Tuesday, March 8, 2011

Δύο σενάρια στα νέα τραπεζικά stress tests


Δύο σενάρια στα νέα τραπεζικά stress tests

Ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο θα περιλαμβάνει ο νέος γύρος των τεστ κοπώσεως για τις ευρωπαϊκές τράπεζες -όπως και στην πανευρωπαϊκή άσκηση που διενεργήθηκε το 2010- μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Τα σενάρια θα καλύπτουν την περίοδο 2011-2012 με το δυσμενές σενάριο να περιλαμβάνει τρία βασικά στοιχεία: Αυτά είναι:
-Μια νέα σειρά αναταράξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα συνδέονται κυρίως με την περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης χρέους.
-Ένα παγκόσμια σοκ αρνητικής ζήτησης που θα ξεκινά στις ΗΠΑ
-Υποτίμηση του δολαρίου έναντι όλων των νομισμάτων.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Reuters, στο δυσμενές σενάριο για την Ε.Ε. προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,5% στην Ευρωζώνη το 2011 και πτώση των τιμών των μετοχών κατά 15%.

Προβλέπεται επίσης αύξηση 75 μονάδων στις μακροπρόθεσμες αποδόσεις (yields) των κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ και μεγάλη πτώση των τιμών στην αγορά των ακινήτων.

Στο σενάριο θα προβλέπεται επίσης αναζωπύρωση των εντάσεων στην αγορά χονδρικής χρηματοδότησης που θα οδηγήσει σε αύξηση 125 μονάδων βάσης στο κόστος της βραχυπρόθεσμης διατραπεζικής χρηματοδότησης.

Τέλος τα τεστ θα προβλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,2% το 2012.

Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να εφαρμόσουν haircut στην αποτίμηση του κρατικού χρέους στα χαρτοφυλάκια τους, με haircut της τάξης του 3,5% στα 10ετή γερμανικά ομόλογα και 7,6% στα 10ετή βρετανικά.

Σκοπός της άσκησης είναι να διερευνηθεί η αντοχή της κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού κλάδου στην Ε.Ε. όπως αναφέρει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο έγγραφα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority -EBA) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 88 ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιπροσωπεύουν το 65% του τραπεζικού κλάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΕΒΑ γνωστοποίησε τις ασκήσεις στις εθνικές εποπτικές αρχές την περασμένη Παρασκευή. Ανακοίνωσε παράλληλα ότι σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει τα μακροοικονομικά σενάρια και τη λίστα των τραπεζών που συμμετέχουν στη δοκιμή στις 18 Μαρτίου. Αναμένει να δημοσιεύσει τις βασικές αρχές της μεθοδολογίας τον Απρίλιο και τα τελικά αποτελέσματα της δοκιμής τον Ιούνιο.


source: capital.gr

No comments:

Share |