Friday, May 15, 2009

Μηδενική ανάπτυξη το τρίμηνο

Μηδενική ανάπτυξη το τρίμηνο


Στάσιμη έμεινε το πρώτο τρίμηνο του έτους η κυπριακή οικονομία, με το ρυθμό ανάπτυξης να υποχωρεί απότομα στο 0% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008. Σε ετήσια βάση ο ρυθμός ανάπτυξης περιορίστηκε στο 1,6%, έναντι 2,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2008, προκαλώντας έκπληξη αφού όλα τα δημοσιευμένα στοιχεία έδειχναν σημαντική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Ο υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει πρόσφατα ότι ανέμενε το ρυθμό ανάπτυξης να ξεπεράσει το 2%.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2009 οφείλεται κατά κύριο λόγο στους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης που παρατηρούνται στους τομείς των ξενοδοχείων και εστιατορίων, βιομηχανίας, εμπορίου και μεταφορών.

Η Υπηρεσία αποδίδει τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στους «πολύ θετικούς ρυθμούς», όπως τους χαρακτηρίζει, που σημείωσαν οι χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες.

Αναφέρεται επίσης σε «ικανοποιητικές επιδόσεις» του τομέα των κατασκευών και του ευρύτερου τομέα υπηρεσιών. Κανένα από τα στοιχεία στα οποία η Υπηρεσία αποδίδει το θετικό ρυθμό ανάπτυξης δεν έχουν δημοσιευθεί.


Αντίθετα, τα δημοσιευμένα στοιχεία δείχνουν σημαντική συρρίκνωση της οικονομίας τόσο σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008 όσο και με το πρώτο τρίμηνο του 2008. Η μείωση φαίνεται στο εξωτερικό εμπόριο, στις αγοραπωλησίες ακινήτων, στις πωλήσεις αυτοκινήτων και τσιμέντου. Η μείωση φαίνεται επίσης και στις μειωμένες εισπράξεις από το ΦΠΑ και από το φόρο εισοδήματος, που περιλαμβάνει και τους τομείς των υπηρεσιών.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας καθιστούν την κυπριακή οικονομία τη μόνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παρουσιάζει θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2009 κατά 4,6% (σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2008), έναντι συρρίκνωσης 1,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Η ανάπτυξη του ΑΕΠ στο σύνολο των χωρών της ΕΕ μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2009 ως προς το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο κατά 4,4% από μείωση 1,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008, η οικονομία της ευρωζώνης αλλά και της ΕΕ παρουσιάζει μείωση 2,5%

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που παρουσιάζει θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 6,9% το πρώτο τρίμηνο του 2009, του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 4,1%, και της Ιταλίας κατά 5,9%.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |