Monday, September 7, 2009

Στο 48,4% η συμμετοχή των ξένων στο Χ.Α.

Στο 48,4% η συμμετοχή των ξένων στο Χ.Α.


Οριακή αύξηση κατέγραψε η συμμετοχή των ξένων στο Χ.Α. τον Αύγουστο καθώς διαμορφώθηκε στο 48,4%, από 48,1% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνιαίας έκδοσης ΑξίAnumbers η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 4,2 δισ. ευρώ (αμετάβλητη σε σχέση με τον Ιούλιο του 2009 και αυξημένη κατά 15% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2008). Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 198,8 εκατ. ευρώ, έναντι 181,6 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2009 και σε σχέση με τα 181,6 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2008.

Με βάση τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 92 δισ. ευρώ (αυξημένη κατά 3,45% από τον Ιούλιο του 2009). Η κεφαλαιοποίηση για τις μετοχές που συνθέτουν το δείκτη FTSE/ATHEX 20 έφθασε τα € 65,3 δισ. (αύξηση 5,4% από τον προηγούμενο μήνα), το δείκτη FTSE/ATHEX Liquid Mid τα €8,3 δισ. (μείωση 3,6%) και τον δείκτη FTSE/ATHEX SmallCap 80 τα €3,8 δισ. (μείωση 0,4%).

Ο αριθμός των ενεργών μερίδων για το μήνα Αύγουστο ανήλθε στις 73.570 έναντι 82.604. Τον Αύγουστο του 2009 δημιουργήθηκαν 2.348 νέες μερίδες επενδυτών έναντι 3.144 μερίδων που δημιουργήθηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Ανάλυση Συναλλαγών βάσει κατηγορίας επενδυτών

Με βάση τα στοιχεία ΑξίΑnumbers τον Αύγουστο του 2009 οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εισροές της τάξεως των €291,93 εκατ. Οι εισροές προέρχονται από θεσμικούς επενδυτές (€309,8 εκατ.) και ξένα νομικά πρόσωπα (€4,81 εκατ.), ενώ οι υπεράκτιες εταιρίες και τα ξένα φυσικά πρόσωπα εμφανίζουν εκροές κεφαλαίων €8,83 εκατ. και €13,85 εκατ. αντίστοιχα.

Οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται πωλητές, με εκροές κεφαλαίων ύψους €268,57 εκατ., οι οποίες προέρχονται από τους ιδιώτες επενδυτές (€198,11 εκατ.), τις Ιδιωτικές Χρηματοοικονομικές εταιρείες (€108,75 εκατ.) και Δημόσιο Τομέα (€20,03 εκατ.), ενώ εισροές εμφάνισαν οι ιδιωτικές μη χρηματοοικονομικές εταιρείες (€58,32 εκατ.).

Τα υπόλοιπα €23,35 εκατ. που εμφανίζονται ως εκροές από Λοιπούς Επενδυτές, αφορούν Μερίδες στις οποίες δεν έχει καταχωρηθεί από τους αρμόδιους Χειριστές ΣΑΤ συγκεκριμένη χώρα φορολογικής κατοικίας.

Οι ξένοι επενδυτές τον Αύγουστο 2009 πραγματοποίησαν το 46,6% των συναλλαγών (τον Ιούλιο 2009 πραγματοποίησαν το 50,1% των συναλλαγών, ενώ τον Αύγουστο του 2008 είχαν πραγματοποιήσει το 66,4% των συναλλαγών).

Οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές τον Αύγουστο 2009 πραγματοποίησαν το 33,9% των συναλλαγών (τον Ιούλιο 2009 πραγματοποίησαν το 27% των συναλλαγών, ενώ τον Αύγουστο του 2008 είχαν πραγματοποιήσει το 18,6% των συναλλαγών).

Οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές (ιδιωτικές χρηματοοικονομικές εταιρείες) τον Αύγουστο 2009 πραγματοποίησαν το 15,6% των συναλλαγών (τον Ιούλιο 2009 πραγματοποίησαν το 13,1% των συναλλαγών, ενώ τον Αύγουστο του 2008 είχαν πραγματοποιήσει το 13% των συναλλαγών).

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο 2009 πραγματοποιήθηκε η μεταβίβαση πακέτου, συνολικής αξίας €674 εκ., των μετοχών του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος από το Ελληνικό Δημόσιο στην Deutsche Telekom.

capital.gr

Συμφωνία Deutsche Tel.- France Tel. για την κινητή τηλεφωνία της Μ. Βρετανίας

Συμφωνία Deutsche Tel.- France Tel. για την κινητή τηλεφωνία της Μ. Βρετανίας

Σε συμφωνία συγχώνευσης κατέληξαν η Deutsche Telekom και η France Telecom αναφορικά με τις μονάδες της Μεγάλης Βρετανίας, σύμφωνα με το τελευταίο δημοσίευμα του Dow Jones, που επικαλείται πηγές. Το 50-50 venture θα ξεπεράσει την Telefonica η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα, αφού θα καλύπτει το 38% της αγοράς, ήτοι 30 εκατ. συνδρομητές. Η δημοσίευση αυτή βάζει τέλος στη φημολογία ότι η Deutsche Telekom εξέταζε την πώληση της μονάδας της στην Μ. Βρετανία, ή την ένταξη της σε venture, σύμφωνα με έντονη φημολογία που επικρατούσε στα ξένα μέσα ενημέρωσης. Η εταιρεία εξέταζε την επιλογή πώλησης της T-Mobile UK.

Σημειώνεται ότι πιθανή πώληση ή δημιουργία venture θα περιορίσει τον ανταγωνισμό μεταξύ Vodafone, Telefonica, France Telecom και Hutchison Whampoa ο οποίος επικρατεί στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας στη Μ. Βρετανία. Επιπλέον, σε περίπτωση κατάληξης των διαπραγματεύσεων η Deutsche Telekom θα αποδεσμευτεί από μια αγορά που υπάρχουν 5 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όπου αντιμετωπίζει μεγαλύτερο ανταγωνισμό από ότι στη Γαλλία και την Ιταλία.

Τέλος, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Vodafone Group και η Telefonica βρίσκονται σε ανεπίσημες διαπραγματεύσεις για να αγοράσουν τη μονάδα αυτή έναντι του ποσού των 4 δισ. δολαρίων. Επιπλέον, η Deutsche Telekom είναι σε συνομιλίες με την France Telecom για τη δημιουργία ενός venture από τα κεφάλαια τους στη Μ. Βρετανία.

reporter.gr

Trichet: Η διεθνής οικονομία ξέφυγε από την ύφεση

Trichet: Η διεθνής οικονομία ξέφυγε από την ύφεση


Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, που προήδρευσε της συνόδου των κεντρικών τραπεζιτών της BIS, δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία εμφανίζει ενδείξεις ότι εξέρχεται από την χειρότερη ύφεση 60 ετών.

Οι πρόσφατοι δείκτες είναι καλύτεροι των αναμενόμενων και η σταθεροποίηση «δείχνει να επιβεβαιώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο,» δήλωσε ο κ. Trichet σε συνέντευξη Τύπου της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements) στην Ελβετία.

Ο κ. Trichet συναντήθηκε στην ελβετική πόλη Βασιλεία με τους ομολόγους του των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη, μεταξύ των οποίων ο Ιάπωνας Masaaki Shirakawa και ο Κινέζος Zhou Xiaochuan.

euro2day.gr

Στο κυνήγι για την εξαγορά της Cadbury η Kraft

Στο κυνήγι για την εξαγορά της Cadbury η Kraft


Η Kraft θα παραμείνει στο κυνήγι για την εξαγορά της Cadbury παρά το γεγονός ότι η βρετανική εταιρεία απέρριψε την προσφορά 10,2 δισ. λιρών (16,7 δισ. δολαρίων), όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα ανακοίνωση της Kraft.

Η αμερικανική εταιρεία τροφίμων μπορεί να κινήθηκε πρώτη για την εξαγορά της Cadbury, ωστόσο θα πρέπει να κάνει πιο ελκυστική της πρόταση της αν θέλει να αποτρέψει επίδοξους “μνηστήρες”.

“Πιστεύουμε ότι η Cadbury είναι ένα κόσμημα στην παγκόσμια αγορά γλυκισμάτων και θα αποδειχτεί παράγοντας μετασχηματισμού για όποιος τελικά επικρατήσει”, αναφέρει ο αναλυτής της Evolutoin Securities, Warren Ackerman σε σημείωμα του προς τους πελάτες.

Η προσφορά, σε μετρητά και μετοχές, αντιστοιχεί σε 745 πένες ανά μετοχή για την Cadbury, εκ των οποίων 300 πένες σε μετρητά και 0,2589 νέες μετοχές της Kraft και αντιπροσωπεύει 31% premium της τιμής κλεισίματος της Cadbury στις 4 Σεπτεμβρίου.

Οι μετοχές της Cadbury εκτοξεύθηκαν στο +41% στο Λονδίνο με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι η υπόθεση θα έχει συνέχεια. Οι αναλυτές ανέμεναν την πρόταση για την Cadbury από τότε που η Mars απέκτησε την Wrigley έναντι 23 δισ. δολαρίων το 2008, δημιουργώντας μία εταιρεία με μερίδιο αγοράς 15%.

“Εκτιμούμε ότι το συγκεκριμένο deal θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε κινητικότητα γύρω από την Cadbury καθώς άλλαξε το οικονομικό τοπίο στον εν λόγω κλάδο”, τόνισε ο Ackerman. Η Evolution επίσης εκτιμά ότι οι πιθανότητες για μία νέα πρόταση εξαγοράς είναι μεταξύ 30%-40%, ενώ πιθανοί “μνηστήρες” είναι η ελβετική Nestle και η Hershey.

Σε λιτή ανακοίνωση της η Cadbury επισημαίνει ότι η πρόταση “θεμελιωδώς υποτιμά τον όμιλο και τις προοπτικές του”, προσθέτοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο έχει εμπιστοσύνη στην στρατηγική αυτονομίας της εταιρείας.

capital.gr

Greenspan: Χρειάζονται νέοι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας

Greenspan: Χρειάζονται νέοι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας


Την άποψη πως η οικονομία των ΗΠΑ θα εμφανίσει διψήφια ποσοστά πληθωρισμού σε μερικά χρόνια εάν η Federal Reserve δεν χαλαρώσει την επεκτατική νομισματική πολιτική της εξέφρασε ο πρώην πρόεδρός της Alan Greenspan, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

“Εάν δεν περιορίσουμε τα επεκτατικά μέτρα, θα έχουμε πρόβλημα. Δεν μιλάω για πληθωρισμό 3% έως 5%. Μιλάω για διψήφια ποσοστά στις ΗΠΑ,” δήλωσε ο Greenspan σε συνέδριο στη Βομβάη μέσω τηλεδιάσκεψης, προσθέτοντας ωστόσο πως ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων θα συνεχίσει να υποχωρεί και το 2010.

Ο πρώην πρόεδρος της Fed αναφέρθηκε και στις αμερικανικές τράπεζες υποστηρίζοντας πως χρειάζεται να έχουν μεγαλύτερες δικλείδες ασφαλείας για τα κεφάλαια τους ακόμα και σε ομαλές περιόδους. "Ακόμα και σε περιόδους μη κρίσης ή μη ευφορίας, χρειάζεται να έχουμε μεγαλύτερα περιθώρια κεφαλαιακής επάρκειας σε σχέση με τα υφιστάμενα επίπεδα", δήλωσε ο κ. Greenspan.

capital.gr

Μ. Βρετανία: Συμφωνία με Ελβετία για καταπολέμηση φοροδιαφυγής

Μ. Βρετανία: Συμφωνία με Ελβετία για καταπολέμηση φοροδιαφυγής


Στην υπογραφή πρωτοκόλλου για ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με την Ελβετία προχώρησε η βρετανική κυβέρνηση, στην τελευταία από μια σειρά ανάλογων συμφωνιών που έλαβαν χώρα τους προηγουμένους μήνες.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, το “πράσινο φώς” για την ανταλλαγή μένει να δώσουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών εγκρίνοντας τα σχετικά νομοσχέδια.

“Η εποχή που η απόκρυψη χρημάτων σε offshore εταιρείες αποτελούσε μια βιώσιμη λύση διαφυγής της πληρωμής των βρετανικών φόρων, έχει φτάσει στο τέλος της”, δήλωσε ο Stephen Timms, Γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας της Μ. Βρετανίας.

Νωρίτερα, το τρέχον έτος, η Ελβετία, που έχει τη φήμη του “φορολογικού παραδείσου” συμφώνησε να μεταβάλει την πολιτική της στο θέμα της διεθνούς συνεργασίας για φορολογικά ζητήματα και να υιοθετήσει τα πρότυπα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τη φορολογική διαφάνεια.

Η Μ. Βρετανία είναι η έκτη χώρα που έχει συνάψει συμφωνία με την ελβετική κυβέρνηση για ανταλλαγή πληροφοριών.

capital.gr

Γερμανία: Αύξηση 3,5% στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιούλιο

Γερμανία: Αύξηση 3,5% στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιούλιο


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)--Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιούλιο, σε μία ακόμη ένδειξη ότι τα χειρότερα της χρηματοπιστωτικής κρίσης φαίνεται να έχουν περάσει, ενώ η εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα επανέρχεται.

Στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας έδειξαν σήμερα ότι οι παραγγελίες κατεργασμένων αγαθών σημείωσαν αύξηση κατά 3,5% τον Ιούλιο και έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα, ενώ νωρίτερα αναθεωρημένα στοιχεία έδειξαν ότι ενισχύθηκαν κατά 3,8% τον Ιούνιο έναντι του Μαΐου.

Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την πέμπτη διαδοχική αύξηση των μηνιαίων παραγγελιών και αποτελεί καλό οιωνό για την βιομηχανική παραγωγή, η οποία όπως ανέφερε το υπουργείο ενδέχεται να αυξηθεί στο τρίτο τρίμηνο.

Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 2% σε μηνιαία βάση.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο σημαντικός αριθμός των μεγάλων παραγγελιών έδωσε ώθηση στα βιβλία παραγγελιών τον Ιούλιο.

Ωστόσο, οι βιομηχανικές παραγγελίες εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 19,8% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2008, υποδεικνύοντας ότι ο κλάδος ανακάμπτει βραδέως από την βαθιά ύφεση.

Η αναπάντεχα ισχυρή μηνιαία αύξηση τον Ιούλιο οδηγήθηκε από τις εγχώριες παραγγελίες οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 10,3% έναντι του Ιουνίου. Οι παραγγελίες εξωτερικού ωστόσο μειώθηκαν σε ποσοστό 2,3% κατά την ίδια περίοδο.


capital.gr

CEC: Οι κινεζικές επιχειρήσεις αντιστέκονται στην κρίση

CEC: Οι κινεζικές επιχειρήσεις αντιστέκονται στην κρίση


ΠΕΚΙΝΟ (AFP) – Οι 500 κορυφαίες επιχειρήσεις της Κίνας σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις έναντι των αμερικανικών ομολόγων τους για πρώτη φορά το περασμένο έτος, με βάση έρευνα κινεζικής επιχειρηματικής ένωσης, καθώς η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίσης έπληξε σε μεγαλύτερο βαθμό τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα καθαρά κέρδη των κορυφαίων επιχειρήσεων της Κίνας διαμορφώθηκαν σε 171 δισ. δολ. το 2008 έναντι 99 δισ. δολ. για τις αμερικανικές εταιρείες, σύμφωνα με την έρευνα της Επιχειρηματικής Συνομοσπονδίας Κίνας (China Enterprise Confederation – CEC).

Η CEC έχει συντάξει λίστα με τις 500 κορυφαίες εταιρείες της χώρας από το 2002, παρόμοια με τη λίστα του Fortune 500.

Οι κινεζικές επιχειρήσεις γνώρισαν πτώση 13,2% στα κέρδη τους το 2008 σε σχέση με το περυσινό έτος, σύμφωνα με την έρευνα που έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του CEC – σημειώνοντας ωστόσο καλύτερη επίδοση σε σχέση με την πτώση σε ποσοστό 85% των κερδών στο Fortune 500.

Η εταιρεία που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας είναι ο κρατικός κολοσσός Sinopec (0386.HK), ο μεγαλύτερος όμιλος διυλιστηρίων στην Ασία, με έσοδα 1,5 τρισ. γουάν ($215 δισ.) το 2008, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιοποιήθηκε το σαββατοκύριακο.

Η Industrial and Commercial Bank of China (1398.HK), η μεγαλύτερα τράπεζα της χώρας, βρίσκεται στη τέταρτη θέση με κύκλο εργασιών 490 δισ. γουάν.

Ο αντιπρόεδρος του CEC, Wang Jiming δήλωσε ότι οι επιδόσεις των κορυφαίων κινεζικών επιχειρήσεων αποδεικνύουν ότι η χρηματοπιστωτική κρίση είχε μικρότερο αντίκτυπο στις κινεζικές επιχειρήσεις σε σχέση με τις αμερικάνικες.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι η έρευνα δεν υποδεικνύει κάποια σημαντική βελτίωση στη συνολική ανταγωνιστικότητα τους. "Οι κινεζικές επιχειρήσεις απολαμβάνουν ένα καλό πολιτικό περιβάλλον και ένα καλό περιβάλλον στις αγορές", δηλώνει στην ιστοσελίδα του οργανισμού.

"Ωστόσο σε σύγκριση με μεγάλες ξένες εταιρείες, εξακολουθούν να υστερούν σε θέματα κατανομής των πόρων, καινοτομίας, παγκόσμιας παρουσίας, επιχειρηματικών μοντέλων και εταιρικής κουλτούρας".

capital.gr

Κύπρος: Κατά 0,4% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο

Κύπρος: Κατά 0,4% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο


Συνεχίστηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους η συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας, με το ΑΕΠ της χώρας να σημειώνει κάμψη 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι το α΄ τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ της Κύπρου συρρικνώθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,1%, ενώ μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός υπολογίζεται στο -0,7%, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Η συρρίκνωση της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 οφείλεται κατά κύριο λόγο στους πολύ αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης που παρατηρούνται στους τομείς των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων, καθώς και στις αρνητικές επιδόσεις που παρουσιάζουν οι τομείς της Βιομηχανίας, Κατασκευών, Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου, Μεταφορών και Επικοινωνιών, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η στατιστική υπηρεσία.

Οι τομείς των Χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων και του ευρύτερου τομέα των Υπηρεσιών, ο οποίος να σημειωθεί ότι συμπεριλαμβάνει και τον Δημόσιο τομέα, εξακολουθούν να σημειώνουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά με τάσεις επιβράδυνσης.

capital.gr

HSBC: Πάνω από £1 δισ. η προσφορά για τις μονάδες private banking της ING

HSBC: Πάνω από £1 δισ. η προσφορά για τις μονάδες private banking της ING


Η HSBC Holdings PLC (HBC) προέβη σε προσφορά για τις δραστηριότητες ιδιωτικής τραπεζικής της ING (ING), με τη προσφορά να ξεπερνά τα 1 δισ. βρετανικές λίρες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of London που δεν επικαλείται συγκεκριμένες πηγές.

Οι Times αναφέρουν ότι η HSBC είναι μια εκ των πέντε εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά της μονάδας. Μεταξύ των υπολοίπων είναι η DBS, επενδυτικό fund από τη Σιγκαπούρη και η ελβετική εταιρεία διαχείρισης πλούτου Julius Baer (BAER.VX), σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο προτιμώμενος πλειοδότης θα κατονομαστεί τις επόμενες 10 ημέρες, όπως αναφέρουν οι Times. Η ING θέτει προς πώληση τις μονάδες ιδιωτικής τραπεζικής που διατηρεί σε Ασία και Ελβετία ως μέρος του σχεδίου για την αποπληρωμή χρηματικών εγγυήσεων που έλαβε από την ελβετική κυβέρνηση.

Οι μονάδες της εταιρείας σε Ελβετία και Ασία έχουν τεθεί ξεχωριστά προς πώληση. Η DBS λέγεται ότι ενδιαφέρεται μόνο για την ασιατική μονάδα, αλλά η Julius Bear φημολογείται ότι προσβλέπει στην απόκτηση και των δύο επιχειρήσεων.

Δεν είναι σαφές εάν η HSBC ενδιαφέρεται για μια ή και για τις δύο μονάδες, σύμφωνα με τους Times.

H ΙΝG φέρεται να εξετάζει παράλληλα τον διαχωρισμό των ασφαλιστικού βραχίονα από τις τραπεζικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της αντίδρασης της στις έρευνες που έχουν ξεκινήσει για παράνομες κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

capital.gr

Ελλάδα: Στο 0,8% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Στο 0,8% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο


Συνεχίστηκε και τον Αύγουστο η ανοδική πορεία του πληθωρισμού που διαμορφώθηκε στο 0,8% από 0,6% τον Ιούλιο. Η νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού οφείλεται σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κυρίως στην αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 4,2% τον Αύγουστο όταν τον περυσινό αντίστοιχο μήνα καταγράφηκε μείωση της τιμής της βενζίνης κατά 4%.

Παρ’ όλα αυτά η μείωση των τιμών στα φρούτα κατά 5,5% (έναντι 5,6% αύξηση πέρυσι) και η μείωση των τιμών στα λαχανικά κατά 13,1% (έναντι 4,7% αύξηση πέρυσι) συνετέλεσαν στη διαμόρφωση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω του 3%.

Σύμφωνα πάντα με την ΕΣΥΕ ο δομικός πληθωρισμός (που δεν υπολογίζει τις τιμές στα καύσιμα και οπωροκηπευτικά) παρέμεινε αμετάβλητος τον Αύγουστο στο 1,4% όπως δηλαδή και τον Ιούλιο.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά ότι με τα σημερινά δεδομένα ο πληθωρισμός θα παραμείνει αμετάβλητος τον Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων που καταγράφηκαν μεταξύ Αυγούστου 2008 και Αυγούστου 2009 οι μεγαλύτερες αφορούν τις πατάτες (36,2%), τα κόμιστρα των ταξί (14,2%), ασφάλιστρα αυτοκινήτων (11,4%), τσιγάρα (6,8%), Νωπά λαχανικά (7,1%), αστικές συγκοινωνίες (7,2%), στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων πάνω από 6%.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρουσιάστηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης (-36,4%), στο γάλα (-12%), και στις τιμές των αυτοκινήτων (-9,9%)%.

capital.gr

Ουκρανία: "Στοπ" στα δάνεια σε ξένο νόμισμα θέλει να βάλει η κεντρική τράπεζα

Ουκρανία: "Στοπ" στα δάνεια σε ξένο νόμισμα θέλει να βάλει η κεντρική τράπεζα


Στην απαγόρευση των χορηγήσεων δανείων σε ξένο νόμισμα θέλει να προχωρήσει η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας ώστε να εξομαλυνθούν οι πιέσεις στη γρίβνα.



Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κεντρική τράπεζα δεν έκανε γνωστό πότε θα έρθει σε ισχύ η απόφασή της.

capital.gr

Ολυμπιακή: Από 9/9 περνά στη MIG η τεχνική βάση

Ολυμπιακή: Από 9/9 περνά στη MIG η τεχνική βάση


Η εταιρία Τεχνικής Βάσης της Ολυμπιακής γίνεται η δεύτερη επιχείρηση του ομίλου, μετά το Handling, που θα περάσει στην ιδιοκτησία της Marfin Investment Group, ενώ το deal ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου με το πτητικό έργο.

Η διαδικασία μετάβασης της Ολυμπιακής στη μετά το Δημόσιο εποχή εξελίσσεται ομαλά και όπως διαβεβαίωναν κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών, στις 9/9 η MIG θα ελέγχει και τη δεύτερη από τις τρεις εταιρίες, αυτή της τεχνικής βάσης.

Ειδικότερα, όπως διαβεβαίωναν πηγές του υπουργείου Μεταφορών, η μικτή επιτροπή Ολυμπιακής και Olympic Air συνεχίζει κανονικά τις εργασίες της ώστε όλα να είναι έτοιμα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα και το σύνολο των εταιριών της Ολυμπιακής να περάσει στη νέα εποχή στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σχετικά με την εκκαθάριση των εταιριών που θα παραμείνουν στο Δημόσιο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετάβασης, πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόσκομμα αφού δεν επηρεάζονται από τις πρόωρες εκλογές.


Σημειώνεται ότι η αρχή έγινε στα τέλη Ιουνίου όταν η εταιρία επίγειας εξυπηρέτησης άλλαξε χέρια, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την αρχή της υλοποίησης της συμφωνίας μεταξύ του Δημοσίου και της MIG.

- Άγονες γραμμές

Εξάλλου, καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς για τα 24 δρομολόγια των άγονων γραμμών εξαιτίας των "αερομαχιών" ανάμεσα στους διεκδικητές προέβλεπαν κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι επτά εταιρίες που έχουν υποβάλει προσφορές και διεκδικούν μέρος από τα επιδοτούμενα δρομολόγια έχουν υποβάλει ενστάσεις κατά των ανταγωνιστών τους σχετικά με την πληρότητα των φακέλων που έχουν κατατεθεί.

Η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων δεν αποκλείεται να προκαλέσει καθυστερήσεις, ωστόσο, όπως ξεκάθαρα διευκρινίζεται, σε αυτήν την περίπτωση τα δρομολόγια θα συνεχζει να τα εκτελεί ο προηγούμενος ανάδοχος. Μόλις τελικά ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί που έχει προκηρύξει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τα δρομολόγια θα τα αναλάβουν οι νέοι ανάδοχοι.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι νέοι ανάδοχοι θα έπρεπε να αναλάβουν τα δρομολόγια από την 1η Οκτωβρίου, ενώ μέχρι σήμερα αυτά εκτελούνται από την Ολυμπιακή.

euro2day.gr

Περαιτέρω άνοδο βλέπει για τις ευρωπαϊκές τράπεζες η Deutsche Bank- Τοp Pick η ΕΤΕ

Περαιτέρω άνοδο βλέπει για τις ευρωπαϊκές τράπεζες η Deutsche Bank- Τοp Pick η ΕΤΕ

Σύμφωνα με τη Deutsche Bank οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο 12,7 φορές τα κέρδη του 2010 και 8,4 φορές τα κέρδη του 2011 οπότε και αναμένεται οι προβλέψεις για επισφάλειες να έχουν φτάσει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα. Με όρους p/bv ο κλάδος διαπραγματεύεται στο 1,4. Ο οίκος θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα ανόδου με βάση την αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (χειροπιαστά) της τάξης του 15 με 20%. Μεγαλύτερη άνοδο περιμένει για τις επενδυτικές τράπεζες λόγω του θετικού περιβάλλοντος. Στις κορυφαίες επιλογές του οίκου περιλαμβάνονται οι Credit Suisse, Barclays, UBS,BNP Paribas, Santander και η Εθνική Τράπεζα. Για όλες έχει δώσει σύσταση αγοράς.Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη μη επίτευξη των τιμών που έχει δώσει είναι μία ενδεχόμενη μείωση της διάθεσης για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου ή η αλλαγή της κυβερνητικής αντιπληθωριστικής πολιτικής ή η πρόωρη απόσυρση των νομισματικών μέτρων της οικονομίας.

Στην έκθεσή του ο οίκος αναφέρει δύο καταλύτες που μπορούν να οδηγήσουν τις μετοχές του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου ακόμα πιο ψηλά. Ο πρώτος είναι η ανθεκτικότητα των κερδών του κλάδου προ προβλέψεων και ο δεύτερος είναι το κατά πόσο η νομισματική πολιτική που ακολουθείται θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να κινηθεί σε προβλέψιμα επίπεδα και την επίδραση που θα έχει στις τράπεζες.

Ο οίκος σημειώνει ότι τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων και βλέπει μία σταδιακή επιλεκτική απομόχλευση και εκτιμά πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί. Αναφορικά με τη πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οίκος θεωρεί πως δε θα υπάρξουν σημαντικές ρυθμιστικές-κανονιστικές αλλαγές στις επενδυτικές τράπεζες σε αντίθεση με τις εμπορικές τράπεζες όπου τα κέρδη αναμένεται να μείνουν χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στις τελευταίες αναμένει και μεγαλύτερες κανονιστικές αλλαγές και η απομόχλευση αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο.

Η Deutsche Bank αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες οι νέες εκτιμήσεις για την κερδοφορία έχουν ως εξής. Στην Alpha Bank δεν έχει αλλαγές. Περιμένει κέρδη ανά μετοχή 0,60 ευρώ το 2009 και 0,71 ευρώ το 2010. Ομοίως για την Τράπεζα Κύπρου περιμένει 0,39 ευρώ για το 2009 και 0,37 ευρώ για το 2010. Για την Εθνική Τράπεζα περιμένει για το 2009 1,90 ευρώ έναντι 2,06ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση και 2,01 ευρώ για το 2010 από 2,13 ευρώ. Για τη Eurobank περιμένει 0,40 ευρώ από 0,47 ευρώ για το 2009 και 0,45 ευρώ από 0,52 ευρώ για το 2010. Για την ΑΤΕ Bank 0,02 ευρώ από -0,10 ευρώ για το 2009 και 0 ευρώ για το 2010 από -0,11 ευρώ.

Για το ΑΕΠ στην Ελλάδα περιμένει υποχώρηση της ανάπτυξης κατά 1,2% το 2009 και 1% το 2010 με πληθωρισμό 1,4 και 2,1 αντίστοιχα.

Επίσης διατηρούνται συστάσεις και τιμές στόχοι. Για την Εθνική Τράπεζα τα 27,5 ευρώ, για την ΑΤΕ Bank το 1,20 ευρώ και η σύσταση πώλησης, για την Alpha Bank η σύσταση αγοράς και η τιμή στόχος των 12,8 ευρώ, για την Τράπεζα Κύπρου η σύσταση διακράτησης και η τιμή στόχος των 4,7 ευρώ και για τη Eurobank η σύσταση πώλησης με τιμή στόχο τα 9 ευρώ.

reporter.gr

Εξαγορά της Chartered Semiconductor από ATIC προς 1,8 δισ. δολ

Εξαγορά της Chartered Semiconductor από ATIC προς 1,8 δισ. δολ

Τη συμφωνία εξαγοράς της Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd. της Σιγκαπούρης προς 1,8 δισ. δολάρια ανακοίνωσε η επενδυτική εταιρεία του Αμπου Ντάμπι Advanced Technology Investment Co. (ATIC). Ειδικότερα, η ATIC θα πληρώσει 1,86 δολ. ανά μετοχή σε μετρητά για την Chartered Semiconductor. Η Temasek Holdings Pte, που ελέγχει το 62% της κατασκευάστριας τσιπ για το Xbox 360 της Microsoft, υποστηρίζει τη συμφωνία.

Η ATIC σχεδιάζει να συγχωνεύσει την Chartered Semiconductor με την Globalfoundries Inc., μια κοινοπραξία που η ATIC δημιούργησε με την Advanced Micro Devices Inc. πέρυσι.

reporter.gr

'Φρένο' στα μπόνους των τραπεζών προτείνει η G20

'Φρένο' στα μπόνους των τραπεζών προτείνει η G20

Σε ανάγκη περιορισμού των μπόνους των τραπεζιτών αλλά και συνέχιση των μέτρων στήριξης της οικονομίας συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G-20 κατά την προπαρασκευαστική σύνοδο στο Λονδίνο.
Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να δώσουν περισσότερο «λόγο» στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενώ δήλωσαν ότι προτίθενται να επιβάλουν κυρώσεις από το Μάρτιο του 2010 στους «φορολογικούς παραδείσους» που αρνούνται να συμμορφωθούν με τους διεθνείς κανονισμούς.

Ακόμη ανακοίνωσαν ότι έχει σημειωθεί «μεγάλη πρόοδος» όσον αφορά την ενίσχυση των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Σημείωσαν επίσης ότι θα είναι «προσεκτικοί όσον αφορά της προοπτικές της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

reporter.gr

Chinatrust: Προσφορά $2,4 δισ. για μονάδα της AIG

Chinatrust: Προσφορά $2,4 δισ. για μονάδα της AIG

H Chinatrust Financial Holdings Co. (2891.TW) προέβη σε προσφορά 2,4 δισ. δολαρίων για την μονάδα της American International Group Inc. (AIG) στην Ταϊβάν, Nan Shan Life, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας του Reuteurs, που επικαλείται πρόσωπο άμεσα προσκείμενο στην υπόθεση.

Η Primus Financial αποχώρησε από την διεκδίκηση αγοράς της μονάδας μετά από την αύξηση της προσφοράς της Chinatrust, όπως ανέφερε η ίδια πηγή.

“Η καταβολή ενός τέτοιου ποσού είναι αυτοκτονία”, τόνισε το εν λόγω πρόσωπο σύμφωνα με το Reuters, αναφερόμενο στην προσφορά της Chinatrust. “Είναι 100% σίγουρο ότι η Primus δεν είναι πλέον στο παιχνίδι” προσέθεσε.

Τέλος, αναφέρεται ότι το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από αυτό που ζητούσε η AIG για την πώληση της μονάδας.

capital.gr

AIG: Προχωρά στην πώληση θυγατρικής στην Pacific Century έναντι $500 εκατ.

AIG: Προχωρά στην πώληση θυγατρικής στην Pacific Century έναντι $500 εκατ.


Η American International Group (AIG) συμφώνησε να πουλήσει τις δραστηριότητες του τομέα διαχείρισης κεφαλαίων στην Pacific Century έναντι 500 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ειδικότερα, η εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ, της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο μεγιστάνας Richard Li, θα καταβάλει το αρχικό ποσό των 300 εκατ. δολαρίων σε μετρητά με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με τις επιπρόσθετες καταβολές να σχετίζονται με μελλοντικές επιδόσεις.

“Μετά τη διενέργεια εκτενούς και ενδελεχούς διαδικασίας πλειοδοτικού διαγωνισμού καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή προσφέρει εύλογη αξία για την AIG”,ανέφερε σε ανακοίνωση ο αξιωματούχος της αμερικανικής ασφαλιστικής, Alain Karaoglan.

capital.gr

H επιστροφή των οικο-πόλεων;

H επιστροφή των οικο-πόλεων;


Η παγκόσμια ύφεση πάγωσε τα σχέδια για τις λεγόμενες οικο-πόλεις ή μεγάλες οικιστικές αναπτύξεις σε real estate που μειώνουν δραματικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η πιο αξιοσημείωτη καθυστέρηση επηρέασε ένα μεγάλο έργο που σχεδιάζονταν στην Dongtan, έξω από τη Σανγκάη. Αλλά με τη χαλάρωση της ύφεσης και τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται, τα σχέδια για την κατασκευή τέτοιων υπερ-οικολογικών πόλεων-προτύπων φαίνονται να αναζωογονούνται.

Γνωστά έργα, όπως η πόλη Masdar στο Αμπού Ντάμπι που υλοποιείται με κρατική χρηματοδότηση και "η έξυπνη πόλη του Άμστερνταμ" συνεχίζονται. Εν τω μεταξύ, μια σειρά από άλλες προσπάθειες από τη Φινλανδία μέχρι την Αριζόνα είναι στα σκαριά και πολλές συνδυάζουν κυβερνητική και ιδιωτική χρηματοδότηση.

Τον Ιούλιο, για παράδειγμα, ο πρώτος ένοικος μετακόμισε στην οικο-πόλη Hamburg-Harburg, λίγο έξω από τη γερμανική πόλη του Αμβούργου. Το πρόγραμμα, που αναπτύχθηκε από την παγκόσμια εταιρεία σχεδιασμού tecArchitecture και τη μηχανική ARUP, θεωρείται ως " ένα βιώσιμο δημιουργικό-βιομηχανικό περιβάλλον." Στόχος της είναι να φέρει "μεγάλες βιομηχανίες και δημιουργικές εταιρείες που τώρα ξεκινάνε μαζί σε μια επιχειρηματική κοινότητα που συνεργάζεται μεταξύ της και είναι φιλική προς το περιβάλλον," λέει η ιστοσελίδα της. Οι χώροι ποικίλουν από στούντιο σε μεγάλες αποθήκες και εγκαταστάσεις παραγωγής, οι οποίοι θα στεγάσουν γραφεία, ξενοδοχεία, χώρους λιανικής πώλησης, και εστιατόρια. Το Harburg χρηματοδοτείται από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια με κάποια δανειακή βοήθεια από την κυβέρνηση. Οι δημιουργοί του πρότζεκτ έχουν ήδη πληρώσει € 25 εκατ. από τα € 120 εκατ. του προβλεπόμενου κόστους.

Όπως όλες οι οικο-πόλεις, το Hamburg-Harburg διατυμπανίζει τα πράσινα διαπιστευτήριά του. Μια τοποθεσία που φιλοξενούσε κάποτε ένα εργοστάσιο χτενών, η μίνι πόλη των 10 κτιρίων αναμένεται να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 30%. Τα κτίρια που θα δημιουργηθούν θα διαθέτουν δύο μεγάλες ανεμογεννήτριες στην κορυφή υψηλών πύργων που θα παράγουν περισσότερο από το 10% της ενέργειας του συγκροτήματος. Το ενοίκιο θα είναι περίπου 25% κάτω του μέσου όρου σε σχέση με το κέντρο του Αμβούργου, και η διαδρομή από την πόλη διαρκεί μόλις 20 λεπτά.

Ανάκαμψη στο δεύτερο τρίμηνο τις επενδύσεις καθαρής τεχνολογίας

Ο πρώτος ενοικιαστής, Heidelberger Druckmaschinen (HDDG.DE), κατασκευαστής πιεστηρίων για εκτύπωση, έχει μεταφέρει περίπου 150 άτομα από το τμήμα πωλήσεων. Στο πνεύμα της οικο-πόλης, η Heidelberger έχει ξεκινήσει επίσης ένα διαδραστικό εκθεσιακό χώρο με εκθέματα που υπογραμμίζουν τις πράσινες πρακτικές εκτύπωσής της. Ο εκπρόσωπος Thomas Fichtl λέει πως η εταιρεία είναι "ικανοποιημένη με το νέο μας σπίτι .... η τοποθεσία και το κόστος ήταν σημαντικά ζητήματα, όπως και η οικολογική διάσταση."

Το ερώτημα είναι: Πόσες άλλες εταιρείες θα ακολουθήσουν; Και πόσο βιώσιμες είναι οι premium-οικο-πόλεις εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης; Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών στην ευρύτερη αγορά ακινήτων και την αντοχή της ζήτησης για οικολογικότερα κτίρια. Η αγορά ακινήτων -ιδιαίτερα το τμήμα για εμπορικούς σκοπούς- παραμένει προβληματική. Αλλά φαίνεται να υπάρχει συνεχές ενδιαφέρον για πράσινα projects. Οι επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες ανέκαμψαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2009, μετά από δύο διαδοχικές τριμηνιαίες πτώσεις, σύμφωνα με τις Cleantech Group και Deloitte.

Το αβέβαιο περιβάλλον έχει τρομάξει κάποιους -αλλά όχι όλους- ιδιώτες επενδυτές. "Το αν οι οικο-πόλεις είναι μια καλή επένδυση εξαρτάται από τον επενδυτικό ορίζοντα," λέει ο John Macomber, Διευθύνων Σύμβουλος της BuildingVision, μιας συμβουλευτικής εταιρείας real estate με έδρα τη Βοστώνη. "Αυτοί που αναζητούν βραχυπρόθεσμες αποδώσεις μπορεί να μη δουν ευκαιρίες. Αλλά άλλοι επενδυτές... στοιχηματίζουν ότι οι τιμές της ενέργειας θα συνεχίσουν να αυξάνονται και θα υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για “πράσινο” χώρο.

