Thursday, August 13, 2009

Κέρδη για το πετρέλαιο μετά τη Fed, παρά την αύξηση των αποθεμάτων

Κέρδη για το πετρέλαιο μετά τη Fed, παρά την αύξηση των αποθεμάτων


Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τετάρτης η τιμή του πετρελαίου καθώς το ράλι της Wall Street σε συνδυασμό με την εξασθένιση του δολαρίου κατάφεραν να αντισταθμίσουν την αρνητική επίδραση από τη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση των αποθεμάτων αργού.

Αναλυτικά, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού, τύπου light sweet, παραδόσεως Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 71 σεντς στα 70,16 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα βρέθηκε να ενισχύεται έως τα 71,13 δολάρια αλλά και να υποχωρεί έως τα 68,84 δολάρια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

“Οι μετοχές οδηγούν σήμερα την αγορά πετρελαίου, δίχως αμφιβολία”, σχολιάζει στέλεχος της TrendMax Futures.

Το ράλι των μετοχών πυροδότησαν σήμερα οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Fed, η οποία αποφάσισε να διατηρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα αμερικανικά επιτόκια.

Τα αποθέματα αργού ενισχύθηκαν κατά 2,52 εκατ. βαρέλια στα 352 εκατ. βαρέλια σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης των 700.000 βαρελιών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 1 εκατ. βαρέλια στα 211,9 εκατ. βαρέλια, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση κατά 1,3 εκατ. βαρέλια.

Τέλος, τα διυλισμένα αποθέματα, που περιλαμβάνουν τα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης και ντίζελ, αυξήθηκαν κατά 800 χιλ. βαρέλια στα 162,3 εκατ. βαρέλια έναντι εκτιμήσεων για μείωση κατά 300 χιλ. βαρέλια.

IEA: Αναβαθμίζει το outlook για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) αναβάθμισε σήμερα ελαφρώς τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου λόγω της βελτιωμένης οικονομικής δραστηριότητας στην Ασία, ωστόσο ανέφερε ότι χώρες όπως η Ρωσία παράγουν περισσότερο πετρέλαιο, γεγονός που θα αντισταθμίσει την περαιτέρω αύξηση της κατανάλωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires, στην ευρέως αποδεκτή μηνιαία έκθεση για την αγορά πετρελαίου, η υπηρεσία εκτιμά ότι η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου το 2009, ωθούμενη από την ανάπτυξη στην Κίνα, θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 83,94 εκατ. βαρέλια την ημέρα.


Πρόκειται να αναβάθμιση των εκτιμήσεων για 190 χιλ βαρέλια την ημέρα που έκανε λόγο η έκθεση της ΙΕΑ τον Ιούλιο, εντούτοις σημειώνει πτώση 2,7% σε σύγκριση με πέρσι. Η παγκόσμια ζήτηση υπό το νέο outlook βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το 2005, υποδεικνύοντας το πόσο άτονη παραμένει η κατανάλωση.


capital.gr

No comments:

Share |