Thursday, June 25, 2009

CSE & ASE

CSE

FTSE/CySE 20
475.31 ( -2.20%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1388.53 ( -2.21%)

Όγκος: € 2,329,213

=========================

ASE

Γενικός Δείκτης
2177.03 ( -1.00%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1104.20 ( -1.58%)

ΔΝΤ: Πιθανή η αναβάθμιση του outlook για το 2010

ΔΝΤ: Πιθανή η αναβάθμιση του outlook για το 2010


ΠΑΡΙΣΙ (Dow Jones) – Ένας ανώτατος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάλεσε τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν επεκτατική νομισματική πολιτική και είπε πως το ΔΝΤ είναι πιθανόν να αναβαθμίσει τις οικονομικές του προβλέψεις για το 2010.

Η ανάπτυξη θα επιστρέψει στις αρχές του 2010 και οι φόβοι για μια σοβαρό οικονομικό πισωγύρισμα έχουν ξεπεραστεί, δήλωσε σε εκδήλωση στο Παρίσι ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του οργανισμού, John Lipsky.

Συμπλήρωσε πως η εμπιστοσύνη στις αμερικάνικες τράπεζες έχει αυξηθεί και πως οι ροές κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες οικονομίες ανακάμπτουν.

Αλλά ο Lipsky τόνισε οι εταιρείες θα χρειαστούν καιρό να “επιδιορθώσουν” τους ισολογισμούς τους και πως η ίαση του χρηματοοικονομικού τομέα είναι το κλειδί για την ανάκαμψη.

CAPITAL.GR

Ε.Ε.: Απειλεί με παραπομπή Βέλγιο, Βρετανία για την εφαρμογή νόμου περί διαφάνειας

Ε.Ε.: Απειλεί με παραπομπή Βέλγιο, Βρετανία για την εφαρμογή νόμου περί διαφάνειας


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Dow Jones) – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη Μεγάλη Βρετανία και το Βέλγιο να εφαρμόσουν έναν ευρωπαϊκό νόμο περί διαφάνειας και απείλησε να τις παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν δεν δράσουν.


Ο εν λόγω νόμος υποχρεώνει τις χώρες να αποκαλύψουν πληροφορίες που να βεβαιώνουν πως δεν χρησιμοποιούν δημόσια χρήματα για εμπορικούς σκοπούς.


“Το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο είναι τα μόνα κράτη-μέλη που δεν έχουν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις τους για χρηματοοικονομική διαφάνεια, και πρέπει να το κάνουν άμεσα,” δήλωσε η Neelie Kroes, η Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού η οποία επίσης αναθεωρεί την κρατική βοήθεια στον ιδιωτικό τομέα.


CAPITAL.GR

ΑΗΚ: Αναστολή αύξησης 3%

ΑΗΚ: Αναστολή αύξησης 3%



Την αναστολή της εφαρμογής της χρέωσης του ποσοστού 3% που αντιπροσωπεύει το κόστος αγοράς των δικαιωμάτων για ρύπους στα τιμολόγια της ΑΗΚ, η έναρξη της οποίας είχε προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου 2009, ανακοίνωσε σήμερα η Αρχή.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, σε σημερινή σύσκεψη του Προέδρου της ΑΗΚ Χάρη Θράσου με τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε επίσης η πιθανότητα οριστικοποίησης της απόφασης για αναστολή της εφαρμογής του μέτρου αφού εξασφαλιστεί προηγουμένως η βιωσιμότητα της ΑΗΚ. Για το σκοπό αυτό θα γίνουν νέες επαφές του Προέδρου της ΑΗΚ με τους αρμόδιους υπουργούς.

Η ανακοίνωση της ΑΗΚ ακολουθεί τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Αρχής με τον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη και τον υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη, στην παρουσία του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, κ. Κώστα Ιωάννου.

Θέμα της συνάντησης ήταν η πιθανή ανάληψη του κόστους της αγοράς των δικαιωμάτων θερμοκηπϊακών αερίων (ρύπων) από την ΑΗΚ κάτω από προϋποθέσεις.

STOCKWATCH.COM.CY

ΗΠΑ: Αύξηση 15.000 στις νέες αιτήσεις ανεργίας στις 627.000

ΗΠΑ: Αύξηση 15.000 στις νέες αιτήσεις ανεργίας στις 627.000


CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Συρρίκνωση 5,5% του ΑΕΠ α΄ τριμήνου

ΗΠΑ: Συρρίκνωση 5,5% του ΑΕΠ α΄ τριμήνου

Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τη συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ προχώρησε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Τα τελευταίο στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση έδειξαν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 5,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις του υπουργείου Εμπορίου έκαναν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,7% στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου.


Οι αναλυτές της Wall Street δεν περίμεναν μεταβολή στα στοιχεία για το ΑΕΠ.

Η συρρίκνωση του 5,5% σηματοδοτεί μια μικρή, αλλά σημαντική βελτίωση σε σχέση με τη ραγδαία πτώση σε ποσοστό 6,3% που καταγράφηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2008 και θεωρείται ο πυθμένας για την ύφεση.

Τα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική οικονομία έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές ήταν λίγο πιο αδύναμες από ό,τι είχε εκτιμηθεί στις προηγούμενες προβλέψεις.

Ο δείκτης τιμών για την προσωπική κατανάλωση υποχώρησε 0,9% το α΄ τρίμηνο από 0,1% στις αρχικές εκτιμήσεις.

Στον αντίποδα τα εταιρικά κέρδη μετά από φόρους προσαρμόστηκαν ανοδικά για να σημειώσουν άνοδο 13,2% στα 1,054 τρισ. δολ. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Στο δ΄ τρίμηνο είχαν υποχωρήσει κατά 28,4%. Σε ετήσια βάση ωστόσο τα κέρδη υποχώρησαν 21,8%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσε άνοδο 1,4% από 1,5% στις αρχικές εκτιμήσεις.

Οι αμερικανικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 30,6% από 28,7% στις προηγούμενες προβλέψεις. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 36,4%, από 34,1% στις προηγούμενες εκτιμήσεις.


CAPITAL.GR

Ευρωζώνη: «Βουτιά» των βιομηχανικών παραγγελιών Απριλίου

Ευρωζώνη: «Βουτιά» των βιομηχανικών παραγγελιών Απριλίου


Σημαντική κάμψη παρουσίασαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στην Ευρωζώνη, σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης για κεφαλαιουχικά και ενδιάμεσα αγαθά.

Σύμφωνα με τη Eurostat οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν κατά 1,0% σε σχέση με το Μάρτιο του 2009 και κατά 35,5% συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2008.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πως οι παραγγελίες θα παρέμεναν αμετάβλητες σε μηνιαία βάση και θα υποχωρούσαν κατά 32,3% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, οι παραγγελίες για ενδιάμεσα και κεφαλαιουχικά αγαθά – που φανερώνουν τις επενδυτικές τάσεις – μειώθηκαν ετησίως κατά 38,3% και 39,1%, αντίστοιχα.

Οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά σημείωσαν πτώση 26,0%, ενώ αυτές για μη διαρκή μειώθηκαν κατά 8,9%.

NAFTEMPORIKI

Με άνοδο 2,15% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 2,15% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei



Με άνοδο 205,76 μονάδων, ποσοστό 2,15%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 9.796,08 μονάδες.


NAFTEMPORIKI

World Wealth Report: 25% λιγότεροι πλούσιοι

World Wealth Report: 25% λιγότεροι πλούσιοι


Η τάξη των πάρα πολύ πλούσιων συρρικνώθηκε 25% εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με το World Wealth Report που συντάσσουν η Merrill Lynch σε συνεργασία με την Capgemini.

Ο διεθνής πληθυσμός των «ατόμων με τεράστια ατομική περιουσία», όσοι δηλαδή διαθέτουν τουλάχιστον 30 εκατομμύρια δολάρια επενδύσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό, μειώθηκε κατά 25% στους 78.000 «super-rich» ανθρώπους, σύμφωνα την έρευνα.

Η αμέσως επόμενη τάξη, των πολύ πλούσιων -που η προσωπική τους περιουσία πλην της πρώτης κατοικίας ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο δολάρια- επίσης αντιμετώπισε προβλήματα και «έχασε» συνολικά 8 τρισ. δολάρια.

Στην κατάταξη του 2009, η Κίνα ξεπέρασε για πρώτη φορά την Βρετανία, όσον αφορά τον αριθμό των πλούσιων κατοίκων. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 364.000 εκατομμυριούχοι (σε δολάρια) στην Κίνα, ο τέταρτος μεγαλύτερος πληθυσμός στη γη.

Αντιθέτως, στο Χονγκ Κονγκ οι πολύ πλούσιοι μειώθηκαν κατά 61% ενώ έντονες απώλειες εκδηλώθηκαν επίσης στους αριθμούς των εκατομμυριούχων Ινδών, Ρώσων και Βρετανών.

EURO2DAY.GR

Ποιοι "σορτάρουν" πάλι την αγορά

Ποιοι "σορτάρουν" πάλι την αγορά


Πτωτικά συνεχίζουν να παίζουν την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορές οι μεγάλοι ξένοι brokers καθώς ούτε χθες με εξαίρεση κάποιες μικρές αγορές στον τίτλο της Alpha Bank εκδηλώθηκαν ουσιαστικές αγορές για κλείσιμο ανοικτών θέσεων πώλησης.

Βάσει των στοιχείων της ΕΤΕΣΕΠ ξένοι, κυρίως, και δευτερευόντως εγχώριοι παίκτες έχουν δανειστεί μέχρι και τις 22/6 περί τα 4,8 εκατομμύρια μετοχές Εθνικής, περί τα 3,3 εκατομμύρια μετοχές Alpha Bank και 1,75 εκατομμύρια μετοχές EFG Eurobank.

Ο πραγματικός δανεισμός τίτλων αν συνυπολογισθεί και η πρακτική του omnibus account (δανεισμός τίτλων από θεματοφύλακες που γίνεται από παίκτες του εξωτερικού και δεν δηλώνεται στην ΕΤΕΣΕΠ) είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Και ενώ οι υψηλότερες δανεισμένες μετοχές είναι στην Εθνική βάσει των εκτιμήσεων μεγάλων εγχώριων ΑΧΕ οι μεγαλύτερες short θέσεις έχουν ανοιχθεί στους τίτλους των EFG Eurobank και Alpha Bank. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τις 1,75 εκατομμύρια μετοχές EFG Eurobank που έχουν δανειστεί οι ξένοι οι 1,65 εκατομμύρια χρησιμοποιούνται ήδη για short selling.

Στην Alpha Bank για θέσεις ανοικτών πωλήσεων έχουν χρησιμοποιηθεί περί τα 1,7 εκατομμύρια μετοχές από τα 3,3 εκατομμύρια, ενώ τις τελευταίες συνεδριάσεις αυξάνεται ο δανεισμός και τα short πονταρίσματα και στο Τ. Τ.


Στον αντίποδα στην Εθνική έχουν χρησιμοποιηθεί μόλις 500 χιλ μετοχές για short selling. Το play αυτή την στιγμή διεθνώς για το Χ. Α συμπυκνώνεται στο «long Εθνική Τράπεζα και short τις υπόλοιπες – μεγάλες- τράπεζες». Τακτική που σχετίζεται άμεσα με την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής και δείχνει να αποτελεί το πιο σίγουρο trade των τελευταίων ημερών.

Οι ξένοι προτιμούν στην συγκυρία σύμφωνα με τον επικεφαλής τμήματος asset management εγχώριας τράπεζας να διακρατούν τους τίτλους Εθνικής που έχουν δανειστεί, ενώ αντίθετα σορτάρουν κυρίως EFG Eurobank και ακολούθως Alpha Bank. Οι δανεισμένες θέσεις στην ΕΤΕ θα χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, όταν κόψει το δικαίωμα της αύξησης και τότε θα κλείσει το αρμπιτράζ μεταξύ ΕΤΕ και υπόλοιπων δεικτοβαρών τραπεζικών τίτλων.

---Πρωταγωνιστής στο σορτάρισμα η Goldman Sachs

Πρωταγωνιστής στον μεγάλο σορτάρισμα των εγχώριων τραπεζικών τίτλων είναι σύμφωνα με χρηματιστές, και στελέχη επενδυτικής τραπεζικής, η Goldman Sachs. Ο ξένος broker έχει προχωρήσει για λογαριασμό μεγάλων πελατών του σε άνοιγμα σημαντικών short θέσεων επί ελληνικών τραπεζικών τίτλων.

Η τακτική της Goldman Sachs αλλά και δευτερευόντως άλλων τραπεζών όπως η Credit Suisse, κά σχετίζεται με την εκτίμηση ότι ο Ιούλιος ενδέχεται να επιφυλάσσει έντονη διόρθωση στις μετοχικές αγορές διεθνώς. Σημειώνεται ότι η Goldman Sachs αλλά και η Credit Suisse ήταν από τις πρώτες ξένες τράπεζες που βγήκαν ήδη από το Μάρτιο στην πλευρά των αγοραστών στο Χ.Α.

Το γεγονός δε ότι οι short θέσεις άνοιξαν σε υψηλότερα επίπεδα τιμών παρέχουν στους σορτάκηδες ευχέρεια κινήσεων απέναντι στο μεγάλο τους φόβο που δεν είναι άλλος από ένα δυνατό ανοδικό rebound στις αγορές διεθνώς. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Goldman Sachs αγόρασε χθες μόλις 100 χιλ μετοχές Alpha Bank στην περιοχή των 7,80 ευρώ κλείνοντας short θέσεις με αξιόλογα δε κέρδη για τον πελάτη της.

Το δυνατό rebound αποτελεί και την ισχυρή προσδοκία των αγοραστών στο Χ. Α καθώς με τον όγκο των short πονταρισμάτων θα προκληθεί ισχυρό short squeeze.

EURO2DAY.GR

Πάνω από 20 δισ. ευρώ άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ

Πάνω από 20 δισ. ευρώ άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ

Για διάστημα ενός έτους οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν χθες πάνω από 20 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ. Ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 23 δισ. ευρώ. Είναι προφανές ότι ενώ οι τράπεζες διαθέτουν ικανοποιητική ρευστότητα κοντά στα 18 με 20 δισ. ευρώ θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία που τους δίνει η ΕΚΤ ώστε να αντλήσουν ρευστότητα για ένα χρόνο. Η ΕΚΤ σε προγραμματισμένη δημοπρασία διευκολύνει τις ευρωπαϊκές τράπεζες δίνοντας τους την δυνατότητα να αντλήσουν ρευστότητα για ένα χρόνο και όχι για μια εβδομάδα ή 1 μήνα που συνηθιζόταν. Η ΕΚΤ θα χορηγήσει συνολικά 442 δισ. ευρώ. Στην πρώτη δημοπρασία για 12μηνα δάνεια με επιτόκιο 1%, συμπληρώθηκαν όλες οι προσφορές, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 1.121 τράπεζες, οι οποίες θα λάβουν τα δάνεια σήμερα.

Έως τώρα η ΕΚΤ έναντι εγγυήσεων κυρίως πολύ καλής ποιότητας δανείων και ομολόγων χορηγούσε ρευστότητα στις τράπεζες για μεσοβραχυχρόνιες περιόδους. Τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι οι ελληνικές τράπεζες παρ΄ ότι διαθέτουν ικανοποιητική ρευστότητα επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν την δημοπρασία παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ με στόχο αφενός να επιμηκύνουν τον χρόνο διακράτησης της ρευστότητας τους αφετέρου να δημιουργήσουν αποθέματα ρευστότητας με διάρκεια έως το καλοκαίρι του 2010.

Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες έχουν έως τώρα αντλήσει από την ΕΚΤ περίπου 50 δισ. ευρώ ώστε να ενισχύσουν την ρευστότητα τους και αντίστοιχα χρησιμοποιήσει ως εγγύηση δάνεια κυρίως. Όταν η ρευστότητα επιστρέφεται στην ΕΚΤ οι τράπεζες παίρνουν πίσω τις εγγυήσεις που έχουν καταθέσει.

REPORTER.GR

Ο Στ.Χατζηιωάννου στρατηγικός στη SeaStar

Ο Στ.Χατζηιωάννου στρατηγικός στη SeaStar

Εκλεισε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η είσοδος του Στέλιου Χατζηιωάννου (EasyJet) στο μετοχικό κεφάλαιο της SeaStar μέσω της έκδοσης νέων μετοχών που θα κάνει η εταιρεία. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο σχήμα θα εισέλθει και ο Αλέξανδρος Παναγόπουλος, αλλά οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Υπενθυμίζεται πως στη SeaStar συμμετέχει ο Βίκτωρ Ρέστης με 12,93% και μεγαλομέτοχος είναι ο Γιάννης Βαρδινογιάννης.
Η SeaStar ελέγχει τις ΑΝΕΚ και Hellenic Seaways και πρόσφατα ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για τις 15 Ιουλίου προκειμένου να προταθεί έκδοση μετοχών σε στρατηγικούς και/ή θεσμικούς επενδυτές μέχρι το 10% του κεφαλαίου της εταιρείας στην τιμή των 0,26 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι σημαντικά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Η παραχώρηση των νέων αυτών μετοχών θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών από την ημερομηνία της λήψης της απόφασης από τη γενική συνέλευση.

REPORTER.GR

Nike: Πτώση 30% στα κέρδη

Nike: Πτώση 30% στα κέρδη


Πτώση 30% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Nike Inc. στο δ΄ τρίμηνο χρήσης για να διαμορφωθούν στα 341,4 εκατ. δολ. ή 70 cents ανά μετοχή από 490,5 εκατ. δολ. ή 98 cents ανά μετοχή το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Χωρίς να περιλαμβάνονται έκτακτα στοιχεία η Nike ανακοίνωσε ότι τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 99 cents ανά μετοχή. Οι πωλήσεις υποχώρησαν 7% στα 4,7 δισ. δολ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας αθλητικών ειδών στα 96 cents ανά μετοχή.

Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές η μετοχή της Nike υποχωρεί σε ποσοστό 4,9%.

CAPITAL.GR

Κίνα: Εκτίναξη δαπανών για έργα υποδομής

Κίνα: Εκτίναξη δαπανών για έργα υποδομής

Η κινεζική κυβέρνηση ξοδεύει τεράστια ποσά για να εκσυγχρονίσει το δίκτυο των σιδηροδρόμων της χώρας, προσφέροντας σε ξένες πολυεθνικές, όπως η IBM, η General Electric και η Siemens ένα ευρύ φάσμα νέων ευκαιριών.

Της Venessa Wong

Η Κίνα έχει ήδη ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε μια σειρά από μετρήσεις, από την παραγωγή χάλυβα έως την κατανάλωση μπύρας χάρη στον τεράστιο πληθυσμό της και την ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της. Με τις νέες επενδύσεις που σχεδιάζει η κινεζική κυβέρνηση, τα έργα υποδομής στον τομέα των μεταφορών πλησιάζουν και ενδεχομένως να ξεπεράσουν τις αντίστοιχες υποδομές στις ΗΠΑ– με τη βοήθεια μάλιστα αμερικανικών πολυεθνικών όπως η IBM (IBM) και η General Electric (GE).

Η κινεζική κυβέρνηση σχεδιάζει να ξοδέψει σχεδόν 87,9 δισ. δολ. στο σιδηροδρομικό της δίκτυο αυτό το έτος και συνολικά 730 δισ. δολ. έως το 2020, σύμφωνα με κρατικές πηγές. Μεταξύ άλλων, θα στρωθούν συνολικά 25.480 μίλια νέων σιδηροδρομικών γραμμών. Ως αποτέλεσμα, η Κίνα θα μπορούσε σύντομα να διεκδικήσει τον κορυφαία τίτλο στον όγκο σιδηροδρομικού δικτύου, αλλά και στη πολυπλοκότητα.

Η IBM αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο συνεργάτη της Κίνας στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα. Ο κολοσσός της πληροφορικής και της τεχνολογίας άνοιξε ένα Κέντρο Καινοτομίας για τους Σιδηροδρόμους στο Πεκίνο στις 11 Ιουνίου. Η νέα εγκατάσταση αποτελεί μέρος του κινεζικού Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας και του Εργαστηρίου Ανάπτυξης και έχει στόχο την εφαρμογή τεχνολογιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που επιβραδύνουν την ροή αγαθών και ανθρώπων λόγω των παρωχημένων υποδομών. Τα εργαστήρια απασχολούν μερικές δεκάδες άτομα σήμερα, αλλά η IBM επισημαίνει ότι το προσωπικό θα αυξηθεί στα 1.000 άτομα στα τελικά στάδια.

"Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά που μπορεί να μάθει ο κόσμος από την Κίνα στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών", σημειώνει ο Keith Dierkx, διευθυντής του νέου κέντρου. "Αν μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα αιτήματα της Κίνας, θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ανάλογα αιτήματα σε ολόκληρο τον κόσμο", συμπληρώνει.

Όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες την δεκαετία του 1950 και του 1960, η Κίνα κατασκευάζει ένα τεράστιο εθνικό δίκτυο μεταφορών. Όμως για να αποτραπεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η ρύπανση, η Κίνα δίνει κεντρικό ρόλο στους σιδηροδρόμους. "Στόχος της Κίνας είναι να έχει το πιο αποτελεσματικό σιδηροδρομικό δίκτυο" και θέλει να το κάνει αυτό γρήγορα, αναφέρει ο Robert Goodwin, αντιπρόεδρος της Gartner Consulting στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι επενδύσεις της κινεζικής κυβέρνησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο επισκιάζουν τις επενδύσεις που υλοποιούνται στις ΗΠΑ. Το ένα πέμπτο από το κινεζικό πακέτο οικονομικής στήριξης των 586 δισ. δολ. προορίζεται για τον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών, σύμφωνα με έκθεση της GE. Συγκριτικά, οι συνδυασμένες επενδύσεις σε κεφαλαιουχικά έργα το 2008 από τις τέσσερις μεγαλύτερες γραμμές εμπορευματικών μεταφορών στις ΗΠΑ –Union Pacific (UNP), Burlington Northern Santa Fe (BNI), Norfolk Southern (NSC) και CSX (CSX) – έφτασαν τα 7 δισ. δολ. ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 1,3 δισ. δολ. για τον Εθνικό Οργανισμό Σιδηροδρόμων (Amtrak) και 8 δισ. δολ για σιδηροδρόμους υψηλής ταχύτητας.

"Τα οφέλη που μπορεί κανείς να αποκομίσει από τις σιδηροδρομικές μεταφορές είναι κάτι που οι Κινέζοι αναγνωρίζουν", σημειώνει ο Joseph Sussman, μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου στο Κέντρο Καινοτομίας της IBM και καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Μηχανολογικών Συστημάτων στο MIT. Προσθέτει ότι η κινεζική κυβέρνηση την ίδια στιγμή έχει πρόσβαση στα "λαμπρότερα και καλύτερα ταλέντα".

Άλλες πολυεθνικές εργάζονται παράλληλα στα κινεζικά σιδηροδρομικά δίκτυα. Η Siemens (SI) υπέγραψε συμφωνία ύψους 1 δισ. δολ. το Μάιο για να προμηθεύσει στην Κίνα 100 τραίνα υψηλής ταχύτητας. Η GE κατασκευάζει από τις πλέον προηγμένες και φιλικές προς το περιβάλλον εμπορευματικές μηχανές στην Κίνα σε συνεργασία με την τοπική Qishuyan Locomotive.

Οι ηγέτης της Κίνας από την πλευρά τους, ελπίζουν πως οι ξένες πολυεθνικής θα φέρουν μαζί τους κορυφαίες τεχνολογίες και στη συνέχεια θα αναπτύξουν, σε συνεργασία με κινεζικές επιχειρήσεις, κορυφαίες υπηρεσίες και αγαθά τόσο για εγχώρια χρήση όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.


CAPITAL.GR

Standard & Poor's: Πρόβλεψη για νέα πτώση στις τιμές των κατοικιών στην Ευρώπη

Standard & Poor's: Πρόβλεψη για νέα πτώση στις τιμές των κατοικιών στην Ευρώπη


Περαιτέρω πτώση στις τιμές των κατοικιών στην Ευρώπη προβλέπει για το 2010 έκθεση της Standard & Poor's, επισημαίνοντας όμως ότι εξαίρεση πιθανόν να αποτελέσει η Βρετανία, όπου αναμένεται σταθεροποίηση των τιμών των κατοικιών το τελευταίο τρίμηνο του 2009.

Παρ' όλα αυτά, οι τιμές αυτές θα είναι 7% χαμηλότερες από τα επίπεδα των τιμών που επικρατούσαν στη βρετανική αγορά κατοικίας το Δεκέμβριο του 2008 και θα διατηρηθούν σ' αυτά τα επίπεδα και το 2010.

Οσον αφορά στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι εκτιμήσεις της Standard & Poor's είναι αρνητικές για την Ιρλανδία, όπου οι τιμές προβλέπεται ότι θα σημειώσουν πτώση 13% και τη Γαλλία, όπου αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 10%.

Παρατεταμένη περίοδος προσαρμογής θα υπάρξει στην Ισπανία, η οποία θα διαρκέσει έως το 2012.

Η διάρκεια της πτώσης των τιμών είναι και το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί αναλυτές και καταναλωτές, με τους πιο αισιόδοξους να προβλέπουν τον τερματισμό της πτώσης στο τέλος του χρόνου.


NAFTEMPORIKI

Today's Calendar (US)

8:30 AM
GDP
Dept of Commerce


8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor
Share |