Ο Macomber λέει, ωστόσο, ότι οι ιδιώτες επενδυτές δε θα επικεντρωθούν μαζικά στις οικολογικές πόλεις αν δεν υπάρχουν σαφέστερα κίνητρα για να το πράξουν. "Εμφανίζονται πρότυπα, αλλά κάτα κάποιο τρόπο είναι ουτοπίες που χτίστηκαν από πρωτοπόρους," λέει. "Το ερώτημα είναι: αυτό είναι μια επένδυση πολυτελείας ή θα μπορούσε να γίνει πιο μαζικό;"

Οι κυβερνήσεις δρούν για να δώσουν ώθηση στην "πράσινη" απασχόληση

Άλλοι εμπειρογνώμονες εκφράζουν σκεπτικισμό σχετικά με το κατά πόσο οι οικο-πόλεις μπορούν να είναι "μαγνήτες" για επενδυτές. "Οι ερευνητές πιστεύουν ότι γενικά δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των επενδύσεων στην πράσινη τεχνολογία και της χρηματοοικονομικής απόδοσης," λέει ο καθηγητής του Oklahoma City University Business School, James Ma, ειδικός στις κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις. Και προσθέτει: "Η πράσινη επένδυση δεν είναι φθηνή. Θεωρείται ως ένα πλεονέκτημα το να ξεκινήσεις με αυτό τον τρόπο, όμως η οικονομική κρίση μετατοπίζει το ενδιαφέρον πίσω στη δημιουργία θέσεων εργασίας."

Η δυνατότητα για δημιουργία θέσεων απασχόλησης έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων. "Κατά τους τελευταίους 12 μήνες, η νομοθεσία προχωράει και οι κυβερνήσεις υιοθετούν ατζέντες για πράσινα κτίρια,” λέει ο Guy Battle, ένας μηχανικός της αρχιτεκτονικής εταιρείας Battle McCarthy με έδρα το Λονδίνο και ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων dcarbon8. "Ενώ ορισμένοι developers υπαναχωρούν, οι κυβερνήσεις ανεβάζουν τον πήχη λέγοντας ότι πρέπει να γίνει".

Μεγάλες εταιρείες εμπλέκονται επίσης. Η IBM (IBM), για παράδειγμα, συμμετέχει σε μια ποικιλία από projects που σχετίζονται με οικο-πόλεις στο Άμστερνταμ, τη Στοκχόλμη, τη Σιγκαπούρη, και αλλού. "Παγκοσμίως, βλέπουμε ότι οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν το ρόλο του ηγέτη στην καινοτομία", λέει ο Rizwan Khaliq, επικεφαλής του τομέα στρατηγικής global government της IBM. "Ο ιδιωτικός τομέας, ενώ δεν έχει αποτραβηχτεί πλήρως από τις εν λόγω επενδύσεις, βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία που προσπαθεί να καταλάβει αν μπορεί να συνεχίσει να παράγει έσοδα από αυτά τα έργα".

Η παγκόσμια εταιρεία συμβουλευτικής Accenture (ACN) έχει αναπτύξει το δικό της τμήμα "έξυπνης τεχνολογίας", το οποίο επικεντρώνεται σε πρωτοβουλίες που μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ο επικεφαλής στρατηγικής Simon Giles λέει ότι πιστεύει πως το σημερινό περιβάλλον θα προσελκύσει περισσότερους ιδιώτες επενδυτές. "Όσο τα έργα έχουν σαφέστατα καθορισμένες παραμέτρους και διαχειρίζονται καλά” λέει, "θα προσελκύουν επενδύσεις."

capital.gr

Vodafone, Telefonica: Πρόταση εξαγοράς της T-Mobile U.K.

Vodafone, Telefonica: Πρόταση εξαγοράς της T-Mobile U.K.

Ανεπίσημη πρόταση για την εξαγορά της μονάδας T-Mobile UK της Deutsche Telekom αντί ποσού 4 δισ. λιρών Αγγλίας (6,6 δισ. δολ)., έκαναν η Vodafone Group και η Telefonica σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στο website της εφημερίδας, οι δύο εταιρείες υπέβαλαν τις προσφορές στα τέλη Αυγούστου. Την ίδια στιγμή, η Deutsche Telecom βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την France Telecom όσον αφορά στην πιθανότητα συγχώνευσης των περιουσιακών τους στοιχείων στη Βρετανία.

Οι συνδρομητές της T-Mobile UK μειώθηκαν κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με την Deutsche Telecom. Σημειώνεται ότι η εν λόγω μονάδα ήταν το μοναδικό σκέλος κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας που εμφάνισε μείωση των χρηστών του.

Η O2 της Telefonica είχε μερίδιο αγοράς 27,7% στη Βρετανία το δεύτερο τρίμηνο, η Vodafone 24,7% και η Orange της France Telecom είχε μερίδιο 21,5%, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times.

naftemporiki

Kraft: Προσφορά 16,7 δισ. δολ. για την Cadbury

Kraft: Προσφορά 16,7 δισ. δολ. για την Cadbury


Προσφορά σε μετρητά και μετοχές ύψους 10,2 δισ. στερλινών (16,7 δισ. δολ.), ή 745 πενών ανά μετοχή, κατέθεσε σήμερα η Kraft Foods για την εξαγορά της Cadbury.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η πρόταση περιλαμβάνει 300 πένες σε μετρητά και 0,2589 νέες μετοχές της Kraft για κάθε μετοχή της βρετανικής εταιρείας. Το premium σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Cadbury στις 3 Ιουλίου ανέρχεται σε 42%.

Αν και η βρετανική εταιρεία απέρριψε την προσφορά, η Kraft τονίζει στην ανακοίνωσή της πως είναι διατεθειμένη να εργαστεί για την επίτευξη συμφωνίας και τη «διατήρηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου».

Μια πιθανή συγχώνευση των δύο εταιρειών εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει έναν όμιλο με έσοδα σχεδόν 50 δισ. δολαρίων. σύμφωνα με την Kraft, η εξοικονόμηση δαπανών προ φόρων υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε τουλάχιστον 625 εκατ. δολάρια ετησίως.


naftemporiki

Χαμόγελα στο Τόκιο

Χαμόγελα στο Τόκιο

Κέρδη 1,3% κατέγραψε σήμερα ο ιαπωνικός δείκτης, μετά την άνοδο των εξαγωγέων, όπως η Canon Inc, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στη θετική πλευρά των ανάμεικτων στοιχείων για την απασχόληση των ΗΠΑ και το γεν υποτιμήθηκε έναντι του δολαρίου.

Ανοδικά κινήθηκε η Advantest Corp και οι υπόλοιπες μετοχές των εταιρειών τσιπ, χάρη στο κλίμα ευφορίας που ακολούθησε μετά τις διευρυμένες αγορές των αντίστοιχων αμερικανικών εταιρειών. Βασικός λόγος της ευφορίας ήταν οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Intel Corp ότι η παλαίωση των προσωπικών υπολογιστών και η κυκλοφορία των Windows 7 από τη Microsoft θα ενθαρρύνουν τις εταιρείες να προβούν σε δαπάνες για αγορά PC τον επόμενο χρόνο.

«Οι επενδυτές καλωσόρισαν την άνοδο των αμερικανικών μετοχών μετά την ανακοίνωση των μηναίων στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ και την υποχώρηση του γεν», σχολίασε ο Τοσιγιούκι Καναγιάμα από την Monex Inc. «Παρ’ όλα αυτά, τα κέρδη ήταν περιορισμένα, καθώς οι επενδυτές δεν θέλουν να οδηγήσουν υψηλότερα τις τιμές λόγω της αργίας σήμερα στις ΗΠΑ».

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Nikkei [.N225] έκλεισε στις 10.320,94 μονάδες, μετά τα χαμηλά πέντε εβδομάδων την Παρασκευή, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix ενισχύθηκε κατά 1% στις 944,60 μονάδες.

naftemporiki

Στο χώρο κρατικής Έκθεσης η στέγαση Υπουργείων

Στο χώρο κρατικής Έκθεσης η στέγαση Υπουργείων


Στη γη που στεγάζονται σήμερα κτίρια της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης σχεδιάζει το κράτος να ανεγείρει κτίρια και να στεγάσει εκεί αριθμό υπουργείων τα οποία σήμερα δεν στεγάζονται σε κρατικής ιδιοκτησίας κτίρια με αποτέλεσμα να καταβάλλει σε ιδιώτες ετησίως €10 εκ.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης, την είδηση αυτή επιβεβαίωσε ο υπουργός Συγκοινωνιών Νίκος Νικολαϊδης αλλά και ο πρόεδρος της Αρχής Εκθέσεων Λοϊζος Κωνσταντίνου στο ΡΙΚ. Σύμφωνα με χθεσινοβραδινό ρεπορτάζ του καναλιού, πρόσφατα έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων και της κυβέρνησης για μεταβίβαση του 50% της κυριότητας αυτής της έκτασης.

Βασική επιδίωξη του σχεδίου είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ ο χώρος θα αξιοποιηθεί και ως ο πρώτος σύγχρονος κεντρικός σταθμός λεωφορείων.

stockwatch.com.cy

Πέφτουν τα δανειστικά επιτόκια

Πέφτουν τα δανειστικά επιτόκια


Την αποκλιμάκωση των επιτοκίων στην Κύπρο αποτυπώνουν τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το κόστος του χρήματος εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από ότι στην ευρωζώνη, αλλά μειώνεται με ελαφρώς ταχύτερους ρυθμούς τους τελευταίους μήνες από ότι στην ευρωζώνη, δημιουργώντας προσδοκίες ότι εντός του 2010 τα επιτόκια στην Κύπρο θα ευθυγραμμιστούν με αυτά που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε άλλες χώρες.


Στεγαστικά


Η μείωση των επιτοκίων είναι ιδιαίτερα εμφανής στα στεγαστικά δάνεια. Μέσα σε ένα μήνα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων περιορίστηκαν στο 5,81% έναντι 6,03% που ήταν τον Ιούνιο και 6,21% τον περσινό Ιούλιο. Από το Φεβρουάριο, όταν το εγχώριο κόστος χρήματος για στεγαστικούς σκοπούς είχε φθάσει στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, τα επιτόκια υποχώρησαν κατά 125 μονάδες βάσης.

Τα στοιχεία δείχνουν πως η Κύπρος ακολουθεί τις τάσεις που δημιουργούνται στην ευρωζώνη με χρονική υστέρηση κάποιων μηνών.

Οι εγχώριες τάσεις ενισχύθηκαν τους τελευταίους μήνες από την προσφορά χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων από μεγάλες τράπεζες, που προσπαθούν να τονώσουν την ιδιαίτερα χαμηλή ζήτηση που υπάρχει για νέα δάνεια.

Πάντως, παρά τη μείωση που υπάρχει στα εγχώρια επιτόκια, ο μέσος ευρωπαίος δανείζεται σήμερα για στεγαστικούς σκοπούς με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους.

Το ύψος του επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια στην ευρωζώνη μειώθηκε τον Ιούλιο του 2009 στο 3,95% από 4,04% τον Ιούνιο και 5,62% τον περσινό Ιούλιο. Από τον Οκτώβριο του 2008 τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στην ευρωζώνη παρουσιάζουν μείωση κατά 175 μονάδες βάσης.

Καταναλωτικά

Στα καταναλωτικά δάνεια, επίσης παρατηρείται μείωση των επιτοκίων αλλά με βραδύτερους ρυθμούς από ότι στα στεγαστικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων στην Κύπρο μειώθηκε τον Ιούλιο στο 7,86% από 7,99% τον Ιούνιο και 8% τον περσινό Ιούλιο.


Στην ευρωζώνη, τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων αυξήθηκαν τον Ιούλιο του 2009 στο 8,03% από 7,83% τον Ιούνιο και 8,8% τον έβδομο μήνα του 2008.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν πως τους επόμενους μήνες οι τάσεις αυτές θα συνεχιστούν.

Όπως δήλωσε στη StockWatch, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών, Βάσος Σιαρλής, με την έκδοση τριετών κυβερνητικών χρεογράφων συνολικής αξίας €3 δισ. τα οποία θα προσφερθούν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για άντληση, με εγγύηση του κράτους, φθηνής ρευστότητας από το ευρωσύστημα, εκτιμάται ότι θα μειωθεί το ύψος των δανειστικών επιτοκίων. Τους επόμενους 3-4 μήνες, πρόσθεσε, αναμένεται να δούμε σταδιακή μείωση των επιτοκίων.

«Το 2010, εάν όλα γίνουν όπως έχουν προγραμματιστεί, το ύψος των επιτοκίων στην Κύπρο αναμένεται να είναι στα επίπεδα που είναι στην ευρωζώνη». Προς την κατεύθυνση, αυτή, επεσήμανε, δηλ. της μείωσης των επιτοκίων, θα συμβάλει και ο θεσμός των καλυμμένων ομολόγων που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον επόμενο χρόνο.

stockwatch.com.cy

Reminder: Labor Day - U.S. markets are closed

U.S. Equity and bond markets are closed today in observance of Labor Day.
Share |