προσαρμόσουν στο σύμφωνο σύγκλισης. Παράλληλα, χαιρετίζοντας τις αποφάσεις της τελευταίας συνόδου κορυφής, ο κ. Τρισέ ανάφερε ότι εάν το EFSF είναι αποτελεσματικό θα μας επιτρέψει να μην χρειάζεται να παρεμβαίνουμε από την πλευρά μας.

Σχετικά με τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ από τη ζώνη του ευρώ ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι πρόκειται για ένα συνεχιζόμενο πρόγραμμα που είναι διαθέσιμο ανα πάσα στιγμή, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες ενδείξεις για τις προθέσεις του. Αναφέρθηκε παράλληλα στα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η ΕΚΤ κάθε εβδομάδα και δείχνουν τις παρεμβάσεις που πραγματοποιεί στις αγορές.

Οι αναταραχές στην αγορά ομολόγων φαίνεται ότι συνεχίζονται παρά το νέο πακέτο της Ελλάδας, με την Ισπανία σήμερα να δανείζεται κατά σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε επίπεδο 4ετών ομολόγων, σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ισπανικό δημόσιο άντλησε 3.3 δις. ευρώ μέσω 3ετών ομολόγων με επιτόκιο 4,813% από 4,037% στην προηγούμενη. Ο δείκτης κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,1 από 2,49 στην προηγούμενη.

Παράλληλα, άντλησε 1,1 δις. ευρώ μέσω 4ετών ομολόγων με επιτόκιο 4,984% από 2,862% αντίστοιχα. Ο δείκτης κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,4 από 2,08 στην προηγούμενη.

Στα μάκρο της ημέρας, στις 400 χιλ. διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις για τη λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, μειωμένες κατά 1.000 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης, επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Στο μεταξύ, ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων μειώθηκε κατά 6.750 αιτήσεις στις 407.750 αιτήσεις, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Απριλίου.

source: reporter.gr

Παρασύρθηκε από το sell off και ο χρυσός - Βουτιά κοντά 6% για το αργό


Παρασύρθηκε από το sell off και ο χρυσός - Βουτιά κοντά 6% για το αργό


Με απώλειες τελικά έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων επηρεασμένος από το sell off που πραγματοποιείται στις αγορές ανά τον κόσμο. Στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο τερμάτισε στη σημερινή συνεδρίαση το αργό, με φόντο τη βίαιη διόρθωση των αγορών.

Πιο συγκεκριμένα ο χρυσός, παράδοσης Δεκεμβρίου, τερμάτισε με απώλειες 0,4%, στα 1.659 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ νωρίτερα είχε βρεθεί ακόμη και στα 1.682,70 δολάρια, επίπεδα που θεωρούνται ιστορικά υψηλά. Το πετρέλαιο έκλεισε με βουτιά 5,8%, κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, μόλις στα 86,63 δολάρια.
Οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, είτε με την αύξηση της ποσότητας χρήματος είτε με την τεχνιτή υποτίμηση των νομισμάτων, καθιστούν ολοένα και περισσότερο ελκυστικά τα πολύτιμα μέταλλα, αναφέρουν οι αναλυτές της GoldCore.

Ο χρυσός είναι σε θέση όχι μόνο να συνεχίσει να κινείται ανοδικά, αλλά και να ανέλθει σε επίπεδα έως και διπλάσια έναντι των σημερινών!

"Θα μπορούσαμε να δούμε την τιμή του χρυσού μεταξύ των 3.000 και 5.000 δολαρίων, λόγω της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο και της πολιτικής που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες", δηλώνει ο Bill Murphy, πρόδρος της Gold Anti-Trust Action Committee.

Άνοδο του χρυσού έως και τα επίπεδα των 1.750 δολαρίων έως τα τέλη του 2011 προβλέπει από τη μεριά της η Nomura.

source: reporter.gr

Νέος ΥΠΟΙΚ ο Κ. Καζαμίας


Νέος ΥΠΟΙΚ ο Κ. Καζαμίας

Ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ, πρώην υπουργός συγκοινωνιών και πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Κίκης Καζαμίας αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Υπ. Οικονομικών.

Ο κ. Καζαμίας επιβεβαίωσε πριν από λίγο στη StockWatch το διορισμό του, που θα επισημοποιηθεί αύριο με την ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου.

source: stockwatch.com.cy

Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση Aaa για αμερικανικές πολιτείες η Moody΄s


Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση Aaa για αμερικανικές πολιτείες η Moody΄s


Η Moody΄s Investors Service επιβεβαίωσε σήμερα την αξιολόγηση Aaa για πέντε πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και 303 οργανισμούς του αμερικανικού δημοσίου.

Ειδικότερα, η Moody΄s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση των πολιτειών Μέριλαντ, Νέο Μεξικό, Ν. Καρολίνα, Τενεσί και Βιρτζίνια. Ο οίκος σημειώνει ότι η απόφαση ακολουθεί την επιβεβαίωση της αξιολόγησης Aaa των Ηνωμένων Πολιτειών με την οποία ολοκληρώθηκε η αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση που είχε ανοίξει στις 13 Ιουλίου.

Η Moody΄s υπογραμμίζει παράλληλα ότι με την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών έχει απομακρυνθεί επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση Aaa.


source: capital.gr

Βρετανία: Αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκια


Βρετανία: Αμετάβλητα στο 0,5% τα επιτόκια

Αμετάβλητα στο 0,5% διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ποσοτικής χαλάρωσης αν η βρετανική οικονομία εξασθενήσει περαιτέρω.

Αμετάβλητα στο 0,5% διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ποσοτικής χαλάρωσης αν η βρετανική οικονομία εξασθενήσει περαιτέρω.

Αν και η τράπεζα δεν συνόδευσε την απόφασή της με κάποια ανακοίνωση, τα πρακτικά της συνεδρίασης πιθανόν να δείξουν έντονη συζήτηση μεταξύ των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου σχετικά με τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της οικονομίας.

Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε οριακά κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, έπειτα από έξι μήνες στασιμότητας.

Η προσοχή στρέφεται πλέον στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τα επιτόκια.

source: naftemporiki.gr

Αμετάβλητα τα επιτόκια στην ευρωζώνη


Αμετάβλητα τα επιτόκια στην ευρωζώνη

Αμετάβλητο στο 1,5% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Αμετάβλητο στο 1,5% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Η προσοχή στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου του διοικητή της τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, με τις αγορές να προσδοκούν τη λήψη μέτρων από την ΕΚΤ για την ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη.

source: naftemporiki.gr

GM: Διπλάσια κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο


GM: Διπλάσια κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο

Σχεδόν διπλάσια κέρδη εμφάνισε η General Motors η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ (2,52 δισ. δολάρια), στο δεύτερο τρίμηνο χάρη στην αύξηση των πωλήσεών της στην αμερικανική αγορά.

Σχεδόν διπλάσια κέρδη εμφάνισε η General Motors η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, στο δεύτερο τρίμηνο χάρη στην αύξηση των πωλήσεών της στην αμερικανική αγορά.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της αναρριχήθηκαν στα 2,52 δισ. δολάρια ή 1,54 δολάρια ανά μετοχή από 1,33 δισ. δολάρια ή 85 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,20 δολαρίων ανά μετοχή.

Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 19% στα 39,4 δισ. δολάρια, έναντι των 36,74 δισ. δολαρίων που ανέμενε η αγορά.

Οι μετοχές της GM σημείωναν άνοδο 2% στις προσυνεδριακές συναλλαγές.

source: naftemporiki.gr

ΗΠΑ: Μείωση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Μείωση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

Στις 400.000 διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, μειωμένες κατά 1.000 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

Τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης, επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Εν τω μεταξύ, ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων μειώθηκε κατά 6.750 αιτήσεις στις 407.750 αιτήσεις, τα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Απριλίου.

source: naftemporiki.gr

Νέες «ενέσεις» ρευστότητας από την ΕΚΤ


Νέες «ενέσεις» ρευστότητας από την ΕΚΤ

Επαναξιολόγηση των μηχανισμών διάσωσης ζητεί ο Μπαρόζο


Τη διοχέτευση επιπρόσθετων κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα ανακοίνωσε σήμερα ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές για τα προβλήματα χρέους στην ευρωζώνη.

Τη διοχέτευση επιπρόσθετων κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα ανακοίνωσε σήμερα ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές για τα προβλήματα χρέους στην ευρωζώνη.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο Τρισέ ανακοίνωσε τη διενέργεια εξάμηνων δημοπρασιών καθώς και την επέκταση των υφιστάμενων μέτρων ρευστότητας μέχρι τα τέλη του έτους.

«Δεδομένων των νέων εντάσεων σε ορισμένες χρηματοοικονομικές αγορές... [η ΕΚΤ]... αποφάσισε να διενεργήσει συμπληρωματικές διαδικασίες αναχρηματοδότησης διάρκειας περίπου έξι μηνών», δήλωσε.

Νωρίτερα, το εκτελεστικό συμβούλιο της τράπεζας είχε αποφασίσει να διατηρήσει αμετάβλητα στο 1,5% τα επιτόκια. Ο διοικητής της ΕΚΤ σημείωσε πως η νομισματική πολιτική παραμένει «χαλαρή», ενώ οι πληθωριστικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να «έχουν ανοδικές τάσεις».

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, δήλωσε πως είναι ακόμη σε λειτουργία. «Είναι ένα πρόγραμμα που συνεχίζεται», τόνισε ο Τρισέ, διευκρινίζοντας ότι ποτέ δεν δήλωσε ότι το πρόγραμμα ήταν σε αδράνεια.

Ο Τρισέ έκανε λόγο για «ιδιαίτερα υψηλά» επίπεδα αβεβαιότητας. Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν «κάποια οικονομική επιβράδυνση τους τελευταίους μήνες, μετά από την ισχυρή ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε σχέση με τους ανοδικούς κινδύνους ως προς τη σταθερότητα των τιμών, σε μια έκφραση η οποία, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων εντός του 2011.

Ο Τρισέ ζήτησε επίσης από τις χώρες της ευρωζώνης προσήλωση στους δημοσιονομικούς τους στόχους και τόνισε πως είναι απαραίτητο να διατηρήσουν οι τράπεζες τα κέρδη τους.

source: naftemporiki.gr

Ποιούς θα πάρει μαζί της στον γκρεμό η Ιταλία εάν…


Ποιούς θα πάρει μαζί της στον γκρεμό η Ιταλία εάν…

Eάν αυτό δεν είναι ο ορισμός της εξάπλωσης της κρίσης, τότε ποιός είναι; Mετά την προσφυγή της Ελλάδας πέρσι τον Μάιο στην πόρτα της τρόικας για βοήθεια, ακολούθησαν η Ιρλανδία, φέτος η Πορτογαλία, η Ελλάδα χρειάστηκε και δεύτερο πακέτο διάσωσης, η Κύπρος πιθανότατα να χρειαστεί και αυτή διάσωση, το Βέλγιο ακόμη δεν έχει κυβέρνηση, και στην Ισπανία και – ειδικά – στην Ιταλία, έχει σημάνει συναγερμός.
Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, όλοι στην αγορά είχαν αρχίσει να φοβούνται πως η Ιταλία θα ακολουθήσει τον δρόμο της Ελλάδας. Η ιταλική κυβέρνηση πέρασε μέτρα λιτότητας, αλλά από τότε τα πράγματα δεν έχουν βελτιωθεί ούτε στο ελάχιστο, αντίθετα μάλιστα, για την όγδοη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Τώρα πλέον, η Ιταλία έχει την… τιμή να έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα στοιχήματα χρεοκοπίας, από οποιαδήποτε άλλη χώρα στο κόσμο . H αγορά των CDS στα ιταλικά ομόλογα αγγίζει τα 306 δις δολάρια.

Και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της χώρας πλησιάζουν επικίνδυνα το 7%, ενώ αυτές των 2ετών διαμορφώνονται μία ανάσα από το 5%.

Η ιταλική αγορά (με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις σφυροκοπημένες τραπεζικές μετοχές) βρίσκεται ήδη σε bear market, με τον βασικό δείκτη του χρηματιστηρίου του Μιλάνου , FTSΕ MIB, να έχει υποχωρήσει 27% από τα υψηλά της 17ης Φεβρουαρίου, χτυπώντας πλέον το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009. Οι αυξανόμενοι φόβοι γύρω από την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του χρέους της, έχει οδηγήσει τους επενδυτές να ξεπουλήσουν μαζικά, τόσο τις ιταλικές μετοχές, όσο και τα ιταλικά ομόλογα.

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας είναι διπλάσιο του ανώτατου επιπέδου που επιτρέπεται στις χώρες της Ευρωζώνης. Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών πρέπει να βρει 500 δις ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, για να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν.

Αν και η κυβέρνηση συμφώνησε να προχωρήσει σε τεράστιες περικοπές δαπανών, η οικονομία της χώρας είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση που κανείς δεν ξέρει αν θα μπορέσει να συνεχίσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Εάν η Ιταλία δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, τότε οι τράπεζες από όλο τον κόσμο θα είναι σε εξαιρετικά ευάλωτη και επικίνδυνη θέση.

Ιδού λοιπόν ποιόν θα πάρει μαζί του στον γκρεμό η αποκορύφωση της κρίσης στην Ιταλία:


■Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ιταλικά ομόλογα αξίας 700 εκατ. δολαρίων

■Οι πορτογαλικές 5,2 δις δολαρίων


■Οι βελγικές 25,8 δις δολ.


■Οι αμερικάνικες τράπεζες 36,7 δις δολ.


■Οι ιαπωνικές 40,6 δις δολ.


■Οι ολλανδικές 45,3 δις δολ.


■Οι ιρλανδικές 46 δις δολ.


■Οι ισπανικές 47 δις δολ.


■Οι βρετανικές 77 δις δολ.

■Οι γερμανικές 190 δις δολ

■Οι γαλλικές κατέχουν ιταλικά ομόλογα αξίας 511 δις δολ, δηλαδή το 20% του γαλλικού ΑΕΠ και υπερδιπλάσιο από ότι χρωστάει συνολικά η Ελλάδα

■Οι ιταλικές εισαγωγές αποτελούν το 24% του ιταλικού ΑΕΠ – το 2,5% του γερμανικού ΑΕΠ εξαρτάται από τις εξαγωγές στην Ιταλία. Η Λιβύη, η Αλβανία, η Ελβετία και η Ρουμανία εξαρτώνται επίσης από τις εξαγωγές τους στην Ιταλία. Εάν η ζήτηση στη χώρα καταρρεύσει, αυτές οι χώρες, όπως και πολλές άλλες, θα χτυπηθούν.

■Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αγγίζει τα 2,215 τρις δολάρια, σχεδόν το 120% του ΑΕΠ – Η ιταλική κυβέρνηση χρωστά δηλαδή περίπου 37 χιλιάδες δολάρια για κάθε άντρα, γυναίκα και παιδί που ζουν στην Ιταλία. Λίγο περισσότερο από το μισό χρέος της Ιταλίας είναι εσωτερικό

■Ακριβώς 176 δις ευρώ ιταλικών ομολόγων λήγουν μέχρι τα τέεη του 2011. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια η χώρα πρέπει να πληρώσει 500 δις ευρώ στους ομολογιούχους της. Η Ιταλία λοιπόν κινδυνεύει να αναγκαστεί να ζητήσει το διπλάσιο ποσό διάσωσης που διατέτηκε για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία συνολικά…

source: reporter.gr

Ισπανία: Τσουχτερό επιτόκιο στην δημοπρασία


Ισπανία: Τσουχτερό επιτόκιο στην δημοπρασία



Η Ισπανία άντλησε 3.3 δισ. ευρώ από δημοπρασία 3ετών και 4ετών ομολόγων, αλλά με σημαντική αύξηση στο κόστος δανεισμού.

Συγκεκριμένα, η Μαδρίτη άντλησε 2,2 δισ. ευρώ από την πώληση ομολόγων λήξεως το 2014, με εκτίναξη της μέσης απόδοσης 4,813% έναντι 4,037% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη σχετική δημοπρασία. Η προσφορά καλύφθηκε κατά 2,1 φορές, έναντι ποσοστό κάλυψης 2,5 κατά την προηγούμενη δημοπρασία του Ιουνίου.

Από την δημοπρασία τίτλων λήξεως το 2015, η Μαδρίτη άντλησε 1,1 δισ. ευρώ με μέση απόδοση στο 4,984%. Η προσφορά καλύφθηκε κατά 2,4 φορές.



source: euro2day.gr

Τι απώλειες θα γράψουν οι τράπεζες από το rollover


Τι απώλειες θα γράψουν οι τράπεζες από το rollover

Υπό έλεγχο είναι οι απώλειες που θα γράψουν οι ελληνικές τράπεζες, αν τελικά ισχύσει το αισιόδοξο σενάριο. Με μια πρώτη ματιά, αναφέρει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Ν. Χριστοδούλου, «οι απώλειες δεν τρομάζουν και είναι αντιμετωπίσιμες, αν η λογιστική επίδραση είναι τελικά 21%, όπως ειπώθηκε. Ενδεχομένως και για κάποιες τράπεζες οι απώλειες να είναι μικρότερες. Δεδομένου ότι δεν θα συμπεριληφθούν στις απομειώσεις έντοκα γραμμάτια και τα ομόλογα που δόθηκαν έναντι των κρατικών προνομιούχων μετοχών οι απώλειες για τις τράπεζες που δήλωσαν συμμετοχή χοντρικά (με βάση το 21%) θα είναι οι εξής : Εθνική 1,8 δισ., Πειραιώς 1,3 δισ., Eurobank 1,1 δισ., Alpha Bank 800 εκατ. και Τράπεζα Κύπρου 200 εκατ.. Οι διοικήσεις των τραπεζών δεν επαναπαύονται βέβαια και ήδη δρομολογούν νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις που θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές αν τεθεί ως όριο το 10% για τα κεφάλαια Core Tier 1 τους. Η Εμπορική Τράπεζα ήδη κατέγραψε μια απομείωση ύψους 71 εκ. ευρώ λόγω των ελληνικών της ομολόγων αν και παραμένει άγνωστο αν οι υπόλοιπες τράπεζες προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις στα αποτελέσματα Β τριμήνου.
Οι τιμές των τραπεζών πάντως επηρεάζονται αρνητικά ακόμα από το γενικότερο κλίμα παρά το γεγονός ότι έχουν προεξοφλήσει ένα μεγαλύτερο haircut από το 21% όπως δείχνει ο δείκτης P/BV (ενδεικτικά, να αναφέρουμε ΕΤΕ στο 0,44, Alpha Bank στο 0,27, Πειραιώς στο 0,26). Σύντομα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και η κατάσταση στην Proton Bank μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Η σχεδιαζόμενη ΑΜΚ και το ομολογιακό δάνειο θεωρούνται κρίσιμα σημεία και αν δεν υλοποιηθούν ενδεχομένως η τράπεζα αυτή να είναι η δεύτερη που θα χρειαστεί διάσωση μετά την T-Bank.



source: reporter.gr

Ζημιές £2,31 δισ. για τη Lloyds Banking Group στο εξάμηνο


Ζημιές £2,31 δισ. για τη Lloyds Banking Group στο εξάμηνο

Ζημιές 2,31 δισ. λιρών έναντι κερδών 596 εκατ. λιρών κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο η Lloyds Banking Group PLC. Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι ζημιές προκλήθηκαν λόγω προβλέψεων ύψους 3,2 δισ. λιρών από τον κλάδο ασφάλισης οι οποίες είχαν ανακοινωθεί από το Μάιο.

Σε προσαρμοσμένη βάση η τράπεζα εμφάνισε πτώση στα κέρδη προ φόρων στα 1,1 δισ. λίρες από 1,6 δισ. λίρες ξεπερνώντας ωστόσο τις προβλέψεις που τα τοποθετούσαν στα 1 δισ. λίρες. Οι καταθέσεις κατέγραψαν αύξηση 3% στις 394,9 δισ. λίρες ενώ το επιτοκιακό περιθώριο υποχώρησε στο 2,07% από 2,12%.


source: capital.gr

Ιαπωνική παρέμβαση για το γεν


Ιαπωνική παρέμβαση για το γεν

Στην αγορά συναλλάγματος παρενέβη σήμερα η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την άνοδο του γεν και να «θωρακίσει» την ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η Ιαπωνία προέβη στην πώληση γεν στις αγορές, αποδυναμώνοντας το νόμισμα έτσι ώστε η αξία του δολαρίου να ξεπεράσει τα 79 γεν, από 77 γεν που ήταν πριν την κίνηση αυτή.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) ανακοίνωσε επίσης περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, επεκτείνοντας το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και άλλων τίτλων σε 50 τρισ. γεν από 40 τρισ. γεν.

Πρόκειται για μονόπλευρες κινήσεις της Ιαπωνίας, σε αντίθεση με την παρέμβαση του Μαρτίου η οποία είχε τη στήριξη της Ομάδας του G7 Οι αναλυτές εμφανίζονται πάντως επιφυλακτικοί για το κατά πόσο ο αντίκτυπος της παρέμβασης αυτής θα είναι μακροπρόθεσμος.

source: naftemporiki.gr

ΕΚΤ: Αμετάβλητη αναμένεται η νομισματική πολιτική


ΕΚΤ: Αμετάβλητη αναμένεται η νομισματική πολιτική


Αμετάβλητη αναμένεται να διατηρήσει τη νομισματική της πολιτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η διοικούσα επιτροπή της οποίας συνεδριάζει σήμερα εν μέσω ενδείξεων για όξυνση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Κατά την τελευταία συνεδρίασή της, η ΕΚΤ είχε αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,50%, στο πλαίσιο προσπάθειας αναχαίτισης των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με στοιχεία του μηνός Ιουλίου, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αποκλιμακώθηκε στο επίπεδο του 2,50%, έναντι 2,70% το προηγούμενο διάστημα, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τον επίσημο στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης αναμένεται να βρεθεί η κλιμακούμενη κρίση χρέους στην ευρωζώνη, όπως αυτή εκδηλώνεται με τη σημαντική αύξηση των αποδόσεων των ιταλικών, ισπανικών αλλά και γαλλικών, εσχάτως, ομολόγων.

Εκεί αναμένεται να επικεντρωθούν και οι επισημάνσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει (15:30 ώρα Ελλάδος).

source: naftemporiki.gr

Στα €1820 ο «λογαριασμός» του Μαρί για κάθε νοικοκυριό


Στα €1820 ο «λογαριασμός» του Μαρί για κάθε νοικοκυριό

Βαρύ κόστος θα επωμιστούν τα κυπριακά νοικοκυριά λόγω της φονικής έκρηξης στο Μαρί.Λευκωσία: Mείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος κατά €370 - €675, το οποίο κατά μέσο όρο συνεπάγεται περίπου με κόστος €1.000 - €1.820, για κάθε οικογένεια ετησίως, εξαιτίας της καταστροφής του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό από τη φονική έκρηξη στο Μαρί, εκτιμά το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου, εκτιμάται ότι λόγω της έκρηξης θα μειωθεί το ΑΕΠ γύρω στο 2,4% (σε ετήσια βάση), το οποίο κατά μέσο όρο αντιστοιχεί περίπου σε €1.400 μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Σε αυτή τη μείωση, δεν περιλαμβάνονται η απώλεια κεφαλαίου της ΑΗΚ και οι τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Επιπλέον, κατά μέσο όρο τα νοικοκυριά θα υποστούν απώλεια ευημερίας της τάξης των €300 ετησίως, λόγω αδυναμίας να καταναλώσουν την ποσότητα ηλεκτρισμού, που αντιστοιχεί στη βέλτιστη κατανομή του εισοδήματός τους. Εκτιμάται επίσης ότι η ανεργία θα αυξηθεί κοντά στη μια ποσοστιαία μονάδα.

Όπως σημειώνεται οι εκτιμήσεις βασίζονται κυρίως σε οικονομετρική ανάλυση ιστορικών δεδομένων και σε πολλούς αστάθμητους παράγοντες.


source: philenews.com

«Τρέμει» κατάρρευση της Ιταλίας και της Ισπανίας η ευρωζώνη – Στον... κόσμο του ο Μπερλουσκόνι


«Τρέμει» κατάρρευση της Ιταλίας και της Ισπανίας η ευρωζώνη – Στον... κόσμο του ο Μπερλουσκόνι

Ανεξέλεκτες οι αγορές πάνε για το μεγάλο κόλπο πυροβολώντας στο ψαχνό την Ιταλία και την Ισπανία ενώ σημαδεύουν και τη Γαλλία, εντείνοντας τους φόβους για κατάρρευση της ευρωζώνης. Έρχεται και η σειρά της Γερμανίας; Το μεσημέρι έγινε γνωστό πως η Ιταλία ζήτησε σήμερα ευρωπαϊκή πολιτική υποστήριξη και ο εφιάλτης όλων είναι μήπως η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης γονατίσει από την εκρηκτική κρίση χρέους.

Ο υπουργός Οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι είχε έκτακτη συνάντηση με τον πρόεδρο του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αφού τα σπρεντ (η διαφορά απόδοσης από τα γερμανικά 10ετή κρατικά ομόλογα) της Ιταλίας και της Ισπανίας έφτασαν ύψη-ρεκόρ 14ετίας πριν αποκλιμακωθούν ελαφρά.

