Wednesday, March 16, 2011

Απομακρύνονται οι εργαζόμενοι και εκκενώνεται το εργοστάσιο Φουκουσίμα!


Απομακρύνονται οι εργαζόμενοι και εκκενώνεται το εργοστάσιο Φουκουσίμα!

Απομακρύνονται οι εργαζόμενοι από το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Φουκουσίμα, καθώς η απότομη αύξηση των επιπέδων της ραδιενέργειας στο χώρο δεν επιτρέπει να συνεχίσουν την εργασία τους, όπως υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας, Yukio Edano.

Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προσπαθούσαν να σταθεροποιήσουν τους τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου, ανέρχονται περίπου στους πενήντα ανθρώπους και σύμφωνα με τον Yukio Edano:

«Δε μπορούν να κάνουν την παραμικρή εργασία αυτή τη στιγμή, καθώς ο κίνδυνος να εκτεθούν σε ραδιενεργό ακτινοβολία είναι πολύ μεγάλος. Βρισκόμαστε, όμως, σε επιφυλακή».

Μάλιστα, αξιωματούχοι είχαν ειδοποιήσει τον κόσμο που βρίσκεται σε ακτίνα 20 με 30 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο Φουκουσίμα να εκκενώσει την περιοχή. Αυτή την ώρα, πάντως, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πλάνο ως προς την επέκταση της ζώνης εκκένωσης.



============

«Ενδεχόμενη αλυσιδωτή διάσπαση στο φλεγόμενο αντιδραστήρα Νο4»

Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα, Τετάρτη, στον αντιδραστήρα Νο4 του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, την επομένη της έκρηξης που προκάλεσε φωτιά και κατέστρεψε τη στέγη του κτηρίου και, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία, το ενδεχόμενο επανέναρξης της διαδικασίας αντίδρασης δεν είναι καθόλου απίθανο.

Ο υπεύθυνος της εταιρείας διαχείρισης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα δήλωσε, την Τετάρτη, ότι σκέφτονται τη λύση να καταβρέξουν με ελικόπτερο τον αντιδραστήρα Νο4 με βορικό οξύ, ώστε να εμποδίσουν τις πυρηνικές ράβδους να επανέλθουν σε κρίσιμη κατάσταση και να ξεκινήσουν πάλι τη διαδικασία αλυσιδωτής διάσπασης στον εν λόγω προβληματικό αντιδραστήρα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου της Ιαπωνίας, η φωτιά κατασβέσθηκε στις 6.15' τοπική ώρα μισή ώρα μετά την εκδήλωσή της.

Ο Ιάπωνας υπουργός, πρόσθεσε ακόμη ότι η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου δεν επιβεβαιώνει την πυρκαγιά που αναφέρθηκε νωρίτερα στον αντιδραστήρα 4, ενώ λίγο μετά τη δήλωση η ιαπωνική τηλεόραση αναμετάδωσε εικόνες από το κτήριο, που έδειχναν πυκνό λευκό καπνό να αναβλύζει από τον αντιδραστήρα Νο4.

Έκρηξη, ακόμη, που ακολουθήθηκε από πυρκαγιά σημειώθηκε στο ίδιο κτήριο το πρωί της Τρίτης, προκαλώντας τη διαρροή σημαντικού επιπέδου ραδιενέργειας, στο περιβάλλον.

Τέλος, αν και η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της ημέρας, εντούτοις, υπάρχει έντονη ανησυχία ότι τα επίπεδα του νερού ψύξης έχουν πέσει σημαντικά μέσα στις δεξαμενές όπου βρίσκονται οι εμπλουτισμένοι πυρηνικοί ράβδοι ουρανίου στον αντιδραστήρα Νο4 με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται και να οδηγούνται σε τήξη.


source: protothema.gr

No comments:

Share |