Monday, September 7, 2009

Πέφτουν τα δανειστικά επιτόκια

Πέφτουν τα δανειστικά επιτόκια


Την αποκλιμάκωση των επιτοκίων στην Κύπρο αποτυπώνουν τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το κόστος του χρήματος εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από ότι στην ευρωζώνη, αλλά μειώνεται με ελαφρώς ταχύτερους ρυθμούς τους τελευταίους μήνες από ότι στην ευρωζώνη, δημιουργώντας προσδοκίες ότι εντός του 2010 τα επιτόκια στην Κύπρο θα ευθυγραμμιστούν με αυτά που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε άλλες χώρες.


Στεγαστικά


Η μείωση των επιτοκίων είναι ιδιαίτερα εμφανής στα στεγαστικά δάνεια. Μέσα σε ένα μήνα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων περιορίστηκαν στο 5,81% έναντι 6,03% που ήταν τον Ιούνιο και 6,21% τον περσινό Ιούλιο. Από το Φεβρουάριο, όταν το εγχώριο κόστος χρήματος για στεγαστικούς σκοπούς είχε φθάσει στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, τα επιτόκια υποχώρησαν κατά 125 μονάδες βάσης.

Τα στοιχεία δείχνουν πως η Κύπρος ακολουθεί τις τάσεις που δημιουργούνται στην ευρωζώνη με χρονική υστέρηση κάποιων μηνών.

Οι εγχώριες τάσεις ενισχύθηκαν τους τελευταίους μήνες από την προσφορά χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων από μεγάλες τράπεζες, που προσπαθούν να τονώσουν την ιδιαίτερα χαμηλή ζήτηση που υπάρχει για νέα δάνεια.

Πάντως, παρά τη μείωση που υπάρχει στα εγχώρια επιτόκια, ο μέσος ευρωπαίος δανείζεται σήμερα για στεγαστικούς σκοπούς με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους.

Το ύψος του επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια στην ευρωζώνη μειώθηκε τον Ιούλιο του 2009 στο 3,95% από 4,04% τον Ιούνιο και 5,62% τον περσινό Ιούλιο. Από τον Οκτώβριο του 2008 τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στην ευρωζώνη παρουσιάζουν μείωση κατά 175 μονάδες βάσης.

Καταναλωτικά

Στα καταναλωτικά δάνεια, επίσης παρατηρείται μείωση των επιτοκίων αλλά με βραδύτερους ρυθμούς από ότι στα στεγαστικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων στην Κύπρο μειώθηκε τον Ιούλιο στο 7,86% από 7,99% τον Ιούνιο και 8% τον περσινό Ιούλιο.


Στην ευρωζώνη, τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων αυξήθηκαν τον Ιούλιο του 2009 στο 8,03% από 7,83% τον Ιούνιο και 8,8% τον έβδομο μήνα του 2008.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν πως τους επόμενους μήνες οι τάσεις αυτές θα συνεχιστούν.

Όπως δήλωσε στη StockWatch, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών, Βάσος Σιαρλής, με την έκδοση τριετών κυβερνητικών χρεογράφων συνολικής αξίας €3 δισ. τα οποία θα προσφερθούν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για άντληση, με εγγύηση του κράτους, φθηνής ρευστότητας από το ευρωσύστημα, εκτιμάται ότι θα μειωθεί το ύψος των δανειστικών επιτοκίων. Τους επόμενους 3-4 μήνες, πρόσθεσε, αναμένεται να δούμε σταδιακή μείωση των επιτοκίων.

«Το 2010, εάν όλα γίνουν όπως έχουν προγραμματιστεί, το ύψος των επιτοκίων στην Κύπρο αναμένεται να είναι στα επίπεδα που είναι στην ευρωζώνη». Προς την κατεύθυνση, αυτή, επεσήμανε, δηλ. της μείωσης των επιτοκίων, θα συμβάλει και ο θεσμός των καλυμμένων ομολόγων που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον επόμενο χρόνο.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |