Wednesday, March 16, 2011

Κομισιόν: Φόβοι ότι η κατάσταση στη Φουκουσίμα είναι εκτός ελέγχου


Κομισιόν: Φόβοι ότι η κατάσταση στη Φουκουσίμα είναι εκτός ελέγχου

Οι ανησυχίες για την κατάσταση των αντιδραστήρων του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία αυξάνονται, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να κάνουν λόγο ακόμη και για πιθανότητα καταστροφικών γεγονότων μέσα στις επόμενες ώρες.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Ενέργειας δήλωσε πριν λίγο ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα μπορούσαν να σημειωθούν "καταστροφικά γεγονότα" στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο Guenther Oettinger προειδοποίησε ότι μέσα στις επόμενες ώρες «θα μπορούσαν να σημειωθούν καταστροφικά γεγονότα, που ενδεχομένως θα θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων στη χώρα». Ο Oettinger δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι το εργοστάσιο της Φουκουσίμα είναι «ουσιαστικά εκτός ελέγχου».

«Τα συστήματα ψύξης δεν λειτούργησαν με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε μεταξύ μίας καταστροφής και μίας μεγάλης καταστροφής».

Το Reuters μεταδίδει ότι η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Nathalie Kosciusko-Morizet σημείωσε πως «το χειρότερο σενάριο είναι δυνατό, ίσως και πιθανό, γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα».

Εξάλλου, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε ότι οι ιαπωνικές αρχές «έχουν εκφράσει ανησυχίες αναφορικά με την κατάσταση της δεξαμενής αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων στις μονάδες 3 και 4 του εργοστασίου Daiichi».

Στις δεξαμενές αυτές, κρατούνται οι, ακόμη ραδιενεργοί ράβδοι πυρηνικών καυσίμων, αφού έχουν ολοκληρώσει το ωφέλιμο ζωής στον αντιδραστήρα.

Η IAEA αναφέρει στην τελευταία της ενημέρωση ότι αξιωματούχοι ετοιμάζονται να ψεκάσουν με νερό τον αντιδραστήρα 4 και πιθανώς τον 3. «Ορισμένα συντρίμμια στο έδαφος από την έκρηξη στις 14 Μαρτίου στη μονάδα 3 θα πρέπει να απομακρυνθούν πριν ξεκινήσει ο ψεκασμός».

source: capital.gr

ΗΠΑ: Άνοδος μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού


ΗΠΑ: Άνοδος μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στα αποθέματα αργού


Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Μαρτίου, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, τα αποθέματα αργού ενισχύθηκαν κατά 1,745 εκατ. βαρέλια στα 350,636 εκατ. βαρέλια σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσία Ενέργειας, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση των αποθεμάτων κατά 1,1 εκατ. βαρέλια σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 4,174 εκατ. βαρέλια στα 225,04 εκατ. βαρέλια. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για υποχώρηση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 1,8 εκατ. βαρέλια.

Τέλος, τα διυλισμένα αποθέματα υποχώρησαν κατά 2,601 εκατ. βαρέλια στα 152,608 εκατ. βαρέλια. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για υποχώρηση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια.

Η εκμετάλλευση της παραγωγικής δυναμικότητας των αμερικανικών διυλιστηρίων αυξήθηκε στο 83,4% από 82% ενώ οι αναλυτές την τοποθετούσαν στο 82,1%.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο 2009 οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών


ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο 2009 οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών


Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σε διάστημα 27 ετών παρουσίασαν το Φεβρουάριο οι κατασκευές στις ΗΠΑ, ενώ οι νέες οικοδομικές άδειες υποχώρησαν σε ιστορικό χαμηλό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, το Φεβρουάριο οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών υποχώρησαν κατά 22,5% σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, στις 479.000 από τις 618.000 τον Ιανουάριο.

Σημειώνεται πως πρόκειται για το μικρότερο επίπεδο ενάρξεων από τον Απρίλιο του 2009 και την ισχυρότερη μηνιαία κάμψη από το Μάρτιο του 1984.

Οι οικοδομικές άδειες, μειώθηκαν κατά 8,2% στις 517.000, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο τα τελευταία 40 χρόνια.

Τα αποτελέσματα ήταν πολύ χαμηλότερα των προσδοκιών των οικονομολόγων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, που έκαναν λόγο για πτώση των ενάρξεων κατά 4,4% και αύξηση των αδειών κατά 1,2%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν πολύ χαμηλή ζήτηση από τους αγοραστές, καθώς και προβλήματα χρηματοδότησης για το ξεκίνημα νέων έργων.



source: capital.gr

ΗΠΑ: Άλμα 1,6% του δείκτη τιμών παραγωγού τον Φεβρουάριο


ΗΠΑ: Άλμα 1,6% του δείκτη τιμών παραγωγού τον Φεβρουάριο


Άλμα σημείωσαν τον Φεβρουάριο οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ μετά το ράλι των τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού.

Ο δείκτη τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά 1,6% τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη από τον Ιούνιο του 2009.

Οι τιμές στην ενέργεια σημείωσαν άνοδο 3,3%, ενώ οι τιμές στα τρόφιμα ενισχύθηκαν σε ποσοστό 3,9% που αποτελεί την μεγαλύτερη μεταβολή από το 1974.

Ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, σημείωσε μικρή άνοδο 0,2%.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού κατά 0,6% και άνοδο του δομικού δείκτη κατά 0,2%.

