Monday, September 7, 2009

Στο κυνήγι για την εξαγορά της Cadbury η Kraft

Στο κυνήγι για την εξαγορά της Cadbury η Kraft


Η Kraft θα παραμείνει στο κυνήγι για την εξαγορά της Cadbury παρά το γεγονός ότι η βρετανική εταιρεία απέρριψε την προσφορά 10,2 δισ. λιρών (16,7 δισ. δολαρίων), όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα ανακοίνωση της Kraft.

Η αμερικανική εταιρεία τροφίμων μπορεί να κινήθηκε πρώτη για την εξαγορά της Cadbury, ωστόσο θα πρέπει να κάνει πιο ελκυστική της πρόταση της αν θέλει να αποτρέψει επίδοξους “μνηστήρες”.

“Πιστεύουμε ότι η Cadbury είναι ένα κόσμημα στην παγκόσμια αγορά γλυκισμάτων και θα αποδειχτεί παράγοντας μετασχηματισμού για όποιος τελικά επικρατήσει”, αναφέρει ο αναλυτής της Evolutoin Securities, Warren Ackerman σε σημείωμα του προς τους πελάτες.

Η προσφορά, σε μετρητά και μετοχές, αντιστοιχεί σε 745 πένες ανά μετοχή για την Cadbury, εκ των οποίων 300 πένες σε μετρητά και 0,2589 νέες μετοχές της Kraft και αντιπροσωπεύει 31% premium της τιμής κλεισίματος της Cadbury στις 4 Σεπτεμβρίου.

Οι μετοχές της Cadbury εκτοξεύθηκαν στο +41% στο Λονδίνο με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι η υπόθεση θα έχει συνέχεια. Οι αναλυτές ανέμεναν την πρόταση για την Cadbury από τότε που η Mars απέκτησε την Wrigley έναντι 23 δισ. δολαρίων το 2008, δημιουργώντας μία εταιρεία με μερίδιο αγοράς 15%.

“Εκτιμούμε ότι το συγκεκριμένο deal θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε κινητικότητα γύρω από την Cadbury καθώς άλλαξε το οικονομικό τοπίο στον εν λόγω κλάδο”, τόνισε ο Ackerman. Η Evolution επίσης εκτιμά ότι οι πιθανότητες για μία νέα πρόταση εξαγοράς είναι μεταξύ 30%-40%, ενώ πιθανοί “μνηστήρες” είναι η ελβετική Nestle και η Hershey.

Σε λιτή ανακοίνωση της η Cadbury επισημαίνει ότι η πρόταση “θεμελιωδώς υποτιμά τον όμιλο και τις προοπτικές του”, προσθέτοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο έχει εμπιστοσύνη στην στρατηγική αυτονομίας της εταιρείας.

capital.gr

No comments:

Share |