Friday, May 15, 2009

Blackstone: Ακύρωση επενδυτικού προγράμματος ύψους 1 δισ. δολαρίων

Blackstone: Ακύρωση επενδυτικού προγράμματος ύψους 1 δισ. δολαρίων

Ακύρωσε το επενδυτικό πρόγραμμα hedge fund ύψους 1 δισ. δολαρίων στην Ασία η Blackstone Group, εξαιτίας της επιβάρυνσης που αντιμετωπίζει από το κόστος συγχωνεύσεων και ανασυγκροτήσεως των αντίστοιχων εταιρειών. Πιο συγκεκριμένα, μετά από ενδελεχή έρευνα σχετικά με το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή, αναθεώρησαν τις στρατηγικές προτεραιότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον εκπρόσωπο της εταιρείας Peter Rose.
Υπενθυμίζεται ότι τα κεφάλαια του κλάδου των hedge fund παγκοσμίως υποχώρησαν από τα μέσα του 2008 έως το Μάρτιο του 2009 κατά 31%, σημειώνοντας το χειρότερο έτος στην ιστορία του. Επιπλέον πολύ μεγάλος ήταν και ο αριθμός των hedge funds και των funds of hedge funds που έκλεισαν ή σημείωσαν δραματική μείωση του κύκλου εργασιών τους.

REPORTER.GR

Αmerican Express: Πάνω από 10% οι διαγραφές από πιστωτικές κάρτες

Αmerican Express: Πάνω από 10% οι διαγραφές από πιστωτικές κάρτες

Πάνω από 10% θα είναι οι προβληματικές απαιτήσεις της Αmerican Express τον Απρίλιο που αφορούν πιστωτικές κάρτες και θα διαγραφούν στους ισολογισμούς της εταιρείας σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα που ακολουθούνται γι΄ αυτήν την περίπτωση. Κατά τον μήνα Μάρτιο το ποσοστό αυτό θα είναι της τάξεως του 9%.

REPORTER.GR

Απώλειες 3,9% για το αργό- Στα 56,34 δολάρια

Απώλειες 3,9% για το αργό- Στα 56,34 δολάρια

Με τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου μήνα έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της ανησυχίας που προκαλεί η δραματικά αργή ανάκαμψη της οικονομίας, γεγονός που θα πλήξει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση του «μαύρου χρυσού».
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού υποχώρησαν κατά 3,9% κλείνοντας τις συναλλαγές στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης στα 56,34 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας το αργό έκλεισε με απώλειες ομοίως 3,9%. Το αντίστοιχο συμβόλαιο brent κατέγραψε απώλειες της τάξεως 4,3% στα 56,11 δολάρια το βαρέλι.

Αρνητική ανάπτυξη κατά 2,5% σημείωσε η οικονομία της ευρωζώνης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009, ενώ ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,6% κατά το μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 0,6% τον Απρίλιο, αμετάβλητος σε μηνιαία βάση, ενώ τον Απρίλιο του 2008 βρισκόταν στο 3,3%.

Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση τουλάχιστον των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών σημείωσε η γερμανική οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση έπληξε τις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης μειώθηκε κατά 3,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για συρρίκνωση της ανάπτυξης κατά 3%.

REPORTER.GR

Αλλάζει έδρα η Marfin

Αλλάζει έδρα η Marfin


Ταράζει τα νερά η Marfin Popular με την μεταφορά της έδρας της από την Κύπρο στην Ελλάδα. Σχετική απόφαση έλαβε σήμερα η διοίκηση της Τράπεζας και θα την παραπέμψει σε έκτακτη συνέλευση των μετόχων. Ανακοίνωση της Τράπεζας αναφέρει ότι η Marfin Popular, που είναι η κυπριακή μητρική του Ομίλου Marfin, θα γίνει θυγατρική της ελληνικής Marfin Egnatia Bank, από τις 30 Ιουνίου 2009. Η απορρόφηση της σήμερα μητρικής κυπριακής τράπεζας από την ελληνική θυγατρική της, θα γίνει σύμφωνα με την ανακοίνωση, για να βελτιωθεί η στρατηγική της ευελιξία, για να ενισχυθούν τα εποπτικά της κεφάλαια και για να υλοποιηθεί πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών και αγοράς μετοχών σε κλειστές περιόδους, που στην Κύπρο απαγορεύεται.

Η αλλαγή της έδρας της Marfin, που κυοφορείται εδώ και καιρό, ακολουθεί την απόσυρση της αίτησης της Marfin Investment Group στην κυπριακή Κεντρική Τράπεζα για αύξηση της συμμετοχής της στην Marfin Popular. Ακολουθεί επίσης τις τριβές που είχε κατά καιρούς η διοίκηση του ομίλου με τις ρυθμιστικές αρχές.

Η σημερινή ανακοίνωση της Marfin, που ενδεχομένως να θεωρηθεί πλήγμα για το status της χώρας ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, είναι προσεκτικά διατυπωμένη και αποφεύγει άμεσες αναφορές στην στάση των κυπριακών πολιτειακών αρχών.

«Τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζικών ιδρυμάτων Marfin Popular Bank (MPB) και της θυγατρικής της Marfin Egnatia Bank (MEB) συνεδρίασαν σήμερα και αποφάσισαν την έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης των δύο Τραπεζών με απορρόφηση της MPB από την MEB με ημερομηνία μετασχηματισμού την 30/6/2009», αναφέρει.

Η ανακοίνωση αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς στα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά καιρούς ο Όμιλος στην Κύπρο.

«Με την προτεινόμενη συγχώνευση», συνεχίζει, «στοχεύεται:

• Η βελτίωση της στρατηγικής ευελιξίας του Ομίλου και ενόψει ενδεχόμενης επέκτασής του στον ελληνικό χώρο καθώς και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
• Η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης του Ομίλου κατά 10%, το οποίο αντιστοιχεί σε βελτίωση κατά 82 μονάδες βάσης του Δείκτη συνολικών εποπτικών κεφαλαίων (CAD) από 11,3% σε περίπου 12% μεταξύ άλλων λόγω και του ενός νομικού προσώπου αντί της επένδυσης του ενός στο άλλο που από εποπτικής πλευράς λειτουργεί αφαιρετικά.
• Η υλοποίηση προγραμμάτων αγοράς ιδίων μετοχών για λόγους στρατηγικής επέκτασης όπως ισχύει για τα τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα καθώς και η διενέργεια συναλλαγών από τους βασικούς μετόχους με απόλυτη διαφάνεια και ανακοινώσεις αλλά χωρίς τους περιορισμούς των κλειστών περιόδων που ισχύουν στην Κύπρο».

Η κυπριακή μητρική πλήρωσε φόρους €56 εκ. το 2008 και €83 εκ. το 2007 στο κυπριακό κράτος επί των κερδών της. Στην ανακοίνωση, δεν γίνεται σαφής αναφορά στις φορολογικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από την μεταφορά της έδρας.

«Η προτεινόμενη συγχώνευση εκτιμάται ότι εκτός των άλλων θα συμβάλλει μεσοπρόθεσμα και στην σημαντική ενδυνάμωση της κερδοφορίας του Ομίλου, που θα προέλθει από την ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση και την αντίστοιχη δυνατότητα επέκτασης του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. Τα αυξημένα αυτά έσοδα αναμένεται να αντισταθμίσουν τις πιθανές επιπτώσεις από την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος», αναφέρει η ανακοίνωση.

Και συνεχίζει: «Η ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης τελεί υπό την έγκριση των γενικών συνελεύσεων μετόχων των δύο ομίλων καθώς και των αρμόδιων εποπτικών αρχών.

Μετά το τέλος της διαδικασίας θα εξεταστεί, σε συνεργασία με τη Κεντρική Τράπεζα Κύπρου η οργάνωση και λειτουργία των τραπεζικών εργασιών στην Κύπρο μέσα από μια νέα κυπριακή τράπεζα που θα καταστεί θυγατρική του συγχωνευμένου Ομίλου.

Η Διοίκηση της MPB πιστεύει ότι με την υλοποίηση της ανωτέρω αναδιοργάνωσης η Τράπεζα θα μπει σε μια νέα τροχιά δυναμικής και ταχείας ανάπτυξης που θα συνεισφέρει θετικά στην αύξηση της μετοχικής της αξίας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην Κύπρο και την Ελλάδα», καταλήγει.

Η Λαϊκή Τράπεζα, που ιδρύθηκε στην Κύπρο το 1901 ως Λαϊκό Ταμιευτήριο Λεμεσού, πέρασε στον ουσιαστικό έλεγχο της Marfin Financial Group, και αργότερα, της Doubai Financial Group, το 2006. Συγχωνεύθηκε με τις ελληνικές Egnatia Bank και με τη Marfin Bank στο τέλος του 2006 και είχε λεχθεί, τότε, ότι η έδρα του τριπλού σχήματος θα ήταν η Κύπρος. Η απόφαση για την έδρα είχε παρουσιαστεί από τη διοίκηση του Ομίλου ως ψήφος εμπιστοσύνης για την κυπριακή οικονομία. Η ελληνική Marfin Egnatia Bank, που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα από συγχώνευση, είναι κατά 95% θυγατρική της κυπριακής Marfin Popular Bank.

Έκτοτε, μέρος των διοικητικών εργασιών της Marfin Popular βρίσκεται στην Ελλάδα, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός υπαλλήλων εργοδοτείται στην Κύπρο.

Με βάση την τελευταία ετήσια έκθεση, η Dubai Financial έχει 19,08% του μετοχικού κεφαλαίου της Marfin και η MIG το 9,69%.

Η MIG είχε υποβάλει τον Οκτώβριο αίτηση για αύξηση της συμμετοχής της στην Marfin Popular Bank μέχρι το 30%. Η Κεντρική Τράπεζα παρότρυνε τη MIG να την αποσύρει, γιατί θα την απέρριπτε.

Στις αρχές Μαρτίου, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Marfin, είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο εξέθεσε τους προβληματισμούς του για τη στάση της κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας. Εξερχόμενος του προεδρικού, ο κ. Βγενόπουλος είπε πει: «Σε ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτάται η λειτουργία και δραστηριότητα μας στην Κύπρο, πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις με ταχύτητα και επάρκεια και ισονομία με τους κανόνες της Κύπρου και της ΕΕ συμπεριλαμβανομένων και των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης».

Δημοσιεύματα στον εγχώριο Τύπο έφεραν επίσης τους μεγαλομετόχους της Marfin, Dubai Financial, να είναι ενοχλημένοι με την πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει στο Κατάρ κρατική γη δίπλα από το ξενοδοχείo της MIG, Hilton Cyprus, για ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου.

Η τριβή της Marfin με το κυπριακό κράτος χρονολογείται από το 2007, όταν η προσπάθεια της Marfin να εξαγοράσει την Τρ. Κύπρου είχε προσκρούσει στις αντιστάσεις των κυπριακών ρυθμιστικών αρχών.

Με την μεταφορά της έδρας της Marfin Popular θα εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.


STOCKWATCH.COM.CY

Cyprus Stock Exchange & Athens Stock Exchange

XAK

FTSE/CySE 20
489.91 ( 1.00%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1433.20 ( 0.89%)

Όγκος: € 8,734,934

====================

XAA

Γενικός Δείκτης
2146.15 ( 1.04%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1107.03 ( 1.69%)

Κοντά σε συμφωνία με την UAW φέρεται να βρίσκεται η GM

Κοντά σε συμφωνία με την UAW φέρεται να βρίσκεται η GM


Κοντά σε συμφωνία με την Ένωση Εργαζομένων στις Αυτοκινητοβιομηχανίες (UAW) φέρεται να βρίσκεται η GM, ακολουθώντας τις εντολές της αμερικανικής κυβέρνησης. Αντικείμενο της συμφωνίας -όπως μεταδίδει η Wall Street Journal- είναι η μείωση του κόστους απασχόλησης πάνω από 1 δισ. δολάρια.

Η GM εκτιμά πως με αυτό τον τρόπο θα περιορίσει το κόστος υγειονομικής περίθαλψης κατά 10 δισ. δολαρίων, και θα λάβει μετοχική συμμετοχή 39% στη νέα αναδιαρθρωμένη εταιρεία. Η εφημερίδα αναφέρει πως η GM και η Ένωση ενδέχεται να οριστικοποιήσουν τους όρους από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας κιόλας.

CAPITAL.GR

Ρωσία: Κατά 9,5% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο

Ρωσία: Κατά 9,5% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο


ΜΟΣΧΑ (Dow Jones) – Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρωσίας συρρικνώθηκε κατά 9,5% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2009 σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, Rosstat.

Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που είδαν νωρίτερα το φως της δημοσιότητας από το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, ενώ βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την επίδοση που καταγράφηκε το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όταν η ρωσική οικονομία κατέγραφε ανάπτυξης της τάξης του 8,5%.

Σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί σε ποσοστό από 6% έως 8% αυτό το έτος.

CAPITAL.GR

GM: «Λουκέτο» σε 1.100 αντιπροσωπείες στις ΗΠΑ;

GM: «Λουκέτο» σε 1.100 αντιπροσωπείες στις ΗΠΑ;

Σε κλείσιμο 1.100 αντιπροσωπειών της στις ΗΠΑ, οι οποίες διαθέτουν απούλητα αυτοκίνητα αξίας περίπου 2,5 δισ. δολαρίων, φέρεται να προχωρά η General Motors στο πλαίσιο των σχεδίων να περιορίσει το λιανικό της δίκτυο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στο θέμα, οι αντιπροσωπείες διαθέτουν περίπου 120.000 αυτοκίνητα της GM. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει προγραμματίσει, για σήμερα το μεσημέρι, τηλεδιάσκεψη με τον επικεφαλής πωλήσεων Β. Αμερικής, Μαρκ ΛαΝέβι.

Στόχος της εταιρείας είναι να μειώσει τις αντιπροσωπείες της στις ΗΠΑ κατά 42%, στις 3.600, μέχρι τα τέλη της χρονιάς, καθώς είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας μέχρι την προθεσμία της 1ης Ιουνίου.

Όπως παρατηρεί η ίδια πηγή, με τον ανταγωνισμός μεταξύ τους να μειώνεται, οι εναπομείνασες αντιπροσωπείες πιθανόν να μπορούν να πωλούν περισσότερα αυτοκίνητα σε υψηλότερες τιμές, ενισχύοντας έτσι την κερδοφορία της εταιρείας.

Ο εκπρόσωπος της GM, Πίτερ Τερνς, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με τα σχέδια της εταιρείας.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Μειωμένη κατά 0,5% η βιομηχανική παραγωγή Απριλίου

ΗΠΑ: Μειωμένη κατά 0,5% η βιομηχανική παραγωγή Απριλίου


Μειωμένη κατά 0,5% εμφανίστηκε η παραγωγή στα εργοστάσια, τα ορυχεία και τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας των ΗΠΑ τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Σημειώνεται ότι η βιομηχανική παραγωγή υποχωρεί για έκτο κατά σειρά μήνα. Τους τελευταίους 16 μήνες, μάλιστα, έχει μειωθεί συνολικά 15 φορές.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ελαφρώς μεγαλύτερη μείωσή της τον Απρίλιο, κατά 0,6%.

NAFTEMPORIKI

Ιδού το νομοσχέδιο για εγγύηση καταθέσεων

Ιδού το νομοσχέδιο για εγγύηση καταθέσεων


Μετά από επτάμηνη ταλαιπωρία το νομοσχέδιο που αφορά την αύξηση της νομικής εγγύησης των καταθέσεων στις τράπεζες, κατατέθηκε σήμερα στη βουλή, εντούτοις η ψήφιση του αναμένεται στο παρά πέντε αφού το «αδελφό» νομοσχέδιο που αφορά τα συνεργατικά ιδρύματα ακόμη δεν είναι έτοιμο.

Ο οικονομικός λειτουργός του υπουργείου Οικονομικών, Διονύσης Διονυσίου, σε δηλώσεις του στη StockWatch, εξήγησε ότι οι κανονισμοί που θα συνοδεύουν τον περί συνεργατικών ιδρυμάτων νόμο δεν έχουν πάρει ακόμη το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο λόγω απουσίας του υπουργού Εμπορίου στο εξωτερικό, έτσι η έγκριση των δύο νομοσχεδίων αναμένεται να γίνει μια εβδομάδα πριν την προθεσμία 30 Ιουνίου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για έγκριση από όλες τις χώρες ομοιόμορφων κανονισμών.

Οι σχετικοί κανονισμοί που κατατέθηκαν στη βουλή και θα εξεταστούν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών στην τελευταία συνεδρία της, καθώς η βουλή σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή της, Σωκράτη Σωκράτους, θα κλείσει στις 21 Μαΐου για τις ευρωεκλογές και θα επανέλθει στις 11 Ιουνίου, αφορούν με απλά λόγια την αύξηση της εγγύησης που δικαιούται ο κάθε πελάτης/καταθέτης σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με τις τράπεζες.

Η ουσία του νομοσχεδίου είναι ότι η εγγύηση αυξάνεται από €20 χιλ. σε €100 χιλ.

Επιπλέον, οι νέοι κανονισμοί θα καλύπτουν και τις καταθέσεις σε όλα τα ξένα νομίσματα και χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Επίσης περιλαμβάνει πρόνοια με βάση την οποία αυξάνεται και το βασικό κεφάλαιο των τραπεζών στο Ταμείο Προστασίας Καταθέσεων από €5 εκ. σε €100 εκ.

Οι νέοι τροποποιητικοί κανονισμοί θα καλύπτουν όλους τους καταθέτες σε όλες τις τράπεζες, δηλαδή ανά καταθέτη, ανά τράπεζα.

Εάν κάποιος διαθέτει δύο ξεχωριστούς λογαριασμούς σε δύο ξεχωριστές τράπεζες θα δικαιούται εγγύηση ύψους €100 χιλ. από κάθε τράπεζα. Αν διαθέτει όμως τρεις διαφορετικούς λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα τότε θα δικαιούται μέχρι €100 χιλ. εγγύηση και για τους τρεις λογαριασμούς ασχέτως εάν υπερβαίνουν κατά πολύ τις €100 χιλ. Κάτι παρόμοιο ισχύει και όταν υπάρχουν κοινή λογαριασμοί, ο κάθε καταθέτης δικαιούται αποζημίωση μέχρι €100 χιλ. από κάθε λογαριασμό από κάθε τράπεζα.

http://www.stockwatch.com.cy/media/announce_pdf/2009-05/Eisigitiki%20Ekthesi.pdf

STOCKWATCH.COM.CY

Μηδενική ανάπτυξη το τρίμηνο

Μηδενική ανάπτυξη το τρίμηνο


Στάσιμη έμεινε το πρώτο τρίμηνο του έτους η κυπριακή οικονομία, με το ρυθμό ανάπτυξης να υποχωρεί απότομα στο 0% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008. Σε ετήσια βάση ο ρυθμός ανάπτυξης περιορίστηκε στο 1,6%, έναντι 2,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2008, προκαλώντας έκπληξη αφού όλα τα δημοσιευμένα στοιχεία έδειχναν σημαντική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Ο υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει πρόσφατα ότι ανέμενε το ρυθμό ανάπτυξης να ξεπεράσει το 2%.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2009 οφείλεται κατά κύριο λόγο στους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης που παρατηρούνται στους τομείς των ξενοδοχείων και εστιατορίων, βιομηχανίας, εμπορίου και μεταφορών.

Η Υπηρεσία αποδίδει τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στους «πολύ θετικούς ρυθμούς», όπως τους χαρακτηρίζει, που σημείωσαν οι χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες.

Αναφέρεται επίσης σε «ικανοποιητικές επιδόσεις» του τομέα των κατασκευών και του ευρύτερου τομέα υπηρεσιών. Κανένα από τα στοιχεία στα οποία η Υπηρεσία αποδίδει το θετικό ρυθμό ανάπτυξης δεν έχουν δημοσιευθεί.


Αντίθετα, τα δημοσιευμένα στοιχεία δείχνουν σημαντική συρρίκνωση της οικονομίας τόσο σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008 όσο και με το πρώτο τρίμηνο του 2008. Η μείωση φαίνεται στο εξωτερικό εμπόριο, στις αγοραπωλησίες ακινήτων, στις πωλήσεις αυτοκινήτων και τσιμέντου. Η μείωση φαίνεται επίσης και στις μειωμένες εισπράξεις από το ΦΠΑ και από το φόρο εισοδήματος, που περιλαμβάνει και τους τομείς των υπηρεσιών.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας καθιστούν την κυπριακή οικονομία τη μόνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παρουσιάζει θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2009 κατά 4,6% (σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2008), έναντι συρρίκνωσης 1,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Η ανάπτυξη του ΑΕΠ στο σύνολο των χωρών της ΕΕ μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2009 ως προς το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο κατά 4,4% από μείωση 1,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008, η οικονομία της ευρωζώνης αλλά και της ΕΕ παρουσιάζει μείωση 2,5%

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που παρουσιάζει θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 6,9% το πρώτο τρίμηνο του 2009, του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 4,1%, και της Ιταλίας κατά 5,9%.

STOCKWATCH.COM.CY

"Φλερτάρει" με το μηδέν η ανάπτυξη στην Ελλάδα

"Φλερτάρει" με το μηδέν η ανάπτυξη στην Ελλάδα


Ραγδαία επιβράδυνση παρουσιάζει ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα μας σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2009 που δείχνουν ότι το ΑΕΠ επιταχύνθηκε οριακά κατά 0,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008.

Επιβράδυνση παρουσιάζει ο ρυθμός ανάπτυξης και σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2008 όπου ο ρυθμός ανάπτυξης βρέθηκε στο 2,4%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα παρουσιάζει επιβράδυνση όλο το 2008, κάτι που συνεχίζεται και στο 2009 καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ το ΑΕΠ από 3,2% το α΄ τρίμηνο του 2008 έχει φτάσει πια να προσεγγίζει σχεδόν μηδενική επιτάχυνση.

Η ΕΣΥΕ τονίζει ότι η σηµαντική µείωση των εξαγωγών και των επενδύσεων συνετέλεσαν στη επιβράδυνση του ρυθµού ανάπτυξης.

Οριακή αύξηση παρουσίασε η συνολική καταναλωτική δαπάνη λόγω της δηµόσιας κατανάλωσης, η οποία σε συνδυασµό µε τη σηµαντική µείωση των εισαγωγών, συνέβαλαν θετικά στην εξέλιξη του ΑΕΠ.

CAPITAL.GR

Ελλάδα: Ε.Κ: Επανέρχεται το short selling από 1η Ιουνίου

Επανέρχεται το short selling στο Χ.Α. από 1η Ιουνίου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στη σημερινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης του.

Όπως έχει αναφέρει και σε παλαιότερα δημοσιεύματά του το Capital.gr η απαγόρευση του short selling, όχι μόνο στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αφού οι τιμές των μετοχών σε όλο τον κόσμο δεν γλίτωσαν από την απαξίωση.

Στην Ελλάδα, η απαγόρευση του short selling ίσχυε μέχρι την 31.5.2009.

Σημειώνεται πως οι συναλλαγές short selling σε πτωτικές αγορές συνήθως αντιπροσωπεύουν το 10% της συνολικής αξίας, ενώ σε ανοδικούς κύκλους των χρηματιστηρίων η συμμετοχή της στον τζίρο των συναλλαγών μειώνεται δραστικά.

CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Ανοδος του μεταποιητικού δείκτη Empire State Μαΐου

ΗΠΑ: Ανοδος του μεταποιητικού δείκτη Empire State Μαΐου


Με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον περασμένο Αύγουστο συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης το Μάιο.

Ο σχετικός δείκτης Empire State της Φέντεραλ ριζέρβ Νέας Υόρκης αυξήθηκε στις -4,6 μονάδες από -14,7 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο.

Αν και το 28% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι συνθήκες στον μεταποιητικό κλάδο επιδεινώθηκαν, ένα 23% εκτιμά ότι οι συνθήκες βελτιώθηκαν.

NAFTEMPORIKI

ΗΠΑ: Αμετάβλητος ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο

ΗΠΑ: Αμετάβλητος ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο

Αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, ενώ κατέγραψαν πτώση 0,7% κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών – την μεγαλύτερη σε διάστημα 54 ετών – σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Ο δομικός δείκτης τιμών, από τον οποίο εξαιρούνται οι κλάδοι ενέργειας και τροφίμων, αυξήθηκε κατά 0,3%. Σε ετήσια βάση, εμφανίστηκε ενισχυμένος κατά 1,9%.

NAFTEMPORIKI

Ευρωζώνη: Πτώση 0,6% στον πληθωρισμό (εκτ. αμετάβλητο)

Ευρωζώνη: Πτώση 0,6% στον πληθωρισμό (εκτ. αμετάβλητο)

CAPITAL.GR

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση 2,5% στο ΑΕΠ α΄ τριμήνου (εκτ. -2,2%)

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση 2,5% στο ΑΕΠ α΄ τριμήνου (εκτ. -2,2%)


CAPITAL.GR

ΗΠΑ: Πρόσβαση στα κεφάλαια του TARP απέκτησαν 6 ασφαλιστικές

ΗΠΑ: Πρόσβαση στα κεφάλαια του TARP απέκτησαν 6 ασφαλιστικές


Πρόσβαση στα κεφάλαια του TARP απέκτησαν έξι ασφαλιστικές, μεταξύ των οποίων οι Prudential Financial Inc. και Hartford Financial Services Group Inc., στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης Obama να στηρίξει τον κλάδο που πλήττεται από επενδυτικές απώλειες.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Hartford έλαβε χθες την αρχική έγκριση για κεφαλαιακή ένεση 3,4 δισ. δολαρίων από το πρόγραμμα στήριξης TARP, ενώ το “πράσινο φως” πήραν οι Prudential, Allstate Corp., Principal Financial Group Inc. και Ameriprise Financial Inc. Η Lincoln National Corp. ενδέχεται να λάβει 2,5 δισ. ευρώ.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες προσπαθούν εδώ και έξι μήνες να εισέλθουν στο πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για τις τράπεζες των ΗΠΑ που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα εν μέσω της χειρότερης κρίσης από τη Μεγάλη Ύφεση.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ζωή, Frank Keating ανέφερε πως το “υπουργείο Οικονομίας έχει κάνει τα κατάλληλα βήματα για να αποκαταστήσει τις χορηγήσεις και τη ρευστότητα στην αγορά”.

CAPITAL.GR

Βarclays: Φήμες για διαπραγματεύσεις πώλησης της Barclays Global

Βarclays: Φήμες για διαπραγματεύσεις πώλησης της Barclays Global


Σε διαπραγματεύσεις φέρεται να βρίσκεται η Barclays για να πουλήσει τη θυγατρική της Barclays Global -που δραστηριοποιείται στη διαχείριση παγίων- σε πιθανούς αγοραστές όπως η BlackRock Inc. και η Bank of New York Mellon Corp., σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται σχετικές πηγές.

Η πώληση της Barclays Global Investors, με πάγια υπό διαχείριση της τάξης των 1,04 τρισ. στερλίνες ενδέχεται να θέσει εκτός τροχιάς της συμφωνίας που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα για την πώληση της iShares της BGI στην CVC Capital Partners Ltd έναντι 4,4 δισ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται πως η Barclays έχει διορία έως τις 18 Ιουνίου για να βρει καλύτερες προσφορές για την iShares. Ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Laurence Fink, ανέφερε στις 21 Απριλίου πως ενδιαφέρεται να επεκτείνει τη θέση της εταιρείες στις δραστηριότητες των αμοιβαίων κεφαλαίων δια μέσων εξαγορών.

CAPITAL.GR

Γερμανία: Συρρίκνωση – ρεκόρ του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο

Γερμανία: Συρρίκνωση – ρεκόρ του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο

Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση τουλάχιστον των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών παρουσίασε η γερμανική οικονομία – η μεγαλύτερη της Ευρώπης – κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση περιόρισε τις εξαγωγές και τις επενδύσεις.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωσή του από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία, το 1970.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν συρρίκνωση της ανάπτυξης σε ποσοστό 3%. Σε ετήσια βάση, οι οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,7%, έπειτα από επιβράδυνση 1,7% που είχε σημειώσει την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση της Άγγελα Μέρκελ, η οποία προβλέπει για φέτος μείωση του ΑΕΠ κατά 6%, δαπανά 82 δισ. ευρώ σε μια προσπάθεια να βγάλει τη γερμανική οικονομία από τη χειρότερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

NAFTEMPORIKI

Production at U.S. Industries Probably Declined at Slower Pace

Production at U.S. Industries Probably Declined at Slower Pace


May 15 (Bloomberg) -- Industrial production in the U.S. probably declined in April at the slowest pace in six months, signaling manufacturing may be stabilizing, economists said before a report today.

Output fell 0.6 percent following a 1.5 percent drop in March, according to the median estimate in a Bloomberg News survey. Other reports may show the cost of living was unchanged last month and consumer sentiment climbed this month to the highest level since September.

Companies may not cut back as deeply this quarter after paring inventories at the fastest pace on record in the first three months of the year, helping ease the economic slump. Still rising confidence has yet to give way to sustained gains in spending, indicating a recovery will be slow to develop.

“We’re continuing to contract in the second quarter but we’re contracting at a slower rate,” said Michael Englund, chief economist at Action Economics LLC in Boulder, Colorado. “We’re continuing to unwind inventories.”

The Federal Reserve’s report on output is due at 9:15 a.m. in Washington. Estimates in the Bloomberg survey ranged from a drop of 1.5 percent to a 1 percent increase.

The share of capacity in use probably decreased to 68.8 percent last month, the lowest level on record, according to the survey median.

A report from the Labor Department at 8:30 may show consumer prices stabilized in April after falling 0.1 percent the previous month. Excluding food and fuel costs, prices may have increased 0.1 percent, according to the median forecast, after a 0.2 percent gain in March.

Empire State

Also at 8:30, a report from the New York Fed may show manufacturing in the state shrank in May at the slowest pace in eight months. The Empire State index probably climbed to minus 12 from minus 14.7 in April, according to the survey. Negative numbers signal contraction.

Finally, a preliminary report from Reuters/University of Michigan may show the consumer sentiment index increased to 67 in May from 65.1 last month, according to the median forecast.

Companies trimmed inventories in the first quarter at a $103.7 billion annual rate, the biggest drop since records began in 1947, according to figures from the Commerce Department last month. At the time, economists said the drop set the stage for an improvement in economic growth toward the end of the year.

“We continue to expect economic activity to bottom out, then to turn up later this year,” Fed Chairman Ben S. Bernanke said May 5 in testimony to the congressional Joint Economic Committee. “Key elements of this forecast are our assessments that the housing market is beginning to stabilize and that the sharp inventory liquidation that has been in progress will slow over the next few quarters.”

Intel Orders

Intel Corp., the world’s largest chipmaker, is getting orders that are “a little better than expected” in the second quarter, Chief Executive Officer Paul Otellini said May 12.

“A lot depends on June,” Otellini said at a meeting at the company’s Santa Clara, California, headquarters. “So far, so good.” Last month, the company said first-quarter profit fell 55 percent because of slowing computer demand and signaled sales won’t recover in the current period.

Automakers are among the manufacturers suffering most. Auto sales dropped to a 9.3 million annual pace in April from a 9.9 million rate a month earlier.

Chrysler LLC, whose U.S. sales tumbled 48 percent in April from the same month last year as bankruptcy neared, said last week it will offer rebates of as much as $6,000 to boost demand. The Auburn Hills, Michigan-based company on May 1 idled its 22 U.S. plants, which had about 26,800 hourly workers, and auto parts suppliers also are likely to cut jobs as they shut factories.

General Motors Corp., facing a U.S.-imposed June 1 deadline to restructure or file for bankruptcy, said last week it plans to idle, partially or completely, as many as 23 stamping, engine and transmission plants through July. The temporary closings are in conjunction with GM’s plan, announced last month, to idle 13 assembly plants for as long as nine weeks in the same period.


BLOOMBERG

Two SEC Lawyers Investigated by FBI on Insider-Trading Concerns

Two SEC Lawyers Investigated by FBI on Insider-Trading Concerns


May 15 (Bloomberg) -- U.S. prosecutors and the FBI are investigating whether two Securities and Exchange Commission lawyers illegally used nonpublic information from the agency to bet on stocks, SEC Inspector General David Kotz said in a report.

Kotz, who told Congress last year he was examining whether frequent trades by the pair broke agency rules, referred the case to the U.S. Attorney’s Office in Washington after finding evidence the bets might amount to insider trading, he wrote in the March 3 report released by Senator Charles Grassley. Both lawyers still work for the agency and denied improper conduct.

The report faults the agency for inadequately monitoring trades by employees and relying on an “honor system.” The lawyers frequently discussed stocks at work, traded in at least one company under investigation and didn’t properly disclose some transactions, it says. One lawyer made 247 trades in the two years ending January 2008, and the other made 14.

The agency “has essentially no compliance system in place” to ensure employees don’t abuse the “tremendous amount of nonpublic information they have at their disposal,” Kotz wrote.

The SEC is already working on steps to guard against potential misconduct, and the report doesn’t conclude that insider trading occurred, agency spokesman John Nester said. The SEC’s new chairman, Mary Schapiro, has “made it a priority to significantly improve the agency’s ethics and compliance programs around employee stock ownership,” he said.

“We take seriously even the suggestion that any SEC employee would engage in insider trading,” Nester said.

‘Hard to Imagine’

The regulator is developing a new computer system to collect and review reports of employee trades, Nester said. It is also hiring a chief compliance officer and “clarifying” rules on stock investments by personnel.

The 51-page report, redacted to remove names of employees and the stocks in which they traded, details stock bets. One of the SEC employees sold all her shares in a “large health-care company” two months before the agency began investigating the company, the report says. She also sold stock in a “global” oil company two days before the SEC opened an inquiry.

“It’s hard to imagine a more serious violation of the public trust than for the agency responsible for protecting investors to allow its employees to profit from non-public information about its enforcement activities,” Grassley, an Iowa Republican, said in a May 14 letter to Schapiro.

He asked what disciplinary action the employees will face and what the SEC has done to determine how “systemic” insider trading by agency staff may be. He also asked what systems the SEC has to “flag” suspicious transactions and whether the agency will impose further restrictions on employees’ trading. Grassley requested a briefing by agency staff by May 28.

Kotz has stepped up internal probes at the agency since he was appointed in December 2007, questioning the regulator’s policies, personnel decisions and handling of investigations. The SEC inspector general is responsible for conducting independent probes to detect waste, fraud and abuse.

BLOOMBERG

Wells Fargo: Μερίσματα 312,5 εκατ. δολ. στο ΤARP

Wells Fargo: Μερίσματα 312,5 εκατ. δολ. στο ΤARP


Η Wells Fargo & Co. ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει μερίσματα 312,5 εκατ. δολ. σε προνομιούχες μετοχές για τα κεφάλαια που έλαβε από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο του προγράμματος για την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου (TARP).

Η τράπεζα ανακοίνωσε παράλληλα ότι επέκτεινε τις πιστωτικές γραμμές προς τους Αμερικανούς φορολογούμενος κατά 225 δισ. δολ. από τον Οκτώβριο.

CAPITAL.GR

Ελλάδα: Πανδημία ακάλυπτων επιταγών

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνουν πλέον οι ακάλυπτες επιταγές καθώς έφτασαν το 1 δισ. ευρώ το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου, από 322,34 εκατ. ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Και για έκτο μήνα εμφανίζουν τριψήφιο ποσοστό ανόδου.

Τον Απρίλιο η άνοδος στα ποσά των ακάλυπτων επιταγών ήταν πάνω από 220% στα 270 εκατ. ευρώ (από 84,74 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο 2008).

Σύμφωνα με στοιχεία της Τειρεσίας Α.Ε. καταγράφεται νέα δραματική αύξηση στα ποσά των ακάλυπτων επιταγών. Κανείς πλέον δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα κοπάσει το «τσουνάμι» με τα φέσια στην αγορά, καθώς οι περισσότεροι επιχειρηματίες κινούνται αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές.

Ας σημειωθεί ότι οι επιταγές που «σκάσανε» και σφραγίστηκαν μέσα στον Απρίλιο ήταν αυτές που είχαν κοπεί τον Οκτώβριο και Νοέμβριο 2008.

Τόσο τα τραπεζικά στελέχη, όσο και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου εκτιμούν ότι η άνοδος στις ακάλυπτες επιταγές θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο.

Από τον περασμένο Οκτώβριο η αύξηση είναι μεγάλη στα ποσά των ακάλυπτων επιταγών: στα 152,5 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, στα 153,3 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο (αύξηση 161%), το Δεκέμβριο σημείωσαν άνοδο 174% στα 170,25 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο 2009 η άνοδος ήταν της τάξης του 143,6% (σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2008) στα 226,54 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο η άνοδος ήταν 229,26% στα 222,32 εκατ. ευρώ και τον Μάρτιο κατά 242,27% στα 263,78 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τετράμηνο του 2009 τα φέσια στην αγορά προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ (984 εκατ. ευρώ από 322 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι). Και αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο του 2008 οι επιταγές που σφραγίστηκαν ήταν ύψους 1,29 δισ. ευρώ.

Παράλληλα 100.000 νέα ονόματα προστέθηκαν στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Μέσα στο χρόνο η λίστα θα δεχθεί 250.000 με 300.000 νέες εγγραφές (επιταγές, συναλλαγματικές, πλειστηριασμοί, κατασχέσεις, πτωχεύσεις κλπ), ενώ ήδη οι εγγεγραμμένοι και ταυτόχρονα «αποκλεισμένοι» από τον τραπεζικό δανεισμό υπολογίζονται στο 1 εκατομμύριο φυσικά και νομικά πρόσωπα.

CAPITAL.GR

Ώθηση στη Wall Street από Wal Mart, παρέμβαση Geithner

Ώθηση στη Wall Street από Wal Mart, παρέμβαση Geithner


Η Wall Street χθες

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Πέμπτης η αμερικανική αγορά με “μοχλό” ανόδου τον τραπεζικό και τεχνολογικό κλάδο. Σε θετικό έδαφος επέστρεψαν, έπειτα από τρεις διαδοχικές ημέρες απωλειών, ο ευρύτερος S&P και ο τεχνολογικός Nasdaq.

Τα νέα μέτρα στήριξης της αγοράς κατοικίας που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, προκειμένου να ανακουφίσει τους ιδιοκτήτες κατοικιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εν μέσω της χειρότερης στεγαστικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, βελτίωσαν περαιτέρω το κλίμα.

Ακρογωνιαίος λίθος στη σημερινή άνοδο της Wall Street, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο κορυφαίος όμιλος λιανικών πωλήσεων, Wal Mart, που βάρυναν στη ζυγαριά των επενδυτών, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση των απογοητευτικών αποτελεσμάτων για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε εξάλλου ένας από τους πιο νευραλγικούς τομείς της αμερικανικής οικονομίας, αυτός των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της General Motors, να παραδέχεται πως το σενάριο πτώχευσης της εταιρείας είναι πλέον “πιθανό”.

Δείκτες- Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 46,43 μονάδες (+0,56%) κλείνοντας στις 8.331,32 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 25,02 μονάδων (+1,50%) και έκλεισε στις 1.689,21 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 9,15 μονάδων (+1,04%) κλείνοντας στις 893,07 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 19 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 11 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η JP Morgan Chase κλείνοντας στα 35,54 δολάρια με άνοδο 1,49 δολλάρια ή σε ποσοστό 4,38%. Ακολούθησαν η Citigroup με κέρδη 4,11% και κλείσιμο στα 3,55 δολάρια και η Coca Cola, η οποία έκλεισε στα 44,90 δολάρια με άνοδο 2,91%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η General Motors (-4,96%), η Wal-Mart Stores (-1,86%) και η Home Depot (-1,21%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Ελληνικά ADRs

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη $0,15 ή σε ποσοστό +0,56% και έκλεισε στα 4,45 δολάρια. Το ADR του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά $0,29, που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία άνοδο 3,85% και έκλεισε στα 7,83 δολάρια.

Στις εξελίξεις από το μέτωπο της οικονομίας, ένα νέο πρόγραμμα που στόχο έχει να ανακουφίσει τους ιδιοκτήτες κατοικιών που πιάστηκαν στη “μέγγενη” της στεγαστικής κρίσης και βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τον νόμο των κατασχέσεων, ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Τα νέα μέτρα υιοθετούνται στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της στεγαστικής αγοράς ύψους 75 δισ. δολαρίων “Making Home Affordable” που είχε ανακοινωθεί το Μάρτιο και έχουν διττό σκοπό: αφενός να δώσουν κίνητρο στους πάροχους ενυπόθηκων δανείων να επαντοποθετήσουν τους ιδιοκτήτες κατοικιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε νέα κατοικία, αντίστοιχη των οικονομικών τους δυνατοτήτων και αφετέρου να παραχωρήσουν κίνητρα στους δανειστές να προβούν σε τροποποίηση των όρων δανείων που έχουν χορηγηθεί σε περιοχές, όπου οι τιμές κατοικιών έχουν σημειώσει ραγδαία πτώση.

Από τον εταιρικό κλάδο, αύξηση κερδών και πτώση πωλήσεων παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο του 2009 η Wal-Mart Stores. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα κέρδη της εταιρείας ήταν ανάλογα των εκτιμήσεων σημειώνοντας άνοδο στα 3,03 δισ. δολάρια, ή 77 σεντς ανά μετοχή, από 3, 029 δισ. δολάρια, ή 76 σεντς ανά μετοχή, την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Τα έσοδα υποχώρησαν στα 94,24 δισ. δολάρια από 94,94 δισ. δολάρια, γεγονός το οποίο η εταιρεία απέδωσε στην αποδυνάμωση του δολαρίου.

Οι πωλήσεις της Wal-Mart διεθνώς υποχώρησαν 11,1%, στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,8% ενώ οι πωλήσεις του Sam΄s Club μειώθηκαν κατά 1,4%.

Στον εξελίξεις από τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών ειδικότερα, το ενδεχόμενο η General Motors να υποβάλει αίτηση πτώχευσης είναι πλέον "πιθανό", δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Fritz Henderson.

"Είναι πιθανό η GM να καταλήξει σε διαδικασία πτώχευσης", δήλωσε ο Henderson σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg Television από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Ντιτρόιτ.

Η GM έχει προθεσμία έως την 1η Ιουνίου να μειώσει τα λειτουργικά της κόστη και να επαναδιαπραγματευτεί με τους πιστωτές της και την Ένωση Εργαζομένων (UAW) τη μείωση των υποχρεώσεων της κατά 44 δισ. δολ.

Οι μετοχές της εταιρείας σημειώνουν βουτιά 94% τους τελευταίους 12 μήνες καθώς πληθαίνουν οι ανησυχίες ότι η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν θα καταφέρει να αποφύγει την πτώχευση.

Μακροοικονομικά μεγέθη

Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης αυξήθηκε σε μηνιαία βάση κατά 0,3% με τους οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου να αναμένουν αύξηση 0,1%. Σημειώνεται πως το Μάρτιο ο δείκτης είχε υποχωρήσει 1,2%.

Παράλληλα, άνω των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση που σημειώθηκε στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 9 Μαΐου, με τον μεγαλύτερο ρυθμό αιτήσεων να καταγράφεται στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, οι νέες αιτήσεις ενισχύθηκαν κατά 32.000 στις 637.000, με τους αναλυτές να αναμένουν άνοδο κατά 10.000 όπως έδειξε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Το μέγεθος της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε στις 605.000 από 601.000 που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων, αυξήθηκε κατά 6.000 στις 630.500.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις εμφάνισαν αύξηση 202.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 2 Μαΐου στις 6.560.000, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1967, έτος που η κυβέρνηση ξεκίνησε την κατάρτιση των στοιχείων.


CAPITAL.GR

TODAY'S CALENDAR (US)

8:30 AM
Consumer Price Index
Dept of Labor


8:30 AM
Industrial Production
Federal Reserve Bank

Διπλή όπισθεν αυτοκινήτων στην Κύπρο

Διπλή όπισθεν αυτοκινήτων στην Κύπρο


Με διπλή όπισθεν τρέχουν οι εγγραφές αυτοκινήτων στην Κύπρο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), η μείωση που παρατηρείται στη ζήτηση αυτοκινήτων στην Κύπρο το πρώτο τετράμηνο του 2009 είναι σχεδόν διπλάσια από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη.


Με βάση τα στοιχεία, η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά αυτοκινήτου σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι απογοητευτική. Οι πωλητές καινούριων αυτοκινήτων είχαν λιγότερες πωλήσεις τον Απρίλιο, για δωδέκατο συνεχή μήνα. Οι εγγραφές μειώθηκαν κατά 12,3% τον Απρίλιο ανεβάζοντας την πτώση τετραμήνου στο 15,9%. Οι νέες εγγραφές μειώθηκαν στις 4.694.319 από 5.583.432 το τετράμηνο του 2008.

Παρά τη γενική μείωση, σε ορισμένες αγορές παρατηρείται μεγάλη αύξηση, λόγω των κινήτρων που έδωσαν οι κυβερνήσεις για απόσυρση παλαιών οχημάτων. Στη Γερμανία, όπου η αξιοποίηση του κινήτρου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, οι εγγραφές αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 19,4% και στην Αυστρία κατά 12,8%.

Τα στοιχεία της ACEA δεν περιλαμβάνουν την Κύπρο. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κύπρου, οι εγγραφές καινούριων μηχανοκίνητων οχημάτων μειώθηκαν το τετράμηνο του 2008 κατά 27,6% στις 8.586, σε σύγκριση με 11.838 την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2008.

Από τις ευρωπαϊκές χώρες, σημαντικό πρόβλημα στις εγγραφές τους τέσσερις μήνες του 2009 αντιμετωπίζουν η Ιρλανδία (-65,2%), η Ισπανία (-43,7%), η Δανία (-40,8%),η Ελλάδα (-40,7%), η Πορτογαλία (-40,3%), η Φινλανδία (-40,1%), η Σουηδία (-30,4%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (-28,5%).

STOCKWATCH.COM.CY

Υστερεί το e-ticketing ΚΑ

Υστερεί το e-ticketing ΚΑ


Κενά στη διαδικασία αγοράς αεροπορικών εισιτηρίων από τις 36 ιστοσελίδες ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και οι Κυπριακές Αερογραμμές, εντόπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από σχετική έρευνα. Ο mystery shopper της Επιτροπής εντόπισε προβλήματα στα sites 36 εταιρειών και η Επιτροπή έλαβε δεσμεύσεις από τις εταιρείες ότι θα επιλύσουν τα προβλήματα προκειμένου να προστατεύονται πιο αποτελεσματικά τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Τα πορίσματα παρουσιάζονται σε τελική έκθεση που αφορά τη δεκαοκτάμηνη διαδικασία καταπολέμησης της παραπλανητικής διαφήμισης και των αθέμιτων πρακτικών σε ολόκληρη την ΕΕ, που είχε εντοπίσει παλαιότερα η Κομισιόν.

Στην ανακοίνωση της, η Επιτροπή δεν διευκρινίζει τι προβλήματα εντόπισε στην κάθε ιστοσελίδα.

Πλοήγηση της StockWatch στην ιστοσελίδα των Κυπριακών Αερογραμμών ανέδειξε δύο τουλάχιστον κενά σε θέματα τιμολόγησης. Υπάρχει χρέωση €12 για handling που προστίθεται στο τέλος της διαδικασίας τιμολόγησης, μετά που ο χρήστης έχει αναλώσει ήδη αρκετό χρόνο για την αγορά εισιτηρίου με βάση άλλη τιμή.

Επίσης, η τιμολόγηση των εισιτηρίων δεν ανταποκρίνεται πάντα στις επιλογές του χρήστη.

Εκτός των ΚΑ, η Κομισιόν περιλαμβάνει στη λίστα των εταιρειών των οποίων οι ιστοσελίδες χρειάζονται βελτίωση άλλες 35 εταιρείες: Adria Airways, Aegean Airlines, Aer Arann, Air Berlin, Air Europa, Air One, Alitalia, Austrian Airlines, Binter Canarias, Blue Air, Brussels Airlinies, Bulgaria Air, Carpatair, Cimber Sterling, Condor, Cyprus Airways, «Cyprus Turkish Airlines», Czech Airlines, Easy Jet, Finncomm Airlines, Flybe, LOT, Lufthansa, Luxair, Malev Hungarian Airlines, Meridiana, Norwegian Air Shuttle, Pegasus, Ryanair, Swiss, Transavia.com, VLM Airlines, Wizz Air.

Η Κομισιόν χαρακτηρίζει θετική την πρόοδο που παρατηρείται στην ενίσχυση της διαφάνειας των τιμολογήσεων, εντοπίζοντας 16 αεροπορικές εταιρείες που πληρούν όλα τα πρότυπα του «τσεκ απ» της Επιτροπής και υποσχέθηκαν ότι θα διατηρήσουν τους ιστοτόπους τους ως έχουν. Πρόκειται για τις Air Malta, Blue 1, bmi, Estonian Air, Finnair, Iberia, Malmo Aviation, SAS, Sata Air Acores, Sata International, Spanair, TAP, Tarom, Tulfly, Virgin Atlantic.

STOCKWATCH.COM.CY
Share |