Friday, May 15, 2009

Ώθηση στη Wall Street από Wal Mart, παρέμβαση Geithner

Ώθηση στη Wall Street από Wal Mart, παρέμβαση Geithner


Η Wall Street χθες

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Πέμπτης η αμερικανική αγορά με “μοχλό” ανόδου τον τραπεζικό και τεχνολογικό κλάδο. Σε θετικό έδαφος επέστρεψαν, έπειτα από τρεις διαδοχικές ημέρες απωλειών, ο ευρύτερος S&P και ο τεχνολογικός Nasdaq.

Τα νέα μέτρα στήριξης της αγοράς κατοικίας που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, προκειμένου να ανακουφίσει τους ιδιοκτήτες κατοικιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εν μέσω της χειρότερης στεγαστικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, βελτίωσαν περαιτέρω το κλίμα.

Ακρογωνιαίος λίθος στη σημερινή άνοδο της Wall Street, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο κορυφαίος όμιλος λιανικών πωλήσεων, Wal Mart, που βάρυναν στη ζυγαριά των επενδυτών, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση των απογοητευτικών αποτελεσμάτων για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε εξάλλου ένας από τους πιο νευραλγικούς τομείς της αμερικανικής οικονομίας, αυτός των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της General Motors, να παραδέχεται πως το σενάριο πτώχευσης της εταιρείας είναι πλέον “πιθανό”.

Δείκτες- Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 46,43 μονάδες (+0,56%) κλείνοντας στις 8.331,32 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 25,02 μονάδων (+1,50%) και έκλεισε στις 1.689,21 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 9,15 μονάδων (+1,04%) κλείνοντας στις 893,07 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 19 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 11 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η JP Morgan Chase κλείνοντας στα 35,54 δολάρια με άνοδο 1,49 δολλάρια ή σε ποσοστό 4,38%. Ακολούθησαν η Citigroup με κέρδη 4,11% και κλείσιμο στα 3,55 δολάρια και η Coca Cola, η οποία έκλεισε στα 44,90 δολάρια με άνοδο 2,91%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η General Motors (-4,96%), η Wal-Mart Stores (-1,86%) και η Home Depot (-1,21%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Ελληνικά ADRs

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη $0,15 ή σε ποσοστό +0,56% και έκλεισε στα 4,45 δολάρια. Το ADR του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά $0,29, που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία άνοδο 3,85% και έκλεισε στα 7,83 δολάρια.

Στις εξελίξεις από το μέτωπο της οικονομίας, ένα νέο πρόγραμμα που στόχο έχει να ανακουφίσει τους ιδιοκτήτες κατοικιών που πιάστηκαν στη “μέγγενη” της στεγαστικής κρίσης και βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τον νόμο των κατασχέσεων, ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

Τα νέα μέτρα υιοθετούνται στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της στεγαστικής αγοράς ύψους 75 δισ. δολαρίων “Making Home Affordable” που είχε ανακοινωθεί το Μάρτιο και έχουν διττό σκοπό: αφενός να δώσουν κίνητρο στους πάροχους ενυπόθηκων δανείων να επαντοποθετήσουν τους ιδιοκτήτες κατοικιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε νέα κατοικία, αντίστοιχη των οικονομικών τους δυνατοτήτων και αφετέρου να παραχωρήσουν κίνητρα στους δανειστές να προβούν σε τροποποίηση των όρων δανείων που έχουν χορηγηθεί σε περιοχές, όπου οι τιμές κατοικιών έχουν σημειώσει ραγδαία πτώση.

Από τον εταιρικό κλάδο, αύξηση κερδών και πτώση πωλήσεων παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο του 2009 η Wal-Mart Stores. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα κέρδη της εταιρείας ήταν ανάλογα των εκτιμήσεων σημειώνοντας άνοδο στα 3,03 δισ. δολάρια, ή 77 σεντς ανά μετοχή, από 3, 029 δισ. δολάρια, ή 76 σεντς ανά μετοχή, την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Τα έσοδα υποχώρησαν στα 94,24 δισ. δολάρια από 94,94 δισ. δολάρια, γεγονός το οποίο η εταιρεία απέδωσε στην αποδυνάμωση του δολαρίου.

Οι πωλήσεις της Wal-Mart διεθνώς υποχώρησαν 11,1%, στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,8% ενώ οι πωλήσεις του Sam΄s Club μειώθηκαν κατά 1,4%.

Στον εξελίξεις από τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών ειδικότερα, το ενδεχόμενο η General Motors να υποβάλει αίτηση πτώχευσης είναι πλέον "πιθανό", δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Fritz Henderson.

"Είναι πιθανό η GM να καταλήξει σε διαδικασία πτώχευσης", δήλωσε ο Henderson σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg Television από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Ντιτρόιτ.

Η GM έχει προθεσμία έως την 1η Ιουνίου να μειώσει τα λειτουργικά της κόστη και να επαναδιαπραγματευτεί με τους πιστωτές της και την Ένωση Εργαζομένων (UAW) τη μείωση των υποχρεώσεων της κατά 44 δισ. δολ.

Οι μετοχές της εταιρείας σημειώνουν βουτιά 94% τους τελευταίους 12 μήνες καθώς πληθαίνουν οι ανησυχίες ότι η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν θα καταφέρει να αποφύγει την πτώχευση.

Μακροοικονομικά μεγέθη

Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης αυξήθηκε σε μηνιαία βάση κατά 0,3% με τους οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου να αναμένουν αύξηση 0,1%. Σημειώνεται πως το Μάρτιο ο δείκτης είχε υποχωρήσει 1,2%.

Παράλληλα, άνω των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση που σημειώθηκε στις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 9 Μαΐου, με τον μεγαλύτερο ρυθμό αιτήσεων να καταγράφεται στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης, οι νέες αιτήσεις ενισχύθηκαν κατά 32.000 στις 637.000, με τους αναλυτές να αναμένουν άνοδο κατά 10.000 όπως έδειξε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Το μέγεθος της προηγούμενης εβδομάδας αναθεωρήθηκε στις 605.000 από 601.000 που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων, αυξήθηκε κατά 6.000 στις 630.500.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις εμφάνισαν αύξηση 202.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 2 Μαΐου στις 6.560.000, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1967, έτος που η κυβέρνηση ξεκίνησε την κατάρτιση των στοιχείων.


CAPITAL.GR

No comments:

Share |