Tuesday, March 8, 2011

Βυθίζεται η αγορά ακινήτων


Βυθίζεται η αγορά ακινήτων

Σήμα κινδύνου εκπέμπει για όγδοο συνεχή μήνα η αγορά ακινήτων, καθώς οι πωλήσεις συνεχίζουν να μειώνονται σε σχέση με τα ήδη χαμηλά περσινά επίπεδα. Ο άλλοτε ανθηρός κλάδος της οικονομίας συνεχίζει να συρρικνώνεται, προβληματίζοντας τους φορείς του κλάδου αλλά και την κυβέρνηση που βλέπει να εισπράττει ολοένα και λιγότερα έσοδα από τα ακίνητα.

Το Φεβρουάριο οι πωλήσεις παρουσίασαν νέα διψήφια μείωση, με τις παραλιακές πόλεις να παρουσιάζουν έντονο πρόβλημα ζήτησης, σε αντίθεση με τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου η κατάσταση είναι λιγότερο αρνητική.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Κτηματολογίου, ο αριθμός των πωλητηρίων εγγράφων που κατατέθηκαν περιορίστηκε το Φεβρουάριο στα 602 έναντι 704 το Φεβρουάριο του 2010 και 558 το 2009.

Η μείωση φθάνει το 14% και είναι η μεγαλύτερη που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες και εντείνει τις ανησυχίες των επιχειρηματιών ανάπτυξης και των μεσιτών ότι και η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη για τον κλάδο.

Ο Φεβρουάριος είναι ο όγδοος συνεχής μήνας που παρουσιάζει μείωση στις πωλήσεις.

Η άσχημη εικόνα που παρουσιάζει η κτηματαγορά οφείλεται κυρίως στην απότομη μείωση της ζήτησης για εξοχική κατοικία.

Στη Λάρνακα, που έχει μεγάλη εξάρτηση σε αυτή την αγορά, η μείωση στα πωλητήρια έγγραφα Φεβρουαρίου φθάνει το 41%. Στην Αμμόχωστο, που βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση, η μείωση φθάνει το 47%.

Στην Πάφο η μείωση είναι μικρότερη και περιορίζεται στο 7%, καθώς η εξωγενής ζήτηση φαίνεται να σταθεροποιείται στα περσινά επίπεδα.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Λεμεσός που καταγράφει σημαντική αύξηση 7% το Φεβρουάριο.

Στη Λευκωσία η κατάσταση είναι οριακή, με τη μείωση στις πωλήσεις να περιορίζεται στο 3%.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |