Monday, October 5, 2009

Ανέκαμψαν οι παγκόσμιες αγορές με τη βοήθεια της Goldman

Ανέκαμψαν οι παγκόσμιες αγορές με τη βοήθεια της Goldman

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες στη Wall, αφού ο Dow Jones βρέθηκε στο +1,18% στις 9.599 μονάδες, ο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,49% στις 1.040 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,98% στις 2.068 μονάδες. Ίδιο το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,71% στις 5.024,33 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη 0,75% στις 5.508,85 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC σημείωσε άνοδο 0,69% στις 3.675,01 μονάδες. Κέρδη στη Wall Street

Μετά από δύο συνεχόμενες εβδομάδες πτώσης, η Wall ξεκίνησε «δυναμικά» τη νέα εβδομάδα, καταγράφοντας κέρδη, στηριζόμενη στα ενθαρρυντικά στοιχεία του δείκτη ISM υπηρεσιών το Σεπτέμβριο, αλλά και στην αναβάθμιση του τραπεζικού κλάδου στις ΗΠΑ από τη Goldman Sachs.

Οι προβλέψεις του διεθνούς φήμης οικονομολόγου Nouriel Roubini για επικείμενη πτώση μετοχών και εμπορευμάτων στις διεθνείς αγορές, αλλά και του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Τζορτζ Σόρος, ο οποίος προβλέπει μία αργή ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, δεν επισκιάζουν τελικά τις αγορές, παρά την αρχική μικρή νευρικότητα.

Αναλυτικά, σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων της για τον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ, προέβη η Goldman Sachs, ανεβάζοντας τη σύσταση στο «attractive» από «neutral». Ανάμεσα στις τράπεζες που αναβάθμισε είναι η Wells Fargo σε «buy» και η Comerica σε «neutral». Ακόμη, εισήγαγαν την Capital One Financial στη «conviction buy» λίστα τους, η οποία συμπεριλαμβάνει και τις J.P. Morgan Chase και Bank of America. «Η αγορά δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει τη δραματική βελτίωση της κερδοφορίας των μεγάλων τραπεζών από αυτή των πολιτειακών,» δήλωσαν οι αναλυτές της Goldman Sachs, οι οποίοι προσθέσανε ότι «η διαφορά στα κέρδη δεν έχει ακόμη αντικατοπτριστεί στις τιμές-στόχο των τραπεζών».

Πτωτικά ενδέχεται να κινηθούν τους επόμενους μήνες οι αγορές μετοχών κι εμπορευμάτων, καθώς η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας απογοητεύει τους επενδυτές, δήλωσε ο διάσημος καθηγητής του New York University, Nouriel Roubini.O Roubini, που προέβλεψε την κρίση, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Κωνσταντινούπολη ότι οι αγορές έχουν ανέβει απότομα. ''Υπάρχει κίνδυνος διόρθωσης, ειδικά καθώς οι αγορές συνειδητοποιούν τώρα ότι η ανάκαμψη δεν είναι ραγδαία και τύπου V, αλλά περισσότερο τύπου U. Αυτό μπορεί να συμβεί στο τέταρτο τρίμηνο ή στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους,'' είπε.

Το εξάμηνο ράλι των μετοχών στις διεθνείς αγορές λόγω των ενδείξεων ότι η οικονομία εξέρχεται από τη βαθύτερη μεταπολεμικά ύφεση έρχεται σε αντίθεση με την επιφυλακτικότητα των υπουργών Οικονομικών της G7, που μετά τη σύνοδό τους στην Κωνσταντινούπολη δήλωσαν πως οι προοπτικές για ανάκαμψη ''παραμένουν εύθραστες''.

Οι «κατά βάση χρεοκοπημένες» χρηματοοικονομικές εταιρείες και οι υπερχρεωμένοι καταναλωτές θα οδηγήσουν σε αργή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, εκτιμά ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος. «Η ανάκαμψη στις ΗΠΑ θα είναι πολύ αργή», τόνισε ο Τ. Σόρος κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Κωνσταντινούπολη, όπου ξεκινούν αύριο οι ετήσιες συνελεύσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σε διαγραφές συνολικού ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων έχουν προχωρήσει οι χρηματοοικονομικές εταιρείες στις ΗΠΑ από την αρχή της κρίσης, πριν από περίπου δύο χρόνια, ενώ τα ποσοστά αποταμιεύσεων έχουν ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 ετών.

Ο Τ. Σόρος «βλέπει» μία ισχυρότερη ανάκαμψη στην Ευρώπη, διαφωνώντας με το ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ αναμένει η οικονομία της Αμερικής να αναπτυχθεί κατά 1,5% το 2010, ποσοστό πενταπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο της Ευρωζώνης.

«Η Ευρώπη έχει δεχθεί μικρότερο πλήγμα από την κρίση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενδεχομένως να αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας νωρίτερα από τη Federal Reserve,» υπογράμμισε ο Σόρος, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι πολύ νωρίς να γίνει κάτι τέτοιο στις ΗΠΑ».

Στο +7,2% και στο +4,7% κινήθηκαν οι Wells Fargo και η JPMorgan Chase, ύστερα από δηλώσεις της Goldman Sachs ότι οι μεγάλες τράπεζες θα επισκιάσουν τις πολιτειακές. Με κέρδη 8,4% κινήθηκε η Capital One Financial, μετά την εισαγωγή της στη λίστα «conviction buy» της Goldman Sachs.

«Ράλι» 18% για τη Brocade, η οποία, σύμφωνα με φημολογίες, εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης της, αν και ο εκπρόσωπος της εταιρείας δεν έκανε κανένα σχόλιο σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων.

Στο 2,9% κινήθηκε η Bank of America, η οποία ενδέχεται να ανακοινώσει τον «έκτατο» διευθυντά σύμβουλό της, μετά την επικείμενη αποχώρηση του Kenneth D. Lewis μέχρι το τέλους του έτους.

Κέρδη 2,5% και για τη ConocoPhillips, ύστερα από σύσταση αγορά της μετοχής της από τη Deutsche Bank.

Στον αντίποδα της ανόδου, βρέθηκε η Amicus Therapeutics, η οποία «βυθίστηκε» κατά 33%, μετά την αδυναμία της να μεταβεί στο τελευταίο στάδιο δοκιμής του φαρμάκου για την ασθένεια Gaucher. Η JPMorgan υποβάθμισε τη μετοχή της σε «neutral» από «overweight».

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 50,9 μονάδες αυξήθηκε ο δείκτης ISM υπηρεσιών το Σεπτέμβριο, από 48,4 μονάδες τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αρμόδιο υπουργείο των ΗΠΑ.

Με κέρδη η Ευρώπη

Για πρώτη φορά μετά από τέσσερις συνεδριάσεις οι ευρωαγορές έκλεισαν με κέρδη, καθώς τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχείων του δείκτη PMI στην ευρωζώνη οδήγησαν το δείκτη FTSE και πάλι από τις 5.000 μονάδες. Το θετικό κλίμα που εξελίχτηκε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού βοήθησε του ευρωπαϊκούς δείκτες να ενισχύσουν την ανοδο τους, η οποία στην αρχή της συνεδρίασης ήταν μικρή. Σημειώνεται εδώ ότι όλοι σχεδόν οι ευρωπαϊκοί δείκτες σημείωσαν σήμερα ανοδο, εκτός από αυτόν της Ελλάδας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,5% και στις 235,16 μονάδες. Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε κατά 0,8%, μετά τις προβλέψεις του διάσημου καθηγητή του New York University, Nouriel Roubini, για πτώση στις αγορές μετοχών κι εμπορευμάτων τους προσεχείς μήνες, καθώς η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας απογοητεύει τους επενδυτές.

'Αλμα' 13% για τη νορβηγική Telenor, η οποία προχωρά σε συγχώνευση των μεριδίων της στις OAO VimpelCom και ZAT Kyivstar με αυτό στη ρωσική Altimo, δημιουργώντας μια νέα εταιρεία, την VimpelCom.

Πιέζονται οι σουηδικές τράπεζες, με τη Swedbank να κλείνει κατά 2,8% χαμηλότερα και την SEB στο -1,1%.

Η Iberia, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ισπανίας, ενισχύθηκε κατά 1,7%, μετά τη σύσταση αγοράς από την Bank of America. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Cinco Dias, το δ.σ. της Iberia πιέζει για άμεση απόφαση σχετικά με τη συγχώνευση με την British Airways, την τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης.

Η γαλλική κατασκευαστική Bouygues κατέγραψε κέρδη 3,1% μετά τη σύσταση αγοράς από την Bank of America.

Με κέρδη 3,4% κινήθηκε η Syngenta, ύστερα από αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «outperform» από «neutral» από τη Credit Suisse, η οποία περιμένει μεγαλύτερα κέρδη το 2010.

Ανοδικά 3,3% και για τη Antofagastra, ύστερα από σύσταση «αγοράς» της μετοχής της από τη Royal Bank of Scotland.

Στο +1,5% βρέθηκε η ArcelorMittal, καθώς η HSBC Holdings συστήνει τη μετοχή της εταιρείας ως «overweight». Με κέρδη 3,5% κινήθηκε και η RSA Insurance Group.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνω των αρχικών εκτιμήσεων διαμορφώθηκε η βελτίωση του κλάδου μεταποίησης και υπηρεσιών στην Ευρωζώνη κατά το μήνα Σεπτέμβριο, αποτελώντας ακόμη μία ένδειξη ότι η οικονομία εξέρχεται από την χειρότερη ύφεση σε διάστημα έξι δεκαετιών.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI -που περιλαμβάνει μεταποίηση και υπηρεσίες - ανήλθε στις 51,1 μονάδες το Σεπτέμβριο από 50,4 τον Αύγουστο, από την αρχική εκτίμηση των 50,8 μονάδων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Markit Economics. Οι προβλέψεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για άνοδο στις 50,9 μονάδες.

Το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε διάστημα δύο ετών εμφάνισε ο κλάδος υπηρεσιών στη Βρετανία κατά το μήνα Σεπτέμβριο, αποτελώντας ακόμη μία ένδειξη για έξοδο της οικονομίας από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο. Ειδικότερα, ο δείκτης CIPS/Markit PMI ανήλθε στις 55,3 μονάδες το Σεπτέμβριο από 54,1 μονάδες τον Αύγουστο. Αυτό είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2007, όπως ανακοίνωσε η Markit Economics. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο στις 54,5 μονάδες.

reporter.gr

No comments:

Share |