Τρεμόντι και Γιούνκερ δεν ανακοίνωσαν κάποια αλλαγή πολιτικής μετά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο. "Είχαμε μια μακρά συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γιούνκερ στους δημοσιογράφους. Ο Τρεμόντι έκανε λόγο περί "μακράς και καρποφόρας συζήτησης" κρατώντας ως επτασφράγιστο μυστικό την ουσία όσων ειπώθηκαν.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πάντως, υπερασπίστηκε την οικονομική του πολιτική και χαρακτήρισε την ιταλική οικονομία "υγιή" και υποσχέθηκε πως θα γίνουν όλα όσα πρέπει για να μειωθεί το έλλειμμα. Αυτό που μένει να δούμε είναι η αντίδραση των αγορών και το αν κατάφερε να πείσει τις αγορές ή όχι.

Το σίγουρο είναι ότι η κρίση επηρεάζει ολόκληρη την ευρωζώνη. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο (εν μέσω προεκλογικής περιόδου), ανέβαλε ξανά την αναχώρησή του για τις καλοκαιρινές διακοπές ώστε να συναντηθεί με την υπουργό Οικονομικών, Άννα Σαλγκάδο και να συζητήσουν τις εξελίξεις.

Έντρομη η Κομισιόν εξέφρασε: ''Ανησυχία για ομόλογα Ιταλίας - Ισπανίας''

Με γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso τονίζει: ''Οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας αποτελούν πηγή ανησυχίας, ωστόσο αυτές οι εξελίξεις είναι αδικαιολόγητες με βάση τις οικονομικές και δημοσιονομικές προσαρμογές των δύο αυτών μελών καθώς και των ενεργειών που κάνουν για να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις αυτές''.

Ουσιαστικά ο Barroso απευθύνει έκκληση να εφαρμοστούν όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου ώστε να υπάρξει ένα σαφές μήνυμα επίλυσης της κρίσης, ανάλογο της βαρύτητας της κατάστασης, αφου, όπως επισημαίνει, καραδοκεί ο συστημικός κίνδυνος της κρίσης χρέους.

Στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος για Νομισματικά Θέματα Όλι Ρεν είχε συζήτηση με τον Τρεμόντι το απόγευμα της Δευτέρας και όπως ανακοινώθηκε δεν υπήρξε καμιά αναφορά σε κάποιο πακέτο "διάσωσης" της Ιταλίας, κάτι που θα τίναζε στον αέρα τους ευρωπαικούς μηχανισμούς χρηματοοικονομικής σταθερότητας που δεν διαθέτουν στα ταμεία τους τέτοια μυθικά ποσά που θα απαιτούνταν.

"Η απόδοση των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων έφθασε σε νέα ύψη ρεκόρ. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό και τρομακτικό", σχολίασε ο φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν μιλώντας στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο YLE. "Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση", πρόσθεσε.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε ότι το πρόβλημα της Ιταλίας και της Ισπανίας ούτε καν συζητήθηκε στην διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Βερολίνο, στο οποίο προήδρευσε αντικαθιστώντας την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, που βρίσκεται σε διακοπές και δεν μετείχε ούτε τηλεφωνικά.

Νωρίτερα σήμερα τα 10ετή κρατικά ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας είχαν διαφορά απόδοσης από τα γερμανικά 6,28% και 6,16% αντίστοιχα.

source: newsit.gr

Πού πήγαν τα λεφτά της Proton Bank


Πού πήγαν τα λεφτά της Proton Bank


Ένας υπάλληλος της εταιρίας Alapis, συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, είναι σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, που παραδόθηκε στον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, ο άνθρωπος που "σήκωσε" τα 51 εκατομμύρια ευρώ τα οποία είχαν εκταμιευθεί ως δάνεια από την Proton Bank.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο, η ταυτότητα του οποίου δεν είναι άγνωστη στον εισαγγελέα, φέρεται να εισέπραξε (ως τελικός παραλήπτης) τα 51 εκατομμύρια ευρώ που είχαν ληφθεί ως δάνεια από την τράπεζα με την ιδιότητα του υπαλλήλου της εταιρίας Αlapis. Τα χρήματα αυτά προηγουμένως διακινήθηκαν από λογαριασμό σε λογαριασμό κάνοντας μια πολυδαίδαλη διαδρομή και σύμφωνα με πηγές της Αρχής τράβηξαν την προσοχή, καθώς θεωρήθηκαν προϊόντα ύποπτων συναλλαγών μεταξύ εταιρειών, ανάμεσα στις οποίες και κάποιες που ανήκουν στον εκ των ιδιοκτητών της τράπεζας, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Δάνεια

Το επίμαχο ποσό, που αποτελεί και το αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας, φέρεται να αποτελεί μέρος υπέρογκου δανείου το οποίο δόθηκε από την τράπεζα κυρίως σε εταιρίες που έλεγχε (έμμεσα ή άμεσα) ο επιχειρηματίας Λαυρεντιάδης. Εκτιμήσεις φέρουν αυτά τα δάνεια να εμπεριέχουν υψηλή επισφάλεια ελλείψει εγγυήσεων, ενώ το εισαγγελικό ενδιαφέρον τραβάει το γεγονός ότι αυτά τα χρήματα δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για τους σκοπούς που ελήφθησαν. Η κατάληξή τους δε, ήταν σε λογαριασμούς δυο ουσιαστικά ανενεργών εταιρών του ομίλου Λαυρεντιάδη, ώσπου εμφανίστηκε ο υπάλληλος της Alapis για να τα εισπράξει.

Μάρτυρες

Ο εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, θα διερευνήσει αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της απιστίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Η έρευνα όμως θα ξεκινήσει με καταθέσεις στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδας ώστε να διαπιστωθούν οι ενέργειες που έγιναν απο την πλευρά της εποπτικής αρχής. Ο κ. Δραγάτσης πάντως ήδη διερευνά εδώ και δύο μήνες σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, τη διάπραξη τυχόν φορολογικών ή χρηματιστηριακών παραβάσεων και σε άλλες εταιρίες συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη.



source: capital.gr

Κάτω από τα 92 δολάρια έκλεισε η τιμή του αργού


Κάτω από τα 92 δολάρια έκλεισε η τιμή του αργού



Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω των πέντε εβδομάδων υποχώρησε η τιμή του αργού, εν μέσω ανησυχιών για οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ και ενώ τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενέργειας των ΗΠΑ για τα αποθέματα αργού που κατέδειξαν ότι η ζήτηση για πετρέλαιο παραμένει υποτονική.

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 0,95 εκατ. βαρέλια στα 354,975 εκατ. βαρέλια την τελευταία εβδομάδα. Παρά το γεγονός ότι ήταν κοντά στις εκτιμήσεις, τα στοιχεία έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά ενδείξεων πως η οικονομική ανάκαμψη στη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου έχει "πατήσει φρένο".

"Η ζήτηση είναι αδύναμη για αυτή την περίοδο του έτους", σχολιάζει ο Phil Flynn, αναλυτής πετρελαίου της PFGBest στο Σικάγο. "Τα νούμερα για το πετρέλαιο δείχνουν πως διανύουμε φάση οικονομικής επιβράδυνσης".

Αναλυτικά, το συμβόλαιο του αργού, παραδόσεως Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 1,86 δολάρια ή 1,9% στα 91,93 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Ιουνίου, όταν είχε ολοκληρώσει τις συναλλαγές στα 90,61 δολάρια το βαρέλι.



source: capital.gr

Αύξηση ανεργίας κατά 19,3% σε σχέση με πέρσι


Αύξηση ανεργίας κατά 19,3% σε σχέση με πέρσι
Στους 27.314 έφτασε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων

Αύξηση 19,3 τοις εκατό σε σχέση με τον Ιούλιο του 2010, παρουσίασε η ανεργία στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Στατιστική Υπηρεσία.

Η αύξηση μεταφράζεται σε συνολικά 4,415 πρόσωπα. Περισσότερο φαίνεται να έχει πληγεί ο τομέας του εμπορίου με αύξηση των ανέργων κατά 1178 πρόσωπα, ο τομέας των κατασκευών με αύξηση 870, της δημόσιας διοίκησης με αύξηση 347, της μεταποίησης με αύξηση 328, των μεταφορών και αποθήκευσης με αύξηση 318, των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης με αύξηση 288.

Στον τομέα των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας σημειώθηκε, επίσης, αύξηση κατά 732 άνεργους.

Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Ιουλίου 2011, έφτασε τα 27.314 πρόσωπα. Ωστόσο, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούλιο του 2011 μειώθηκε ελαφρά στα 27.871 πρόσωπα σε σύγκριση με 27.935 τον Ιούνιο.

source: ikypros.com
Share |