Οι τιμές παραγωγού έχουν σημειώνει άνοδο 5,6% τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ ο δομικός δείκτης έχει σημειώσει μικρότερη άνοδο 1,8%.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Υποχώρησε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το δ’ τρίμηνο


ΗΠΑ: Υποχώρησε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το δ’ τρίμηνο

Πτώση εμφάνισε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ στο τέταρτο τρίμηνο, αντανακλώντας τις αυξημένες εξαγωγές πετρελαίου και τροφίμων.

Ειδικότερα, το έλλειμμα υποχώρησε στα 113,3 δισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για το β΄ τρίμηνο αναθεωρήθηκαν ελαφρώς, κάνοντας λόγο για έλλειμμα 125,5 δισ. δολαρίων, από 127,2 δισ. δολαρίων που είχε εκτιμηθεί αρχικά. Ως ποσοστό του ΑΕΠ το έλλειμμα μειώθηκε στο 3% από 3,4%.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν ότι το έλλειμμα γ΄ τριμήνου θα διαμορφωθεί χαμηλότερα, στα 110 δισ. δολάρια. Σημειώνεται πως το εμπορικό έλλειμμα το τέταρτο τρίμηνο υποχώρησε στα 116,7 δισ. δολ. από 132,6 δισ. δολ. το τρίτο τρίμηνο καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 498,5 δισ. δολ. από 494,4 δισ. δολ. ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο στα 342,3 δισ. δολ. από 323,5 δισ. δολ.

Για ολόκληρο το 2010 το έλλειμμα αυξήθηκε στα 470,2 δισ. δολ. από 378,4 δισ. δολ. το 2009, καταγράφοντας την πρώτη αύξηση από το 2006.




source: capital.gr

Ace: Πάνω από $200 εκατ. οι ζημιές από την Ιαπωνία

Ace: Πάνω από $200 εκατ. οι ζημιές από την Ιαπωνία


Η ασφαλιστική Ace Ltd. ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει οι ζημιές μετά φόρων από τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία να διαμορφωθούν από 200 εκατ. δολ. έως 250 εκατ. δολ. όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι πρόκειται για αρχική εκτίμηση στον απόηχο των δραματικών εξελίξεων στην Ιαπωνία.

Η ασφαλιστική εκτίμησε παράλληλα ότι οι συνολικές ζημιές από τη Νέα Ζηλανδία λόγω του σεισμού τον περασμένο μήνα, τις πλημμύρες στην Αυστραλία και τις χειμωνιάτικες καταιγίδες στις ΗΠΑ αναμένεται να φτάσουν τα 210 εκατ. δολ.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Στα $476,2 δισ. η οικονομική ενίσχυση της Citigroup


ΗΠΑ: Στα $476,2 δισ. η οικονομική ενίσχυση της Citigroup

Η Citigroup ήταν η τράπεζα που έλαβε τη μεγαλύτερη ενίσχυση κατά τη διάρκεια της κρίσης στις ΗΠΑ καθώς σύμφωνα με την 30η και τελευταία έκθεση του Congressional Oversight Panel.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Citigroup έλαβε μέσω του TARP, των προγραμμάτων της FDIC και της Federal Reserve, μετρητά και εγγυήσεις συνολικού ύψους 476,2 δισ. δολ.

Δεύτερη στη σχετική λίστα είναι η Bank of America με 336,1 δισ. δολ. και τρίτη η Morgan Stanley με 135 δισ. δολ.

Ακολουθεί η JPMorgan Chase με 129,6 δισ. δολ., η Wells Fargo με 107,2 δισ. δολ. και η Goldman Sachs με 89,6 δισ. δολ.

Σύμφωνα με την έκθεση συνολικά 19 τράπεζες έλαβαν οικονομική ενίσχυση των ποσό των 1,455 τρισ. δολ.




source: capital.gr

Βρετανία: Σε χαμηλό δύο ετών οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας το Φεβρουάριο


Βρετανία: Σε χαμηλό δύο ετών οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας το Φεβρουάριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Απροσδόκητη πτώση σημείωσε ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στη Βρετανία το Φεβρουάριο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δώσει ώθηση στην κυβέρνηση ενόψει της ανακοίνωσης του προϋπολογισμού στις 23 Μαρτίου. Ο υπουργός Οικονομικών George Osborne έχει δηλώσει πως ο προϋπολογισμός θα ενισχύσει την ανάπτυξη παρά το πρόγραμμα περικοπών για τη μείωση του ελλείμματος.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας οι αιτήσεις υποχώρησαν κατά 10.200, πτώση η οποία είναι η μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2010, στις 1,45 εκατ., ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2009. Ωστόσο ως ποσοστό του εργατικού δυναμικού οι αιτήσεις παρέμειναν στο 4,5%.

Η πτώση στον αριθμό των ανδρών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση στις γυναίκες, γεγονός που ήταν αποτέλεσμα μίας αλλαγής στο σύστημα των επιδομάτων.

Σημειώνεται πως οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν αύξηση κατά 1.500. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω εμφανίζοντας αύξηση των αιτήσεων κατά 1.500 αντί της αρχικής εκτίμησης των 2.400. Σύμφωνα με το διεθνές μέτρο καταμέτρησης (International Labor Organization) οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 27.000 στους 2,5 εκατ. με το ποσοστό να αυξάνεται στο 8%.


source: capital.gr

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 28 μηνών ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο


Ευρωζώνη: Σε υψηλό 28 μηνών ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)— Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα 28 μηνών ανήλθε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης το Φεβρουάριο, όπως αναμενόταν, οδηγούμενος από το υψηλότερο κόστος καυσίμων, πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου.

Τα στοιχεία αναμένεται να ενισχύσουν τις προσδοκίες που θέλουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξάνει το βασικό επιτόκιο από το ιστορικό χαμηλό του 1%, όπου βρίσκεται από το Μάιο του 2009. Μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο πρόεδρος της Jean-Claude Trichet ανέφερε πως μια αύξηση τον επόμενο μήνα είναι πιθανή.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωζώνης, Eurostat, το ετήσιο μέγεθος του πληθωρισμού ανήλθε στο 2,4% από 2,3% που είχε διαμορφωθεί τον Ιανουάριο, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2008 και παραμένοντας αμετάβλητος από τα προκαταρκτικά στοιχεία της 1ης Μαρτίου.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,4%, έπειτα από πτώση 0,7% τον Ιανουάριο, λόγω αυξήσεων σε πακέτα διακοπών, υπηρεσίες διαμονής, πετρέλαιο θέρμανσης, φρούτα, καύσιμα, φυτά και λουλούδια.

Σημειώνεται πως τόσο το μηνιαίο όσο και το ετήσιο μέγεθος διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο των εκτιμήσεων οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Από τα στοιχεία φαίνεται πως οι τιμές ενέργειας συνεχίζουν να πιέζουν τον πληθωρισμό υψηλότερα από το μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% της ΕΚΤ. Το Φεβρουάριο, οι τιμές ενέργειας ενισχύθηκαν 0,9% σε μηνιαίο επίπεδο και 13,1% σε ετήσιο, καταγράφοντας την ισχυρότερη ετήσια άνοδο από το Σεπτέμβριο του 2008.

Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται τιμές ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, υποχώρησε στο 1% ετησίως το Φεβρουάριο από το 1,1% τον περασμένο μήνα.

Ο πληθωρισμός σε αλκοόλ και καπνό συρρικνώθηκε στο 3,5% από το 3,7% τον Ιανουάριο, ενώ ο πληθωρισμός στον κλάδο των μεταφορών ενισχύθηκε στο 5,7% από το 5,1%, τα υψηλότερα ποσοστά από τον Οκτώβριο του 2008 και τον Απρίλιο του 2010 αντίστοιχα.

Τέλος, ο πληθωρισμός τροφίμων σε ετήσιο επίπεδο ενισχύθηκε στο 2% το Φεβρουάριο από το 1,5% τον Ιανουάριο.


source: capital.gr

81 εκατ. ευρώ την ημέρα βγαίνουν από τις τράπεζες


81 εκατ. ευρώ την ημέρα βγαίνουν από τις τράπεζες

Το ποσό των 81 εκατ. ευρώ σηκώνουν την ημέρα από την αρχή του χρόνου μέχρι και χθες τα ελληνικά νοικουριά και οι επιχειρήσεις. Με την πλάτη στον τοίχο στα τραπεζικά «γκισέ» στράφηκε το πρώτο δίμηνο του 2011 η πλειοψηφία των Ελλήνων προκειμένου να αποτραβήξουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες υπό τον εντεινόμενο φόβο της ελληνικής χρεοκοπίας. Κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα «βροχή» έπεφταν τα ξένα δημοσιεύματα, τα οποία επικαλούμενα κορυφαίους fund managers πόνταραν «δαγκωτό» στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό των καταθέσεων που έχουν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες να ανέρχεται στα 6 δις. ευρώ, από 4 δις. ευρώ τον Ιανουάριο και από 2 δις. ευρώ το Φεβρουάριο.

Έντονη ωστόσο κινητικότητα παρατηρήθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν λίγες μέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου των Ευρωπαίων αρχηγών στις Βρυξέλλες, όλοι ήξεραν τι διακυβευόταν εάν δεν δινόταν τελικά λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Την ώρα που η γερμανική πλευρά έκανε «νερά» για τη μείωση των επιτοκίων της Ελλάδας, καθώς και για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, «φωτιά» πήραν τα σενάρια από το εξωτερικό που ήθελαν την ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώνει σύντομα την κήρυξη πτώχευσης.
Ήταν η εβδομάδα εκείνη κατά την οποία δημοσκοπήσεις του πρακτορείου Bloomberg αποτύπωναν τη σιγουριά της πλειονότητας των επενδυτών για την αναδιάρθρωση του ελληνικού, αλλά και του ιρλανδικού και του πορτογαλικού χρέους, βγάζοντας στην απέξω την Ισπανία και την Ιταλία. Στο μεταξύ, spread και CDS ολοένα και ανηφόριζαν σε νέα υψηλά, γεγονός που επιβεβαίωνε κατά κάποιο τρόπο τα στοιχήματα των επενδυτών.

Λογικό και επόμενο, λοιπόν, εν μέσω αβεβαιότητας για το κατά πόσο τα λεφτά θα παραμείνουν στη θέση τους - σημειωτέον μάλιστα μία εβδομάδα προτού την έναρξη των σκληρών διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους ηγέτες της ευρωπαικής περιοχής - «κύμα» καταθετών να βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, με σκοπό να προστατεύσουν την «περιουσία» τους.

Πάντως παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν ότι οι καταθέσεις που έχουν «κάνει φτερά» «απαντούν» σε πολύ μικρό ποσό ύψους 20.000 και 30.000 ευρώ και γίνονται κυρίως από καταθέτες με μέτριο εισόδημα, καθώς εκείνοι νιώθουν την ανάγκη να εξασφαλίσουν ακόμα και το τελευταίο σεντ, φοβούμενοι μήπως και η χρεοκοπία έρθει εν μία νυκτί. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους σημειώθηκε μείωση των καταθέσεων. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος των απωλεσθέντων απορροφήθηκε και για την κάλυψη δαπανών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, καθώς η ανεργία καλπάζει, η αγορά είναι στεγνωμένη και το κόψιμο μισθών, οδήγησε του έλληνες να στραφούν στα έτοιμα. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το απόγευμα της Τρίτης το φως της δημοσιότητας, στο τέλος Ιανουαρίου το απόθεμα των καταθέσεων που τηρούν στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα επιχειρήσεις και νοικοκυριά υποχώρησε στα 204,7 δισ. ευρώ από 208,6 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2010. Η εξέλιξη αυτή επιτείνει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες καθώς μόνο εντός του 2010 από το σύνολο των καταθέσεων διέρρευσαν προς το εξωτερικό ή ακόμη και σε τραπεζικές θυρίδες περί τα 29 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη μείωση εντοπίζεται στις καταθέσεις των νοικοκυριών οι οποίες μειώθηκαν κατά 2,8 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιανουαρίου στα 170,6 δισ.ευρώ από 173,5 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, τη Δευτέρα που ακολούθησε τη Σύνοδο της Παρασκευής της 11ης Μαρτίου η κινητικότητα περιορίστηκε στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, αφότου η Ελλάδα κατάφερε να αποσπάσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες και κυρίως από την αμείλικτη- μέχρι τότε - γερμανίδα καγκελάριο κυρία Άνγκελα Μέρκελ την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου ύψους 110 δις. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ στα 7,5 χρόνια, καθώς και τη μείωση του ελληνικού επιτοκίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Η παραπάνω εξέλιξη εξέπληξε ευχάριστα τους ξένους αναλυτές, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη συμφωνία των ηγετών της ζώνης του ευρώ στο ελληνικό χρέος θετική για τη χώρα μας, περιορίζοντας έτσι τις ανησυχίες των καταθετών για το ύψος του κινδύνου που διατρέχουν τα εκτεθειμένα στις ελληνικές τράπεζες χρήματά τους.


source: reporter.gr

Premium 40% για εξαγορά Muskita


Premium 40% για εξαγορά Muskita

Την απόφαση τους να εξαγοράσουν μέχρι και το 100% της εταιρείας Muskita Alumium στην τιμή των €0,84 ανακοίνωσαν οι μεγαλομέτοχοί της, προσφέροντας premium 40% από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος των €0,60.

Προτείνοντες της ΔΠ είναι η οικογένεια Μουσκή που κατέχει κοντά στα τρία τέταρτα του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Η ιστορική βιομηχανία αλουμινίου εισήχθηκε στο χρηματιστήριο το 2000 και έκτοτε παρουσιάζει σημαντική κερδοφορία διατηρώντας σχετικά ψηλή μερισματική πολιτική.

Από το 2001 έχει παραχωρήσει συνολικά μερίσματα στους μετόχους της ύψους €0,57 με την μερισματική απόδοση της μετοχής να φθάνει το 10%.

Το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Eταιρείας ανέρχεται σε €14.025.000 διαιρεμένο σε 82.500.000 συνήθεις μετοχές. Μετά την απόκτηση των 850.000 μετοχών της Εταιρείας, οι Προτείνοντες κατέχουν συνολικό ποσοστό 74,91% (61.799.404 μετοχές) του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, που αποτελείται από την άμεση συμμετοχή του κ. Δήμου Μουσκή (45,78%), της Muskita Investments Ltd (19,15%) και της MDG Holdings Ltd (9,97%).

Για να εξαγοραστούν οι υπόλοιπες 20,7 εκ. μετοχές θα πρέπει να καταβληθούν €17,4 εκ. ενώ η συνολική αποτίμηση της εταιρείας πλησιάζει, με βάση την πρόταση, τα €69 εκ.

Η προσφερόμενη τιμή είναι κοντά στην καθαρή λογιστική αξία της εταιρείας, οι τίτλοι της οποίας θα επιστρέψουν στις 12:15 στο χρηματιστήριο μετά από δίωρη αναστολή της διαπραγμάτευσης τους.

Η Δημόσια Πρόταση τελεί υπό την αίρεση εξασφάλισης όλων των προβλεπόμενων από το Νόμο αδειών και εγκρίσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

Σε περίπτωση που με την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης οι Προτείνοντες κατέχουν ποσοστό πέραν του 90% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, προτίθενται να ασκήσουν το Δικαίωμα Εξαγοράς που προνοεί το άρθρο 36 του Νόμου και να αποκτήσουν όλες τις μετοχές της εταιρείας στην ίδια τιμή των €0,84, και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες διαγραφής της Εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Η ΜAI ήταν η μόνη εταιρεία από την κύρια αγορά του ΧΑΚ που σημείωσε αύξηση κερδών το 2010. Τα κέρδη της MAI

το 2010 αυξήθηκαν κατά 3,2% στα €8,1 εκ. έναντι €7,9 εκ. το 2009.

source: stockwatch.com.cy

Ιαπωνία: Νέα ένεση ρευστότητας από τη BoJ


Ιαπωνία: Νέα ένεση ρευστότητας από τη BoJ

Επιπρόσθετα κεφάλαια ύψους 13,8 τρισ. γεν (170,5 δισ. δολάρια) διοχέτευσε στο σύστημα η Τράπεζα της Ιαπωνίας, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Επιπρόσθετα κεφάλαια ύψους 13,8 τρισ. γεν (170,5 δισ. δολάρια) διοχέτευσε στο σύστημα η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ), σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο, στην τρίτη έκτακτη παρέμβασή της στις αγορές μετά τον καταστροφικό σεισμό της προηγούμενης εβδομάδας, η BoJ διοχέτευσε 5 τρισ. γεν, άμεσα, στις χρηματαγορές για βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις, ενώ ανακοίνωσε ότι τα υπόλοιπα 8,8 τρισ. γεν θα παρασχεθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Χθες, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε σε ένεση ρευστότητας 20 τρισ. γεν, καθώς ο δείκτης Nikkei [.N225] στο Τόκιο έκανε «βουτιά» 10,6%. Σήμερα, ο ιαπωνικός δείκτης ανέκαμψε, κλείνοντας με άνοδο 5,7%.

source: naftemporiki.gr

Ανοδος 5,7% για το Nikkei


Ανοδο 5,7% σημείωσε σήμερα ο δείκτης Nikkei [.N225] στο Τόκιο, ανακάμπτοντας μετά τη βουτιά» της προηγούμενης συνεδρίασης, με τα hedge funds να σπεύδουν να καλύψουν τις ανοικτές θέσεις σε προθεσμιακά συμβόλαια.

Συγκεκριμένα, ο Nikkei έκλεισε στις 9.093,72 μονάδες, ανακτώντας μέρος των απωλειών που κατέγραψε χθες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix ενισχύθηκε κατά 6,6% στις 817,63 μονάδες.

«Η αγορά κατανοεί σε γενικές γραμμές ότι οι ιαπωνικές μετοχές είναι υπερ-πουλημένες, ωστόσο η αβεβαιότητα σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα προκαλεί μεγάλη νευρικότητα στους παίκτες της αγοράς», σχολίασε ανώτατο στέλεχος της Daiwa Securities Capital Markets στο Τόκιο.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν σήμερα τα blue-chip του ιαπωνικού χρηματιστηρίου, όπως η Sony και η Toyota οι οποίες δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις χθες.

source: naftemporiki.gr

Υποβάθμιση της Πορτογαλίας από Moody's


Υποβάθμιση της Πορτογαλίας από Moody's

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας στο Α3 από Α1 προχώρησε σήμερα η Moody's Investors Service, δίνοντας αρνητική προοπτική.

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες, στο Α3 από Α1, προχώρησε σήμερα η Moody's Investors Service, δίνοντας αρνητική προοπτική.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αποδίδει την υποβάθμιση στις «αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης», στη δυσκολία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, σε μια πιθανή ανάγκη για μελλοντική οικονομική στήριξη των τραπεζών και στις «δύσκολες συνθήκες της αγοράς».

Η Moody's υποβάθμισε επίσης την αξιολόγηση για το βραχυπρόθεσμο χρέος της Πορτογαλίας σε Prime-2 από Prime-1.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος υποβάθμισε πρόσφατα τις αξιολογήσεις για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και της Ισπανίας.

source: naftemporiki.gr

Απομακρύνονται οι εργαζόμενοι και εκκενώνεται το εργοστάσιο Φουκουσίμα!


Απομακρύνονται οι εργαζόμενοι και εκκενώνεται το εργοστάσιο Φουκουσίμα!

Απομακρύνονται οι εργαζόμενοι από το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Φουκουσίμα, καθώς η απότομη αύξηση των επιπέδων της ραδιενέργειας στο χώρο δεν επιτρέπει να συνεχίσουν την εργασία τους, όπως υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας, Yukio Edano.

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προσπαθούσαν να σταθεροποιήσουν τους τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου, ανέρχονται περίπου στους πενήντα ανθρώπους και σύμφωνα με τον Yukio Edano:

«Δε μπορούν να κάνουν την παραμικρή εργασία αυτή τη στιγμή, καθώς ο κίνδυνος να εκτεθούν σε ραδιενεργό ακτινοβολία είναι πολύ μεγάλος. Βρισκόμαστε, όμως, σε επιφυλακή».

Μάλιστα, αξιωματούχοι είχαν ειδοποιήσει τον κόσμο που βρίσκεται σε ακτίνα 20 με 30 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο Φουκουσίμα να εκκενώσει την περιοχή. Αυτή την ώρα, πάντως, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πλάνο ως προς την επέκταση της ζώνης εκκένωσης.



============

«Ενδεχόμενη αλυσιδωτή διάσπαση στο φλεγόμενο αντιδραστήρα Νο4»

Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα, Τετάρτη, στον αντιδραστήρα Νο4 του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, την επομένη της έκρηξης που προκάλεσε φωτιά και κατέστρεψε τη στέγη του κτηρίου και, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία, το ενδεχόμενο επανέναρξης της διαδικασίας αντίδρασης δεν είναι καθόλου απίθανο.

Ο υπεύθυνος της εταιρείας διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα δήλωσε, την Τετάρτη, ότι σκέφτονται τη λύση να καταβρέξουν με ελικόπτερο τον αντιδραστήρα Νο4 με βορικό οξύ, ώστε να εμποδίσουν τις πυρηνικές ράβδους να επανέλθουν σε κρίσιμη κατάσταση και να ξεκινήσουν πάλι τη διαδικασία αλυσιδωτής διάσπασης στον εν λόγω προβληματικό αντιδραστήρα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου της Ιαπωνίας, η φωτιά κατασβέσθηκε στις 6.15' τοπική ώρα μισή ώρα μετά την εκδήλωσή της.

