Monday, October 5, 2009

Αργεί η ανάκαμψη στα ακίνητα


Αργεί η ανάκαμψη στα ακίνητα


Τη διεύρυνση της ψαλίδας που υπάρχει στις πωλήσεις ακινήτων αναδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ότι η ανάκαμψη στον κλάδο αργεί. Το Σεπτέμβριο οι πωλήσεις ακινήτων μειώθηκαν κατά 35%, με μεγαλύτερο ρυθμό από ότι τον Αύγουστο, ανακόπτοντας την τάση ανάκαμψης που παρουσιάστηκε τους επτά προηγούμενους μήνες. Η διεύρυνση της ψαλίδας προκύπτει παρά τη μειωμένη βάση ετήσιας σύγκρισης που διαφαίνεται στα στοιχεία Σεπτεμβρίου – δηλαδή, η μείωση είναι σε σχέση με τις ήδη χαμηλές περσινές επιδόσεις.

Τα στοιχεία του Κτηματολογίου δείχνουν πως η ύφεση στον κλάδο ακινήτων είναι πολύ μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας: τους εννέα πρώτους μήνες του έτους οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 52%. Με βάση τα πωλητήρια έγγραφα, πωλήθηκαν μόλις 5,892 ακίνητα τους πρώτους εννιά μήνες του 2009 σε σχέση με τις 12,245 το 2008.

Η κατάσταση στην αγορά ακινήτων προκύπτει παρά τις προσφορές ακινήτων με εκπτώσεις 30-40% από τις αρχικές τιμές, ιδίως σε εξοχικές κατοικίες. Και παρά τη μείωση των τιμών μέχρι και 15% στις πόλεις.

Σε απόλυτους αριθμούς σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογίου στη Λευκωσία έχουν κατατεθεί 1620 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 2723 την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2008. Η ετήσια μείωση της δραστηριότητας περιορίστηκε στη Λευκωσία στο 41%.

Στη Λεμεσό περιορίστηκε στο 1441 σε σχέση με 2676 το 2008 (-46%). Στη Λάρνακα η μείωση κυμάνθηκε στο 55% με τον αριθμό των πωλήσεων να κατέρχεται στις 1083 σε σύγκριση με 2425 το 2008.

Στην Αμμόχωστο που συνεχίζει να είναι ο «φτωχότερος» συγγενής οι πωλήσεις κυμάνθηκαν στις 620 σε σχέση με 1672 (-63%) και στην Πάφο 1128 από 2744 την αντίστοιχη περίοδο του 2008 (-59%).

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Λάκης Τοφαρίδης εκφράζει την εκτίμηση ότι το 2010 θα συνεχιστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει φέτος η αγορά. «Το θετικό στοιχείο της νέας κατάστασης πραγμάτων», για τον κ. Τοφαρίδη, «είναι το ότι θα ξεκαθαρίσει η κτηματαγορά από τους μη επαγγελματίες».

«Το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι μπροστά μας», καταλήγει, και καλεί την κυβέρνηση «να λάβει ουσιαστικά μέτρα ώστε η πολιτική της κυβέρνησης να είναι λιγότερο φοροπληκτική».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του εκτιμητή ακινήτων Αντώνης Λοίζου, ο οποίος αποδίδει στους Λευκωσιάτες την ελαφριά αύξηση των πωλήσεων και στις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί από προσφορές. Από την στιγμή που η εξωγενής ζήτηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ο δρόμος είναι πολύ μακρύς ακόμη για την αγορά ακινήτων σημειώνει ο κ. Λοίζου.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |