Saturday, January 7, 2012

Γαλλία: Εντός του έτους ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών


Γαλλία: Εντός του έτους ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών

Εντός του έτους σκοπεύει να επιβάλλει ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τον αμφιλεγόμενο φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία αντιτίθενται σθεναρά στη φορολόγηση των συναλλαγών μετοχών και έχουν προειδοποιήσει ότι οι επενδυτές θα καταφεύγουν στο εξωτερικό για να αποφύγουν τη φορολόγηση.

Ο Μπαρουάν είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να συζητήσουν για το θέμα.

Ο γάλλος υπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγες μόλις ώρες αφότου ο σύμβουλος του Σαρκοζί, Ανρί Γκενό, αποκάλυψε ότι ο φόρος θα επιβληθεί αυτό τον χρόνο και ότι ο πρόεδρος Σαρκοζί θα προχωρήσει μόνος του αν οι υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ δεν συμφωνήσουν και θα λάβει σχετική απόφαση στα τέλη του μήνα.

Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η θέση του Βερολίνου παραμένει η επιβολή του φόρου και στις 27 χώρες μέλη ταυτόχρονα. «Αυτός είναι ο στόχος μας», είπε ο Ζάιμπερτ στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρόταση για αυτό τον φόρο τον Οκτώβριο του 2010, παρά τις αντιρρήσεις της Βρετανίας και της Σουηδίας. Σαρκοζί και Μέρκελ έχουν από κοινού ζητήσει την εφαρμογή του.

Ο Σαρκοζί θα επισκεφθεί το Βερολίνο τη Δευτέρα για να έχει συνομιλίες με τη Μέρκελ.

source: naftemporiki.gr

Κάτω από το 1,27 βρέθηκε το ευρώ


Κάτω από το 1,27 βρέθηκε το ευρώ

Για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2010. Κύριος υπαίτιος τα ευνοϊκά στοιχεία για την αμερικάνικη απασχόληση που ενίσχυσε τη στροφή προς το δολάριο.
Σε χαμηλό δεκαεξαμήνου βρέθηκε την Παρασκευή το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς τα ευνοϊκά στοιχεία για την αμερικάνικη απασχόληση ενίσχυσαν την ροή κεφαλαίων προς το αμερικάνικο δολάριο.

Ειδικότερα, το δολάριο υποχώρησε μέχρι και στο 1,2696 δολ. σε σχέση με το 1,2775 στο οποίο βρέθηκε με το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών. Σημειώνεται ότι το ευρώ δεν είχε υποχωρήσει κάτω από το όριο του 1,27 από το Σεπτέμβριο του 2010.

Η απρόσμενη πτώση στις βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας, σε συνδυασμό με τη μείωση των λιανικών πωλήσεων στην ευρωζώνη οδηγούν τους επενδυτές να κρατήσουν μετριοπαθή στάση απέναντι στα προβλήματα της Ευρώπης.

Αναλυτικότερα, οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τα Νοέμβριο μειώθηκαν 4,8% έπειτα από άνοδο 5% τον περασμένο μήνα τη στιγμή που οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση 1,7%.

Πτώση σημείωσαν και οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο, αφού υποχώρησαν 0,8% σε σχέση με τον Οκτώβριο και 2,5% σε σύγκριση με το Νοέμβριο του 2010.

Στα 16,372 εκατ., το υψηλότερο δηλαδή επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1995, αυξήθηκε ο αριθμός των ανέργων στην ευρωζώνη.

Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε έτσι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 1998, ήτοι 10,3%.

source: reporter.gr
Share |