Ο Ιάπωνας υπουργός, πρόσθεσε ακόμη ότι η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου δεν επιβεβαιώνει την πυρκαγιά που αναφέρθηκε νωρίτερα στον αντιδραστήρα 4, ενώ λίγο μετά τη δήλωση η ιαπωνική τηλεόραση αναμετάδωσε εικόνες από το κτήριο, που έδειχναν πυκνό λευκό καπνό να αναβλύζει από τον αντιδραστήρα Νο4.

Έκρηξη, ακόμη, που ακολουθήθηκε από πυρκαγιά σημειώθηκε στο ίδιο κτήριο το πρωί της Τρίτης, προκαλώντας τη διαρροή σημαντικού επιπέδου ραδιενέργειας, στο περιβάλλον.

Τέλος, αν και η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της ημέρας, εντούτοις, υπάρχει έντονη ανησυχία ότι τα επίπεδα του νερού ψύξης έχουν πέσει σημαντικά μέσα στις δεξαμενές όπου βρίσκονται οι εμπλουτισμένοι πυρηνικοί ράβδοι ουρανίου στον αντιδραστήρα Νο4 με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται και να οδηγούνται σε τήξη.


source: protothema.gr

Fed Upgrades Economic Outlook While Affirming Bond Stimulus


Fed Upgrades Economic Outlook While Affirming Bond Stimulus


Federal Reserve policy makers said U.S. growth is becoming more durable and higher energy prices will have a temporary effect on inflation as they affirmed plans to buy $600 billion of Treasuries through June.

“The economic recovery is on a firmer footing, and overall conditions in the labor market appear to be improving gradually,” the Federal Open Market Committee said today in a statement after a one-day meeting in Washington. The inflation effects of increased commodity costs will be “transitory,” and officials “will pay close attention to the evolution of inflation and inflation expectations,” the Fed said.

U.S. stocks pared losses on the upgraded outlook from Fed Chairman Ben S. Bernanke and his colleagues, who dropped language that the recovery is “disappointingly slow” and that “tight credit” is holding back consumer spending. Central bankers went out of their way to acknowledge a rise in commodity prices while dismissing any inflation danger.

“This statement takes QE3 off the table, as they are taking off the downside risk in deflation and saying the economy is on track,” John Silvia, chief economist at Wells Fargo Securities LLC in Charlotte, North Carolina, said in a reference to speculation that the Fed might embark on a third round of quantitative easing.

The FOMC gave no indication what its next policy move will be after finishing the asset purchases.

Cautionary Note
The statement echoed a cautionary note from the prior release in January, saying that “the unemployment rate remains elevated, and measures of underlying inflation continue to be somewhat low, relative to levels that the Committee judges to be consistent, over the longer run, with its dual mandate” for stable prices and maximum employment.

The Standard and Poor’s 500 Index fell 1.1 percent to 1,281.87 at 4 p.m. in New York after declining as much as 2.7 percent on concern a nuclear accident outside of Tokyo may cripple the world economy. Treasuries rose, pushing the yield on the 10-year note to 3.32 percent from 3.36 percent yesterday. The Fed didn’t mention Japan in its statement today.

“They are coming to the view that the economy has improved over time,” Silvia said. “They are going to finish QE2. There is no need for more stimulus at this point.”

The Fed left its benchmark federal funds rate in a range of zero to 0.25 percent, where it’s been since December 2008, and retained a pledge in place since March 2009 to keep it “exceptionally low” for an “extended period.” Officials next meet April 26-27 in Washington.

Payrolls Climb
Payrolls have increased by an average 134,000 a month for the past five months and the unemployment rate has dropped by almost 1 percentage point over three months to 8.9 percent in February, the lowest since April 2009. Still, the pace of job growth is too slow for officials including New York Fed President William Dudley, who said in a speech last week that a “substantial pickup is sorely needed.”

The average U.S. retail price of regular unleaded gasoline rose to $3.56 a gallon this week, the highest since October 2008.

“Commodity prices have risen significantly since the summer, and concerns about global supplies of crude oil have contributed to a sharp run-up in oil prices in recent weeks,” the Fed said. “Nonetheless, longer-term inflation expectations have remained stable, and measures of underlying inflation have been subdued.”

Preferred Gauge
The Fed’s preferred price gauge, which excludes food and fuel, rose 0.8 percent in January from a year earlier, matching December’s year-over-year gain, the lowest in five decades of record-keeping. Fed officials aim for long-run overall inflation of 1.6 percent to 2 percent.

One gauge of inflation expectations has approached levels from before the financial crisis intensified in 2008. The breakeven rate for 10-year Treasury Inflation Protected Securities, which is the yield difference between the inflation- linked debt and comparable-maturity Treasuries, declined to 2.45 percentage points yesterday since reaching 2.57 points on March 8, the highest since July 2008, Bloomberg data show.

Gasoline and other “highly visible” commodities have shown “significant increases” since the U.S. summer, Bernanke said in congressional testimony March 1. “The most likely outcome is that the recent rise in commodity prices will lead to, at most, a temporary and relatively modest increase in U.S. consumer price inflation,” Bernanke said.

Unanimous Decision
The FOMC decision was unanimous for a second consecutive meeting. That means Dallas Fed President Richard Fisher and Philadelphia Fed President Charles Plosser, both skeptics of the second round of so-called quantitative easing who voted for the statement today, don’t disagree strongly enough with the path of policy to dissent.

Fed Governor Kevin Warsh, who resigned in February effective at the end of March, didn’t attend today’s meeting in accordance with FOMC practice.

Bernanke, in two days of congressional testimony this month, said that while growth will accelerate this year, he still wants to see a “sustained period of stronger job creation.” He has avoided indicating what the Fed’s next step will be after finishing the $600 billion of purchases.

“While indicators of spending and production have been encouraging on balance, the job market has improved only slowly,” Bernanke, 57, a former Princeton University economist, said March 1 and March 2 in semiannual hearings on monetary policy.

‘Positive’ Statement
Today’s missive is “one of the more positive statements they’ve made on the economy since the recovery began,” said Stuart Hoffman, chief economist at PNC Financial Services Group Inc. in Pittsburgh. “But it hasn’t reached a point yet that it would call for any near-term change in the fed funds rate or the completion of QE2.”

The central bank, through the New York Fed’s traders, is halfway through the purchases, having bought about $304 billion of Treasuries as of March 9. The total is about $419 billion including securities bought by reinvesting proceeds of maturing assets from the $1.7 trillion first round of purchases of mortgage debt and Treasuries.

The Fed chairman has tried to take credit for higher stock prices and lower corporate-borrowing premiums since the central bank started talking about the second round of quantitative easing. In the testimony, he dated gains to two events in August -- the FOMC’s decision to stop the securities portfolio from shrinking by reinvesting maturing mortgage debt and a speech signaling the possibility of QE2.

Bond Spreads
The Standard & Poor’s 500 Index has increased 14 percent from Aug. 10. For investment-grade corporations, the difference between companies’ rates and comparable government securities has narrowed to 1.51 percentage point on March 11 from 1.88 point on Aug. 10, according to Bank of America Merrill Lynch index data.

Yields on 10-year Treasuries declined to 2.57 percent on Nov. 3, when the Fed announced the second round of asset purchases, from 2.76 percent on Aug. 10. They were up to 3.32 percent today. Bernanke said the initial drop reflected investor expectations of Fed buying. Yields later rose “as investors became more optimistic about economic growth and as traders scaled back their expectations of future securities purchases,” he said in the congressional testimony.

At the last FOMC meeting in January, policy makers raised projections for economic growth this year and made few changes to forecasts after 2011. They also made little change to projections for unemployment and inflation.

Retail Sales
U.S. retail sales increased in February by the most in four months, the Commerce Department said March 11. Further gains may be tempered by concerns over higher fuel prices that helped push consumer confidence to a one-month low in the week to March 6, according to the Bloomberg Consumer Comfort Index.

Expectations for the inflation rate in one year rose to 4.6 percent in March from 3.4 percent in February, according to the Thomson Reuters/University of Michigan consumer sentiment survey released March 11.

The central bank’s optimism on the economy was a “bit of a surprise,” former Richmond Fed President J. Alfred Broaddus said in a Bloomberg Television interview.

Pleasanton, California-based Safeway Inc., the fourth- largest U.S. supermarket chain by stores, expects that 2011, “while it will be a challenging year,” will be “much better” than 2009 or 2010, Chief Executive Officer Steven Burd said March 8.

Hockey-Stick Curve
“The economy will improve, but only moderately,” Burd said at the company’s investor conference. “We’re not looking for any kind of a hockey-stick curve here.”

In Congress, lawmakers are debating how to cut spending to reduce a record budget deficit. After the federal rescues of home-finance providers Fannie Mae and Freddie Mac cost taxpayers $154 billion, politicians are also starting to consider ways to reduce support and tax subsidies for the housing market, which the FOMC described as “depressed” today for the third straight meeting.

“During a time when we’re trying to create jobs, why in good God’s name would you start to talk about changing policy and tax implications for new-home purchases?” Robert Toll, chairman of Horsham, Pennsylvania-based Toll Brothers Inc., the largest U.S. luxury-home builder, said on a Feb. 23 conference call with investors.

Purchases of new houses in the U.S. fell more than forecast in January and are running at about one-fifth of the record rate in 2005. Housing starts climbed 15 percent to a 596,000 annual rate, a pace that is still less than one-third the homebuilding boom’s peak of 2.27 million in 2006.

Manufacturing Expansion
Other parts of the economy are strengthening. Manufacturing grew in February at the fastest pace in almost seven years, while orders to U.S. factories climbed in January by the most in more than four years, reports this month showed.

“There are certainly obviously significant downside risks still to the outlook,” Broaddus said, citing Middle East turmoil and fallout from Japan’s earthquake. “If we get through that, this recovery now seems to clearly have legs in the U.S., and that’s true also in many other parts of the world.”

source: bloomberg.com

E.E.: Τεστ αντοχής στις πυρηνικές μονάδες


E.E.: Τεστ αντοχής στις πυρηνικές μονάδες

«Τεστ αντοχής» στις πυρηνικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της θα διεξαγάγει η Ευρώπη, για να ελεγχθεί εάν τηρούνται όλοι οι κανονισμοί ασφαλείας, μετά από τον ισχυρό σεισμό και το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία.

Αυτό ανακοίνωσαν οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας μετά την ειδική σύνοδο ο αρμόδιος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ ανέφερε ότι "υπήρξε γενική συμφωνία" στην πρόταση της Αυστρίας για τη διενέργεια μιας σειράς "τεστ αντοχής" σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στα γειτονικά της κράτη.

