Friday, May 15, 2009

Ιδού το νομοσχέδιο για εγγύηση καταθέσεων

Ιδού το νομοσχέδιο για εγγύηση καταθέσεων


Μετά από επτάμηνη ταλαιπωρία το νομοσχέδιο που αφορά την αύξηση της νομικής εγγύησης των καταθέσεων στις τράπεζες, κατατέθηκε σήμερα στη βουλή, εντούτοις η ψήφιση του αναμένεται στο παρά πέντε αφού το «αδελφό» νομοσχέδιο που αφορά τα συνεργατικά ιδρύματα ακόμη δεν είναι έτοιμο.

Ο οικονομικός λειτουργός του υπουργείου Οικονομικών, Διονύσης Διονυσίου, σε δηλώσεις του στη StockWatch, εξήγησε ότι οι κανονισμοί που θα συνοδεύουν τον περί συνεργατικών ιδρυμάτων νόμο δεν έχουν πάρει ακόμη το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο λόγω απουσίας του υπουργού Εμπορίου στο εξωτερικό, έτσι η έγκριση των δύο νομοσχεδίων αναμένεται να γίνει μια εβδομάδα πριν την προθεσμία 30 Ιουνίου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για έγκριση από όλες τις χώρες ομοιόμορφων κανονισμών.

Οι σχετικοί κανονισμοί που κατατέθηκαν στη βουλή και θα εξεταστούν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών στην τελευταία συνεδρία της, καθώς η βουλή σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή της, Σωκράτη Σωκράτους, θα κλείσει στις 21 Μαΐου για τις ευρωεκλογές και θα επανέλθει στις 11 Ιουνίου, αφορούν με απλά λόγια την αύξηση της εγγύησης που δικαιούται ο κάθε πελάτης/καταθέτης σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με τις τράπεζες.

Η ουσία του νομοσχεδίου είναι ότι η εγγύηση αυξάνεται από €20 χιλ. σε €100 χιλ.

Επιπλέον, οι νέοι κανονισμοί θα καλύπτουν και τις καταθέσεις σε όλα τα ξένα νομίσματα και χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Επίσης περιλαμβάνει πρόνοια με βάση την οποία αυξάνεται και το βασικό κεφάλαιο των τραπεζών στο Ταμείο Προστασίας Καταθέσεων από €5 εκ. σε €100 εκ.

Οι νέοι τροποποιητικοί κανονισμοί θα καλύπτουν όλους τους καταθέτες σε όλες τις τράπεζες, δηλαδή ανά καταθέτη, ανά τράπεζα.

Εάν κάποιος διαθέτει δύο ξεχωριστούς λογαριασμούς σε δύο ξεχωριστές τράπεζες θα δικαιούται εγγύηση ύψους €100 χιλ. από κάθε τράπεζα. Αν διαθέτει όμως τρεις διαφορετικούς λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα τότε θα δικαιούται μέχρι €100 χιλ. εγγύηση και για τους τρεις λογαριασμούς ασχέτως εάν υπερβαίνουν κατά πολύ τις €100 χιλ. Κάτι παρόμοιο ισχύει και όταν υπάρχουν κοινή λογαριασμοί, ο κάθε καταθέτης δικαιούται αποζημίωση μέχρι €100 χιλ. από κάθε λογαριασμό από κάθε τράπεζα.

http://www.stockwatch.com.cy/media/announce_pdf/2009-05/Eisigitiki%20Ekthesi.pdf

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |