Thursday, August 13, 2009

Το ecoandbus.com πάει διακοπές!

H ομάδα του ecoandbus.com σας εύχεται Καλές Διακοπές!


ΗΠΑ: Μείωση 1,1% τον Ιούνιο των επιχειρηματικών αποθεμάτων

ΗΠΑ: Μείωση 1,1% τον Ιούνιο των επιχειρηματικών αποθεμάτων

capital.gr

Αναθεωρημένη πρόταση από Magna για Opel

Αναθεωρημένη πρόταση από Magna για Opel


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Η GM Europe, θυγατρική της General Motors στην Ευρώπη, επιβεβαίωσε ότι η Magna International και η ρώσικη συνεταιρική της Sberbank προχώρησαν σε μια αναθεωρημένη προσφορά προς την GM για την απόκτηση της γερμανικής μονάδας Adam Opel.

H GM θα εξετάσει το αναθεωρημένο προσχέδιο της συμφωνίας τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με όσα ανέφερε. Παράλληλα, η "ομάδα κρούσης" θα προβεί επίσης σε μια σύντομη περιγραφή του οικονομικού "πακέτου" ενίσχυσης από τη γερμανική και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κατ΄ εντολήν της GM.

Όταν η αναφορά θα είναι διαθέσιμη, οι λεπτομέρειές για την Οpel θα συζητηθούν από το διοικητικό συμβούλιο της GM.


capital.gr

ΗΠΑ: Αγορές τραπεζικών μετοχών από το hedge fund του John Paulson

ΗΠΑ: Αγορές τραπεζικών μετοχών από το hedge fund του John Paulson


Κέρδη καταγράφουν στις προσυνεδριακές συναλλαγές οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου στις ΗΠΑ καθώς έγινε γνωστό πως το hedge fund του John Paulson αγόρασε μετοχές της Bank of America καθώς και άλλων τραπεζών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σε επίσημη ανακοίνωση το hedge fund γνωστοποίησε πως έως τις 30 Ιουνίου είχε στην κατοχή της 168 εκατ. μετοχές της Bank of America, οι οποίες σε τρέχουσες τιμές αξίζουν 2,7 δισ. δολ.

Επίσης αγόρασε 14,9 εκατ. μετοχές της Capital One Financial, 35 εκατ. μετοχές της Regions Financial, 2 εκατ. μετοχές της Goldman Sachs Group, 1,5 εκατ. μετοχές της State Street και 5 εκατ. μετοχές της Fifth Third Bancorp.

Εκτός των τραπεζικών μετοχών, το hedge fund αύξησε τη συμμετοχή του το δεύτερο τρίμηνο στη φαρμακευτική Schering Plough στις 55,1 εκατ. μετοχές από 9 εκατ. μετοχές.

capital.gr

ΗΠΑ: Μείωση 0,1% των λιανικών πωλήσεων Ιουλίου

ΗΠΑ: Μείωση 0,1% των λιανικών πωλήσεων Ιουλίου (εκτ. +0,8%)

ΗΠΑ: Κατά 0,7% υποχώρησε ο δείκτης τιμών εισαγωγών

ΗΠΑ: Κατά 0,7% υποχώρησε ο δείκτης τιμών εισαγωγών (εκτ. -0,1%)


capital.gr

ΗΠΑ: Στις 558 χιλ. οι νέες αιτήσεις ανεργίας

ΗΠΑ: Στις 558 χιλ. οι νέες αιτήσεις ανεργίας(εκτ. 545 χιλ.).

capital.gr

Τα golden boys χτυπάνε... δυο φορές

Τα golden boys χτυπάνε... δυο φορές


Επιβραβεύτηκαν για τις αμφιβόλου, σε αρκετές των περιπτώσεων, αποτελεσματικότητας ικανότητες διαχείρισης των επιχειρήσεων των οποίων ηγούνταν.Εισέπραξαν υπό μορφή πριμ αποδοτικότητας ή παραγωγικότητας το ποσό των 18,4 δισ. δολαρίων σε μια περίοδο εντονότατης χρηματοπιστωτικής κρίσης και οικονομικής ύφεσης, κατά την οποία οι βιομηχανικοί και τραπεζικοί κυρίως κολοσσοί, τους οποίους διοικούσαν από τον θώκο του διευθύνοντος συμβούλου, αποδέχονταν... τα «χρυσά» κρατικά δεκανίκια, ύψους μεγαλύτερου των 50 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για περισσότερους από 500 μάνατζερ, κυρίως αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, γνωστών ως «golden boys».

Μεταξύ αυτών ήταν και οι αποκαλούμενοι «κουρσάροι των χρηματοπιστωτικών θαλασσών», διευθύνοντες σύμβουλοι, οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλον λίγο πριν από τη βύθιση του επιχειρηματικού «πλοίου», παρέδιδαν το πηδάλιό στο... κράτος, φροντίζοντας ωστόσο να πάρουν μαζί τους τις «αποσκευές» με τις παχυλές αποζημιώσεις τους.

Το εν λόγω φαινόμενο ανάγκασε την πλειονότητα των επιχειρήσεων να προβούν σε περικοπές των ποικιλόμορφων αποδοχών των μάνατζερ. Ωστόσο, πριν προλάβει να κοπάσει ο θόρυβος γύρω από την προκλητική... παραδοπιστία των «golden boys», οι τελευταίοι... φρόντισαν να προσελκύσουν εκ νέου τα φώτα της δημοσιότητα.

Οσον αφορά το βρετανικό έδαφος, η Βασιλική Τράπεζα της Σκοτίας, της οποίας το 70% των μετοχών της ανήκει στο κράτος, έχει υποσχεθεί στους τραπεζίτες τη χορήγηση πριμ συνολικού ύψους 180 εκατ. στερλινών, ενώ ο τραπεζικός οργανισμός Bar­clays, ο οποίος παρουσίασε για το πρώτο εξάμηνο, κέρδη ύψους 3,5 δισ. στερλινών, θα ανταμείψει κάθε στέλεχός της κατά μέσο όρο με 250.000 στερλίνες (μισθός συν μπόνους).

Στο αμερικανικό έδαφος, η Gol­d­man Sachs προ­τίθεται να διανείμει για το έτος 2009, μπόνους 20 δισ. δολαρίων, ήτοι κατά μέσο όρο 700.000 δολάρια σε κάθε συνεργάτη της...

Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Citibank ή η γερμανική Commerzbank και η Hypo Real Estate, έλαβαν κρατική ενίσχυση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Μίχαελ Κέμερ, πρόεδρος της Bayerische Landesbank, η οποία απώλεσε το 2008 πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, εκδήλωσε προσφάτως την πρόθεσή του να διανείμει ξανά μπόνους για το 2009, ωστόσο αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόφασή του, μετά την άσκηση δριμείας κριτικής από τα ΜΜΕ και όχι μόνο...

ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ
Τρελά πριμ ακόμα και για... «ανταγωνιστικές» ζημιές
Για τους τραπεζίτες αλλά και για τους μάνατζερ στον βιομηχανικό κυρίως κλάδο, οι ποικιλόμορφες απολαβές τους συνθέτουν το μεγαλύτερο ποσοστό της ετήσιας αποζημίωσής τους.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε οικονομικές μητροπόλεις, όπως η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, οι αντιπροσωπείες πώλησης πολυτελών αυτοκινήτων αλλά και τα κοσμηματοπωλεία, και δη αυτά που διαθέτουν τα ακριβότερα ρολόγια, παρουσιάζουν την περίοδο Φεβρουαρίου - Μαρτίου τα υψηλότερα έσοδα του χρόνου, καθώς κατά το παραπάνω διάστημα είθισται να λαμβάνουν οι μάνατζερ τα μπόνους...

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολλοί από τους μάνατζερ φροντίζουν κατά τη υπογραφή του συμβολαίου τους με τους εργοδότες να υπάρχει ο όρος είσπραξης μπόνους ακόμη και στην περίπτωση που η εταιρεία... καταφέρει να έχει μικρότερη οικονομική ζημία από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές του χώρου της... Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι μάνατζερ καταφέρνουν να φέρουν κέρδη στην εταιρεία, αυτά είναι βραχυπρόθεσμα, αφορώντας συνήθως το διάστημα ενός χρόνου.

Ωστόσο, λόγω της έλλειψης του κατάλληλου σχεδιασμού, αυξάνεται τις περισσότερες φορές ο κίνδυνος η εταιρεία να οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο, κάτι που διόλου απασχολεί τον εκάστοτε διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος έχει προεισπράξει τη «χρυσή» προμήθειά του.

Τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες για την προκλητική, για το κοινό αίσθημα, πρόθεση των επιχειρήσεων να «χαϊδέψουν» εκ νέου τα «χρυσά αγόρια» τους εις βάρος των φορολογούμενων πολιτών, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της έκθεσης που δημοσιοποίησε προ ημερών ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο. Μεταξύ άλλων η JP Morgan επί παραδείγματι, η οποία εμφάνισε το περασμένο έτος κέρδη 5,6 δισ. δολαρίων, «φύλαξε» κυρίως ως μπόνους αλλά και άλλου είδους παροχών προς τους υπαλλήλους, συνολικά το ποσό των 8,7 δισ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Goldman Sachs, της οποίας τα μπόνους για τον περασμένο χρόνο ανήλθαν στα 4,8 δισ. δολάρια, ενώ 200 άτομα εισέπραξαν συνολικά περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Η Morgan Stanley διένειμε συνολικά το ποσό των 577 εκατομμυρίων δολαρίων σε 101 υπαλλήλους, παρά το γεγονός ότι σημείωσε απώλειες το τρέχον έτος.

imerisia.gr

"Χρυσές" μπίζνες με την απόσυρση

"Χρυσές" μπίζνες με την απόσυρση


Κέρδη από τα «παλιοσίδερα» φιλοδοξούν να βγάλουν οι εταιρείες ανακύκλωσης οχημάτων, ο αριθμός των οποίων διαρκώς αυξάνεται μετά και τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί απόσυρσης των παλαιών αυτοκινήτων. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, το μέτρο της απόσυρσης αναμένεται, να τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα Σεπτέμβρη, με τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση να υπογράφεται στα τέλη Αυγούστου. Εκτίμηση του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ότι, σε ορίζοντα τετραετίας, θα έχουν αποσυρθεί περίπου 730.000 οχήματα.

Η ανακύκλωση οχημάτων, η οποία λειτουργεί στην Ελλάδα από το 2004, εποπτεύεται από την Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδας (ΕΔΟΕ). Η ΕΔΟΕ (υπάγεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ) αποτελεί το εποπτικό όργανο των συμβεβλημένων εταιρειών ανακύκλωσης οχημάτων, οι οποίες διαθέτουν σήμερα 81 σημεία σε όλη την επικράτεια. Η ΕΔΟΕ εκδίδει το πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματος, έργο που αναλαμβάνουν οι εταιρείες ανακύκλωσης.

Πηγή εσόδων των εταιρειών αυτών αποτελεί η πώληση των μετάλλων και των ανταλλακτικών που προέρχονται από τα οχήματα. Κατά μέσο όρο, κάθε όχημα, αποδίδει ένα τόνο σκραπ, με μέση τιμή πενταετίας τα 100-120 ευρώ ανά τόνο.

Από το 2004 ως σήμερα έχουν ανακυκλωθεί 170.000 οχήματα. To 2004, το πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου, είχαν ανακυκλωθεί 1.080 αυτοκίνητα, ενώ πέρυσι -το αντίστοιχο νούμερο- έφτασε τις 63 χιλιάδες. Εφέτος έχουν ανακυκλωθεί περί τα 30.000 οχήματα, ενώ μέχρι τα τέλη του έτους -σύμφωνα με στελέχη της ΕΔΟΕ- θα έχουν φτάσει τις 100 χιλιάδες.

Η ανακύκλωση αυτοκινήτων, η οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, πέραν της οικονομικής διάστασης, προσφέρει τεράστια περιβαλλοντικά οφέλη. Στην Αττική, στις γνωστές εταιρείες του κλάδου συγκαταλέγονται η Αρχιμήδης Νεονάκης, η Αthens Μetal Recycling και η ΕcoCars, στη Θεσσαλονίκη μεταξύ άλλων η Αειφόρος και η Πανμετάλ, υπάρχουν όμως και άλλες σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες της χώρας που φιλοδοξούν να κερδίσουν ένα κομμάτι από την "πίτα" της αναπτυσσόμενης αυτής αγοράς. Μάλιστα, κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι εγκαινιάζονται 10 -12 νέες εταιρείες ή νέα σημεία ανακύκλωσης αυτοκινήτου.

Όσον αφορά τη σχετική διαδικασία και σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ Ευάγγελου Μπαλτά, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παραδώσουν κατ΄ αρχάς τις πινακίδες του αυτοκινήτου τους στο Υπουργείο Μεταφορών, ενώ θα πρέπει να έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας. Στη συνέχεια θα πρέπει να απευθύνονται σε ένα από τα 81 σημεία, σε όλη την Ελλάδα, που συνεργάζονται με την Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδας και μέσα σε ένα διάστημα 10 -15 ημερών θα παραλαμβάνουν τη βεβαίωση καταστροφής του οχήματος. Τη βεβαίωση αυτή θα προσκομίζουν στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών της εκάστοτε Νομαρχίας, απ΄ όπου θα λαμβάνουν το πρωτόκολλο καταστροφής, το οποίο και θα καταθέτουν στην εφορία, εισπράττοντας τα χρήματα που τους αναλογούν.

Τα οικονομικά κίνητρα κλιμακώνονται ανάλογα με την κατηγορία και τον κυβισμό του οχήματος που αποσύρεται, ενώ είναι ακόμη μεγαλύτερα για εκείνους, που κατόπιν της απόσυρσης, προβαίνουν σε αγορά οχήματος νέας τεχνολογίας. Υπενθυμίζεται ότι η χρηματοδότηση της αγοράς νέου αυτοκινήτου δίδεται μόνο σε όσους αποσύρουν ταυτόχρονα το παλαιό.

Συγκεκριμένα, 500 ευρώ αντιστοιχούν στα αυτοκίνητα έως 900 κ.εκ., 1.000 ευρώ για τις κατηγορίες μεταξύ 901 και 1.400 κ.εκ., 1.500 ευρώ για αυτοκίνητα κυβισμού 1.401 έως 2.000 κ.εκ., 1.800 ευρώ έως και 2.400 κ.εκ., ενώ στα 2.200 ευρώ προσδιορίζεται το όφελος για όσους αποσύρουν αυτοκίνητα με κυβισμό άνω των 2.400 κυβικών εκατοστών.

Πρόσθετο όφελος της τάξης των 1.000 ευρώ θα υπάρχει για όσους από τους κατόχους ΙΧ προχωρήσουν -παράλληλα με την απόσυρση- και στην αγορά αυτοκινήτου νέας τεχνολογίας, δηλαδή οχήματος με ημερομηνία κυκλοφορίας από 1/1/2005 ή υβριδικού οχήματος.

capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση 7% των κατασχέσεων τον Ιούλιο

ΗΠΑ: Αύξηση 7% των κατασχέσεων τον Ιούλιο


Αυξημένες σε ποσοστό 7% εμφανίζονται οι κατασχέσεις στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση οι κατασχέσεις ενισχύθηκαν κατά 32%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της RealtyTrac.

“Είναι η τρίτη φορά στο διάστημα των πέντε τελευταίων μηνών που καταγράφεται αύξηση ρεκόρ των κατασχέσεων”, σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της RealtyTrac, James J. Saccacio.

“Παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αλλά και των τοπικών κυβερνήσεων να δημιουργήσουν δίχτυ ασφαλείας για τους ιδιοκτήτες κατοικιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, παρατηρείται σημαντική αύξηση τόσο των προειδοποιητικών σημειωμάτων όσο και κατασχέσεων από τις τράπεζες”.

capital.gr

Wal-Mart: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη β΄ τριμήνου

Wal-Mart: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη β΄ τριμήνου


Στα 3,45 δισ. δολάρια ή 88 σεντς ανά μετοχή ενισχύθηκαν τα καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου της Wal-Mart, από 3,4 δισ. δολάρια ή 87 σεντς ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στο ίδιο διάστημα οι πωλήσεις του αμερικανικού κολοσσού λιανικών πωλήσεων υποχώρησαν στα 100,08 δισ. δολάρια από 101,55 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι διεθνείς πωλήσεις υποχώρησαν σε ποσοστό 5,1% στα 23,97 δισ. δολάρια.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τα καθαρά κέρδη στα 86 σεντς ανά μετοχή, με πωλήσεις ύψους 103,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Thomson Reuters.

Η διοίκηση του ομίλου προχώρησε σε αναβάθμιση του εύρους εκτιμήσεων της για τα κέρδη ανά μετοχή από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το σύνολο του έτους, τα οποία τοποθετεί στα 3,50-3,60 δολάρια από 3,45-3,60 δολάρια προηγουμένως.

Σε επίπεδο γ΄ τριμήνου η Wal-Mart αναμένει κέρδη άνά μετοχή της τάξης των 78-82 σεντς.

capital.gr

Σύννεφα πάνω από τον φορολογικό παράδεισο των Βερμούδων

Σύννεφα πάνω από τον φορολογικό παράδεισο των Βερμούδων


Η κρεμώδης άμμος και τα παστέλ χρώματα των Βερμούδων προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο για πολύ καιρό τώρα, είτε με μπικίνι είτε με κοστούμια. Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, το νησιωτικό έθνος που βρίσκεται 600 μίλια ανοικτά των ακτών της Βόρειας Καρολίνας έχει καταστεί κόμβος για τις διεθνείς επιχειρήσεις, χάρη στις εκατοντάδες εταιρείες που έχουν μετεγκατασταθεί εκεί ώστε να επωφεληθούν από τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις.

Όμως σύννεφα έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται πάνω από την οικονομία των Βερμούδων -και δεν πρόκειται να διαλυθούν σύντομα. Η τουριστική βιομηχανία, η οποία αντιπροσωπεύει το περίπου 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, έχει χτυπηθεί άσχημα από την παγκόσμια οικονομική ύφεση, με τους επισκέπτες μειωμένους κατά 12% σε σύγκριση με το περασμένο έτος και τις τουριστικές δαπάνες στις αρχές του 2009 να είναι μειωμένες περίπου κατά το ήμισυ. Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για τη μακροπρόθεσμη οικονομική υγεία της χώρας είναι μια φορολογική νομοθεσία εναντίον των φορολογικών παραδείσων που προετοιμάζεται στην Ουάσινγκτον και θα μπορούσε να περιορίσει τις δυνατότητες των αμερικανικών εταιρειών που έχουν συσταθεί στις Βερμούδες για να προστατεύουν τα υπεράκτια κέρδη.

Ακόμα και η απλή προοπτική μιας τέτοιας αλλαγής έχει ήδη προκαλέσει μια μίνι-φυγή των εταιρειών. Τους προηγούμενους τρεις μήνες, εταιρείες όπως οι Tyco (TYC), Accenture (ACN), Ingersoll-Rand (IR), και Cooper Industries (CBE), έχουν φύγει-ή σκοπεύουν να φύγουν- από τις Βερμούδες για άλλες τέτοιες τοποθεσίες όπως η Ιρλανδία και η Ελβετία. "Αυτές οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλη αβεβαιότητα και είναι πολύ ανήσυχες για την νομοθεσία που μπορεί να προκύψει από την Ουάσιγκτον,” λέει ο Rosanne Altshuler, συν-διευθυντής του Urban-Brookings Tax Policy Center.

Ενώ είναι επισήμως υπεράκτιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά σε μεγάλο βαθμό αυτοδιοίκούμενο, οι Βερμούδες παραμένουν μέχρι στιγμής αισιόδοξες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. "Οι Βερμούδες είναι απλά ένας κόμβος -και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι κόμβοι σε όλο τον κόσμο", λέει ο Donald Scott, υπουργός Οικονομικών της χώρας . "Οι εταιρείες έρχονται και παρέρχονται -αυτή είναι η φύση του κόσμου των επιχειρήσεων."

Ένα από τα σημαντικότερα κέντρα ασφάλισης

Οι Βερμούδες μπορεί να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τη σκληρή δράση των ΗΠΑ κάνοντας χάρες στην Ουάσινγκτον. Τον Ιούνιο, ο πρωθυπουργός Ewart F. Braun συμφώνησε να αποδεχθεί τέσσερις κρατούμενους που απελευθερώθηκαν από την αμερικανική φυλακή του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, μια κίνηση που εξόργισε ορισμένους Βρετανούς και τοπικούς πολιτικούς οι οποίοι ισχυρίζονται πως ενήργησε αυτόνομα. Ο Brown υποστηρίζει ότι η μετανάστευση είναι ένα θέμα που υπάγεται στην αρμοδιότητά του και έγινε μόνο με "ανθρωπιστικούς" στόχους κατά νου.

Με περίπου 68.000 κατοίκους διασκορπισμένους σε περισσότερα από 130 νησιά, σε μια περιοχή με έκταση περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους της περιφέρειας της Columbia, οι Βερμούδες τώρα βλέπουν το 40% του ΑΕΠ τους να προέρχεται από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Οι διεθνείς αγορές ασφάλισης και αντασφάλισης αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς, ακολουθούμενα από trust και investment funds καθώς και τις διοικήσεις funds. Συνολικά, όλες αυτές οι επιχειρήσεις δημιούργησαν πάνω από το 70% του συνόλου των φορολογικών εσόδων των Βερμούδων κατά τα τελευταία 12 χρόνια, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Διεθνών Εταιρειών των Βερμούδων. Ο σύνδεσμος αποκαλεί τις Βερμούδες "ένα από τα τρία πιο σημαντικά κέντρα στον τομέα της ασφάλισης στον κόσμο," καθώς φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία για 11 από τις 35 κορυφαίες παγκόσμιες αντασφαλιστικές εταιρείες.

Αυτές είναι ανάμεσα στις επιχειρήσεις εκείνες που στοχεύει η κυβέρνηση των ΗΠΑ καθώς αναζητά έσοδα μέσα στην ύφεση. Μελέτη από το Accountability Office των ΗΠΑ για πληρωμές φόρων το 2007 διαπίστωσε ότι 83 από τις 100 μεγαλύτερες εισηγμένες αμερικανικές εταιρείες έχουν θυγατρικές σε χώρες που χαρακτηρίζονται φορολογικοί παράδεισοι ή περιοχές με χρηματοοικονομική ιδιωτικότητα, συμπεριλαμβανομένων των Βερμούδων. Αντιμετωπίζοντας μείωση εσόδων, η Διοίκηση Obama και ορισμένα μέλη του Κογκρέσου έχουν αναβιώσει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της εταιρικής φοροδιαφυγής, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στην αναβολή πληρωμής φόρου επί των υπεράκτιων κερδών.

Ένα νομοσχέδιο που σχεδιάστηκε από τον Αντιπρόσωπο Richard Neal (D-Mass.) τον Ιούλιο για να περιορίσει τις φορολογικές μειώσεις από υπεράκτιες θυγατρικές εταιρειών αντασφάλισης θα πλήξει τις Βερμούδες πιο έντονα, λέει ο Kading Bradley, πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών των Βερμούδων. Λέει πως το νομοσχέδιο κάνει "διακρίσεις" και ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των καταναλωτικών επιτοκίων ασφάλισης. Ο "δρακόντειος" έμμεσος φόρος στις θυγατρικές αντασφαλιστικές, λέει, θα μπορούσε να "οδηγήσει σε έναν εμπορικό πόλεμο." Ο Πρωθυπουργός των Βερμούδων Brown επίσης προειδοποίησε για "έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο" κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής τον Ιούνιο.

Brown: "φίλος του Λευκού Οίκου"

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως περαιτέρω εταιρικές αποχωρήσεις από τις Βερμούδες θα μπορούσαν να καταφέρουν ένα ισχυρό χτύπημα για μια νησιώτικη οικονομία που εξαρτάται από το χρηματοοικονομικό τομέα. Οι εταιρείες που βρίσκονται εκεί εξετάζουν το αν θα πρέπει να φύγουν ή όχι, λέει ο Altshuler του Urban-Brookings Institute, ενώ οι εταιρείες με έδρα στις ΗΠΑ μπορεί πλέον να το σκεφτούν περισσότερο πριν μεταφέρουν εργασίες τους στις Βερμούδες.

