Saturday, December 4, 2010

Ρεκόρ τριετίας για Nasdaq


Ρεκόρ τριετίας για Nasdaq

Με το Nasdaq να κλείνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών ετών και τους υπόλοιπους δείκτες να καταγράφουν μικρά κέρδη στο τελευταίο μισάωρο ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές της Παρασκευής στην Wall Street.

Οι συναλλαγές ξεκίνησαν με αρνητικά πρόσημα καθώς τα στοιχεία για την ανεργία αποδείχθηκαν χειρότερα των εκτιμήσεων γεγονός που σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές δικαιολογεί την παρέμβαση της Fed, μέσω αγοράς ομολόγων για την ενίσχυση της οικονομίας, με αποτέλεσμα η αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς να μην απεικονίσει την επιδείνωση της αγοράς εργασίας.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την ανεργία το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα οποία η αμερικανική οικονομία δημιούργησε λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με τις εκτιμήσεις, ενώ το ποσοστό αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Απρίλιο. Συγκεκριμένα, οι καταστάσεις μισθοδοσίας αυξήθηκαν κατά 39.000 τον περασμένο μήνα καθώς ο ιδιωτικός τομέας δημιούργησε μόλις 50.000 νέες θέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.

Τα μεγέθη του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν ελαφρώς ανοδικά και έδειξαν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 172.000 από την προηγούμενη εκτίμηση των 151.000. Ο δείκτης ανεργίας, που προκύπτει από διαφορετική έρευνα στα αμερικανικά νοικοκυριά, σημείωσε απροσδόκητη άνοδο στο 9,8% το Νοέμβριο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 144.000, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι η ανεργία θα παραμείνει αμετάβλητη στο 9,6%. Σημειώνεται ότι η ανεργία παραμένει πάνω από το 9% από το Μάιο του 2009 ή για 19 μήνες. Είναι η δεύτερη φορά που η ανεργία παραμένει σε τόσο υψηλά επίπεδα από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην προηγούμενη μεγάλη ύφεση στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο δείκτης ανεργίας έφτασε το 9% τον Μάρτιο του 1982 και παρέμεινε πάνω από το επίπεδο αυτό μέχρι το Σεπτέμβριο του 1983. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το 41,9% των άνεργων, ή περίπου 6,3 εκατ. άτομα, παρέμειναν εκτός της αγοράς εργασίας για πάνω από έξι μήνες.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow Jones κέρδισε 2,61%, ο Nasdaq 2,24% ενώ o S&P 500 ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,96%.

Δείκτες – Στατιστικά
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 19,68 μονάδες (0,17%) κλείνοντας στις 11.382,09 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 12,11 μονάδων (0,47%) και έκλεισε στις 2.591,46 μονάδες, επίπεδο το οποίο είναι το υψηλότερο από τις 3/1/2008. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 3,18 μονάδων (0,26%) κλείνοντας στις 1.224,71 μονάδες.

source: capital.gr

Αλμα 6,5% αυτήν την εβδομάδα για το αργό


Αλμα 6,5% αυτήν την εβδομάδα για το αργό

Νέο άλμα σήμερα σημείωσε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων διευρύνοντας το ράλι που καταγράφει από την αρχή της εβδομάδας. Το αδύναμο δολάριο βοήθησε το εμπόρευμα, καθώς και σήμερα επέδειξε την ελκυστικότητα του έναντι των υπολοίπων επιλογών.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου του αργού έκλεισαν με κέρδη 1,4% στα 89,19 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας το αργό σημείωσε κέρδη 6,5%.

Aνέκτησε το χαμένο έδαφος το ευρώ σήμερα, αφού διαπραγματεύεται αυτήν την ώρα στα 1,3344 δολάρια από το επίπεδο των 1,3204 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3246 δολάρια.

Η σημερινή παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλ. Τρίσε ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ευρωπαϊκό νόμισμα. Ο ευρωπαίος τραπεζίτης ζήτησε από τις Κυβερνήσεις της ευρωζώνης να πραγματοποιήσουν "Κβαντικό άλμα" στη διακυβέρνηση αποκλείοντας ταυτοχρόνως το ενδεχόμενο να διολισθήσει η οικονομία σε ύφεση εξ αιτίας των μέτρων λιτότητας. Ο κ. Τρισέ ανέφερε σήμερα από το Παρίσι ότι τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένου και του ύψους 750 δις ευρώ ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, είναι επαρκή και ικανά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού η ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο προκάλεσε πιέσεις στο δολάριο. Η αύξηση της απασχόλησης ήταν μικρότερη της αναμενόμενης με αποτέλεσμα η ανεργία να διαμορφωθεί τον μήνα αυτό στο 9,8%.

source: reporter.gr

Πάνω από τα 1.400 δολάρια ο χρυσός


Πάνω από τα 1.400 δολάρια ο χρυσός

Πάνω από τα 1.400 δολάρια έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν σήμερα στην ασφάλεια των μετάλλων μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ.
Ποιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης του Φεβρουαρίου του χρυσού έκλεισαν κατά 1% υψηλότερα, ή 16,90 δολάρια, στα 1.406,20 δολάρια η ουγγιά. Σε επίπεδο εβδομάδας ο χρυσός κέρδισε 3,2%.

Στα 1750 δολάρια βλέπει την κορύφωση του χρυσού το έτος 2012 η Goldman Sachs σε ανάλυσή της για τους πελάτες της που δόθηκε χθες. Σύμφωνα με αυτήν η τιμή του χρυσού έχει περιθώρια ανόδου επιπλέον 25% την ερχόμενη διετία, λόγω ανάπτυξης και πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που θα οδηγήσει σε σταδιακή άνοδο των πραγματικών επιτοκίων και αντιστροφή του επιτοκιακού κύκλου από τον ερχόμενο χρόνο.

O αμερικανικός οίκος βλέπει ότι η ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα έρθει από το 2.011 και θα συνεχιστεί το 2.012 οπότε από το 2.011 θα ξεκινήσει και η σταδιακή άνοδος των επιτοκίων βάζοντας εμπόδια στην ανοδική τάση των πολύτιμων μετάλλων. Το επόμενο 12μηνο η Goldman προβλέπει άνοδο του χρυσού μέχρι τα 1.690 δολάρια πριν ξεκινήσουν οι διορθώσεις στην τιμή, για να φθάσει μετά μέχρι τα 1.750 δολάρια. Έτσι στις υψηλές αυτές τιμές προτείνει στρατηγική με την χρήση παραγώγων για να μειωθεί το ρίσκο των επενδυτών που θα παραμείνουν σε αυτή την τοποθέτηση.

source: reporter.gr

«Ιστορική» συμμαχία Yahoo και Google



«Ιστορική» συμμαχία Yahoo και Google


«Ιστορική» χαρακτηρίζεται η στρατηγική συμμαχία της Google με τη Yahoo που ενέκρινε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, και οδηγεί στον απόλυτο έλεγχο της αγοράς των online αναζητήσεων στην ασιατική χώρα.

Οι δύο ανταγωνιστές, που κυριαρχούν παγκοσμίως στο Διαδίκτυο, ενώνουν τις δυνάμεις τους, συνάπτοντας μια συμφωνία που προκαλεί έντονες αντιδράσεις, σε μια περίοδο που η Google βρίσκεται στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών και ερευνάται για ενδεχόμενες μονοπωλιακές πρακτικές και κατάχρηση της ηγετικής της θέσης.

Το «πράσινο φως»

Η Επιτροπή Εμπορίου της Ιαπωνίας έδωσε το «πράσινο φως» στη συνεργασία Yahoo και Google, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν από κοινού μια «πανίσχυρη» μηχανή αναζήτησης.

Τον περασμένο Ιούλιο η Yahoo Japan ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2010 θα λανσάρει μια υπηρεσία που θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Google, τόσο στην εκτέλεση αναζητήσεων, όσο και στην προβολή διαφημιστικού περιεχομένου.

Οι αντιδράσεις

Η ανακοίνωση της συνεργασίας, είχε προκαλέσει την αντίδραση των ανταγωνιστών των δύο εταιρειών -μεταξύ τους και η Microsoft-, ενώ το Rakuten, το μεγάλο ηλεκτρονικό κατάστημα της Ιαπωνίας, επικαλέστηκε αθέμιτο ανταγωνισμό και προσέφυγε στην Επιτροπή, ζητώντας να ερευνηθεί αν η συνεργασία θα μπορούσε να εμποδίσει τον ανταγωνισμό και την ανάπτυξη στο Διαδίκτυο.

Η Επιτροπή Εμπορίου ενέκρινε τελικά τη συμφωνία, ανακοινώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, εφόσον οι δύο εταιρείες συνεχίζουν να είναι χωριστές και να προσφέρουν διακριτές υπηρεσίες.

«Η Επιτροπή έκρινε ότι, επί του παρόντος, δεν είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η έρευνα και να αναληφθεί δράση σε ό,τι αφορά τους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς», αναφέρεται σε σημερινή της ανακοίνωση.

Η υπηρεσία προειδοποίησε, όμως, ότι θα συνεχίσει να ελέγχει τις δύο εταιρείες, για τυχόν παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στο μέλλον.

Απέρριψε τη Microsoft

Η σύναψη της συμφωνίας εξέπληξε τους παράγοντες της διαδικτυακής αγοράς, καθώς οι περισσότεροι ανέμεναν ότι η Yahoo θα επέλεγε τη Microsoft ως συνεργάτη, όπως έχει κάνει στο παρελθόν η μητρική εταιρεία.

Ωστόσο, η Yahoo Japan υποστήριξε ότι, έπειτα από ενδελεχή έρευνα που διεξήγαγε, διαπίστωσε ότι η τεχνολογία αναζήτησης της Microsoft δεν είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες της.

Απόλυτοι κυρίαρχοι

Η Yahoo είναι η κορυφαία ιντερνετική πύλη της Ιαπωνίας. Η συμμαχία της με τη Google αναμένεται να δώσει στις δύο εταιρείες τον έλεγχο τουλάχιστον του 90% του χώρου των online αναζητήσεων στην Ιαπωνία.

Το μερίδιο της Yahoo Japan στην «πίτα» των διαδικτυακών αναζητήσεων στην Ιαπωνία υπερβαίνει το 50%. Παράλληλα, η Google -που κυριαρχεί στις online αναζητήσεις παγκοσμίως- κατέχει περίπου το 40% της αγοράς στην Ιαπωνία, σύμφωνα με την εταιρεία Research Video Interactive.

source: tanea.gr
Share |