Monday, October 5, 2009

Με κέρδη έκλεισε το αργό- Πάνω από τα 70 δολάρια


Με κέρδη έκλεισε το αργό- Πάνω από τα 70 δολάρια

Με κέρδη τελικά έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων ανατρέποντας το ενδοσυνεδριακό αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε καθώς ανέκαμψαν οι ανησυχίες για τη «στερεή βάση» την ανάκαμψης, θέτοντας πολλά ερωτήματα αναφορικά για την πορεία της ζήτησης για το «μαύρο χρυσό». Από τη μια μεριά η αύξηση του δείκτη ISM υπηρεσιών για πρώτη φορά μετά από 11 μήνες, και από την άλλη η ανοδος των κεφαλαιαγορών στάθηκαν λόγοι ικανοί να οδηγήσουν το αργό σε ανοδική συνεδρίαση.Μετά από ένα σημαντικό ράλι ανόδου που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα, τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου του αργού βρέθηκαν στα 70,46 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας ανοδο της τάξεως του 0,66%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν ακόμα και στο -2,3%. Στα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent σημείωσε ανοδο 0,5% στα 68,40 δολάρια το βαρέλι.

Στις 50,9 μονάδες αυξήθηκε ο δείκτης ISM υπηρεσιών το Σεπτέμβριο, από 48,4 μονάδες τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αρμόδιο υπουργείο των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο της τάξεως των 50 μονάδων.

Νέες αναταραχές στις περιοχές της Νιγηρίας και του Ιραν φαίνεται να μην επηρεάζουν την τιμή του αργού, καθώς οι επενδυτές, παρόλη την ανοδο, δεν σταμάτησαν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την πορεία της ζήτησης, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Επιπλέον, η προσοχή των επενδυτών έχει στραφεί στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των εταιρειών, καθώς είναι αυτά που θα κρίνουν την πορεία των αγορών, και τη διεύρυνση ή όχι του ράλι που έχει ξεκινήσει εδώ και επτά μήνες.

reporter.gr

ΗΠΑ: Στα 7 δισ. δολάρια η έκδοση κρατικών ομολόγων

ΗΠΑ: Στα 7 δισ. δολάρια η έκδοση κρατικών ομολόγων

Το ποσό των 7 δισ. δολαρίων σε επταετή ομόλογα δημοπράτησε η Αμερικανική κυβέρνηση, με απόδοση 1,510%, στην προσπάθεια της να ενισχύσει τη ρευστότητα της στα πλαίσια των σχεδίων ενίσχυσης της οικονομίας. Οι υποψήφιοι αγοραστές προσέφεραν 3,12 δολάρια για κάθε δολάριο διάθεσης, υψηλότερα από το μέσο όρο των 2,10 δολαρίων που είχαν προσφέρει στις πέντε προηγούμενες δημοπρασίες. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή έμμεσων επενδυτών διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 44%. Τις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις η συμμετοχή των ξένων είχε διαμορφωθεί στο 26% κατά μέσο όρο.

reporter.gr

Σε υψηλά εβδομάδας ο χρυσός


Σε υψηλά εβδομάδας ο χρυσός


Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της νέας πτώσης που σημείωσε το δολάριο έναντι των υπολοίπων νομισμάτων παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, ο χρυσός στα συμβόλαια του Δεκεμβρίου ενισχύθηκαν 1,3% στα 1.017,80 δολάρια η ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του ασημιού ενισχύθηκαν κατά 1,9% στα 16,535 δολάρια η ουγγιά.

Επιπλέον, υποχωρεί για δεύτερη μέρα το δολάριο έναντι του ευρώ καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της G7 απέφυγαν να ζητήσουν μέτρα για 'φρένο' στην κατρακύλα του αμερικάνικου νομίσματος.

Η «πιστή» ακολουθία που υπάρχει μεταξύ δολαρίου και χρυσού καταδεικνύει ότι η Fed και η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να ακολουθήσει πολιτική «αδύναμου δολαρίου», επισημαίνουν οι αναλυτές, αφού η οικονομία χρειάζεται ακόμη στήριξη για να μπορέσει να ανακάμψει.

Το γιεν περιορίζει τα κέρδη που σημείωνε νωρίτερα έναντι του δολαρίου καθώς ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας Hirohisa Fujii δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει αν το γιεν συνεχίσει να κινείται σε ''προκατειλημμένη κατεύθυνση''. Ειδικότερα, ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί κατά 0,18% στις 76,845 μονάδες.

Ακόμη, το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου και διαμορφώνεται στα 1,4647 δολάρια από 1,4576 δολάρια που διαμορφωνόταν την Παρασκευή.

Επίσης, το δολάριο έναντι του γιέν διαμορφώνεται στα 89,48 γιέν από 89,81 γιέν που κυμαινόταν νωρίτερα, ενώ το ευρώ κινείται ανοδικά κατά 0,2% στα 131,15 γιέν, έναντι του ιαπωνικού νομίσματος.

reporter.gr

Ανέκαμψαν οι παγκόσμιες αγορές με τη βοήθεια της Goldman

Ανέκαμψαν οι παγκόσμιες αγορές με τη βοήθεια της Goldman

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες στη Wall, αφού ο Dow Jones βρέθηκε στο +1,18% στις 9.599 μονάδες, ο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,49% στις 1.040 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,98% στις 2.068 μονάδες. Ίδιο το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,71% στις 5.024,33 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη 0,75% στις 5.508,85 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC σημείωσε άνοδο 0,69% στις 3.675,01 μονάδες. Κέρδη στη Wall Street

Μετά από δύο συνεχόμενες εβδομάδες πτώσης, η Wall ξεκίνησε «δυναμικά» τη νέα εβδομάδα, καταγράφοντας κέρδη, στηριζόμενη στα ενθαρρυντικά στοιχεία του δείκτη ISM υπηρεσιών το Σεπτέμβριο, αλλά και στην αναβάθμιση του τραπεζικού κλάδου στις ΗΠΑ από τη Goldman Sachs.

Οι προβλέψεις του διεθνούς φήμης οικονομολόγου Nouriel Roubini για επικείμενη πτώση μετοχών και εμπορευμάτων στις διεθνείς αγορές, αλλά και του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Τζορτζ Σόρος, ο οποίος προβλέπει μία αργή ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, δεν επισκιάζουν τελικά τις αγορές, παρά την αρχική μικρή νευρικότητα.

Αναλυτικά, σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων της για τον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ, προέβη η Goldman Sachs, ανεβάζοντας τη σύσταση στο «attractive» από «neutral». Ανάμεσα στις τράπεζες που αναβάθμισε είναι η Wells Fargo σε «buy» και η Comerica σε «neutral». Ακόμη, εισήγαγαν την Capital One Financial στη «conviction buy» λίστα τους, η οποία συμπεριλαμβάνει και τις J.P. Morgan Chase και Bank of America. «Η αγορά δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει τη δραματική βελτίωση της κερδοφορίας των μεγάλων τραπεζών από αυτή των πολιτειακών,» δήλωσαν οι αναλυτές της Goldman Sachs, οι οποίοι προσθέσανε ότι «η διαφορά στα κέρδη δεν έχει ακόμη αντικατοπτριστεί στις τιμές-στόχο των τραπεζών».

Πτωτικά ενδέχεται να κινηθούν τους επόμενους μήνες οι αγορές μετοχών κι εμπορευμάτων, καθώς η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας απογοητεύει τους επενδυτές, δήλωσε ο διάσημος καθηγητής του New York University, Nouriel Roubini.O Roubini, που προέβλεψε την κρίση, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Κωνσταντινούπολη ότι οι αγορές έχουν ανέβει απότομα. ''Υπάρχει κίνδυνος διόρθωσης, ειδικά καθώς οι αγορές συνειδητοποιούν τώρα ότι η ανάκαμψη δεν είναι ραγδαία και τύπου V, αλλά περισσότερο τύπου U. Αυτό μπορεί να συμβεί στο τέταρτο τρίμηνο ή στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους,'' είπε.

Το εξάμηνο ράλι των μετοχών στις διεθνείς αγορές λόγω των ενδείξεων ότι η οικονομία εξέρχεται από τη βαθύτερη μεταπολεμικά ύφεση έρχεται σε αντίθεση με την επιφυλακτικότητα των υπουργών Οικονομικών της G7, που μετά τη σύνοδό τους στην Κωνσταντινούπολη δήλωσαν πως οι προοπτικές για ανάκαμψη ''παραμένουν εύθραστες''.

Οι «κατά βάση χρεοκοπημένες» χρηματοοικονομικές εταιρείες και οι υπερχρεωμένοι καταναλωτές θα οδηγήσουν σε αργή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, εκτιμά ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος. «Η ανάκαμψη στις ΗΠΑ θα είναι πολύ αργή», τόνισε ο Τ. Σόρος κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Κωνσταντινούπολη, όπου ξεκινούν αύριο οι ετήσιες συνελεύσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σε διαγραφές συνολικού ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων έχουν προχωρήσει οι χρηματοοικονομικές εταιρείες στις ΗΠΑ από την αρχή της κρίσης, πριν από περίπου δύο χρόνια, ενώ τα ποσοστά αποταμιεύσεων έχουν ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 ετών.

Ο Τ. Σόρος «βλέπει» μία ισχυρότερη ανάκαμψη στην Ευρώπη, διαφωνώντας με το ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ αναμένει η οικονομία της Αμερικής να αναπτυχθεί κατά 1,5% το 2010, ποσοστό πενταπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο της Ευρωζώνης.

«Η Ευρώπη έχει δεχθεί μικρότερο πλήγμα από την κρίση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενδεχομένως να αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας νωρίτερα από τη Federal Reserve,» υπογράμμισε ο Σόρος, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι πολύ νωρίς να γίνει κάτι τέτοιο στις ΗΠΑ».

Στο +7,2% και στο +4,7% κινήθηκαν οι Wells Fargo και η JPMorgan Chase, ύστερα από δηλώσεις της Goldman Sachs ότι οι μεγάλες τράπεζες θα επισκιάσουν τις πολιτειακές. Με κέρδη 8,4% κινήθηκε η Capital One Financial, μετά την εισαγωγή της στη λίστα «conviction buy» της Goldman Sachs.

«Ράλι» 18% για τη Brocade, η οποία, σύμφωνα με φημολογίες, εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης της, αν και ο εκπρόσωπος της εταιρείας δεν έκανε κανένα σχόλιο σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων.

Στο 2,9% κινήθηκε η Bank of America, η οποία ενδέχεται να ανακοινώσει τον «έκτατο» διευθυντά σύμβουλό της, μετά την επικείμενη αποχώρηση του Kenneth D. Lewis μέχρι το τέλους του έτους.

Κέρδη 2,5% και για τη ConocoPhillips, ύστερα από σύσταση αγορά της μετοχής της από τη Deutsche Bank.

Στον αντίποδα της ανόδου, βρέθηκε η Amicus Therapeutics, η οποία «βυθίστηκε» κατά 33%, μετά την αδυναμία της να μεταβεί στο τελευταίο στάδιο δοκιμής του φαρμάκου για την ασθένεια Gaucher. Η JPMorgan υποβάθμισε τη μετοχή της σε «neutral» από «overweight».

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 50,9 μονάδες αυξήθηκε ο δείκτης ISM υπηρεσιών το Σεπτέμβριο, από 48,4 μονάδες τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αρμόδιο υπουργείο των ΗΠΑ.

Με κέρδη η Ευρώπη

Για πρώτη φορά μετά από τέσσερις συνεδριάσεις οι ευρωαγορές έκλεισαν με κέρδη, καθώς τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχείων του δείκτη PMI στην ευρωζώνη οδήγησαν το δείκτη FTSE και πάλι από τις 5.000 μονάδες. Το θετικό κλίμα που εξελίχτηκε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού βοήθησε του ευρωπαϊκούς δείκτες να ενισχύσουν την ανοδο τους, η οποία στην αρχή της συνεδρίασης ήταν μικρή. Σημειώνεται εδώ ότι όλοι σχεδόν οι ευρωπαϊκοί δείκτες σημείωσαν σήμερα ανοδο, εκτός από αυτόν της Ελλάδας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,5% και στις 235,16 μονάδες. Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε κατά 0,8%, μετά τις προβλέψεις του διάσημου καθηγητή του New York University, Nouriel Roubini, για πτώση στις αγορές μετοχών κι εμπορευμάτων τους προσεχείς μήνες, καθώς η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας απογοητεύει τους επενδυτές.

'Αλμα' 13% για τη νορβηγική Telenor, η οποία προχωρά σε συγχώνευση των μεριδίων της στις OAO VimpelCom και ZAT Kyivstar με αυτό στη ρωσική Altimo, δημιουργώντας μια νέα εταιρεία, την VimpelCom.

Πιέζονται οι σουηδικές τράπεζες, με τη Swedbank να κλείνει κατά 2,8% χαμηλότερα και την SEB στο -1,1%.

Η Iberia, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ισπανίας, ενισχύθηκε κατά 1,7%, μετά τη σύσταση αγοράς από την Bank of America. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Cinco Dias, το δ.σ. της Iberia πιέζει για άμεση απόφαση σχετικά με τη συγχώνευση με την British Airways, την τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης.

Η γαλλική κατασκευαστική Bouygues κατέγραψε κέρδη 3,1% μετά τη σύσταση αγοράς από την Bank of America.

Με κέρδη 3,4% κινήθηκε η Syngenta, ύστερα από αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «outperform» από «neutral» από τη Credit Suisse, η οποία περιμένει μεγαλύτερα κέρδη το 2010.

Ανοδικά 3,3% και για τη Antofagastra, ύστερα από σύσταση «αγοράς» της μετοχής της από τη Royal Bank of Scotland.

Στο +1,5% βρέθηκε η ArcelorMittal, καθώς η HSBC Holdings συστήνει τη μετοχή της εταιρείας ως «overweight». Με κέρδη 3,5% κινήθηκε και η RSA Insurance Group.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνω των αρχικών εκτιμήσεων διαμορφώθηκε η βελτίωση του κλάδου μεταποίησης και υπηρεσιών στην Ευρωζώνη κατά το μήνα Σεπτέμβριο, αποτελώντας ακόμη μία ένδειξη ότι η οικονομία εξέρχεται από την χειρότερη ύφεση σε διάστημα έξι δεκαετιών.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI -που περιλαμβάνει μεταποίηση και υπηρεσίες - ανήλθε στις 51,1 μονάδες το Σεπτέμβριο από 50,4 τον Αύγουστο, από την αρχική εκτίμηση των 50,8 μονάδων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Markit Economics. Οι προβλέψεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για άνοδο στις 50,9 μονάδες.

Το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε διάστημα δύο ετών εμφάνισε ο κλάδος υπηρεσιών στη Βρετανία κατά το μήνα Σεπτέμβριο, αποτελώντας ακόμη μία ένδειξη για έξοδο της οικονομίας από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο. Ειδικότερα, ο δείκτης CIPS/Markit PMI ανήλθε στις 55,3 μονάδες το Σεπτέμβριο από 54,1 μονάδες τον Αύγουστο. Αυτό είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2007, όπως ανακοίνωσε η Markit Economics. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο στις 54,5 μονάδες.

reporter.gr

ΗΠΑ: Περίπου 2 δισ. δολ. ''τοξικά προϊόντα'' έχουν αγοράσει οι ιδιώτες

ΗΠΑ: Περίπου 2 δισ. δολ. ''τοξικά προϊόντα'' έχουν αγοράσει οι ιδιώτες

Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία πώλησης «τοξικών κεφαλαίων» σε ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, στα πλαίσια του προγράμματος Public Private Investment Partnership (PPIP) ύψους 30 δισ. δολαρίων. Μετά την αγορά 1,13 δισ. δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα, σήμερα επιπλέον 1,94 δισ. δολάρια τοποθετήθηκαν σε χρεόγραφα ενυπόθηκων δανείων. Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών θα διαθέσει 10 δισ. δολάρια σε ιδιώτες και 20 δισ. στην έκδοση κρατικών ομολόγων μέσω δημοπρασιών.

Στη διαδικασία συμμετέχουν η AllianceBernstein, με τις Greenfield Partners και Rialto Capital Management, η BlackRock και η Wellington Management Company.

reporter.gr

Αργεί η ανάκαμψη στα ακίνητα


Αργεί η ανάκαμψη στα ακίνητα


Τη διεύρυνση της ψαλίδας που υπάρχει στις πωλήσεις ακινήτων αναδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ότι η ανάκαμψη στον κλάδο αργεί. Το Σεπτέμβριο οι πωλήσεις ακινήτων μειώθηκαν κατά 35%, με μεγαλύτερο ρυθμό από ότι τον Αύγουστο, ανακόπτοντας την τάση ανάκαμψης που παρουσιάστηκε τους επτά προηγούμενους μήνες. Η διεύρυνση της ψαλίδας προκύπτει παρά τη μειωμένη βάση ετήσιας σύγκρισης που διαφαίνεται στα στοιχεία Σεπτεμβρίου – δηλαδή, η μείωση είναι σε σχέση με τις ήδη χαμηλές περσινές επιδόσεις.

Τα στοιχεία του Κτηματολογίου δείχνουν πως η ύφεση στον κλάδο ακινήτων είναι πολύ μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας: τους εννέα πρώτους μήνες του έτους οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 52%. Με βάση τα πωλητήρια έγγραφα, πωλήθηκαν μόλις 5,892 ακίνητα τους πρώτους εννιά μήνες του 2009 σε σχέση με τις 12,245 το 2008.

Η κατάσταση στην αγορά ακινήτων προκύπτει παρά τις προσφορές ακινήτων με εκπτώσεις 30-40% από τις αρχικές τιμές, ιδίως σε εξοχικές κατοικίες. Και παρά τη μείωση των τιμών μέχρι και 15% στις πόλεις.

Σε απόλυτους αριθμούς σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογίου στη Λευκωσία έχουν κατατεθεί 1620 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 2723 την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2008. Η ετήσια μείωση της δραστηριότητας περιορίστηκε στη Λευκωσία στο 41%.

Στη Λεμεσό περιορίστηκε στο 1441 σε σχέση με 2676 το 2008 (-46%). Στη Λάρνακα η μείωση κυμάνθηκε στο 55% με τον αριθμό των πωλήσεων να κατέρχεται στις 1083 σε σύγκριση με 2425 το 2008.

Στην Αμμόχωστο που συνεχίζει να είναι ο «φτωχότερος» συγγενής οι πωλήσεις κυμάνθηκαν στις 620 σε σχέση με 1672 (-63%) και στην Πάφο 1128 από 2744 την αντίστοιχη περίοδο του 2008 (-59%).

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Λάκης Τοφαρίδης εκφράζει την εκτίμηση ότι το 2010 θα συνεχιστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει φέτος η αγορά. «Το θετικό στοιχείο της νέας κατάστασης πραγμάτων», για τον κ. Τοφαρίδη, «είναι το ότι θα ξεκαθαρίσει η κτηματαγορά από τους μη επαγγελματίες».

«Το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι μπροστά μας», καταλήγει, και καλεί την κυβέρνηση «να λάβει ουσιαστικά μέτρα ώστε η πολιτική της κυβέρνησης να είναι λιγότερο φοροπληκτική».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του εκτιμητή ακινήτων Αντώνης Λοίζου, ο οποίος αποδίδει στους Λευκωσιάτες την ελαφριά αύξηση των πωλήσεων και στις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί από προσφορές. Από την στιγμή που η εξωγενής ζήτηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ο δρόμος είναι πολύ μακρύς ακόμη για την αγορά ακινήτων σημειώνει ο κ. Λοίζου.

stockwatch.com.cy

Top manager loads up on banks

Top manager loads up on banks

Use Citywire to pick funds, check share prices and monitor your investment portfolio.
One of Britain's top fund managers has dramatically increased his fund's exposure to banks, both UK and overseas, believing the sector's rally has still further to go.

Citywire AA-rated Philip Gibbs, manager of the top performing Jupiter Financials Fund, has increased his weighting to banks to about 62.5% of the fund. Gibbs is a punchy investor and concedes that there are still problems ‘lurking’ in the sector.

‘I would recommend people to have very substantial exposure to banks if they believe in equities over the next few months. The run could go a very long way. We are down over 50% in global financials and the numbers are very compelling. If the sector returns to normal valuations it will stage a significant rally of more than 20% and individual stocks could do very well.’

Gibbs’ top fund holding is Barclays, at about 7% of the £1.3 billion fund. JPMorgan Chase, Bank of America, DnB NOR and HSBC made up the top five holdings at the end of July. ‘I have a bias toward investment banks because they have better capital and are at an early stage in the investment cycle. There is a general recovery in the world and we believe it will continue. If it does, share prices will continue to rise because people are still very defensive on financials but valuations are historically low.

He believes the Barclays acquisition of Lehmans made the UK bank an even more attractive proposition.

‘Once you get past the “this is a crisis” mentality, 1.2 times for Barclays looks too low,’ Gibbs said.

He picked the bank as ‘a bit of a winner from the credit crunch’ compared with UK rivals Lloyds and Royal Bank of Scotland – although he conceded that with governments and central banks looking to take away fiscal stimuli in the next few months, problems remained further out.

‘Lloyds is a microcosm of the banking sector. It is a very leveraged play on the UK consumer but still has some very horrible problems, especially in commercial property. It is still undercapitalised and is still wrestling with the issue of paying a huge premium to the government. I prefer HSBC and Barclays.’


Gibbs has proved himself able to get the macro calls right time and time again since the fund’s launch on 1 July 1997, making the fund the best performing open-ended fund over the time period.

He is the only UK fund manager to have been continuously rated by Citywire over the 85 months of ratings coverage with 56 months of AAA-ratings, 26 of AA-ratings and four months of A-ratings.

Since Jupiter Financials Opportunities was launched it has also trounced the opposition in the IMA Specialist sector. The fund has returned 864.5% since inception to the end of August, comfortably ahead of its nearest challengers in the sector, BlackRock Gold & General and JPM Natural Resources, which have returned 509.6% and 365% respectively over the same time frame.


citywire.co.uk

Soros: Ταχύτερη η ανάκαμψη στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ


Soros: Ταχύτερη η ανάκαμψη στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ


Η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα είναι σταδιακή καθώς οι "ουσιαστικά χρεοκοπημένες" εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα και οι χρεωμένοι καταναλωτές θα επιβαρύνουν την οικονομία, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

"Η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα είναι πολύ αργή", δήλωσε ο Soros κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα ξεκινήσει αύριο η ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας και συμπλήρωσε: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακόμα πολύ δρόμο μπροστά τους".

Εκτίμησε παράλληλα ότι η ανάκαμψη θα είναι ισχυρότερη στην Ευρώπη, σε αντίθεση με το ΔΝΤ που εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,5% το επόμενο έτος, ήτοι με πενταπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τη ζώνη του ευρώ.

"Η Ευρώπη έχει καταγράψει μικρότερες ζημιές", δήλωσε ο Soros, ενώ εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδεχομένως να ξεκινήσει νωρίτερα από την Federal Reserve την απόσυρση των έκτακτων προγραμμάτων στήριξης. Για τις ΗΠΑ σημείωσε ότι "είναι ακόμη πολύ νωρίς για τις αρμόδιες αρχές να ξεκινήσουν την απόσυρση των μέτρων στήριξης".

Εκτίμησε τέλος ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες στη προσπάθεια αναμόρφωσης του κανονιστικού πλαισίου της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας τώρα που οι οικονομίες και οι αγορές βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης. "Οι αναταράξεις του 2008 φαίνονται τώρα σαν ένα κακό όνειρο", σημείωσε χαρακτηριστικά.

capital.gr

Microsoft: Δεν εξετάζει εξαγορές σύμφωνα με τον CEO


Microsoft: Δεν εξετάζει εξαγορές σύμφωνα με τον CEO


Η Microsoft Corp δεν εξετάζει πιθανές εξαγορές προκειμένου να αντεπεξέλθει στην κυριαρχία της Google Inc στον τομέα της αναζήτησης στο Ίντερνετ, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Steve Ballmer.

Σύμφωνα με το Reuters σε ερώτηση για το αν η στρατηγική περιλαμβάνει εξαγορές απάντησε “Όχι, δεν περιμένω κάτι τέτοιο”. Σημειώνεται πως η Microsoft προχώρησε πρόσφατα σε συμφωνία με την Yahoo! Inc, έπειτα από μεγάλη και ανεπιτυχή προσπάθεια να εξαγοράσει την εταιρεία.

Επιπλέον, ο Ballmer επανέλαβε την άποψη του ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα επιστρέψει αργά και σε χαμηλά επίπεδα. Συμπλήρωσε πως ο κλάδος της τεχνολογίας πληροφοριών (IT) θα αποτελέσει βασικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα της οικονομίας.

Μια κοινή μελέτη με την εταιρεία ερευνών IDC έδειξε πως η βιομηχανία του IT θα δημιουργήσει έως και 5,8 εκατ. νέες θέσεις εργασίας παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2013.

capital.gr

ΗΠΑ: Νέα πρόταση για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα

ΗΠΑ: Νέα πρόταση για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα


Ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Barney Frank, έδωσε στη δημοσιότητα το προσχέδιο της πρότασης του για την αναμόρφωση των αγορών των εξωχρηματιστηριακών (over-the-counter) παραγώγων προϊόντων, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Μεταξύ άλλων το σχέδιο θα υποχρεώσει τους μεγάλους παίκτες της αγοράς να υιοθετήσουν τυποποιημένα παράγωγα προϊόντα που θα επεξεργάζονται σε κεντρικούς φορείς (clearinghouses), οι οποίοι θα διέπονται από αποτελεσματικές ρυθμίσεις και θα υπόκεινται σε αποτελεσματική εποπτεία. Αντίστοιχη πρόταση προωθεί και το σχέδιο που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.

Η πρόταση θα δώσει επίσης στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και την Επιτροπή Προθεσμιακών Συναλλαγών σε Εμπορεύματα (CFTC) κοινή αρμοδιότητα για την επίβλεψη των αγορών προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και σταθερότητα των αγορών παραγώγων προϊόντων.

capital.gr

ΗΠΑ: Δείκτης ISM Σεπτεμβρίου

ΗΠΑ: Στις 50,9 μονάδες ο δείκτης ISM Σεπτεμβρίου

capital.gr

Βρετανία: Νέα κανονισμοί για τη ρευστότητα των τραπεζών

Βρετανία: Νέα κανονισμοί για τη ρευστότητα των τραπεζών


Η βρετανική Αρχή Εποπτείας Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA) έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τους αναθεωρημένους κανονισμούς για τη ρευστότητα των τραπεζών, οικοδομικών συνεταιρισμών και ορισμένων διαχειριστών κεφαλαίων, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου, οι νέοι κανονισμοί έχουν σχεδιαστεί ώστε να διασφαλίζουν ότι οι τράπεζες διατηρούν εύκολα ρευστοποιήσιμα στοιχεία στο ενεργητικό τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν προκειμένου να εκπληρώσουν τις μελλοντικές υποχρεώσεις τους.

Οι νέοι κανόνες, που προτάθηκαν το Δεκέμβριο του 2008, αναμένεται να ενισχύσουν την ασφάλεια του βρετανικού τραπεζικού συστήματος, ωστόσο εκτιμάται ότι θα πλήξει τα κέρδη των τραπεζών καθώς θα τις υποχρεώνει να διατηρούν μια δεξαμενή παγίων υψηλής ποιότητας αντί να επενδύουν τα μετρητά τους σε μεγαλύτερου ρίσκου και υψηλότερης απόδοσης πάγια.

capital.gr

Goldman Sachs: "Ελκυστικές οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες"


Goldman Sachs: "Ελκυστικές οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες"


Πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές της Goldman Sachs για τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, αναβαθμίζοντας την σύσταση τους για τον κλάδο σε "attractive" από "neutral".

Οι αναλυτές της GS, αναβάθμισαν τη σύσταση τους για την Wells Fargo & Co. σε "buy" και για την Comerica Inc. σε "neutral", ενώ πρόσθεσαν την Capital One Financial Corp. στη λίστα "conviction buy" στην οποία περιλαμβάνονται επίσης οι J.P. Morgan Chase & Co. και η Bank of America Corp.

"Η αγορά απέτυχε να αναγνωρίσει τη θεαματική βελτίωση στις προοπτικές των αποτελεσμάτων των μεγάλων τραπεζών έναντι των περιφερειακών", επισημαίνουν σε σχετικό σημείωμα οι αναλυτές της Goldman Sachs και προσθέτουν: "Πιστεύουμε ότι αυτή η διαφορά στη δυναμικότητα των κερδών δεν αντανακλάται πλήρως στις τιμές των μετοχών".

capital.gr

ΗΠΑ: Έγκριση σε τρία funds για αγορά τοξικών

ΗΠΑ: Έγκριση σε τρία funds για αγορά τοξικών


Την άδεια σε τρία ακόμη funds να προχωρήσουν σε αγορά τοξικών παγίων αναμένεται ότι θα ανακοινώσει σήμερα ο υπ. Οικονομίας των ΗΠΑ, κ. Timothy Geithner, σύμφωνα με το Reuters.

Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου ο κ. Geithner ανακοίνωσε ότι οι Invesco Ltd και Trust Company of the West (TCW) έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα αγοράς τοξικών παγίων.

Όπως τονίζει δημοσίευμα του Reuters ανάλογη άδεια αναμένεται ότι θα δοθεί σήμερα και στα επενδυτικά κεφάλαια AllianceBernstein LP (μαζί με τους συνεργάτες της Greenfield Partners LLC και Rialto Capital Management LLC), BlackRock Inc και Wellington Capital Management.

Σημειώνεται ότι η αγορά τοξικών παγίων εντάσσεται στο πρόγραμμα Public-Private Investment Program (PPIP), του οποίου η εφαρμογή έχει καθυστερήσει καθώς αρκετές τράπεζες «απέδειξαν» ότι μπορούν να συγκεντρώσουν κεφάλαια από τις αγορές.

capital.gr

Μ. Βρετανία: Σε υψηλό δύο ετών ο PMI υπηρεσιών τον Αύγουστο

Μ. Βρετανία: Σε υψηλό δύο ετών ο PMI υπηρεσιών τον Αύγουστο


Το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε διάστημα δύο ετών σημείωσε ο βρετανικός κλάδος των υπηρεσιών το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του δείκτη CIPS/Markit PMI που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, ο δείκτης ενισχύθηκε στις 55,3 μονάδες τον Αύγουστο από 54,1 μονάδες, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση στις 54,4 μονάδες. Αναφορικά με το τρίτο τρίμηνο, ο δείκτης κατά μέσο όρο διαμορφώθηκε στις 54,2 μονάδες, στην καλύτερη τριμηνιαία επίδοση από το τρίτο τρίμηνο του 2007, σύμφωνα με την Markit.

“Η συνεχιζόμενη επιτάχυνση της ανάπτυξης του τομέα των υπηρεσιών είναι εξαιρετικά καλοδεχούμενη μετά τους χειρότερους του αναμενόμενου δείκτες PMI για τους κλάδους της μεταποίησης και των κατασκευών το Σεπτέμβριο”, τόνισε ο Paul Smith, οικονομικός αναλυτής της Markit Economics.

capital.gr

JP Morgan: "Βλέπει" κεφαλαιακές ανάγκες $78 δισ. για τις τράπεζες


JP Morgan: "Βλέπει" κεφαλαιακές ανάγκες $78 δισ. για τις τράπεζες


Σε συνολική αύξηση κεφαλαίων ύψους 78 δισ. δολαρίων αναμένεται να προχωρήσουν στους επόμενους έξι μήνες οι ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς προσπαθούν να ενισχύσουν το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας για να επιτύχουν τα επίπεδα που καθορίζει η παγκόσμια συνθήκη της Βασιλείας II, όπως εκτιμά η JP Morgan.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η JP Morgan αναφέρει ότι οι τράπεζες φαίνεται να εστιάζουν στην επίτευξη του αναθεωρημένου κατώτερου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 - που υπολογίζει τα ίδια κεφάλαια έναντι των επικίνδυνων παγίων – του 8%, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνολικές ΑΜΚ ύψους 78 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 38 δισ. δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή κρατικών κεφαλαίων στήριξης.

Με την γερμανική Commerzbank να έχει κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 17 δισ. δολαρίων, την Allied Irish Bank να χρειάζεται 10 δισ. δολάρια και την Bank of Ireland 7 δισ. δολάρια, οι τέσσερις αυτές τράπεζες αποτελούν το 55% των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με τους αναλυτές της JP Morgan.

capital.gr

Goldman gets $1 billion if CIT goes under



Goldman gets $1 billion if CIT goes under

Goldman would be owed $1 billion payment as part of rescue package it extended to the embattled lender in 2008.


NEW YORK (Reuters) -- Goldman Sachs Group would be due a payment of about $1 billion if troubled commercial lender CIT Group were to file for Chapter 11 bankruptcy, according to a source familiar with the matter.

Goldman (GS, Fortune 500) would be owed the payment under a $3 billion rescue finance package it gave to CIT in June 2008. That rescue came before the U.S. government bought $2.33 billion of CIT preferred shares in December.

CIT (CIT, Fortune 500) would be required to pay the $1 billion as a "make-whole payment" under that agreement.

A Goldman executive stressed that the payment would not be a windfall payment, but that the $1 billion is simply the present value of the spread to be earned over the life of the facility.

Goldman is likely to agree to let CIT delay payment on some of the amount, the Financial Times reported Sunday.

Beyond the $1 billion payment from its rescue package, Goldman would also receive payment from credit insurance it holds if CIT were to go bankrupt.

The Goldman executive said the credit insurance was not a directional bet on CIT and was bought to protect against the possibility of a precipitous decline in the value of its collateral.

CIT could not be reached for comment.

cnn

Stuttgart Banker Divining Currencies Is World’s No. 1

Stuttgart Banker Divining Currencies Is World’s No. 1

Oct. 5 (Bloomberg) -- During the most volatile period for global foreign exchange in more than 15 years, a state-owned bank in southern Germany bested the currency forecasters at the biggest banks and trading firms.

Gernot Griebling, head of bond and economic research at Stuttgart-based Landesbank Baden-Wuerttemberg, and his team of five currency strategists beat competitors at 46 firms to become the most-accurate forecasters for the six quarters ended on June 30, according to data compiled by Bloomberg. They outshone analysts at bigger firms by holding fast to such views as an early call for the dollar’s decline against the euro in the first half of 2008, even when their predictions went against the mainstream.

“Your track record has nothing at all to do with the number of people working for you,” says Griebling, 48, who navigates global currency markets from the glass-and-concrete headquarters of LBBW, a firm with less than a quarter of the employees and less than a third of the assets of its German rival Deutsche Bank AG, the world’s biggest currency trader. “You have to have the courage to stick to your conviction, to deviate from the consensus view.”

Griebling predicts that the dollar will trade at about $1.42 per euro until mid-2010 compared with $1.4625 today, as investor concerns over rising U.S. deficits and debt offset optimism about the prospects for an economic recovery.

Ranking Method

The ranking was based on quarterly predictions made at the beginning of both 2008 and 2009 for seven major exchange-rate pairs. Scotia Capital, part of Toronto-based Bank of Nova Scotia, Canada’s third-biggest bank, was second overall, followed by BofA Merrill Lynch Research in New York and Toronto-Dominion Bank’s TD Securities unit in Toronto. Frankfurt-based Deutsche Bank came in fifth, while Zurich-based UBS AG, the second- biggest currency trader, was No. 22.