Οι προσπάθειες του Brown να μεταπείσει τις ΗΠΑ μπορεί να μην είναι αρκετές για να ανακόψουν το ρεύμα. Η χρονική στιγμή για την απόφασή του να δεχθεί τους τέσσερις κρατούμενους από το Γκουαντάναμο προκάλεσε υποψίες μεταξύ των μελών του Κοινοβουλίου των Βερμούδων και του Υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, ενώ δεν συμβουλεύτηκε κανένα από τους δυο. "Το συμπέρασμα είναι ότι ένας φίλος του Λευκού Οίκου μπορεί να έχει ένα φίλο στο Λευκό Οίκο,” λέει ένας υψηλόβαθμους αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, λόγω των στενών του σχέσεων με τον Πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του, ο Brown επιμένει πως δεν υπήρξε αντάλλαγμα για τη συμφωνία. "Πιστεύω ακράδαντα πως οι σχέσεις των Βερμούδων με τις Ηνωμένες Πολιτείες... είναι καλύτερες σήμερα από ό,τι ήταν πριν από μία εβδομάδα, ένα μήνα πριν, πριν από ένα χρόνο", είπε πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου. "Αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο καλά πράγματα για τη συνεχή επιτυχία της χώρας και τη συνεχή επιτυχία των εταιρειών [της] ".

Δεδομένων των άλλων προβλημάτων της Ουάσιγκτον, μπορεί να μην υπάρχουν εξελίξεις στη φορολογική νομοθεσία για λίγο. "Νομίζω ότι όλες [οι προτεινόμενες κανονιστικές ρυθμίσεις] μπορεί να έχουν κάποια πιθανή επίπτωση στις Βερμούδες,” λέει ο υπουργός Οικονομικών Scott. "Αλλά αυτό το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική μέχρι το 2010. Αν γίνει αυτό ... και φαίνεται πως πάει στη Βουλή, ασφαλώς θα έχουμε πιο ενεργό ενδιαφέρον για αυτό."

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση των Βερμούδων σκοπεύει να παραμείνει επικεντρωμένη στη διαφοροποίηση της οικονομίας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την επέκταση του τηλεπικοινωνιακού κλάδου και να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το θαλάσσιο πυθμένα για ανόργανα στοιχεία. Με τόσες πολλές πιθανές απειλές για τους πιο σημαντικούς οικονομικούς της τομείς, η διαφοροποίηση μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται οι Βερμούδες.

capital.gr

Olympic Air: "Χείρα βοηθείας" στην O.Α.

Olympic Air: "Χείρα βοηθείας" στην O.Α.



Έφτασαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» τα πρώτα αεροσκάφη τύπου Airbus και Bombardier της Olympic Air, βαμμένα στα χρώματα της νέας εταιρείας και με το νέο λογότυπο, το οποίο ελάχιστα διαφέρει από το παλιό. Ήδη, εργασίες πραγματοποιούνται όχι μόνο στην εξωτερική πρόσοψη των αεροσκαφών, αλλά και την εσωτερική, καθώς η Olympic Air φιλοδοξεί να λανσάρει ένα σύγχρονο αεροπορικό προϊόν.

Η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει το πτητικό της έργο με 16 Airbus A319/320 (136-168 θέσεων) και 14 Bombardier (36 – 78 θέσεων), δηλαδή με στόλο 30 αεροσκαφών. Αν και η συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο προβλέπει ότι η Olympic Air θα ξεκινήσει τακτικές πτήσεις την 1η Οκτωβρίου ως full carrier, θεωρείται βέβαιο ότι η νέα εταιρεία θα βοηθήσει την Ο.Α. στην εκτέλεση του προγράμματος Αυγούστου - Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη πλευρά, σημαντικές πιθανότητες συγκεντρώνει η παράταση του πτητικού έργου της σημερινής Ο.Α., για μετά την 1η Οκτωβρίου, εξαιτίας των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτεί η εκκαθάριση του ομίλου της Ολυμπιακής και των συνακόλουθων μετατάξεων του προσωπικού της σε άλλες ΔΕΚΟ.

Στόχος η αεροπορική «συμμαχία»

Την ίδια στιγμή η διοίκηση της Olympic Air δρομολογεί ενέργειες προκειμένου να ενταχθεί σε κάποια αεροπορική συμμαχία. Ήδη ο βασικός ανταγωνιστής, η Aegean Airlines συμφώνησε να εισέλθει στο σχήμα της Star Alliance, με επικεφαλής τη Lufthansa. Εφόσον η Olympic Air δεν ενταχθεί στο ίδιο σχήμα, τότε θα προτιμηθεί είτε η Sky Team με επικεφαλής την Air France, είτε η One World με επικεφαλής τη British Airways.

Τα πρώτα στοιχεία για την επιβατική κίνηση του 2009 πάντως δείχνουν κάμψη της επιβατικής κίνησης για την εταιρεία. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους και σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, η Ο.Α. διακίνησε συνολικά 918.069 επιβάτες έναντι 1.098.426, σημειώνοντας κάμψη 19,6%. Μάλιστα, χειρότεροι μήνες αποδείχτηκαν ο Ιανουάριος και ο Μάρτιος, καθώς η επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά 17% και 20%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Για πρώτη φορά πέρυσι, η Ολυμπιακή Αεροπορία υποχώρησε στη 2η θέση των εγχώριων αερομεταφορέων με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση. Συνολικά, διακίνησε πέρυσι 5,2 εκατ. επιβάτες έναντι 5,9 εκατ. το 2007, με την Aegean Airlines να διακινεί 5,97 εκατ. επιβάτες έναντι 5,22 εκατ. επιβατών το 2007. Για την Ο.Α., η συνολική επιβατική κίνηση του 2008 εμφάνισε μείωση 11,2%, σε σχέση με το 2007. Στο εσωτερικό δίκτυο, η Ο.Α. διακίνησε 2,8 εκατ. επιβάτες, έναντι 3,2 εκατ. το 2007, με αποτέλεσμα η επιβατική κίνηση εσωτερικού να συρρικνωθεί κατά 13,7%. Αρνητική εικόνα παρουσίασε και η επιβατική κίνηση εξωτερικού, καθώς η Ο.Α. διακίνησε πέρυσι 2,46 εκατ. επιβάτες, έναντι 2,68 εκατ. το 2007, αν και η πληρότητα πτήσεων εμφάνισε καλύτερους δείκτες.

capital.gr

ΕΚΤ: Θα παραμείνει αδύναμη η οικονομία έως τα τέλη του έτους

ΕΚΤ: Θα παραμείνει αδύναμη η οικονομία έως τα τέλη του έτους


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα παραμείνει αδύναμη έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, όπως προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο του Αυγούστου της Κεντρικής Τράπεζας με αντικείμενο τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Κατά την άποψη του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και είναι πολύ πιθανό τα εισερχόμενα στοιχεία να παρουσιάζουν συνεχή μεταβλητότητα. Συνολικά, οι κίνδυνοι που περιβάλλουν αυτές τις προοπτικές παραμένουν ισορροπημένοι. Αφενός, είναι πιθανό να υπάρξουν εντονότερες από τις αναμενόμενες επιδράσεις, οι οποίες απορρέουν από τα εκτεταμένα μακροοικονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας που εφαρμόζονται και από άλλα μέτρα πολιτικής που έχουν ληφθεί. Επίσης, η εμπιστοσύνη ενδέχεται να βελτιωθεί ταχύτερα απ΄ ό,τι αναμένεται επί του παρόντος. Αφετέρου, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες, οι οποίες σχετίζονται με τις εντονότερες ή πιο παρατεταμένες αρνητικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ της πραγματικής οικονομίας και της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τις νέες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου και άλλων βασικών εμπορευμάτων, την κλιμάκωση των πιέσεων προστατευτισμού, τις δυσμενέστερες από το αναμενόμενο συνθήκες στις αγορές εργασίας και, τέλος, τις αρνητικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία ως αποτέλεσμα της μη ομαλής διόρθωσης των παγκόσμιων ανισορροπιών.

