Monday, September 7, 2009

Ελλάδα: Στο 0,8% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Στο 0,8% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο


Συνεχίστηκε και τον Αύγουστο η ανοδική πορεία του πληθωρισμού που διαμορφώθηκε στο 0,8% από 0,6% τον Ιούλιο. Η νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού οφείλεται σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κυρίως στην αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 4,2% τον Αύγουστο όταν τον περυσινό αντίστοιχο μήνα καταγράφηκε μείωση της τιμής της βενζίνης κατά 4%.

Παρ’ όλα αυτά η μείωση των τιμών στα φρούτα κατά 5,5% (έναντι 5,6% αύξηση πέρυσι) και η μείωση των τιμών στα λαχανικά κατά 13,1% (έναντι 4,7% αύξηση πέρυσι) συνετέλεσαν στη διαμόρφωση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω του 3%.

Σύμφωνα πάντα με την ΕΣΥΕ ο δομικός πληθωρισμός (που δεν υπολογίζει τις τιμές στα καύσιμα και οπωροκηπευτικά) παρέμεινε αμετάβλητος τον Αύγουστο στο 1,4% όπως δηλαδή και τον Ιούλιο.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά ότι με τα σημερινά δεδομένα ο πληθωρισμός θα παραμείνει αμετάβλητος τον Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων που καταγράφηκαν μεταξύ Αυγούστου 2008 και Αυγούστου 2009 οι μεγαλύτερες αφορούν τις πατάτες (36,2%), τα κόμιστρα των ταξί (14,2%), ασφάλιστρα αυτοκινήτων (11,4%), τσιγάρα (6,8%), Νωπά λαχανικά (7,1%), αστικές συγκοινωνίες (7,2%), στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων πάνω από 6%.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρουσιάστηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης (-36,4%), στο γάλα (-12%), και στις τιμές των αυτοκινήτων (-9,9%)%.

capital.gr

No comments:

Share |