Wednesday, March 16, 2011

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 28 μηνών ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο


Ευρωζώνη: Σε υψηλό 28 μηνών ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)— Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα 28 μηνών ανήλθε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης το Φεβρουάριο, όπως αναμενόταν, οδηγούμενος από το υψηλότερο κόστος καυσίμων, πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου.

Τα στοιχεία αναμένεται να ενισχύσουν τις προσδοκίες που θέλουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξάνει το βασικό επιτόκιο από το ιστορικό χαμηλό του 1%, όπου βρίσκεται από το Μάιο του 2009. Μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο πρόεδρος της Jean-Claude Trichet ανέφερε πως μια αύξηση τον επόμενο μήνα είναι πιθανή.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωζώνης, Eurostat, το ετήσιο μέγεθος του πληθωρισμού ανήλθε στο 2,4% από 2,3% που είχε διαμορφωθεί τον Ιανουάριο, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2008 και παραμένοντας αμετάβλητος από τα προκαταρκτικά στοιχεία της 1ης Μαρτίου.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,4%, έπειτα από πτώση 0,7% τον Ιανουάριο, λόγω αυξήσεων σε πακέτα διακοπών, υπηρεσίες διαμονής, πετρέλαιο θέρμανσης, φρούτα, καύσιμα, φυτά και λουλούδια.

Σημειώνεται πως τόσο το μηνιαίο όσο και το ετήσιο μέγεθος διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο των εκτιμήσεων οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Από τα στοιχεία φαίνεται πως οι τιμές ενέργειας συνεχίζουν να πιέζουν τον πληθωρισμό υψηλότερα από το μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% της ΕΚΤ. Το Φεβρουάριο, οι τιμές ενέργειας ενισχύθηκαν 0,9% σε μηνιαίο επίπεδο και 13,1% σε ετήσιο, καταγράφοντας την ισχυρότερη ετήσια άνοδο από το Σεπτέμβριο του 2008.

Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται τιμές ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, υποχώρησε στο 1% ετησίως το Φεβρουάριο από το 1,1% τον περασμένο μήνα.

Ο πληθωρισμός σε αλκοόλ και καπνό συρρικνώθηκε στο 3,5% από το 3,7% τον Ιανουάριο, ενώ ο πληθωρισμός στον κλάδο των μεταφορών ενισχύθηκε στο 5,7% από το 5,1%, τα υψηλότερα ποσοστά από τον Οκτώβριο του 2008 και τον Απρίλιο του 2010 αντίστοιχα.

Τέλος, ο πληθωρισμός τροφίμων σε ετήσιο επίπεδο ενισχύθηκε στο 2% το Φεβρουάριο από το 1,5% τον Ιανουάριο.


source: capital.gr

No comments:

Share |