Ωστόσο, αν και η αβεβαιότητα είναι ακόμη υψηλή, υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι η παγκόσμια ύφεση φτάνει στο κατώτατό της σημείο. Σε ό,τι αφορά τη ζώνη του ευρώ, πρόσφατες έρευνες υποδηλώνουν ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης παρουσιάζει σαφή επιβράδυνση. Ωστόσο, η οικονομική δραστηριότητα στο υπόλοιπο του έτους αναμένεται να παραμείνει υποτονική. Όσον αφορά τις προοπτικές για το επόμενο έτος, μετά από μια περίοδο σταθεροποίησης, αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη με θετικούς τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης. Τα σημαντικά μέτρα πολιτικής που λαμβάνονται για την τόνωση της δραστηριότητας σε όλες τις μεγάλες οικονομίες θα πρέπει να στηρίξουν την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης του ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, το συμβούλιο εκτιμά ότι οι ετήσιοι ρυθμοί πληθωρισμού αναμένεται να διατηρηθούν προσωρινά σε αρνητικά επίπεδα, προτού γίνουν και πάλι θετικοί τους επόμενους μήνες του έτους. Ωστόσο, τέτοιες βραχυπρόθεσμες κινήσεις δεν είναι σημαντικές από τη σκοπιά της νομισματικής πολιτικής. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες προβλέψεις και προβολές, σε έναν μακρότερο ορίζοντα, ο πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί σε θετικά επίπεδα, ενώ η εξέλιξη των τιμών και του κόστους αναμένεται να παραμείνει υποτονική ως συνέπεια της συνεχιζόμενης συγκρατημένης ζήτησης στη ζώνη του ευρώ και σε άλλες οικονομίες. Από την άποψη αυτή, οι δείκτες των προσδοκιών για τον πληθωρισμό σε μεσομακροπρόθεσμη βάση εξακολουθούν να είναι σταθεροποιημένοι σε επίπεδα συμβατά με την επιδίωξη του Διοικητικού Συμβουλίου να διατηρεί τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, το Διοικητικό Συμβούλιο χαιρετίζει τη θέση της Ομάδας Ευρώ (Eurogroup) σύμφωνα με την οποία, δεδομένων των σημερινών οικονομικών προοπτικών και της προβλεπόμενης εξέλιξης του δημόσιου χρέους και του δημόσιου ελλείμματος, δεν απαιτούνται περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Τα σχέδια προϋπολογισμού για το 2010, τα οποία οριστικοποιούνται σε αρκετές χώρες, και οι μεσοπρόθεσμες στρατηγικές εξυγίανσης πρέπει να αντανακλούν τη δέσμευση για ταχεία επάνοδο σε υγιή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά. Αντίστοιχα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να καταρτίσουν και να ανακοινώσουν φιλόδοξες και ρεαλιστικές στρατηγικές άρσης των επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων και δημοσιονομικής εξυγίανσης στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η διαδικασία διαρθρωτικής προσαρμογής θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ξεκινήσει όχι αργότερα από την οικονομική ανάκαμψη και το 2011 θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες εξυγίανσης. Οι προσπάθειες διαρθρωτικής εξυγίανσης θα πρέπει να υπερβούν σημαντικά την τιμή αναφοράς 0,5% του ΑΕΠ ετησίως που προβλέπεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στις χώρες που παρουσιάζουν υψηλούς λόγους ελλείμματος ή/και χρέους, η ετήσια διαρθρωτική προσαρμογή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ. Δεδομένων των κινδύνων χαμηλής δυνητικής ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ για παρατεταμένη χρονική περίοδο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προσαρμόσουν κατάλληλα τις δημόσιες δαπάνες στις νέες μακροοικονομικές συνθήκες και να αντιστρέψουν τις απότομες αυξήσεις των λόγων των δημόσιων δαπανών το συντομότερο δυνατόν. Αυτό κρίνεται απαραίτητο και για την κατάρτιση κρατικών προϋπολογισμών που θα λαμβάνουν υπόψη τις μελλοντικές δαπάνες λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Στον τομέα της διαρθρωτικής πολιτικής, είναι αναγκαίο να ενταθούν οι προσπάθειες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της διατηρήσιμης ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ. Ο κατάλληλος καθορισμός των μισθών και η επαρκής ευελιξία για την επιστροφή των ανέργων στην αγορά εργασίας θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες ώστε η κρίση να μην ασκήσει διαρκή αρνητική επίδραση στις αγορές εργασίας. Επομένως, κρίνεται ουσιώδες να δημιουργηθούν ενδεδειγμένα κίνητρα για εργασία. Ταυτόχρονα, οι πολιτικές για την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης και των επενδύσεων, σύμφωνα με την αρχή της ανοικτής οικονομίας της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού, θα δημιουργήσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και τα κέρδη παραγωγικότητας που απαιτούνται για να προκληθεί διατηρήσιμη ανάκαμψη.


Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση της 6ης Αυγούστου 2009, η ΕΚΤ αποφάσισε, βάσει της τακτικής οικονομικής και νομισματικής ανάλυσης που διενεργεί, να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Οι πληροφορίες και οι αναλύσεις που έχουν καταστεί διαθέσιμες μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 2 Ιουλίου 2009 επιβεβαιώνουν την άποψη ότι τα σημερινά επίπεδα των επιτοκίων εξακολουθούν να κρίνονται ενδεδειγμένα.

capital.gr

Επιβραδύνθηκε σημαντικά ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας

Επιβραδύνθηκε σημαντικά ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας


Με μικρότερο ρυθμό του αναμενόμενου συρρικνώθηκε στο β΄ τρίμηνο το ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης, ενισχύοντας τις πεποιθήσεις πως η οικονομία του μπλοκ θα αναδυθεί από την ύφεση πιο γρήγορα του εκτιμώμενου.

Αναλυτικά, το ΑΕΠ Ευρωζώνης συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,1% σε τριμηνιαία βάση την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Σε ετήσια βάση το προϊόν της οικονομίας εμφάνισε συρρίκνωση 4,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Αξίζει να συγκρίνει κανείς τα στοιχεία με την περίοδο του α΄ τριμήνου, οπότε το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί με ρυθμό 2,5% σε επίπεδο τριμήνου και 4,9% σε επίπεδο δωδεκαμήνου.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν μείωση του ΑΕΠ με ρυθμό 0,4% στο τρίμηνο και ρυθμό 5% σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία ενδέχεται να εγείρουν συζητήσεις για το πόσο σύντομα η νομισματική αρχή της Ευρωζώνης θα εξετάσει την αύξηση των επιτοκίων.

Εξήλθαν από την ύφεση Γερμανία, Γαλλία

Έξοδο από την ύφεση πραγματοποίησαν στο β΄ τρίμηνο οι οικονομίες της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς το ΑΕΠ των δύο χωρών κατέγραψε απρόσμενα θετικό ρυθμό ανάπτυξης.


Αναλυτικά, η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% σε επίπεδο τριμήνου, τη στιγμή που οι οικονομολόγοι ανέμεναν συρρίκνωση 0,2%.


Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από το α΄ τρίμηνο του 2008, γεγονός που καταδεικνύει πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σταδιακά ανακάμπτει εν μέσω της χειρότερης ύφεσης από τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.


Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ εμφάνισε συρρίκνωση 5,9% στο εξεταζόμενο διάστημα, με βάση τα προσαρμοσμένα στοιχεία. Σημειώνεται ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 υπήρχαν τρεις λιγότερες εργάσιμες ημέρες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.


Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων το ευρώ ενισχύθηκε στα 1,4245 δολάρια από 1,4217 δολάρια προηγουμένως.


Παράλληλα, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, Christine Lagarde ανακοίνωσε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% στο β΄ τρίμηνο.


“Από σήμερα, γινόμαστε μία από τις λίγες χώρες που εξήλθαν από την ύφεση”, δήλωσε η Lagarde στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, χαρακτηρίζοντας τα στοιχεία “πλήρως αναπάντεχα”.


Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι το ΑΕΠ της Γαλλίας θα συνεχίσει να συρρικνώνεται στο τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο με ρυθμό 0,3%.


Το πρώτο τρίμηνο του 2009 η γαλλική οικονομία είχε εμφανίσει συρρίκνωση 1,2%, τη χειρότερη από την άνοιξη
του 1968.

capital.gr

Σήμα κινδύνου από συρρίκνωση οικονομίας

Σήμα κινδύνου από συρρίκνωση οικονομίας


Τη συρρίκνωση της οικονομίας καταγράφουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το δεύτερο τρίμηνο που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η φετινή χρονιά θα είναι η δυσκολότερη των τελευταίων δεκαετιών. Παρά τις αρχικές προσδοκίες που δημιουργήθηκαν για αποφυγή της ύφεσης, οι ιδιαίτερα αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης στους τομείς των ξενοδοχείων και εστιατορίων αλλά και οι αρνητικές επιδόσεις που παρουσιάζουν οι τομείς της βιομηχανίας, κατασκευών, χονδρικού και λιανικού εμπορίου, μεταφορών και επικοινωνιών, οδηγούν στο κόκκινο την οικονομία.

Η επιδείνωση της κυπριακής οικονομίας συμβαίνει την ίδια ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία δείχνει τάσεις σταθεροποίησης. Το δεύτερο τρίμηνο, η ευρωπαϊκή οικονομία συρρικνώθηκε μάλιστα με βραδύτερους ρυθμούς από ότι η Κύπρος.


Σύμφωνα με προκαταρτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το κυπριακό ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,5% έναντι του προηγούμενο τριμήνου και κατά 0,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Η Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε επίσης σήμερα την προηγούμενη της πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης. Ενώ πριν η Υπηρεσία επέμενε ότι η οικονομία δεν συρρικνώθηκε (0%) το πρώτο τρίμηνο, σήμερα ανακοίνωσε ότι τελικά ο ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση αυξήθηκε με 0,8% αντί 1,5% που προέβλεψε αρχικά η Υπηρεσία.

Στη σημερινή ανακοίνωση της Υπηρεσίας, δεν δίνονται αριθμητικές λεπτομέρειες για την πορεία των οικονομικών δραστηριοτήτων. Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι οι τομείς των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων και του ευρύτερου τομέα των υπηρεσιών, εξακολουθούν να σημειώνουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά με τάσεις επιβράδυνσης.

Βελτιώνεται η εικόνα στην ευρωζώνη

Συρρίκνωση παρουσιάζεται το δεύτερο τρίμηνο του 2009 και στην ευρωζώνη και στην ΕΕ αλλά με τάσεις επιβράδυνσης. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009 και στην ΕΕ κατά 0,3%. Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009 καταγράφει η Γαλλία (+0,3%), η Γερμανία (+0,3%) η Ελλάδα (+0,3%), η Πορτογαλία (+0,3%) και η Σλοβακία (+2,2%).

Η συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης και της ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008 ανήλθε στο 2,5% και 2,4% αντίστοιχα.

Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2008, η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 4,6% και της ΕΕ κατά 4,8%. Η συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης και ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2008 ανήλθε στο 4,9% και 4,7% αντίστοιχα.

Σε ετήσια βάση η Κύπρος καταγράφει το μικρότερο ρυθμό συρρίκνωσης μετά την Ελλάδα (-0,2%) το δεύτερο τρίμηνο.


stockwatch.com.cy

JetBlue offers all-you-can-fly plan for $599

JetBlue offers all-you-can-fly plan for $599

Unlimited flight pass valid for trips between Sept. 8 and Oct. 8.


NEW YORK (CNNMoney.com) -- JetBlue Airways will offer an "all-you-can-jet" pass for $599 in which passengers can book an unlimited amount of flights within a one-month span, the airline said Wednesday.

Pass holders can fly to any of JetBlue's (JBLU) 56 destinations between Sept. 8 and Oct. 8, with no seat limitations or blackout dates, the company said in a release.

Airline equities analyst Bob McAdoo, of Avondale Partners, said he "has never seen a promotion like this before."

In fact, Air Canada had a similar promotion in 2007, where it offered an unlimited flight pass starting at $1,657 per month.

Still, with JetBlue flights already slashed as low as $100, customers might have to fly 6 or 7 times in a month before they break even.

"This is a way to get people to pay attention, with publicity that doesn't cost the company much," McAdoo said. "They're doing this at a time when there are probably a lot of seats available anyway."

Customers must buy the $599 pass by Aug. 21, and they can book flights within three days of the departure date. All travel using the pass must be booked between Aug. 12 and Oct. 5.

Taxes and fees are included for domestic flights, and changes or cancellations made less than three days before departure cost $100.

cnn

MSCI: Καμία αλλαγή για ελληνικούς τίτλους

MSCI: Καμία αλλαγή για ελληνικούς τίτλους


Τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών της ανακοίνωσε χθες η Morgan Stanley.

Όπως αναφέρει στο πρωινό της report η Eurobank Securities, δεν επήλθε καμία αλλαγή, προσθήκη ή διαγραφή, τους δείκτες MSCI Standard and MSCI Small Cap Greece.

Επιπλέον, δεν αποφασίστηκε καμία αλλαγή και για τις δύο ελληνικές μετοχές (ΟΤΕ και Εθνική Τράπεζα) που συμμετέχουν στη σύνθεση των δεικτών MSCI Euro και Pan Euro.

capital.gr

Rio Tinto: “Βάζει” στη Wall Street τη θυγατρική της στις ΗΠΑ

Rio Tinto: “Βάζει” στη Wall Street τη θυγατρική της στις ΗΠΑ


Σε αρχική δημόσια προσφορά θα προχωρήσει η Cloud Peak Energy Inc., θυγατρική της Rio Tinto στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα που επικαλούνται επίσημη γνωστοποίηση της εταιρείας προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Το ύψος της IPO θα είναι 500 εκατ. δολάρια, ενώ οι νέες μετοχές θα διαπραγματεύονται στη Wall με τον κωδικό CLD.

Τη διεκπεραίωση της IPO έχουν αναλάβει οι Credit Suisse, Morgan Stanley και RBC Capital.

capital.gr

Ελλάδα: Πόσο θα μας κοστίσει η νέα γρίπη

Στο ποσό των 300 εκατ. ευρώ ανεβάζουν οι πρώτοι υπολογισμοί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το κόστος των μέτρων που λαμβάνονται στο σύνολο του ευρύτερου δημόσιου τομέα για να αντιμετωπιστεί η νέα γρίπη. Πρόκειται για κεφάλαια που εκταμιεύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τα δημόσια οικονομικά, πλην απολύτως απαραίτητα για να εφαρμοστεί το σχέδιο για την αντιμετώπιση της γρίπης που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

Το τελευταίο διάστημα στο Γενικό Λογιστήριο καταφθάνουν συνεχώς αιτήματα από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για επιπλέον κονδύλια. Όπως αναφέρουν στο Capital.gr αρμόδια στελέχη, τα σενάρια εργασίας που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι αρκετά, έχουν περιοριστεί, όμως, σε τρία: το ήπιο, το μεσαίο και το ακραίο. Για τον υπολογισμό του κόστους που θα απαιτηθεί, προκειμένου η χώρα να θωρακίσει το οπλοστάσιό της απέναντι στην ιογενή απειλή, έχει χρησιμοποιηθεί το μεσαίο σενάριο καθώς οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις των ειδικών μιλούν για μια ήπια εκδήλωση της γρίπης στη χώρα μας.

Με βάση, λοιπόν, το σενάριο που υιοθετεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το κόστος από την εφαρμογή του σχεδίου που έχει υιοθετηθεί ανέρχεται, με βάση την αρχική προσέγγιση, σε κάτι παραπάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες για τα αντιιικά φάρμακα, τα εμβόλια και το κόστος νοσηλείας όσων νοσήσουν.

Σε αυτούς τους υπολογισμούς δεν έχει συμπεριληφθεί το ενδεχόμενο αναβολής έναρξης της σχολικής περιόδου -πιθανότητα που φαίνεται να απομακρύνεται- καθώς και πιθανό κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών, μέτρο που όμως έχει συνυπολογιστεί στο ακραίο σενάριο.

Τα απαιτούμενα κεφάλαια θα προέλθουν -μεταξύ άλλων- από τα κονδύλια που υπάρχουν στον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών. Το πρόβλημα, πάντως, φαίνεται ότι είναι σοβαρό σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και των οργανισμών. Εκτιμάται ότι οι προϋπολογισμοί των οργανισμών περίθαλψης θα επιβαρυνθούν κατά 10-15%, για την κάλυψη αγοράς φαρμάκων και εμβολίων από τους ασφαλισμένους τους.

Σε όλους αυτούς τους υπολογισμούς δεν έχει ληφθεί υπόψη η επιβάρυνση, που μπορεί να προκύψει από το κόστος το οποίο θα κληθεί να πληρώσει η αγορά για τις χαμένες εργατοώρες και τη συνεπαγόμενη μείωση της παραγωγικότητας, λόγω των απουσιών των εργαζομένων που θα προσβληθούν.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας η οποία εκπονήθηκε από τον καθηγητή Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας Ν. Μανιαδάκη το επιπρόσθετο κόστος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αγγίξει τα 203 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες νοσηλείας και υγειονομικού υλικού και με βάση την εκτιμώμενη αύξηση της επισκεψιμότητας σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες και ιατρούς. Στο ακραίο σενάριο που υιοθετείται στη μελέτη, εάν το 40% του πληθυσμού ασθενήσει, το κόστος για την οικονομία από τη μείωση της παραγωγικότητας θα ανέλθει στο δυσθεώρητο ύψος των 2,8 δισ. ευρώ.

capital.gr

IEA: Μικρότερη αναμένεται η αύξηση της ζήτησης για αργό

IEA: Μικρότερη αναμένεται η αύξηση της ζήτησης για αργό

Μικρότερη από την αναμενόμενη θα είναι η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο το 2010, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), η οποία πρόσθεσε ότι οι ενδείξεις ότι η ύφεση έχει αγγίξει το κατώτατο σημείο είναι στην καλύτερη περίπτωση ανομοιόμορφες.

Η IEA διαπιστώνει, ότι η απογοητευτική φετινή θερινή περίοδος στις ΗΠΑ, όσον αφορά στη ζήτηση πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα να μη μειωθούν όπως γινόταν στο παρελθόν τα παγκόσμια διαθέσιμα αποθεμάτων μαύρου χρυσού.

Επίσης, λόγω της αναιμικής βιομηχανικής παραγωγής σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, αναμένει για φέτος κατακόρυφη πτώση της ζήτησης για προϊόντα διύλισης.

Η Υπηρεσία, εκτιμά ότι το 2010 η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,6% ή 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και θα ανέλθει σε 85,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ενώ προχώρησε και στην προς τα πάνω αναθεώρηση της εκτίμησής της για τη ζήτηση πετρελαίου το 2009, τονίζοντας ότι θα αγγίξει τα 83,94 εκατ. βαρέλια την ημέρα.


naftemporiki

Ενισχυμένη η εμπιστοσύνη για την παγκόσμια οικονομία

Ενισχυμένη η εμπιστοσύνη για την παγκόσμια οικονομία

Στα υψηλότερα επίπεδα των 22 τελευταίων μηνών ενισχύθηκε τον Αύγουστο η εμπιστοσύνη για την παγκόσμια οικονομία, ενώ για πρώτη φορά ο δείκτης ξεπέρασε το όριο του 50, που διαχωρίζει την αισιοδοξία από την απαισιοδοξία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Bloomberg, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 2.300 αναλυτές ανά τον κόσμο.


Αισιόδοξοι οι αναλυτές για τις προοπτικές των χρηματιστηριακών αγορών.
Σημαντική ήταν και η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος -σύμφωνα πάντα με την έρευνα Bloomberg- με τους επενδυτές να αναμένουν άνοδο των μετοχών στα χρηματιστήρια Βραζιλίας, Ιταλίας, Βρετανίας, Μεξικού, Ιαπωνίας και Ελβετίας μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης Professional Global Confidence του Bloomberg ενισχύθηκε στο 58,12 τον Αύγουστο, έναντι 39,3 του Ιουλίου, υποδεικνύοντας ότι οι αισιόδοξοι υπερβαίνουν σε αριθμό τους απαισιόδοξους. Ο επιμέρους δείκτης για την εμπιστοσύνη προς την αμερικανική οικονομία -τη μεγαλύτερη στον κόσμο- ανήλθε στο 47,3 έναντι 29,5.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ύφεση έχει φθάσει στο τέλος της και υλοποιείται κάποιας μορφής ανάκαμψη... το επόμενο ερώτημα πιθανόν να αφορά κατά πόσον η ανάκαμψη είναι βιώσιμη», επισημαίνει ο Νικ Κούνις, οικονομολόγος της Fortis Bank Nederland.

Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών του Bloomberg, η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 2% ή και περισσότερο επί τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα μέχρι τον Ιούνιο. Αλλά και στην Ευρώπη, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ύφεση πλησιάζει στο τέλος της.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης για την οικονομία της Δυτικής Ευρώπης σημείωσε άνοδο δέκα μονάδων, στο 41,1 τον Αύγουστο.

Στην Ασία, οι αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση εμφανίσθηκαν περισσότερο αισιόδοξοι, με το σχετικό δείκτη να ενισχύεται στο 74,2 έναντι 59,4 του Ιουλίου. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης εμπιστοσύνης προς την Ιαπωνία «σκαρφάλωσε» στο 50.

Αισιοδοξία για τα χρηματιστήρια

Παράλληλα, οι επαγγελματίες χρήστες του Bloomberg εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές των χρηματιστηριακών αγορών κατά τους έξι επόμενους μήνες.

Η αισιοδοξία για τις προοπτικές των αμερικανικών μετοχών σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Απρίλιο. Οι συνδρομητές σε Ιαπωνία, Βρετανία και Ιταλία προβλέπουν μεγαλύτερα κέρδη για τις μετοχές.

Η εμπιστοσύνη για τις προοπτικές του δείκτη Standard & Poor's 500 ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών, στο 49,7. Για τον δείκτη DAX του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος ανήλθε στο 49,5, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2007.

Η αισιοδοξία για τις προοπτικές των μετοχών στη Γαλλία, ενισχύθηκε στο 57,8. Τέλος, οι επενδυτές εμφανίζονται περισσότερο απαισιόδοξοι για το δολάριο, προβλέποντας υποχώρησή του.

naftemporiki

Morgan Stanley: Ξεκινά κάλυψη ΕΤΕ με «overweight»

Morgan Stanley: Ξεκινά κάλυψη ΕΤΕ με «overweight»

Mε αξιολόγηση «overweight» και τιμή-στόχο τα 20 ευρώ ξεκίνησε η Morgan Stanley την κάλυψη της Εθνικής Τράπεζας όπως μετέδωσε το Reuters.

naftemporiki

ΕΠΑ: Καρτέλ στα καύσιμα

ΕΠΑ: Καρτέλ στα καύσιμα



Καρτέλ στην αγορά καυσίμων εντόπισε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον εγχώριο τύπο, η ΕΠΑ έκρινε ότι οι τέσσερις εταιρείες πετρελαιοειδών Petrolina, Lucoil, Ελληνικά Πετρέλαια και Exxon Mobil που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο είχαν για το 2005 - έτος που κάλυψε η έρευνα - λειτουργήσει στη βάση εναρμονισμένης πρακτικής, δηλαδή συνεργάζονταν μεταξύ τους για καθορισμό τιμών κατά παράβαση των αρχών του ανταγωνισμού.

Όπως αναφέρεται, η σύμπραξη που διαπιστώθηκε ήταν οριζόντια (μεταξύ των εταιρειών) αλλά και κάθετη (μεταξύ εκάστης εταιρείας με τα πρατήρια της). Στις τέσσερις εταιρείες θα επιβληθεί ποινή η οποία μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο 10% του κύκλου εργασιών της κάθε εταιρείας κατά το 2005.

Οι εταιρείες έχουν το δικαίωμα εντός προθεσμίας 30 ημερών να υποβάλουν, εάν το επιθυμούν, τις οποιεσδήποτε παραστάσεις τους σε σχέση με μετριασμό του διοικητικού προστίμου.

stockwatch.com.cy

Εκτός ύφεσης Γερμανία και Γαλλία

Εκτός ύφεσης Γερμανία και Γαλλία

Απροσδόκητη αύξηση 0,3% παρουσίασε το γερμανικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, σηματοδοτώντας την έξοδο της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας από την ύφεση και πυροδοτώντας ελπίδες για ανάκαμψη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, αποδίδεται στις αυξήσεις στην ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, στις κατασκευές και το καθαρό εμπόριο.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία είχε εισέλθει στη χειρότερη ύφεση από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με το ΑΕΠ της να υποχωρεί για τέσσερα συνεχή τρίμηνα. Η μείωση – ρεκόρ του πρώτου τριμήνου (3,8%) αναθεωρήθηκε από τη στατιστική υπηρεσία σε 3,5%.

Σε ετήσια βάση, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 7,1%, έπειτα από συρρίκνωση της τάξης του 6,4% που είχε καταγράψει την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση και 7,3% σε ετήσια βάση.