Γερμανία: Κλείνουν επτά πυρηνικοί αντιδραστήρες

Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Aγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι κλείνουν άμεσα και για τρεις μήνες και οι επτά πυρηνικοί σταθμοί που τέθηκαν σε λειτουργία στη Γερμανία πριν από το 1980.

«Θα πραγματοποιηθεί έλεγχος ασφαλείας σε όλους τους αντιδραστήρες της Γερμανίας», τόνισε η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι σε όλα τα ζητήματα ασφαλείας θα δοθεί απάντηση ως τις 15 Ιουνίου.

Η κ. Μέρκελ δε διευκρίνισε πότε θα κλείσουν οι απαρχαιωμένοι πυρηνικοί σταθμοί της χώρας.




Οι επτά πυρηνικοί αντιδραστήρες που λειτουργούν στη Γερμανία πριν από τα τέλη του 1980 βρίσκονται: ένας στο Σλέσβιχ-Χολστάιν (βόρεια), ένας στην Κάτω Σαξωνία (βορειοανατολικά), δυο στην Έσση (δυτικά), δυο στη Βάδη-Βιρτεμβέργη (νοτιοδυτικά) και ένα στη Βαυαρία (νότια).

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέντγκεν δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί που θα κλείσουν για την περίοδο των τριών μηνών θα παραμείνουν κλειστοί και μετά.

Στη συνέντευξη Τύπου, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι η ομοσπονδιακή και οι κρατιδιακές κυβερνήσεις θα συμφωνήσουν για τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή μορατόριουμ στο πλαίσιο της πυρηνικής πολιτικής της χώρας στις 22 Μαρτίου.

Υπογράμμισε πάντως ότι το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών που είχαν αρχίσει να λειτουργούν πριν από το 1980 βασίζεται σε απόφαση της κυβέρνησης και δε συμφωνήθηκε με τις εταιρίες που διαχειρίζονται τους πυρηνικούς σταθμούς.

Ερντογάν: Καμία αλλαγή στο πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών σταθμών

Σταθερή πάντως παραμένει η Τουρκία στην απόφασή της για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών στο Ακουγιου και στη Σινώπη.

Αναχωρώντας για τη Ρωσία ο Τούρκος πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν προτίθεται η τουρκική κυβέρνηση να αναθεωρήσει το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών σταθμών ιδιαίτερα μετά την απειλούμενη πυρηνική μόλυνση στην Ιαπωνία. «Δεν τίθεται θέμα αναστολής» είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι το σχετικό χρονοδιάγραμμα είναι σε εξέλιξη. Πρόσθεσε μάλιστα πως «δεν υπάρχει επένδυση δίχως κίνδυνο».

Σημειώνεται ότι η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιου είναι κάτι που έχει συμφωνηθεί με τη Ρωσία. Εκκρεμούν απλώς κάποιες λεπτομέρειες για να αρχίσει η κατασκευή. Παράλληλα, η Τουρκία διαπραγματεύεται αυτή την περίοδο με την Ιαπωνία για την κατασκευή και δεύτερου σταθμού στη Σινώπη της μαύρης Θάλασσας. Οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει με τη Νότια Κορέα, δίχως να υπάρξει αποτέλεσμα.

Αυτό που ιδιαίτερα προβάλλεται ως προς το ʼκουγιου είναι ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για σεισμογενή περιοχή, πράγμα που είναι γνωστό από το 1990, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ηλεκτρολόγων Τουρκίας, η οποία κάνει λόγο για ρήγμα σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το σημείο όπου πρόκειται να κατασκευαστεί ο σταθμός. Ο πυρηνικός φυσικός καθηγητής Χαϊρετίν Κιλίτς δηλώνει ότι η ραδιενέργεια που διαρρέει στην Ιαπωνία, μέσα σε ένα μήνα θα έχει φτάσει στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και θέτει και αυτός ζήτημα ως προς την κατασκευή στο ʼκουγιου και τη Σινώπη, προβάλλοντας ειδικά, θέματα ασφάλειας και μόλυνσης της Μεσογείου.

source: naftemporiki.gr

Ιαπωνία: Πυρκαγιά ξέσπασε στον αντιδραστήρα 4 του Φουκουσίμα


Ιαπωνία: Πυρκαγιά ξέσπασε στον αντιδραστήρα 4 του Φουκουσίμα

Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, την επομένη της έκρηξης που προκάλεσε φωτιά και κατέστρεψε τη στέγη του κτηρίου, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία.

source: naftemporiki.gr

Fitch: Υποβαθμίζει το Μπαχρέιν σε "BBB"


Fitch: Υποβαθμίζει το Μπαχρέιν σε "BBB"


Η Fitch Ratings υποβάθμισε σήμερα την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση του Μπαχρέιν σε ξένο νόμισμα σε ΄BBB΄ από ΄A-΄ και την αξιολόγηση σε εγχώριο νόμισμα σε ΄BBB+΄ από ΄A΄ προηγουμένως.

Υποβάθμισε επίσης την αξιολόγηση για το Country Ceiling σε ΄BBB+΄ από ΄A΄.

Σε σχετική ανακοίνωση ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης σημειώνει ότι η υποβάθμιση ακολουθεί την περαιτέρω επιδείνωση των πολιτικών κινδύνων το τελευταίο διάστημα μετά τις βίαιες διαδηλώσεις, τη στρατιωτική παρέμβαση άλλων κρατών από την περιοχή του Κόλπου και την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης από την βασιλική οικογένεια της χώρας.


source: capital.gr
Share |