Wednesday, March 16, 2011

81 εκατ. ευρώ την ημέρα βγαίνουν από τις τράπεζες


81 εκατ. ευρώ την ημέρα βγαίνουν από τις τράπεζες

Το ποσό των 81 εκατ. ευρώ σηκώνουν την ημέρα από την αρχή του χρόνου μέχρι και χθες τα ελληνικά νοικουριά και οι επιχειρήσεις. Με την πλάτη στον τοίχο στα τραπεζικά «γκισέ» στράφηκε το πρώτο δίμηνο του 2011 η πλειοψηφία των Ελλήνων προκειμένου να αποτραβήξουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες υπό τον εντεινόμενο φόβο της ελληνικής χρεοκοπίας. Κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα «βροχή» έπεφταν τα ξένα δημοσιεύματα, τα οποία επικαλούμενα κορυφαίους fund managers πόνταραν «δαγκωτό» στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό των καταθέσεων που έχουν φύγει από τις ελληνικές τράπεζες να ανέρχεται στα 6 δις. ευρώ, από 4 δις. ευρώ τον Ιανουάριο και από 2 δις. ευρώ το Φεβρουάριο.

Έντονη ωστόσο κινητικότητα παρατηρήθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν λίγες μέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου των Ευρωπαίων αρχηγών στις Βρυξέλλες, όλοι ήξεραν τι διακυβευόταν εάν δεν δινόταν τελικά λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Την ώρα που η γερμανική πλευρά έκανε «νερά» για τη μείωση των επιτοκίων της Ελλάδας, καθώς και για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, «φωτιά» πήραν τα σενάρια από το εξωτερικό που ήθελαν την ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώνει σύντομα την κήρυξη πτώχευσης.
Ήταν η εβδομάδα εκείνη κατά την οποία δημοσκοπήσεις του πρακτορείου Bloomberg αποτύπωναν τη σιγουριά της πλειονότητας των επενδυτών για την αναδιάρθρωση του ελληνικού, αλλά και του ιρλανδικού και του πορτογαλικού χρέους, βγάζοντας στην απέξω την Ισπανία και την Ιταλία. Στο μεταξύ, spread και CDS ολοένα και ανηφόριζαν σε νέα υψηλά, γεγονός που επιβεβαίωνε κατά κάποιο τρόπο τα στοιχήματα των επενδυτών.

Λογικό και επόμενο, λοιπόν, εν μέσω αβεβαιότητας για το κατά πόσο τα λεφτά θα παραμείνουν στη θέση τους - σημειωτέον μάλιστα μία εβδομάδα προτού την έναρξη των σκληρών διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους ηγέτες της ευρωπαικής περιοχής - «κύμα» καταθετών να βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, με σκοπό να προστατεύσουν την «περιουσία» τους.

Πάντως παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν ότι οι καταθέσεις που έχουν «κάνει φτερά» «απαντούν» σε πολύ μικρό ποσό ύψους 20.000 και 30.000 ευρώ και γίνονται κυρίως από καταθέτες με μέτριο εισόδημα, καθώς εκείνοι νιώθουν την ανάγκη να εξασφαλίσουν ακόμα και το τελευταίο σεντ, φοβούμενοι μήπως και η χρεοκοπία έρθει εν μία νυκτί. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους σημειώθηκε μείωση των καταθέσεων. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος των απωλεσθέντων απορροφήθηκε και για την κάλυψη δαπανών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, καθώς η ανεργία καλπάζει, η αγορά είναι στεγνωμένη και το κόψιμο μισθών, οδήγησε του έλληνες να στραφούν στα έτοιμα. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το απόγευμα της Τρίτης το φως της δημοσιότητας, στο τέλος Ιανουαρίου το απόθεμα των καταθέσεων που τηρούν στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα επιχειρήσεις και νοικοκυριά υποχώρησε στα 204,7 δισ. ευρώ από 208,6 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2010. Η εξέλιξη αυτή επιτείνει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες καθώς μόνο εντός του 2010 από το σύνολο των καταθέσεων διέρρευσαν προς το εξωτερικό ή ακόμη και σε τραπεζικές θυρίδες περί τα 29 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη μείωση εντοπίζεται στις καταθέσεις των νοικοκυριών οι οποίες μειώθηκαν κατά 2,8 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιανουαρίου στα 170,6 δισ.ευρώ από 173,5 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, τη Δευτέρα που ακολούθησε τη Σύνοδο της Παρασκευής της 11ης Μαρτίου η κινητικότητα περιορίστηκε στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, αφότου η Ελλάδα κατάφερε να αποσπάσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες και κυρίως από την αμείλικτη- μέχρι τότε - γερμανίδα καγκελάριο κυρία Άνγκελα Μέρκελ την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου ύψους 110 δις. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ στα 7,5 χρόνια, καθώς και τη μείωση του ελληνικού επιτοκίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Η παραπάνω εξέλιξη εξέπληξε ευχάριστα τους ξένους αναλυτές, οι οποίοι χαρακτήρισαν τη συμφωνία των ηγετών της ζώνης του ευρώ στο ελληνικό χρέος θετική για τη χώρα μας, περιορίζοντας έτσι τις ανησυχίες των καταθετών για το ύψος του κινδύνου που διατρέχουν τα εκτεθειμένα στις ελληνικές τράπεζες χρήματά τους.


source: reporter.gr

No comments:

Share |