Θετικός ρυθμός ανάπτυξης και στη Γαλλία

Στην ανάπτυξη επέστρεψε, όμως, και η γαλλική οικονομία, με το ΑΕΠ να καταγράφει αύξηση 0,3%, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της χώρας Κριστίν Λαγκάρντ.

«Τα στοιχεία μας εξέπληξαν. Έπειτα από τέσσερα αρνητικά τρίμηνα, η Γαλλία βγαίνει εν τέλει από το κόκκινο και η ανάπτυξη επιστρέφει σε θετικό έδαφος στο +0,3%», δήλωσε η Λαγκάρντ στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL, λίγο προτού ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Όπως τόνισε η Γαλλίδα υπουργός, η ανάπτυξη της οικονομίας οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο, έπειτα από άνοδο 0,2% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι ισχυρές εξαγωγές της χώρας.

naftemporiki

ΕΠΑ: Καρτέλ στα καύσιμα

ΕΠΑ: Καρτέλ στα καύσιμα



Καρτέλ στην αγορά καυσίμων εντόπισε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον εγχώριο τύπο, η ΕΠΑ έκρινε ότι οι τέσσερις εταιρείες πετρελαιοειδών Petrolina, Lucoil, Ελληνικά Πετρέλαια και Exxon Mobil που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο είχαν για το 2005 - έτος που κάλυψε η έρευνα - λειτουργήσει στη βάση εναρμονισμένης πρακτικής, δηλαδή συνεργάζονταν μεταξύ τους για καθορισμό τιμών κατά παράβαση των αρχών του ανταγωνισμού.

Όπως αναφέρεται, η σύμπραξη που διαπιστώθηκε ήταν οριζόντια (μεταξύ των εταιρειών) αλλά και κάθετη (μεταξύ εκάστης εταιρείας με τα πρατήρια της). Στις τέσσερις εταιρείες θα επιβληθεί ποινή η οποία μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο 10% του κύκλου εργασιών της κάθε εταιρείας κατά το 2005.

Οι εταιρείες έχουν το δικαίωμα εντός προθεσμίας 30 ημερών να υποβάλουν, εάν το επιθυμούν, τις οποιεσδήποτε παραστάσεις τους σε σχέση με μετριασμό του διοικητικού προστίμου.

stockwatch.com.cy

Today's Calendar (US)

8:30 AM
Retail Sales
Dept of Commerce


8:30 AM
Jobless Claims
Dept of Labor


8:30 AM
Import and Export Prices
Dept of Labor


10:00 AM
Business Inventories
Dept of Commerce

Γερμανία: Μείωση-ρεκόρ των αεροπορικών αναχωρήσεων

Γερμανία: Μείωση-ρεκόρ των αεροπορικών αναχωρήσεων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (AFP) - O αριθμός επιβατών που αναχώρησαν από τα αεροδρόμια της Γερμανίας το α΄ εξάμηνο του 2009 σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση από το 1951 που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

Αντιμέτωποι με την χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων έξι δεκαετιών, οι Γερμανοί προχωρούν μαζικά σε περικοπές των αεροπορικών τους ταξιδιών, με 3,6 δισ. λιγότερους επιβάτες να αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας συγκριτικά με το περασμένο εξάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ο τομέας αεροπορικών ταξιδιών που δέχτηκε μεγαλύτερο πλήγμα ήταν αυτός προς άλλους ευρωπαικούς προορισμούς, καταγράφοντας πτώση 8% αλλά και τα εγχώρια και υπερατλαντικά ταξίδια επίσης υποχώρησαν κατά 7,6%.

Οι φειδωλοί Γερμανοί ταξιδιώτες επιλέγουν όλο και περισσότερο να περνάνε τις καλοκαιρινές διακοπές τους στη χώρα τους, με τη ζήτηση για camping και άλλους τρόπους οικονομικών διακοπών εντός της χώρας να είναι εκρηκτική, όπως προκύπτει απο τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας.


capital.gr

ΗΠΑ: Πτώση των αιτήσεων στεγαστικών δανείων

ΗΠΑ: Πτώση των αιτήσεων στεγαστικών δανείων



Dow Jones – Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα προκαλώντας μείωση στις αιτήσεις 3,5% σύμφωνα με έρευνα της Mortgage Bankers Association.


Οι αιτήσεις για την εβδομάδα που τελείωσε στις 7 Αυγούστου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 ήταν ωστόσο κατά 16,1% περισσότερες σύμφωνα με την έρευνα η οποία καλύπτει περίπου τις μισές αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια.


Ειδικότερα, οι αιτήσεις για αγορά κατοικίας αυξήθηκαν κατά 1,1%, ενώ οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων υποχώρησαν κατά 7,2%, ποσοστό με το οποίο είαν αυξηθεί την βδομάδα που τελείωσε στις 31 Ιουλίου.


Ο κινητός μέσος τεσσάρων εβδομάδων για όλες τις αιτήσεις στεγαστικών δανείων υποχώρησε κατά 0,7%.


Οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση αντιστοιχούσαν στο 52,3% του συνόλου, έναντι 54,2% την προηγούμενη εβδομάδα ενώ το προσαρμοσμένο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5,8% έναντι 5,4%.


Σύμφωνα με την έρευνα της MBA ο μέσος όρος των σταθερών επιτοκίων για δάνεια διάρκειας 30 ετών αυξήθηκε στο 5,38% από 5,17% ενώ σε αυτά με διάρκεια 15 έτη αυξήθηκε στο 4,71% από 4,6%


Όσον αφορά το μέσο όρο των κυμαινόμενων επιτοκίων για δάνεια ενός έτους αυξήθηκε στο 6,71% από 6,67%.

capital.gr

Κέρδη για το πετρέλαιο μετά τη Fed, παρά την αύξηση των αποθεμάτων

Κέρδη για το πετρέλαιο μετά τη Fed, παρά την αύξηση των αποθεμάτων


Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τετάρτης η τιμή του πετρελαίου καθώς το ράλι της Wall Street σε συνδυασμό με την εξασθένιση του δολαρίου κατάφεραν να αντισταθμίσουν την αρνητική επίδραση από τη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση των αποθεμάτων αργού.

Αναλυτικά, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού, τύπου light sweet, παραδόσεως Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 71 σεντς στα 70,16 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα βρέθηκε να ενισχύεται έως τα 71,13 δολάρια αλλά και να υποχωρεί έως τα 68,84 δολάρια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

“Οι μετοχές οδηγούν σήμερα την αγορά πετρελαίου, δίχως αμφιβολία”, σχολιάζει στέλεχος της TrendMax Futures.

Το ράλι των μετοχών πυροδότησαν σήμερα οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Fed, η οποία αποφάσισε να διατηρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα αμερικανικά επιτόκια.

Τα αποθέματα αργού ενισχύθηκαν κατά 2,52 εκατ. βαρέλια στα 352 εκατ. βαρέλια σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης των 700.000 βαρελιών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 1 εκατ. βαρέλια στα 211,9 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση κατά 1,3 εκατ. βαρέλια.

Τέλος, τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν τα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης και ντίζελ, αυξήθηκαν κατά 800 χιλ. βαρέλια στα 162,3 εκατ. βαρέλια έναντι εκτιμήσεων για μείωση κατά 300 χιλ. βαρέλια.

IEA: Αναβαθμίζει το outlook για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) αναβάθμισε σήμερα ελαφρώς τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου λόγω της βελτιωμένης οικονομικής δραστηριότητας στην Ασία, ωστόσο ανέφερε ότι χώρες όπως η Ρωσία παράγουν περισσότερο πετρέλαιο, γεγονός που θα αντισταθμίσει την περαιτέρω αύξηση της κατανάλωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires, στην ευρέως αποδεκτή μηνιαία έκθεση για την αγορά πετρελαίου, η υπηρεσία εκτιμά ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου το 2009, ωθούμενη από την ανάπτυξη στην Κίνα, θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 83,94 εκατ. βαρέλια την ημέρα.


Πρόκειται να αναβάθμιση των εκτιμήσεων για 190 χιλ βαρέλια την ημέρα που έκανε λόγο η έκθεση της ΙΕΑ τον Ιούλιο, εντούτοις σημειώνει πτώση 2,7% σε σύγκριση με πέρσι. Η παγκόσμια ζήτηση υπό το νέο outlook βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το 2005, υποδεικνύοντας το πόσο άτονη παραμένει η κατανάλωση.


capital.gr
Share |