LBBW prevailed at a time when financial turmoil and an economic slump sparked the most-violent swings for major currencies since at least 1992, as measured by JPMorgan Chase & Co.’s benchmark JPMorgan Volatility Index. The dollar plunged in the first half of 2008, only to rally later in the year as the collapse of Lehman Brothers Holdings Inc. in September froze credit markets and sent investors flocking to the safety of the greenback. The yen rallied in the second half of 2008 as traders reversed risky bets funded in the currency. In 2009, the dollar and yen started out strong against other major currencies and then weakened as central bank actions and $2 trillion spent by governments around the world on fiscal stimulus efforts helped to stabilize the global economy.

‘Spectacular Misses’

The dollar weakened 4.5 percent versus the euro in 2009 through today. The yen also fell 3.6 percent against the European currency to 131.34 yen in the period and was little changed against the dollar at 90.64.

The turbulence made even the top forecasters prone to missing the mark: The average margin of error of the 10 top- ranked firms was 6.6 percent compared with 3.5 percent when Bloomberg last ranked currency strategists in 2006, a year characterized by global growth and stable financial markets.

“It was a very difficult time to be a forecaster,” says Daniel Tenengauzer, head of global foreign exchange strategy at BofA Merrill Lynch in New York. “We had some spectacular successes and some spectacular misses.”

Tenengauzer, 41, predicts that the dollar will weaken to $1.50 per euro by year-end and then strengthen to $1.28 by the end of 2010 as the Federal Reserve begins a series of rate increases to keep inflation in check.

Discerning the Trend

While no one foresaw the scale of last year’s market moves, some forecasters, such as Griebling’s team at LBBW, were able to correctly discern the broad trends that guided currencies.

As 2008 began, the U.S. dollar was strengthening against the euro. The dollar was $1.4592 per euro on Jan. 1, 2008, compared with $1.4967 per euro on Nov. 23, 2007, its weakest ever. A Bloomberg survey of 43 forecasters published on Dec. 27, 2007, when the euro-dollar rate was $1.4626, showed that analysts expected the dollar to continue strengthening through September 2008. The strategists cited a narrowing deficit in the U.S. current account, which is the broadest measure of trade, and predicted that the threat of inflation would keep the Fed from cutting benchmark rates.

Griebling and his team didn’t share that bullish view. The LBBW forecasters had been tracking the decline in the U.S. housing market. They predicted that the deepening slump’s impact on consumer spending and growth would be bigger than most market participants expected and would curb the dollar. In 2007, the housing downturn had already triggered $80 billion in writedowns at financial firms, a figure that would grow to more than $1.3 trillion within two years.

Borne Out

“We had been big bears on the U.S. economy and the dollar for a long time,” Griebling says. LBBW predicted that the dollar would strengthen against the euro in the second half of 2008 as the U.S. recession would drag down euro-zone economies.

LBBW’s view was borne out: First, the dollar lost value against major currencies in the first half of 2008, with the greenback touching $1.6038 per euro in mid-July. Then, the U.S. currency surged in the latter part of the year, reaching $1.2330 per euro in October. The dollar ended 2008 at $1.3971 per euro, not far from Griebling’s year-end forecast of $1.39 per euro.

What LBBW and most other currency forecasters failed to predict was the magnitude of the currency swings and the unprecedented financial turmoil that brought them about.

Not Foreseen

No one foresaw the severity of the deterioration in the U.S. economy and credit markets in the first half of 2008 that would lead the Fed to cut rates four times between January and April and prompt the government-brokered takeover of Bear Stearns Cos. by JPMorgan. Nor did anyone foresee Lehman’s September 2008 collapse, the U.S. bailout of insurer American International Group Inc. a month later and the rounds of global rate cuts soon afterward, all of which sent investors stampeding back into the dollar.

LBBW wasn’t immune to the turmoil roiling financial markets. The bank, predicting a “substantial loss” for 2009, last week said it will shed about 2,500 jobs, or a quarter of its workforce, by 2013 and slash assets by 40 percent as part of a reorganization plan. It posted a loss of 2.1 billion euros in 2008.

Some analysts were thrown off track by the roller-coaster market. Gerry Celaya, chief strategist at Redtower Asset Management, entered 2008 as the biggest dollar bull among strategists in the Bloomberg survey, forecasting a $1.30 euro- dollar rate for June 2008.

Wrong Reasons

Celaya, who placed third overall in the 2006 ranking, slid to number 40 on this year’s list after the U.S. economic rebound he was betting on in 2008 didn’t materialize.

“We were surprised by how consistently bearish people were about the dollar in the first half of 2008,” Celaya, 44, says. “And when the dollar strength finally came, it was for all the wrong reasons.”

Callum Henderson, Singapore-based global head of currency strategy at Standard Chartered Plc, came closest to predicting the dollar’s swings against the euro. In January 2008, he forecast a euro-dollar rate of $1.49 by March, making him among the biggest dollar bears in the Bloomberg survey. His $1.38 prediction for where it would stand at the end of September was among the most bullish for the U.S. currency.

Past Patterns

In making his forecasts, Henderson says he studied the greenback’s moves during similar periods: 1989 to 1992 and 2002 to 2004. Both times, the dollar weakened as the U.S. economy lost steam before surging against major currencies as recession damped global growth, forcing central banks to cut rates. Those patterns told him the dollar would slump initially in 2008 and then rally.

“As soon as the global credit crisis happened, we knew there was going to be a dollar rally, but no one could have foreseen the speed with which it happened,” says Henderson, 44.

Some market watchers searched for new ways to gauge currency relationships in late 2008 as the flight to quality sent investors pouring into the dollar. Henrik Gullberg, a strategist at Deutsche Bank in London, abandoned his standard forecasting measures and instead looked at weekly data on the amount of dollar reserves being held at the Fed by foreign central banks.

Flight to Quality

Gullberg discovered that from late 2008 through the beginning of 2009, the dollar tended to gain against major currencies when foreign central bank accounts at the Fed rose and vice versa, even though that hadn’t been the case historically.

“We followed safe-haven flows very carefully; there was nothing else driving currency markets,” says Gullberg, 36. “The only thing that mattered was risk aversion. All other models went out the window.”

The financial turmoil in late 2008 also prompted traders to get out of so-called carry-trade bets, in which they borrowed funds in yen and U.S. dollars at low rates and then invested them in currencies of countries such as Australia, where returns were higher. The Dollar Index, a gauge of the greenback’s performance against the euro, yen, pound, Canadian dollar, Swedish krona and Swiss franc, had its biggest weekly gain since 1992 in October 2008.

“This was a huge structural change,” says Camilla Sutton, director of currency strategy at Scotia Capital in Toronto. “It became pretty clear that the de-leveraging was impacting currencies.”

Revisiting Risk

The period of dollar and yen strength lasted from July 2008 to March 2009, when signs of stability in the global economy persuaded investors to venture back into stocks and bonds denominated in foreign currencies.

As of mid-September, most of the top forecasters predicted that the dollar would weaken at least through the middle of next year amid rising U.S. deficits and debt, and that investors would gravitate to more attractive investment opportunities elsewhere.

Sutton, 38, sees the greenback losing value as the U.S. Treasury swamps the market with bonds to fund $12.8 trillion in pledges to prop up the economy. The euro-dollar rate will return to $1.60 and the dollar will fall to 85 yen by the end of 2010, she says. Standard Chartered forecasts the dollar at $1.58 by the end of next year.

Deutsche Bank’s Gullberg says the correlation between central bank reserves and the dollar has been broken as stability returned. Now, using models that look at traditional gauges such as interest rates, he foresees declines in the dollar to as low as $1.60 per euro by year-end as investors seek out higher-yielding assets in other currencies, and as the Fed resists raising rates anytime soon to ward off the threat of inflation.

“Dollar strength is dependent on an aggressive Fed, and so far there has been very little sign of that,” Gullberg says.

bloomberg

Βρετανία: Σημάδια ανάκαμψης 'βλέπουν' οι χρηματοοικονομικές εταιρείες

Βρετανία: Σημάδια ανάκαμψης 'βλέπουν' οι χρηματοοικονομικές εταιρείες

Ενδείξεις ανάκαμψης για πρώτη φορά από την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2007 βλέπουν οι χρηματοοικονομικές εταιρείες στη Βρετανία, ενώ αισθάνονται ''μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση,'' σύμφωνα με έρευνα των Confederation of British Industry και Pricewaterhouse Coopers LLP. Ο τζίρος του χρηματοοικονομικού κλάδου αυξήθηκε στο τρίμηνο που έληξε το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το 32% των ερωτηθέντων. Το 24% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι ο τζίρος μειώθηκε. Για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών, είναι μεγαλύτερο το ποσοστό που βλέπει αύξηση του τζίρου απ'ότι μείωση.

Ωστόσο, παραμένουν ανήσυχοι ότι η έλλειψη της ζήτησης θα πλήξει τα σχέδια επέκτασης των εταιρειών.

