Thursday, August 13, 2009

Ενισχυμένη η εμπιστοσύνη για την παγκόσμια οικονομία

Ενισχυμένη η εμπιστοσύνη για την παγκόσμια οικονομία

Στα υψηλότερα επίπεδα των 22 τελευταίων μηνών ενισχύθηκε τον Αύγουστο η εμπιστοσύνη για την παγκόσμια οικονομία, ενώ για πρώτη φορά ο δείκτης ξεπέρασε το όριο του 50, που διαχωρίζει την αισιοδοξία από την απαισιοδοξία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Bloomberg, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 2.300 αναλυτές ανά τον κόσμο.


Αισιόδοξοι οι αναλυτές για τις προοπτικές των χρηματιστηριακών αγορών.
Σημαντική ήταν και η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος -σύμφωνα πάντα με την έρευνα Bloomberg- με τους επενδυτές να αναμένουν άνοδο των μετοχών στα χρηματιστήρια Βραζιλίας, Ιταλίας, Βρετανίας, Μεξικού, Ιαπωνίας και Ελβετίας μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης Professional Global Confidence του Bloomberg ενισχύθηκε στο 58,12 τον Αύγουστο, έναντι 39,3 του Ιουλίου, υποδεικνύοντας ότι οι αισιόδοξοι υπερβαίνουν σε αριθμό τους απαισιόδοξους. Ο επιμέρους δείκτης για την εμπιστοσύνη προς την αμερικανική οικονομία -τη μεγαλύτερη στον κόσμο- ανήλθε στο 47,3 έναντι 29,5.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ύφεση έχει φθάσει στο τέλος της και υλοποιείται κάποιας μορφής ανάκαμψη... το επόμενο ερώτημα πιθανόν να αφορά κατά πόσον η ανάκαμψη είναι βιώσιμη», επισημαίνει ο Νικ Κούνις, οικονομολόγος της Fortis Bank Nederland.

Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών του Bloomberg, η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 2% ή και περισσότερο επί τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα μέχρι τον Ιούνιο. Αλλά και στην Ευρώπη, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ύφεση πλησιάζει στο τέλος της.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης για την οικονομία της Δυτικής Ευρώπης σημείωσε άνοδο δέκα μονάδων, στο 41,1 τον Αύγουστο.

Στην Ασία, οι αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση εμφανίσθηκαν περισσότερο αισιόδοξοι, με το σχετικό δείκτη να ενισχύεται στο 74,2 έναντι 59,4 του Ιουλίου. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης εμπιστοσύνης προς την Ιαπωνία «σκαρφάλωσε» στο 50.

Αισιοδοξία για τα χρηματιστήρια

Παράλληλα, οι επαγγελματίες χρήστες του Bloomberg εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές των χρηματιστηριακών αγορών κατά τους έξι επόμενους μήνες.

Η αισιοδοξία για τις προοπτικές των αμερικανικών μετοχών σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Απρίλιο. Οι συνδρομητές σε Ιαπωνία, Βρετανία και Ιταλία προβλέπουν μεγαλύτερα κέρδη για τις μετοχές.

Η εμπιστοσύνη για τις προοπτικές του δείκτη Standard & Poor's 500 ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών, στο 49,7. Για τον δείκτη DAX του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος ανήλθε στο 49,5, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2007.

Η αισιοδοξία για τις προοπτικές των μετοχών στη Γαλλία, ενισχύθηκε στο 57,8. Τέλος, οι επενδυτές εμφανίζονται περισσότερο απαισιόδοξοι για το δολάριο, προβλέποντας υποχώρησή του.

naftemporiki

No comments:

Share |