Thursday, August 13, 2009

Επιβραδύνθηκε σημαντικά ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας

Επιβραδύνθηκε σημαντικά ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας


Με μικρότερο ρυθμό του αναμενόμενου συρρικνώθηκε στο β΄ τρίμηνο το ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης, ενισχύοντας τις πεποιθήσεις πως η οικονομία του μπλοκ θα αναδυθεί από την ύφεση πιο γρήγορα του εκτιμώμενου.

Αναλυτικά, το ΑΕΠ Ευρωζώνης συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,1% σε τριμηνιαία βάση την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Σε ετήσια βάση το προϊόν της οικονομίας εμφάνισε συρρίκνωση 4,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Αξίζει να συγκρίνει κανείς τα στοιχεία με την περίοδο του α΄ τριμήνου, οπότε το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί με ρυθμό 2,5% σε επίπεδο τριμήνου και 4,9% σε επίπεδο δωδεκαμήνου.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν μείωση του ΑΕΠ με ρυθμό 0,4% στο τρίμηνο και ρυθμό 5% σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία ενδέχεται να εγείρουν συζητήσεις για το πόσο σύντομα η νομισματική αρχή της Ευρωζώνης θα εξετάσει την αύξηση των επιτοκίων.

Εξήλθαν από την ύφεση Γερμανία, Γαλλία

Έξοδο από την ύφεση πραγματοποίησαν στο β΄ τρίμηνο οι οικονομίες της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς το ΑΕΠ των δύο χωρών κατέγραψε απρόσμενα θετικό ρυθμό ανάπτυξης.


Αναλυτικά, η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% σε επίπεδο τριμήνου, τη στιγμή που οι οικονομολόγοι ανέμεναν συρρίκνωση 0,2%.


Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από το α΄ τρίμηνο του 2008, γεγονός που καταδεικνύει πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σταδιακά ανακάμπτει εν μέσω της χειρότερης ύφεσης από τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.


Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ εμφάνισε συρρίκνωση 5,9% στο εξεταζόμενο διάστημα, με βάση τα προσαρμοσμένα στοιχεία. Σημειώνεται ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 υπήρχαν τρεις λιγότερες εργάσιμες ημέρες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.


Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων το ευρώ ενισχύθηκε στα 1,4245 δολάρια από 1,4217 δολάρια προηγουμένως.


Παράλληλα, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, Christine Lagarde ανακοίνωσε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% στο β΄ τρίμηνο.


“Από σήμερα, γινόμαστε μία από τις λίγες χώρες που εξήλθαν από την ύφεση”, δήλωσε η Lagarde στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, χαρακτηρίζοντας τα στοιχεία “πλήρως αναπάντεχα”.


Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι το ΑΕΠ της Γαλλίας θα συνεχίσει να συρρικνώνεται στο τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο με ρυθμό 0,3%.


Το πρώτο τρίμηνο του 2009 η γαλλική οικονομία είχε εμφανίσει συρρίκνωση 1,2%, τη χειρότερη από την άνοιξη
του 1968.

capital.gr

No comments:

Share |