Η Βρετανία εξέρχεται από τη χειρότερη μεταπολεμικά ύφεση καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε και οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν.

Παράλληλα, το ΔΝΤ αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το 2010.

reporter.gr

Ευρωζώνη: Στις 51,1 μονάδες ο σύνθετος PMI το Σεπτέμβριο

Ευρωζώνη: Στις 51,1 μονάδες ο σύνθετος PMI το Σεπτέμβριο

Ανω των αρχικών εκτιμήσεων διαμορφώθηκε η βελτίωση του κλάδου μεταποίησης και υπηρεσιών στην Ευρωζώνη κατά το μήνα Σεπτέμβριο, αποτελώντας ακόμη μία ένδειξη ότι η οικονομία εξέρχεται από την χειρότερη ύφεση σε διάστημα έξι δεκαετιών. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI -που περιλαμβάνει μεταποίηση και υπηρεσίες - ανήλθε στις 51,1 μονάδες το Σεπτέμβριο από 50,4 τον Αύγουστο, από την αρχική εκτίμηση των 50,8 μονάδων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Markit Economics.

Οι προβλέψεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για άνοδο στις 50,9 μονάδες.

reporter.gr

Απόφαση - "σταθμός" από ελληνικό δικαστήριο για τα δομημένα προϊόντα

Απόφαση - "σταθμός" από ελληνικό δικαστήριο για τα δομημένα προϊόντα


Απόφαση-«σταθμό», που αφορά τοποθετήσεις σε δομημένα ομόλογα και ανοίγει το δρόμο και για άλλες ανάλογες υποθέσεις, έλαβε πρόσφατα το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Με την απόφασή του, που δημοσιεύθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2009, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε ιδιώτη που προσέφυγε κατά της Credit Suisse (UK) Limited και της Credit Suisse Securities (Europe) Ltd, απορρίπτοντας μεταξύ άλλων την ένσταση περί αποκλειστικής δικαιοδοσίας των αγγλικών δικαστηρίων.

Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο Γ.-Ε.Φ. Καλαβρός και Συνεργάτες, ο αιτών, κάτοικος Γλυφάδας, ανέφερε ότι «τον Μάρτιο του 2005 και θέλοντας να τοποθετήσει κεφάλαιό του ύψους 326.000 δολαρίων ΗΠΑ σε κερδοφόρα επένδυση που όμως να εξασφαλίζει τη σταθερότητα του κεφαλαίου, πληροφορήθηκε μέσω τρίτου προσώπου για τα τραπεζικά προϊόντα του ομίλου Credit Suisse και μετά από διαβεβαιώσεις για την προαναφερόμενη εξασφάλιση του κεφαλαίου του, αγόρασε επενδυτικό πρόγραμμα για ποσό 326.000 δολαρίων ΗΠΑ και υπέγραψε σχετικό έντυπο που του απεστάλη μέσω φαξ συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, χωρίς να του εξηγηθούν οι τεχνικοί χρηματοπιστωτικοί όροι που αυτός περιείχε».

Σύμφωνα με την απόφαση, ο αιτών στα πρώτα δύο χρόνια έως και τον Μάιο του 2007 έλαβε από το δομημένο ομόλογο τόκους συνολικού ποσού 30.000 δολαρίων ΗΠΑ ετησίως. Τον Μάιο του έτους 2007 έληξε το επενδυτικό πρόγραμμα και το κεφάλαιό του επενδύθηκε εκ νέου τον Ιούνιο του 2007 από την Credit Suisse, συναινώντας ο ίδιος σε αυτό και πάλι μέσω εντύπου που του απεστάλη με φαξ. Τον Σεπτέμβριο του έτους 2008 κλήθηκε να καταβάλει ποσό 100.000δολαρίων ΗΠΑ προκειμένου να μην ρευστοποιηθεί το ομόλογο και τότε πληροφορήθηκε από συνεργάτη της τράπεζας ότι η τράπεζα ρευστοποίησε ήδη το ομόλογό του, χωρίς όμως ο ίδιος να έχει δώσει σχετική εντολή.

Όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, «δεν τον πληροφόρησαν όπως είχαν υποχρέωση για τον κίνδυνο που ανέλαβε αλλά μόνο για τα αυξημένα οφέλη που μπορούσε να έχει από την αγορά του ομολόγου, με αποτέλεσμα να παραπλανηθεί ο αιτών και τελικά να ζημιωθεί αφού το επενδυθέν κεφάλαιό του όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά κινδυνεύει να απωλεσθεί πλήρως». Επίσης ότι δεν έλαβε «καμία επίσημη ενημέρωση για την πραγματική και νομική κατάσταση του χαρτοφυλακίου του, την οποία αγνοεί και προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος ρευστοποίησής του μέχρι την έκδοση αποφάσεως επί αγωγής του ζητεί να απαγορευθεί προσωρινά η οποιαδήποτε μεταβολή της νομικής και πραγματικής κατάστασης του χαρτοφυλακίου του» και να καταδικασθούν οι αντίδικοι στη δικαστική δαπάνη.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε, βάσει των όρων του συμβολαίου, την ένσταση περί αποκλειστικής δικαιοδοσίας των δικαστηρίων της Αγγλίας. Μεταξύ άλλων, και μετά από εξέταση ενόρκων καταθέσεων, προκύπτει -σύμφωνα με την απόφαση- ότι ο αιτών πείσθηκε για την ασφάλεια και τη μεγάλη απόδοση του προϊόντος και υπέγραψε σχετικό έγγραφο που του απεστάλη μέσω φαξ, συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, τους όρους του οποίου όμως δεν ήταν σε θέση να κατανοήσει πλήρως γιατί δεν ήταν γνώστης της σχετικής οικονομικής και τραπεζικής ορολογίας της αγγλικής γλώσσας ούτε του παραδόθηκε μεταφρασμένο αυτό το έγγραφο στην ελληνική. Επίσης δεν του επεξηγήθηκε η ειδικότερη λειτουργία του προϊόντος ούτε του επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι της επένδυσης.

Επρόκειτο για ένα δομημένο ομόλογο «με ένα σκέλος της επένδυσης σε ένα χρηματοπιστωτικό προϊόν, η αξία του οποίου βασιζόταν στην πορεία τεσσάρων χρηματιστηριακών δεικτών (των S&P 500, DJ EURO STOXX 50, ΝΙΚΚΕΙ 225 και SMI) και ένα σκέλος σχέσης μόχλευσης (leverage) με τραπεζικό δανεισμό στον οποίο οι καθών διατηρούσαν τον απόλυτο έλεγχο διαχείρισης».

Ο αιτών «από τον Σεπτέμβριο του 2008 άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι η κίνηση του Ομολόγου δεν ήταν επικερδής γιατί η Τράπεζα του ζητούσε να της αποστείλει και άλλα χρήματα προκειμένου να μη ρευστοποιηθεί το ομόλογο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να απωλέσει και αυτό το ίδιο το κατατεθέν κεφάλαιό του. Προσπάθησε δε να τερματίσει τη σχέση του με τους καθών ώστε να επιτύχει επιστροφή τουλάχιστον του κεφαλαίου του,. αλλά δεν στάθηκε δυνατό.

Η πρώτη των καθών είναι εκδότρια του ανωτέρω επενδυτικού προϊόντος, η δεύτερη διαχειρίστρια και πάροχος των σχετικών επενδυτικών συμβουλών και ο τρίτος υπάλληλός τους αρμόδιος να διαπραγματεύεται με ιδιώτες πελάτες τις επενδύσεις τους. Οι προαναφερόμενοι ουδέποτε εξήγησαν στον αιτούντα τον κίνδυνο που διέτρεχε αγοράζοντας τα ανωτέρω προϊόντα, τον οποίο εάν ο αιτών γνώριζε δεν θα προέβαινε στην επίδικη επένδυση», αναφέρεται στην απόφαση.

«Το γεγονός ότι η κρίση στο Παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, που κορυφώθηκε τον Σεπτέμβριο του έτους 2008, συνετέλεσε στη ζημιογόνο πορεία του επίδικου προϊόντος, όπως καταθέτει ο μάρτυρας των καθών, δεν μειώνει την ευθύνη των καθών απέναντι στους πελάτες τους, τους οποίους όφειλαν σε κάθε περίπτωση να έχουν πληροφορήσει σχετικά με τον κίνδυνο που αναλάμβαναν όταν έκαναν επενδύσεις στα εν λόγω προϊόντα Ο ισχυρισμός των καθών ότι το χαρτοφυλάκιο του αιτούντος έχει ήδη ρευστοποιηθεί δεν πιθανολογείται βάσιμος με την προσκόμιση αντίστοιχου εγγράφου. Ενόψει των προηγουμένων και προκειμένου να εξασφαλιστεί η μη ρευστοποίηση του χαρτοφυλακίου του αιτούντος μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί σχετικής αγωγής του κατά των καθών, την οποία δεν είχε μέχρι τη συζήτηση της υπό κρίση αιτήσεως ασκήσει, πρέπει στα πλαίσια του άρθρου 693 ΚΠολΔ να γίνει δεκτή η αίτηση ως και κατ’ ουσίαν βάσιμη, και να επιβληθούν σε βάρος των καθών τα δικαστικά έξοδα του αιτο6ντος (176 ΚΠολΔ)».

capital.gr

Η μάχη του σταυρού


Η μάχη του σταυρού



Συντριπτική νίκη του ΠΑΣΟΚ με 160 έδρες ισχυρής αυτοδυναμίας στη Βουλή δίνουν τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών με καταμετρημένο το 99,01% της Επικράτειας.

Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 43,94% και 160 έδρες, η ΝΔ 33,49% και 91 έδρες, το ΚΚΕ 7.53% και 21 έδρες, ο ΛΑΟΣ 5.62% και 15 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 4.59% και 13 έδρες και οι Οικολόγοι-Πράσινοι 2.48%.

Σε 30,26% εκτιμάται η αποχή, της οποίας το ποσοστό μειώνεται όσο προχωρά η καταμέτρηση των ψήφων.

Η ετυμηγορία των πολιτών οδήγησε σε αλλαγή σκυτάλης σε 38 εκλογικές εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με τα χθεσινά αποτελέσματα, το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα ποσοστά του στους νομούς Ρεθύμνης, Ξάνθης, Λασιθίου, Ροδόπης, Ηρακλείου, Αχαΐας.

Ποιοι εκλέγονται

Στην Α' Αθηνών από το ΠΑΣΟΚ εκλέγονται οι: Σκανδαλιδης Κωνσταντινος (20,840), Διαμαντοπουλου Αννα (18,629), Παπουτσης Χρηστος (15,053), Αλευρας Νασος (9,287), Τσουρας Αθανασιος (8,579), Κουβελης Σπυριδων (8,096), Οικονομου Παντελης (7,630), Ζουνη Πεμη (7.125)

Από τη ΝΔ: Μπακογιαννη Ντορα (14,951), Αβραμοπουλος Δημητριος (13,973), Παυλοπουλος Προκοπης (11,179), Βοζεμπεργκ Ελιζα (9,980), Πιπιλη Φωτεινη (9,946)


Από το ΚΚΕ: Λιάνα Κανέλλη (8,118), Θ. Παφίλης ( 4.929)

Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας (6,931)

Από το ΛΑ.Ο.Σ ο Πλευρης Αθανασιος (4,514)


Στη Β' Αθηνών από το ΠΑΣΟΚ εκλέγονται οι: Λοβερδος Ανδρεας (64,446), Χρυσοχοϊδης Μιχάλης (54,261), Κατσελη Λούκα (45,233), Κακλαμανης Αποστολος (36,501), Δημαρας Γιάννης (35,011), Δαμανακη Μαρια (31,895),. Αποστολακη Μιλενα (31,772), Ανδρουλακης Μιμης ( 31,027), Ξενογιαννακοπουλου Μαριλιζα ( 28,079), Ευθυμιου Πετρος (26,134), Παπανδρεου Βασιλικη ( 24,314),Χυτηρης Τηλεμαχος (19,480), Σακοραφα Σοφια (19,447),Κουτρουμανης Γεωργιος (16,331), Παπαϊωαννου Μιλτιαδης (15,791), Γειτονας Κωστας (15,774), Νταλαρα Αννα (15,686), Βουρος Γιάννης (14,848),Χαραλαμποπουλος Γεωργιος - Ερνεστος (14,218),Πρωτοπαπας Χρηστος (13,806)


Από τη ΝΔ: Σπηλιωτοπουλος Αρης (33,370), Χατζηδακης Κωστης (32,876),Μεϊμαρακης Ευαγγελος ( 31,860 ), Μητσοτακης Κυριακος (22,875), Γιακουματος Γερασιμος ( 22,340), Καμμενος Παναγιωτης ( 21,604), Παναγιωτοπουλος Πανος (20,786), Παπαθανασιου Γιαννης (20,169), Πολυδωρας Βυρων (20,105), Βαρβιτσιωτης Μιλτιαδης (19,683), Ντινοπουλος Αργυρης (17,940).

Από το ΚΚΕ: Παπαρηγα Αλέκα (108,722), Χαλβατζης Σπυρος (18,227), Μαυρικος Γεωργιος(18,028), Πρωτουλης Ιωαννης (15,757),Παπακωνσταντινου Νικολαος (15,739).

Από τον ΣΥΡΙΖΑ: Κουβελης Φωτης (12,985), Παπαδημουλης Δημητριος (7,785), Ψαριανος Γρηγορης (7,648).

Από το ΛΑ.Ο.Σ: Καρατζαφερης Γιώργος (73,022),Γεωργιαδης Σπυριδων-Αδωνις (14,459), Αϊβαλιωτης Κωνσταντινος ( 7,401)

Στην Αʼ Πειραιώς από το ΠΑΣΟΚ εκλέγονται οι Καρύδης Δημητριος (4.011), Μπεντενιωτης Εμμανουηλ (3.636).

Από τη ΝΔ εκλέγεται ο Βασίλης Μιχαλολιακος με 3.096 ψήφους.

Από το ΚΚΕ η Μανωλακου Διαμαντω με 1.244, από το ΛΑΟΣ ο Βαΐτσης Αποστολατος Βαϊτσης 670 και από το ΣΥΡΙΖΑ ο Θεόδωρος Δριτσας με 972 ψήφους

Τα αποτελέσματα στη Βʼ Πειραιώς:

Από το ΠΑΣΟΚ: Λιντζερης Δημητριος 216, Διαμαντιδης Ιωαννης 176, Νιωτης Γρηγοριος 175

Από τη ΝΔ: Νεραντζης Αναστασιος 112, Τραγακης Ιωαννης 104

Από το ΚΚΕ εκλέγεται η Βαρβάρα Νικολαϊδου και από το ΛΑΟΣ κάνει την έκπληξη ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Γιώργος Ανατολακης

Τέλος, από το ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

Στην Περιφέρεια Αττικής

Aπό το ΠΑΣΟΚ εκλέγονται οι:


Παπανδρεου Γιωργος 135,725


Χριστοφιλοπουλου Παρασκευη (Ευη) 1,797


Παγκαλος Θεοδωρος 1,423


Οικονομου Βασιλειος 1,366


Ασπραδακης Παντελεημων (Παντελης) 1,198


Βρεττος Κωνσταντινος (Ντινος) 1,054




Από τη ΝΔ:


Βλαχος Γεωργιος 1,178


Μπουρας Αθανασιος 1,003


Καντερες Νικολαος 970




Από το ΛΑΟΣ εκλέγεται ο κ. Μάκης Βορίδης και από το ΚΚΕ ο κ. Ιωάννης Γκιόκας, ενώ από το ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται ο κ. Αθανάσιος Λεβέντης.

Στο Ηράκλειο

ΠΑΣΟΚ: Κεγκέρογλου Βασίλης 40.020, Αρναουτάκης Σταύρος 37.648, Παρασύρης Φραγκίσκος με 29.886, Στρατάκης Εμμανουήλ 28.464, και Σκραφνάκη Μαρία 27.880.


ΝΔ: Αυγενάκης Ελευθέριος 21.367 και Κεφαλογιάννης Εμμανουήλ 20.985

ΣΥΡΙΖΑ: Κριτσωτάκης Μιχάλης 2.096.

Στα Χανιά

ΠΑΣΟΚ: Ευτύχης Δαμιανάκης 24.139 σταυρούς, Μανώλης Σκουλακης 22.717 και Σήφης Βαλυράκης 17.351.

ΝΔ: Χρήστος Μαρκογιαννάκης 13.793

Στον Έβρο

ΠΑΣΟΚ: Γιώργος Ντόλιος 25.502 ψήφους, Όλγα Ρενταρή-Τέντε 13.640, Παναγιώτης Ζαπάρτας 12.554

ΝΔ: Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος 16.935

Στα Τρίκαλα

ΠΑΣΟΚQ: Χρήστος Χάϊδος 23.122, Χρήστος Μαγκούφης 16.206, Σούλα Μερεντίτη 14.569

ΝΔ: Νίκος Λέγκας 21.395, Σωτήρης Χατζηγάκης 17.179

Στα Δωδεκάνησα

ΠΑΣΟΚ: Δημήτρης Κρεμαστινός 24.907, Γιώργος Νικητιάδης 19.859, Νίκος Ζωίδης 16.414, Στάθης Κουσουρνάς 12.790.

ΝΔ: Τσαμπίκα Ιατρίδη 11.651 ψήφους


Οι εκπλήξεις

Σύμφωνα με την έως τώρα καταμέτρηση των ψήφων, εκτός βουλής μένουν Λευτέρης Ζαγορίτης, Κατερίνα Παπακώστα, Γιώργος Αλογοσκούφης και Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

naftemporiki

Προς συνεργασία Olympic Air-KA



Προς συνεργασία Olympic Air-KA


Συνάντηση με τις Κυπριακές Αερογραμμές θα έχουν τις επόμενες μέρες στελέχη της Olympic Air για αξιολόγηση των προοπτικών που διανοίγει η λειτουργίας της «νέας Ολυμπιακής» για συνεργασίες. Λίγες μόλις μέρες μετά την πραγματοποίηση της πρώτης πτήσης της νέας Ολυμπιακής, που ανήκει πλέον εξολοκλήρου στη Marfin Investment Group, η διεύθυνση της νέας εταιρείας επιδιώκει συνεργασίες για πραγματοποίηση κοινών πτήσεων. Στο πλαίσιο των συνεργασιών για κοινές πτήσεις, θα γίνουν επίσης συνεργασίες με άλλες εταιρείες, όπως η Air France, η Delta, η KLM και η Etihad.

Όσον αφορά τις πτήσεις στην Κύπρο, η Olympic Air θα πραγματοποιεί τρεις ημερησίως.

Βασικό ατού της νέας εταιρείας θεωρείται, σύμφωνα με εκπρόσωπο της, ο νεαρός στόλος αεροπλάνων που διαθέτει, που στην περίπτωση των πτήσεων προς την Κύπρο θα αποτελείται από Airbus A319 και A320.

«Είμαστε περήφανοι γιατί μέσα σε λίγους μήνες καταφέραμε να έχουμε αυτή την εταιρεία. Η Κύπρος είναι χώρα για την οποία δίνουμε μεγάλη έμφαση. Ο όμιλος της MIG έχει κάνει μεγάλη επένδυση στο νέο αεροδρόμιο της Λάρνακας όπου έχουμε πάρει πάρα πολλούς χώρους προβολής τόσο της Olympic Air όσο και της Marfin Popular», ανέφερε εκπρόσωπος της MIG.

Τόνισε ότι η Olympic Air θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό μέσω της καλυτέρευσης της ποιότητας υπηρεσιών, χαμηλών τιμών αλλά και με ακριβείς πτήσεις χωρίς καθυστερήσεις.

Ο συνολικός στόλος της Olympic Air θα αποτελείται από 32 αεροσκάφη από τα οποία τα δεκαέξι είναι Airbus A319 και A320, δέκα Bombardier Q400, πέντε Bombardier Dash 100 και ένα ATR – 42.

Ήδη από σήμερα είναι διαθέσιμα 21 συνολικά αεροσκάφη, τα οποία θα γίνουν 25 την 1η Νοεμβρίου και στη συνέχεια θα προστεθούν τα υπόλοιπα.

Συνολικά η επένδυση της εταιρείας σε αεροσκάφη και ανταλλακτικά αναμένεται να φθάσει σε $1,1 δισ.

stockwatch.com.cy

Today's Calendar (U.S.)


10:00 AM
ISM Non-Mfg Index
ISM

Roubini Says Stocks Have Risen ‘Too Much, Too Soon, Too Fast’


Roubini Says Stocks Have Risen ‘Too Much, Too Soon, Too Fast’


Oct. 5 (Bloomberg) -- New York University Professor Nouriel Roubini, who accurately predicted the financial crisis, said stock and commodity markets may drop in coming months as the gradual pace of the economic recovery disappoints investors.

“Markets have gone up too much, too soon, too fast,” Roubini said in an interview in Istanbul on Oct. 3. “I see the risk of a correction, especially when the markets now realize that the recovery is not rapid and V-shaped, but more like U- shaped. That might be in the fourth quarter or the first quarter of next year.”

Stocks have surged around the world in the past six months as evidence mounts that the economy is emerging from its deepest recession since the 1930s. The Standard & Poor’s 500 Index has soared 51 percent from a 12-year low in March while Europe’s Dow Jones Stoxx 600 is up 48 percent. The euphoria contrasts with the cautious tone of Group of Seven policy makers, who said after meeting in Istanbul over the weekend that prospects for growth “remain fragile.”

“The real economy is barely recovering while markets are going this way,” Roubini said. If growth doesn’t rebound rapidly, “eventually markets are going to flatten out and correct to valuations that are justified. I see a growing gap between what markets are doing and the weaker real economic activities.”

‘Anemic’ Recovery

The International Monetary Fund predicts the global economy will expand 3.1 percent in 2010, led by growth in Asia, after a 1.1 percent contraction this year. That is still “anemic” and “very weak,” Roubini said.

U.S. stocks fell last week after manufacturing expanded less than anticipated and unemployment climbed to a 26-year high, fueling concern the economy is rebounding more slowly than forecast.

Gains in the S&P 500 have pushed valuations in the index to more than 19 times reported operating profits from the past year, data compiled by Bloomberg show. That’s near the most expensive level since 2004.

The performance of the U.S. economy is probably more sluggish than reflected in stock markets, risking a correction in equities, Nobel Prize-winning economist Michael Spence said last month. U.S. stock-market investors have “over processed” the stabilization of growth in the world’s largest economy, Spence said.

Creating Bubbles

The global equity rally has added about $20.1 trillion to the value of stocks worldwide since this year’s low on March 9. Governments have poured about $2 trillion of stimulus into the global economy while central banks have cut interest rates to close to zero in efforts to revive growth.

“In the short run we need monetary and fiscal stimulus to avoid another tipping point and to avoid deflation, but now this easy money has already started to create asset bubbles in equities, commodities, credit and emerging markets,” Roubini said. “For the sake of achieving growth stability again and avoiding deflation, we may be planting the seeds of the next cycle of financial instability.”

bloomberg

China Central Bank Says Lending Heads For ‘Sustainable Level’

China Central Bank Says Lending Heads For ‘Sustainable Level’


Oct. 5 (Bloomberg) -- Chinese central bank official Yi Gang said the strength of lending in the country isn’t a cause for concern and will stabilize, reflecting the government’s reluctance to rein in economic stimulus measures.

“I think overall, the situation will converge to a sustainable level,” Deputy Central Bank Governor Yi told Bloomberg News on Oct. 3 in Istanbul, where the World Bank and International Monetary Fund are having their annual meetings. “In August, it was already not too much. June and August were pretty flat.”

Chinese officials including Yi and Finance Minister Xie Xuren met in Istanbul with other Group of 20 officials amid pledges to help shore up the world economy’s recovery from the deepest recession since World War II. French Finance Minister Christine Lagarde expressed optimism after weekend meetings that China will play its part in rebalancing global growth.

“This is the first time I’ve heard the Chinese” expressly indicate their growth forecasts and plans for domestic demand, she said yesterday. It was “very precise language” that, if followed, will help “address global imbalances” and “have consequences on exchange rates.”

As global trade flows declined, China suffered a 10-month slide in exports, damping growth in the region and pulling the nationwide expansion rate down to 6.1 percent in the first quarter, the slowest pace in almost a decade.

Masterful

The government is using its 4 trillion yuan ($586 billion) stimulus and record bank lending to build railways, roads and power plants, mostly in the less-developed west and center of the country.

“The Chinese are masterful at entry and exit,” said Goldman Sachs Group Inc. Chief Economist Jim O’Neill in an interview, adding he expects lending to slow in coming months. “They could give lessons to many others.”

G-7 policy makers in Istanbul continued to lobby the Chinese government to help counter the dollar’s slide and smooth out lopsided global flows in trade and investment by letting the yuan appreciate faster. China, which controls the value of its currency, has kept the yuan largely unchanged in the past year against the dollar.

“We welcome China’s continued commitment to move to a more flexible exchange rate, which should lead to continued appreciation of the renminbi in effective terms and help promote more balanced growth in China and the world economy,” the G-7 said in a statement.

Stable Growth

China aims to achieve “stable and relatively fast” growth and contribute to a global recovery by maintaining the continuity and stability of its policies, Premier Wen Jiabao said on Sept. 30 in a nationally televised speech celebrating the 60th anniversary of the founding of the People’s Republic of China.

China’s new lending unexpectedly increased in August, reversing a dip in July, and money supply rose by a record, fueling the nation’s recovery from the slowest expansion in almost a decade. Yi’s comments echo others by China’s top leaders aiming to keep growth intact even as it fuels the risk of asset-price inflation.

At the same time, China will study the use of “regulatory tools” to adjust bank lending, Su Ning, another deputy governor at the country’s central bank, said Sept. 5.

A credit boom and a 4 trillion-yuan ($586 billion) stimulus package spurred economic growth to a 7.9 percent annual rate in the second quarter.

Loose Policy

China will stick to a “moderately loose” monetary policy and guide reasonable loan growth to further cement its economic recovery, the People’s Bank of China said Sept. 29. The country will continue to implement stimulus measures to boost domestic demand, the bank said.

“I think they’ve already started to pull back a little bit on the monetary side, and on fiscal side they don’t need to,” Goldman’s O’Neill said.

China’s banks extended 410.4 billion yuan of local- currency loans in August, up from 355.9 billion yuan in July and 271.54 billion yuan a year ago, the People’s Bank of China said on Sept. 10. M2, the broadest measure of money supply, rose 28.5 percent, the bank also said.

China’s inflation rate will climb to 3 percent for 2010 after a 0.5 percent decline in prices this year, the Asian Development Bank said in a Sept. 22 report.

bloomberg
Share |