Friday, September 14, 2012

Τα μέτρα της τρόικας (μέρος 2 και 3)

Τα μέτρα της τρόικας (μέρος 2 και 3)

Το INBusinessNews αποκαλύπτει περαιτέρω στοιχεία από την 20σέλιδη έκθεση προτάσεων της τρόικας για την κυπριακή οικονομία, διαδικασία που αποτελεί σημαντικό κομμάτι έως την υπογραφή του τελικού μνημονίου μεταξύ της Κύπρου και των δανειστών της. Βιώσιμη πορεία για τα δημόσια οικονομικά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι ο βασικός στόχος της τρόικας, όπως περιγράφεται στο προσχέδιο Μνημονίου που έχει δώσει στην κυβέρνηση στα τέλη Ιουλίου. Οι στόχοι όπως περιγράφονται από την τρόικα είναι τρεις:

1. η συνέχιση της προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης, λαμβάνοντας όμως υπόψη την επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος το συντομότερο δυνατό,

2. η μείωση του ελλείμματος στο 4% του ΑΕΠ το 2012, στο 2,5% το 2013 μέσω ποιοτικών και μόνιμων μέτρα – ιδιαιτέρως μέτρων τα οποία θα μειώσουν το ρυθμό αύξησης των δαπανών για κοινωνικές παροχές και το κρατικό μισθολόγιο αλλά τα οποία θα προστατεύσουν τις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού και

3. η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ώστε μέχρι το 2015 να δημιουργηθεί ισορροπημένος προϋπολογισμός. Η τρόικα περιλαμβάνει στις προτάσεις της απαιτήσεις που αφορούν:
• μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού κατά τρόπο ώστε το σχέδιο συντάξεως των δημοσίων υπαλλήλων να συνάδει με αυτό του ιδιωτικού τομέα και να αποθαρρύνει την πρόωρη αφυπηρέτηση αλλά και να μειώνει τις συντάξεις που ξεπερνούν το μέσο μισθό.
• αναδιάρθρωση του τομέα Υγείας ώστε να μειωθούν δραστικά οι δαπάνες μέσω καλύτερου ελέγχου αλλά και αυξημένων εισφορών εκ μέρους των δικαιούχων
• υιοθέτηση αυστηρού μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου
• ψήφιση νομοθεσίας για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς
• δημιουργία ανεξάρτητης αρχής διαχείρισης του δημόσιου χρέους
• ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών όπως οι Κυπριακές Αερογραμμές και μερική ιδιωτικοποίηση οργανισμών όπως η Cyta.

Η τρόικα κάνει επίσης εκτενή αναφορά στην ανάγκη βελτίωσης του συστήματος είσπραξης φόρων, στη διοίκηση του δημόσιου τομέα και στον εξορθολογισμό του συστήματος κοινωνικών παροχών. Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, η τρόικα ζητά προώθηση της κατάργησης της ΑΤΑ και στον ιδιωτικό τομέα, ορθολογιστική διαχείριση του θεσμού του ελάχιστου μισθού και άνοιγμα των κλειστών αγορών και επαγγελμάτων όπως οι δικηγόροι, οι μηχανολόγοι, οι αρχιτέκτονες, οι κτηματομεσίτες κλπ. Και οι τράπεζες στο μικροσκόπιο Πέραν των δημόσιων οικονομικών και των διαρθρωτικών αλλαγών που προτείνονται, η τσιμπίδα της τρόικας πιάνει και τις τράπεζες. Πιο ειδικά αναφέρεται ότι η τρόικα προωθεί την κοινή εποπτεία του τραπεζικού συστήματος στο σύνολό του, η οποία θα έχει την ευθύνη και των συνεργατικών ιδρυμάτων (που σήμερα βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» του Υπουργείου Εμπορίου).

Η τρόικα αναμένει τα αναλυτικά αποτελέσματα που θα προκύψουν από την ενδελεχή έρευνα που θα κάνει ο διεθνής οίκος από το εξωτερικό που θα μελετήσει σε βάθος τα χαρτοφυλάκια Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής, ιδίως στην Ελλάδα. Σημαντικό σημείο στο οποίο στέκεται η τρόικα είναι η διενέργεια έρευνας στο δανειακό χαρτοφυλάκιο και της Ελληνικής Τράπεζας. Tρόικα: Αυτά θέλει από τράπεζες (μέρος 3) Η τρόικα κάνει συγκεκριμένες εισηγήσεις για θέματα: ρευστότητας, κεφαλαίων, εποπτείας, ελέγχου χαρτοφυλακίων, διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων από το κράτος.

Α. Ρευστότητα Οι τράπεζες να:
1. ενθαρρυνθούν να ενισχύσουν τις εξασφαλίσεις τους.
2. να καταθέτουν τριμηνιαία σχέδια χρηματοδότησης προς την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
3. διατηρούν τουλάχιστον στο 70% το δείκτη ρευστότητας σε ξένο νόμισμα και στο 20% για το ευρώ.

Β. Restoring Adequate Capital Buffers
1. Αύξηση του μίνιμουμ Core Tier 1 capital ratio από το τωρινό 8% σε 10% μέχρι το τέλος του 2013 και να το διατηρήσουν στο επίπεδο αυτό μέχρι και το τέλος του προγράμματος.
2. Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου να εισάγει δείκτη μόχλευσης, συνεπή με τον ορισμό που καθορίζεται από τη Βασιλεία ΙΙΙ μέχρι το τέλος του 2013.
3. Ενδεχόμενα μετατρέψιμα χρεόγραφα που εκδόθηκαν από τραπεζικούς οργανισμούς να μετατραπούν σε μετοχές πριν να αυτά λάβουν κρατική στήριξη.

 Γ. Due Diligence
1. Να διεξαχθεί έρευνα από εξωτερικό σύμβουλο για την λογιστική και την οικονομική αποτίμηση της αξίας της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας, της Ελληνικής, της Άλφα Τράπεζας (Κύπρου), της Eurobank (Cyprus) καθώς και σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα συνεργατικών ταμιευτηρίων που θα περιλαμβάνει και τις Ελληνικές εργασίες τους. Ο σκοπός της έρευνας είναι να καλύψει το 75% των ενοποιημένων στοιχείων ενεργητικού της ολότητας του Κυπριακού τραπεζικού συστήματος.
2. Η έκθεση αυτή θα εποπτεύεται από Επιτροπή που σε αυτή θα συμμετέχουν οι αρμόδιες Κυπριακές αρχές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο σκοπός είναι να αρχίσει το due diligence τον Αύγουστο του 2012. Η Επιτροπή θα εξετάσει τα προκαταρτικά ευρήματα της έρευνας μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2012 και τα τελικά ευρήματα θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.
3. Το Due Diligence Report θα είναι η βάση για stress tests που θα πραγματοποιηθούν για κάθε τράπεζα ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας ένα βασικό και ένα δυσμενή σενάριο. Τα αποτελέσματα αυτά θα υποδείξουν τις κεφαλαιουχικές ανάγκες κάθε τραπεζικού ιδρύματος, και μαζί με τις μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες κάθε τράπεζας ή συνεργατικού, οι οποίες θα υποβληθούν μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου 2012, θα καθοριστούν μέχρι το τέλος του χρόνου οι κεφαλαιουχικές ανάγκες κάθε τράπεζας ξεχωριστά.

Δ. Εποπτεία Τραπεζών και Συνεργατικών
1. Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε οι τράπεζες να μπορούν να εκποιούν ακίνητα τα οποία έχουν ως εξασφαλίσεις για δάνεια που δεν εξυπηρετούνται σε μέγιστη περίοδο 1½ χρόνου.
2. Να αλλάξει ο ορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και να θεωρούνται ως μη εξυπηρετούμενα αυτά τα οποία δεν εξυπηρετούνται για περίοδο 90 ημερών. Η αλλαγή αυτή θα γίνει μέχρι το τέλος Αυγούστου 2012.
3. Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου να δημιουργήσει ένα αρχείο με όλους τους δανειζόμενους από τις τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα ώστε να μπορούν να ελέγχουν νέες αιτήσεις για δάνεια και να συλλέγουν πληροφορίες για τους υποψήφιους δανειζόμενους.
4. Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου να υιοθετήσει ένα ενοποιημένο σύστημα (reporting system) για τις τράπεζες και τα συνεργατικά ιδρύματα μέχρι τον Ιούνιο 2013.
5. Τα συνεργατικά να εναρμονιστούν με τα πρότυπα των τραπεζών και η Κεντρική Τράπεζα να καταστεί ο μόνος επόπτης του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέχρι το τέλος του 2013.

Ε. Εταιρία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων
1. Οι αρχές να δημιουργήσουν την Εταιρία, η οποία να μπορεί να αποκτά δάνεια και ιδιαίτερα περιουσιακά στοιχεία τραπεζών στην Ελλάδα από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έλαβαν κρατική στήριξη.
2. Ο σκοπός της εταιρίας είναι η μεγιστοποίηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που μπορεί να ανακτηθεί, και θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει χρεόγραφα τα οποία θα είναι εγγυημένα από το κράτος για να τα ανταλλάζει με αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.
3. Η εταιρία θα λειτουργεί με ειδική νομοθεσία η οποία θα υιοθετηθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2012.

Ζ. Διαφάνεια
1. Περισσότερη διαφάνεια σε σχέση με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και το νόμο περί χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
2. Ο Νόμος του 1992 για τα Διεθνή Εμπιστεύματα θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να ευθυγραμμιστεί με τα πρότυπα του Financial Action Task Force ώστε οι αρμόδιες αρχές να έχουν πρόσβαση σε ακριβείς και επαρκείς πληροφορίες σχετικά με την ιδιοκτησία και τον έλεγχο των εμπιστευμάτων. Το ίδιο να ισχύσει και για τους παροχείς υπηρεσιών (service providers).

source: sigmalive.com
Share |