Tuesday, March 8, 2011

Luis Vuitton και Bulgari εις «σάρκαν» μία


Luis Vuitton και Bulgari εις «σάρκαν» μία

Η πλειοψηφία του πακέτου μετοχών του ιταλικού οίκου «Bulgari», ελέγχεται, πλέον, από τον γαλλικό κολοσσό της μόδας «Lvmh», στον οποίο ανήκει, μεταξύ των άλλων, και η γνωστή «φίρμα» Luis Vuitton. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που έκαναν γνωστές οι δύο επιχειρήσεις, η Lvmh, διαθέτει, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη, το 56% των μετoχών Bulgari. Από τη μεριά της, η οικογένεια Bulgari, θα έχει στην κυριότητά της το 3% του συνολικού πακέτου μετοχών του οίκου Lvmh.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η συνολική αξία της χρηματιστηριακής αυτής κίνησης, αγγίζει τα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως υπογραμμίζει ο ιταλικός Τύπος, «πρόκειται για μια νέα μεγάλη νίκη του μεγιστάνα Μπερνάρ Αρνό -ιδιοκτήτη της Luis Vuitton- ο οποίος θεωρείται ο πλουσιότερος άνδρας της Γαλλίας».
Η εφημερίδα του Μιλάνου "Corriere della Sera", δεν παραλείπει να αναφερθεί στις ελληνικές ρίζες του οίκου Bulgari: «Αναπτύχθηκε χάρη στο μικρό μαγαζί που έστησε το 1884, στην Via Sistina (σύντομα μεταφέρθηκε στη Via Condotti) ένας Έλληνας μετανάστης, ο Σωτήριος Βούλγαρης. Ξεκίνησε με ασημικά, που στην συνέχεια αντικαταστάθηκαν από χρυσό και πολύτιμες πέτρες», γράφει η «Corriere».

Στους κύριους πελάτες του οίκου, περιλαμβάνονται οι ηθοποιοί Άννα Μανιάνι, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Κλάουντια Καρντινάλε, Σοφία Λόρεν και Ρόμι Σνάιντερ. Εκατόν είκοσι επτά χρόνια μετά την «ελληνική ίδρυση» από τον Σωτήριο Βούλγαρη, είναι σαφές ότι σήμερα η «φίρμα» αυτή θεωρείται πλήρως ενταγμένη στην παράδοση του «made in Italy». Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, οι σχολιαστές που αφήνουν να διαφανεί την απογοήτευσή τους, για τη νέα, γαλλική, ιδιοκτησιακή ταυτότητα του οίκου της Via Condotti.

source: politis.com.cy

BC Partners: Συγκέντρωσε 4 δισ.€ για buy-out fund


BC Partners: Συγκέντρωσε 4 δισ.€ για buy-out fund



Η BC Partners έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει 4 δισ. ευρώ, περισσότερα από όσα περίμενε, και στοχεύει συνολικά στα 6 δισ. ευρώ, για το νέο ταμείο μοχλευμένων εξαγορών (buy-out fund).

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί μετά το ξέσπασμα της διεθνούς πιστωτικής κρίσης, που εγείρει ελπίδες αναθέρμανσης της άντλησης κεφαλαίων από τα private equity.

Η BC Partners, που κατέχει μεταξύ άλλων την αλυσίδα γυμναστηρίων Fitness First και τον δορυφορικό πάροχο Intelsat, άρχισε να συγκεντρώνει τα κεφάλαια τον Σεπτέμβριο.

Ανακοίνωσε σε επενδυτές σήμερα, ότι έχει συγκεντρώσει 4 δισ. ευρώ στην πρώτη καταμέτρηση, αισθητά περισσότερα από τα 3 δισ. ευρώ που περίμενε, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες.



source: euro2day.gr

S&P: "Σύννεφα" για τη ιαπωνική οικονομία το 2011


S&P: "Σύννεφα" για τη ιαπωνική οικονομία το 2011

Αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας, καθώς σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του δεν αναμένει η χώρα να επιστρέψει στους ρυθμούς ανάπτυξης που σημείωνε πριν την κρίση το 2011, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Αναμένουμε το ΑΕΠ της Ιαπωνίας να αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 1,3% το 2010, δηλαδή να είναι πολύ μικρότερος από το 3,9% του 2010, αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάλυση του ο οίκος. Υπενθυμίζεται εδώ ότι πριν το 2010 η Ιαπωνία σημείωσε επί δύο συναπτά έτη συρρίκνωση της οικονομίας της, και παρόλο την ικανοποιητική ανάπτυξη του προηγούμενου έτους, η οικονομία δεν έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα προέρχονται κυρίως από την “αναιμική” παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν, ενώ οι επιπτώσεις από τις κοινωνικές αναταραχές στην Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή δεν μπορούν να την αφήσουν ανεπηρέαστη. Προς στιγμήν διατηρεί την αξιολόγηση του ΑΑ-.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Αύξηση του δείκτη αισιοδοξίας των μικρών επιχειρήσεων το Φεβρουάριο


ΗΠΑ: Αύξηση του δείκτη αισιοδοξίας των μικρών επιχειρήσεων το Φεβρουάριο

Αύξηση σημείωσε ο δείκτης αισιοδοξίας των μικρών επιχειρήσεων το Φεβρουάριο, σύμφωνα με έρευνα της National Federation of Independent Business.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4 μονάδες στις 94,5 μονάδες. Όσον αφορά τα επί μέρους στοιχεία, ο δείκτης αναμενόμενων πωλήσεων αυξήθηκε κατά 1% στο 14%, ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών σε βάθος εξαμήνου υποχώρησε 1% στο 9%, ο ενώ δείκτης απασχόλησης σημείωσε άνοδο στο 5% από 3%.


source: capital.gr

ΥΠΟΙΚ: Αναμένεται υποβάθμιση από Fitch


ΥΠΟΙΚ: Αναμένεται υποβάθμιση από Fitch

Συνάντηση με στελέχη του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών δηλώνοντας ότι αναμένει υποβάθμιση της χώρας.

Η Fitch έθεσαν στις 17 Ιανουαρίου την πιστοληπτική διαβάθμιση της Κύπρου σε αρνητικό ορίζοντα δίδοντας περιθώριο στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα για να λύσει τα δημοσιονομικά προβλήματα. Ο οίκος είχε μάλιστα συνδέσει την πορεία του κυπριακού rating με αυτό του ελληνικού, που ως γνωστό υποβαθμίστηκε χθες κατά τρεις βαθμίδες από τους Moody’s.

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, ο Χαρίλαος Σταυράκης, είπε ότι η υποβάθμιση από τους Fitch είναι αναμενόμενη.

«Συνήθως οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης ακολουθεί ο ένας τον άλλο οι Fitch έχουν δώσει πιο ψηλή βαθμολογία στην Κυπριακή οικονομίας από τους άλλους δύο άρα είναι αναπόφευκτο ότι πολύ πιθανόν να υπάρξει και μια υποβάθμιση και από τον οίκο».

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση να μην υπάρξουν και άλλες υποβαθμίσεις να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά και να λυθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας ώστε να μειωθεί και το κόστος δανεισμού και να καθησυχαστούν και διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και οι άλλοι οργανισμοί».

Παράλληλα επανέλαβε ότι «το τραπεζικό σύστημα της χώρας παραμένει εύρωστο», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προχωρεί με τις δεσμεύσεις της για μείωση του κρατικού μισθολογίου και αναδιάρθρωση του σχεδίου των κρατικών συντάξεων».

Όσον αφορά το μέτρο στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης για φορολόγηση των τραπεζών, το οποίο συζητήθηκε σήμερα στη βουλή εξήγησε ότι «τα €50 εκ. από τα €120 εκ. που προνοεί το νομοσχέδιο θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός εγκυοδοτικού οργανισμού ο οποίος θα στηρίξει τα ιδρύματα στη θεωρητική περίπτωση που θα χρειαστούν στήριξη».

Την ερχόμενη Δευτέρα είπε θα ενσωματωθεί η συγκεκριμένη πρόταση στο νομοσχέδιο για τη φορολογία των τραπεζών.

source: stockwatch.com.cy

Δύο σενάρια στα νέα τραπεζικά stress tests


Δύο σενάρια στα νέα τραπεζικά stress tests

Ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο θα περιλαμβάνει ο νέος γύρος των τεστ κοπώσεως για τις ευρωπαϊκές τράπεζες -όπως και στην πανευρωπαϊκή άσκηση που διενεργήθηκε το 2010- μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Τα σενάρια θα καλύπτουν την περίοδο 2011-2012 με το δυσμενές σενάριο να περιλαμβάνει τρία βασικά στοιχεία: Αυτά είναι:
-Μια νέα σειρά αναταράξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα συνδέονται κυρίως με την περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης χρέους.
-Ένα παγκόσμια σοκ αρνητικής ζήτησης που θα ξεκινά στις ΗΠΑ
-Υποτίμηση του δολαρίου έναντι όλων των νομισμάτων.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Reuters, στο δυσμενές σενάριο για την Ε.Ε. προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5% στην Ευρωζώνη το 2011 και πτώση των τιμών των μετοχών κατά 15%.

Προβλέπεται επίσης αύξηση 75 μονάδων στις μακροπρόθεσμες αποδόσεις (yields) των κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ και μεγάλη πτώση των τιμών στην αγορά των ακινήτων.

Στο σενάριο θα προβλέπεται επίσης αναζωπύρωση των εντάσεων στην αγορά χονδρικής χρηματοδότησης που θα οδηγήσει σε αύξηση 125 μονάδων βάσης στο κόστος της βραχυπρόθεσμης διατραπεζικής χρηματοδότησης.

Τέλος τα τεστ θα προβλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,2% το 2012.

Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να εφαρμόσουν haircut στην αποτίμηση του κρατικού χρέους στα χαρτοφυλάκια τους, με haircut της τάξης του 3,5% στα 10ετή γερμανικά ομόλογα και 7,6% στα 10ετή βρετανικά.

Σκοπός της άσκησης είναι να διερευνηθεί η αντοχή της κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού κλάδου στην Ε.Ε. όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο έγγραφα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority -EBA) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 88 ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιπροσωπεύουν το 65% του τραπεζικού κλάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΒΑ γνωστοποίησε τις ασκήσεις στις εθνικές εποπτικές αρχές την περασμένη Παρασκευή. Ανακοίνωσε παράλληλα ότι σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει τα μακροοικονομικά σενάρια και τη λίστα των τραπεζών που συμμετέχουν στη δοκιμή στις 18 Μαρτίου. Αναμένει να δημοσιεύσει τις βασικές αρχές της μεθοδολογίας τον Απρίλιο και τα τελικά αποτελέσματα της δοκιμής τον Ιούνιο.


source: capital.gr

McDonald΄s: Αύξηση 3,9% στις συγκρινόμενες πωλήσεις το Φεβρουάριο


McDonald΄s: Αύξηση 3,9% στις συγκρινόμενες πωλήσεις το Φεβρουάριο

Αύξηση 3,9% σημείωσαν οι πωλήσεις της McDonald΄s Corp. το Φεβρουάριο στα καταστήματα που λειτουργούν τουλάχιστον 13 μήνες, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet και οι οποίοι ανέμεναν 3,1%.

Στις ΗΠΑ οι εν λόγω πωλήσεις αυξήθηκαν 2,7%, στην Ευρώπη 5,1% και στην Ασία, Μ. Ανατολής και στην Αφρική 4%.


source: capital.gr

Βυθίζεται η αγορά ακινήτων


Βυθίζεται η αγορά ακινήτων

Σήμα κινδύνου εκπέμπει για όγδοο συνεχή μήνα η αγορά ακινήτων, καθώς οι πωλήσεις συνεχίζουν να μειώνονται σε σχέση με τα ήδη χαμηλά περσινά επίπεδα. Ο άλλοτε ανθηρός κλάδος της οικονομίας συνεχίζει να συρρικνώνεται, προβληματίζοντας τους φορείς του κλάδου αλλά και την κυβέρνηση που βλέπει να εισπράττει ολοένα και λιγότερα έσοδα από τα ακίνητα.

Το Φεβρουάριο οι πωλήσεις παρουσίασαν νέα διψήφια μείωση, με τις παραλιακές πόλεις να παρουσιάζουν έντονο πρόβλημα ζήτησης, σε αντίθεση με τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου η κατάσταση είναι λιγότερο αρνητική.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Κτηματολογίου, ο αριθμός των πωλητηρίων εγγράφων που κατατέθηκαν περιορίστηκε το Φεβρουάριο στα 602 έναντι 704 το Φεβρουάριο του 2010 και 558 το 2009.

Η μείωση φθάνει το 14% και είναι η μεγαλύτερη που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες και εντείνει τις ανησυχίες των επιχειρηματιών ανάπτυξης και των μεσιτών ότι και η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη για τον κλάδο.

Ο Φεβρουάριος είναι ο όγδοος συνεχής μήνας που παρουσιάζει μείωση στις πωλήσεις.

Η άσχημη εικόνα που παρουσιάζει η κτηματαγορά οφείλεται κυρίως στην απότομη μείωση της ζήτησης για εξοχική κατοικία.

Στη Λάρνακα, που έχει μεγάλη εξάρτηση σε αυτή την αγορά, η μείωση στα πωλητήρια έγγραφα Φεβρουαρίου φθάνει το 41%. Στην Αμμόχωστο, που βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση, η μείωση φθάνει το 47%.

Στην Πάφο η μείωση είναι μικρότερη και περιορίζεται στο 7%, καθώς η εξωγενής ζήτηση φαίνεται να σταθεροποιείται στα περσινά επίπεδα.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Λεμεσός που καταγράφει σημαντική αύξηση 7% το Φεβρουάριο.

Στη Λευκωσία η κατάσταση είναι οριακή, με τη μείωση στις πωλήσεις να περιορίζεται στο 3%.

source: stockwatch.com.cy

Western Digital Agrees to Buy Hitachi Unit for $4.3 Billion


Western Digital Agrees to Buy Hitachi Unit for $4.3 Billion

Western Digital Corp. (WDC), the largest maker of computer hard-disk drives, jumped the most in more than two years after it struck a deal to buy a rival unit of Hitachi Ltd. (6501) for about $4.3 billion in cash and stock.

The combination of two major players in the hard-disk drive market will allow them to reduce costs as waning demand for such storage products shrinks the industry. The deal is likely to improve margins in the business and make it more profitable, said Matt Bryson, an analyst at Avian Securities LLC in Boston.

“Historically, consolidation has been a good thing for the industry,” said Bryson, who rates shares of Western Digital “positive.” “It allows for better visibility into supply and demand because you have fewer suppliers.”

Western Digital rose $4.67, or 16 percent, to $34.68 at 4 p.m. in New York Stock Exchange composite trading, the biggest gain since Jan. 6, 2009. The shares have climbed 2.3 percent this year. Hitachi rose 1 percent to 505 yen in Tokyo trading.

Seagate Technology Plc (STX), the second-largest maker of hard- disk drives, also jumped $1.12, or 9 percent, to $13.56 on the Nasdaq Stock Market, the biggest surge since October. Seagate will profit as computer makers, which use the disk drives to store electronic information, move some business from the combined Western Digital to diversify their storage suppliers, said Bryson.

Western Digital will pay $3.5 billion in cash and give Hitachi 25 million of its shares, the companies said in a statement. Hitachi will own about 10 percent of Irvine, California-based Western Digital after the deal is completed and will gain two seats on the company’s board.

An Industry Must
The deal will combine the largest and third-largest makers of hard-disk drives, as measured by IHS ISuppli. Demand for the products is falling amid rising popularity of tablet computers, which use other types of storage. If completed, the deal would be the largest for a storage-device company in at least five years, according to Bloomberg data.

“The industry isn’t a growth industry,” said Aaron Rakers, an analyst for Stifel Nicolaus & Co. in St. Louis, who recommends buying Western Digital shares. “Consolidation isn’t a technology move, it’s oftentimes a must for the industry.”

Last year, Western Digital tried to buy Seagate, and the offer was refused on concern the deal would have faced antitrust obstacles, two people familiar with the matter said in December. Seagate, based in Dublin, also spurned an offer from TPG Capital. Western Digital buying the Hitachi unit will step up competition for Seagate’s enterprise customers, Rakers said.

Cost Savings
Cost savings from the combination will help Western Digital boost its gross margin by a percentage point to between 19 percent and 24 percent of sales within six months of completion, when excluding acquisition-related expenses, Chief Financial Officer Wolfgang Nickl said on a conference call.

The purchase may escape antitrust scrutiny because the companies have different strengths, Avian’s Bryson said.

The Seagate deal would have given Western Digital control of more than 60 percent of the market for hard drives sold for enterprises and for those in desktop computers, he said. The Hitachi acquisition will give Western Digital less control of those markets, he said.

Seagate’s Gains
Seagate can also remain competitive without making an acquisition of its own, Bryson said. The company has unused manufacturing capacity, and it may benefit from the deal between its two rivals because computer makers such as Hewlett-Packard Co. and Dell Inc. aim to keep their suppliers diverse, he said.

With two major drive makers combining, manufacturers will look to Seagate as an alternative source, Bryson said.

“There is a strong likelihood that the Dells and HPs of the world will shift some allocation to other suppliers,” said Bryson, who rates Seagate “positive” and doesn’t own the shares.

Hard-disk drive shipments will probably drop about 4 percent this quarter from the fourth quarter amid competition from smaller and faster storage products, according to IHS ISuppli. Samsung Electronics Co. and Toshiba Corp. are the biggest makers of so-called flash memory that is displacing hard-disk drives in netbooks and tablets.

Western Digital shipped 52.2 million drives in the last quarter of 2010 to Seagate’s 48.9 million, according to IHS ISuppli. Hitachi took share from Seagate in the quarter, coming in third place with 30.3 million units shipped, the El Segundo, California-based researcher said.

Deal Multiple

Hitachi, based in Tokyo, is redefining itself as a provider of power plants, trains and other infrastructure following four years of losses. The company had considered breaking off the hard-drive business in an initial public offering last year. The unit had sales of $4.8 billion in the year ending in March 2010, accounting for about five percent of total revenue.

The deal price is equals to about 90 percent of the unit’s annual sales. That compares to a median price of 95 percent paid for other companies in the industry, according to Bloomberg data tracking the last five years.

Western Digital’s “strength is different from Hitachi,” Hitachi President Hiroaki Nakanishi said in a press conference. Hitachi will bring a stronger lineup for enterprise customers, he said.

The transaction will also make Hitachi the largest shareholder of Western Digital, according to Nakanishi. The Japanese company will reinvest money from the sale into its remaining businesses, he said.

The Hitachi unit’s chief executive officer, Steve Milligan, will become president of the combined companies, reporting to Western Digital CEO John Coyne. Milligan joined Hitachi from Western Digital in 2007. Western Digital and Hitachi said they expect to complete the deal in the third quarter.

Debt-Rating Impact

Western Digital said it plans to raise about $2.5 billion of debt to help fund the purchase. The company had about $231 million of long-term debt at the end of last year. The extra debt may cause the company’s credit rating to be cut by two levels, according to Bloomberg’s company credit model.

The deal will be Western Digital’s biggest, according to Bloomberg data. The company had $3.1 billion in cash and cash equivalents as of the end of last year, equivalent to nearly half of its market capitalization.

Bank of America Corp. advised Western Digital on the deal and Goldman Sachs Group Inc. worked for Hitachi, the companies said in the statement.

source: bloomberg.com

European Manufacturing Grows Fastest in a Decade


European Manufacturing Grows Fastest in a Decade

European manufacturing growth accelerated to the fastest pace in more than 10 years in February, a further sign the economy is gathering strength.

A gauge of manufacturing in the euro region rose to 59 last month from 57.3 in January, London-based Markit Economics said in an e-mailed report today, confirming a Feb. 21 estimate. That’s the highest since June 2000. A reading above 50 indicates expansion.

European manufacturers have helped bolster the region’s economic growth as export growth countered the impact of austerity measures on consumer demand. Peter Bauer, chief executive officer at Infineon Technologies AG (IFX), said on Feb. 17 that Europe’s second-largest chipmaker is “firing on all cylinders” and that the “volume of orders is excellent.”

“Having slowed late last year, manufacturing production growth has revived to a pace even stronger than the 3.3 percent quarterly rate seen at the peak last May,” Chris Williamson, chief economist at Markit, said in the report. “Especially encouraging is the indication that growth is picking up in the region’s periphery, led by rising exports.”

The International Monetary Fund said on Jan. 25 that the world economy may expand 4.4 percent this year with the euro region growing 1.5 percent and the U.S. 2.5 percent. In “many emerging economies, activity remains buoyant,” the Washington- based IMF said.

European confidence in the economic outlook jumped to the highest in more than three years in February, a report showed Feb. 24.

source: bloomberg.com
Share |