Friday, May 15, 2009

Αλλάζει έδρα η Marfin

Αλλάζει έδρα η Marfin


Ταράζει τα νερά η Marfin Popular με την μεταφορά της έδρας της από την Κύπρο στην Ελλάδα. Σχετική απόφαση έλαβε σήμερα η διοίκηση της Τράπεζας και θα την παραπέμψει σε έκτακτη συνέλευση των μετόχων. Ανακοίνωση της Τράπεζας αναφέρει ότι η Marfin Popular, που είναι η κυπριακή μητρική του Ομίλου Marfin, θα γίνει θυγατρική της ελληνικής Marfin Egnatia Bank, από τις 30 Ιουνίου 2009. Η απορρόφηση της σήμερα μητρικής κυπριακής τράπεζας από την ελληνική θυγατρική της, θα γίνει σύμφωνα με την ανακοίνωση, για να βελτιωθεί η στρατηγική της ευελιξία, για να ενισχυθούν τα εποπτικά της κεφάλαια και για να υλοποιηθεί πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών και αγοράς μετοχών σε κλειστές περιόδους, που στην Κύπρο απαγορεύεται.

Η αλλαγή της έδρας της Marfin, που κυοφορείται εδώ και καιρό, ακολουθεί την απόσυρση της αίτησης της Marfin Investment Group στην κυπριακή Κεντρική Τράπεζα για αύξηση της συμμετοχής της στην Marfin Popular. Ακολουθεί επίσης τις τριβές που είχε κατά καιρούς η διοίκηση του ομίλου με τις ρυθμιστικές αρχές.

Η σημερινή ανακοίνωση της Marfin, που ενδεχομένως να θεωρηθεί πλήγμα για το status της χώρας ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, είναι προσεκτικά διατυπωμένη και αποφεύγει άμεσες αναφορές στην στάση των κυπριακών πολιτειακών αρχών.

«Τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζικών ιδρυμάτων Marfin Popular Bank (MPB) και της θυγατρικής της Marfin Egnatia Bank (MEB) συνεδρίασαν σήμερα και αποφάσισαν την έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης των δύο Τραπεζών με απορρόφηση της MPB από την MEB με ημερομηνία μετασχηματισμού την 30/6/2009», αναφέρει.

Η ανακοίνωση αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς στα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά καιρούς ο Όμιλος στην Κύπρο.

«Με την προτεινόμενη συγχώνευση», συνεχίζει, «στοχεύεται:

• Η βελτίωση της στρατηγικής ευελιξίας του Ομίλου και ενόψει ενδεχόμενης επέκτασής του στον ελληνικό χώρο καθώς και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
• Η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης του Ομίλου κατά 10%, το οποίο αντιστοιχεί σε βελτίωση κατά 82 μονάδες βάσης του Δείκτη συνολικών εποπτικών κεφαλαίων (CAD) από 11,3% σε περίπου 12% μεταξύ άλλων λόγω και του ενός νομικού προσώπου αντί της επένδυσης του ενός στο άλλο που από εποπτικής πλευράς λειτουργεί αφαιρετικά.
• Η υλοποίηση προγραμμάτων αγοράς ιδίων μετοχών για λόγους στρατηγικής επέκτασης όπως ισχύει για τα τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα καθώς και η διενέργεια συναλλαγών από τους βασικούς μετόχους με απόλυτη διαφάνεια και ανακοινώσεις αλλά χωρίς τους περιορισμούς των κλειστών περιόδων που ισχύουν στην Κύπρο».

Η κυπριακή μητρική πλήρωσε φόρους €56 εκ. το 2008 και €83 εκ. το 2007 στο κυπριακό κράτος επί των κερδών της. Στην ανακοίνωση, δεν γίνεται σαφής αναφορά στις φορολογικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από την μεταφορά της έδρας.

«Η προτεινόμενη συγχώνευση εκτιμάται ότι εκτός των άλλων θα συμβάλλει μεσοπρόθεσμα και στην σημαντική ενδυνάμωση της κερδοφορίας του Ομίλου, που θα προέλθει από την ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση και την αντίστοιχη δυνατότητα επέκτασης του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. Τα αυξημένα αυτά έσοδα αναμένεται να αντισταθμίσουν τις πιθανές επιπτώσεις από την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος», αναφέρει η ανακοίνωση.

Και συνεχίζει: «Η ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης τελεί υπό την έγκριση των γενικών συνελεύσεων μετόχων των δύο ομίλων καθώς και των αρμόδιων εποπτικών αρχών.

Μετά το τέλος της διαδικασίας θα εξεταστεί, σε συνεργασία με τη Κεντρική Τράπεζα Κύπρου η οργάνωση και λειτουργία των τραπεζικών εργασιών στην Κύπρο μέσα από μια νέα κυπριακή τράπεζα που θα καταστεί θυγατρική του συγχωνευμένου Ομίλου.

Η Διοίκηση της MPB πιστεύει ότι με την υλοποίηση της ανωτέρω αναδιοργάνωσης η Τράπεζα θα μπει σε μια νέα τροχιά δυναμικής και ταχείας ανάπτυξης που θα συνεισφέρει θετικά στην αύξηση της μετοχικής της αξίας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην Κύπρο και την Ελλάδα», καταλήγει.

Η Λαϊκή Τράπεζα, που ιδρύθηκε στην Κύπρο το 1901 ως Λαϊκό Ταμιευτήριο Λεμεσού, πέρασε στον ουσιαστικό έλεγχο της Marfin Financial Group, και αργότερα, της Doubai Financial Group, το 2006. Συγχωνεύθηκε με τις ελληνικές Egnatia Bank και με τη Marfin Bank στο τέλος του 2006 και είχε λεχθεί, τότε, ότι η έδρα του τριπλού σχήματος θα ήταν η Κύπρος. Η απόφαση για την έδρα είχε παρουσιαστεί από τη διοίκηση του Ομίλου ως ψήφος εμπιστοσύνης για την κυπριακή οικονομία. Η ελληνική Marfin Egnatia Bank, που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα από συγχώνευση, είναι κατά 95% θυγατρική της κυπριακής Marfin Popular Bank.

Έκτοτε, μέρος των διοικητικών εργασιών της Marfin Popular βρίσκεται στην Ελλάδα, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός υπαλλήλων εργοδοτείται στην Κύπρο.

Με βάση την τελευταία ετήσια έκθεση, η Dubai Financial έχει 19,08% του μετοχικού κεφαλαίου της Marfin και η MIG το 9,69%.

Η MIG είχε υποβάλει τον Οκτώβριο αίτηση για αύξηση της συμμετοχής της στην Marfin Popular Bank μέχρι το 30%. Η Κεντρική Τράπεζα παρότρυνε τη MIG να την αποσύρει, γιατί θα την απέρριπτε.

Στις αρχές Μαρτίου, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Marfin, είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο εξέθεσε τους προβληματισμούς του για τη στάση της κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας. Εξερχόμενος του προεδρικού, ο κ. Βγενόπουλος είπε πει: «Σε ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτάται η λειτουργία και δραστηριότητα μας στην Κύπρο, πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις με ταχύτητα και επάρκεια και ισονομία με τους κανόνες της Κύπρου και της ΕΕ συμπεριλαμβανομένων και των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης».

Δημοσιεύματα στον εγχώριο Τύπο έφεραν επίσης τους μεγαλομετόχους της Marfin, Dubai Financial, να είναι ενοχλημένοι με την πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει στο Κατάρ κρατική γη δίπλα από το ξενοδοχείo της MIG, Hilton Cyprus, για ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου.

Η τριβή της Marfin με το κυπριακό κράτος χρονολογείται από το 2007, όταν η προσπάθεια της Marfin να εξαγοράσει την Τρ. Κύπρου είχε προσκρούσει στις αντιστάσεις των κυπριακών ρυθμιστικών αρχών.

Με την μεταφορά της έδρας της Marfin Popular θα εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.


STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |