Thursday, August 13, 2009

Ελλάδα: Πόσο θα μας κοστίσει η νέα γρίπη

Στο ποσό των 300 εκατ. ευρώ ανεβάζουν οι πρώτοι υπολογισμοί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το κόστος των μέτρων που λαμβάνονται στο σύνολο του ευρύτερου δημόσιου τομέα για να αντιμετωπιστεί η νέα γρίπη. Πρόκειται για κεφάλαια που εκταμιεύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τα δημόσια οικονομικά, πλην απολύτως απαραίτητα για να εφαρμοστεί το σχέδιο για την αντιμετώπιση της γρίπης που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

Το τελευταίο διάστημα στο Γενικό Λογιστήριο καταφθάνουν συνεχώς αιτήματα από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για επιπλέον κονδύλια. Όπως αναφέρουν στο Capital.gr αρμόδια στελέχη, τα σενάρια εργασίας που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι αρκετά, έχουν περιοριστεί, όμως, σε τρία: το ήπιο, το μεσαίο και το ακραίο. Για τον υπολογισμό του κόστους που θα απαιτηθεί, προκειμένου η χώρα να θωρακίσει το οπλοστάσιό της απέναντι στην ιογενή απειλή, έχει χρησιμοποιηθεί το μεσαίο σενάριο καθώς οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις των ειδικών μιλούν για μια ήπια εκδήλωση της γρίπης στη χώρα μας.

Με βάση, λοιπόν, το σενάριο που υιοθετεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το κόστος από την εφαρμογή του σχεδίου που έχει υιοθετηθεί ανέρχεται, με βάση την αρχική προσέγγιση, σε κάτι παραπάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες για τα αντιιικά φάρμακα, τα εμβόλια και το κόστος νοσηλείας όσων νοσήσουν.

Σε αυτούς τους υπολογισμούς δεν έχει συμπεριληφθεί το ενδεχόμενο αναβολής έναρξης της σχολικής περιόδου -πιθανότητα που φαίνεται να απομακρύνεται- καθώς και πιθανό κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών, μέτρο που όμως έχει συνυπολογιστεί στο ακραίο σενάριο.

Τα απαιτούμενα κεφάλαια θα προέλθουν -μεταξύ άλλων- από τα κονδύλια που υπάρχουν στον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών. Το πρόβλημα, πάντως, φαίνεται ότι είναι σοβαρό σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και των οργανισμών. Εκτιμάται ότι οι προϋπολογισμοί των οργανισμών περίθαλψης θα επιβαρυνθούν κατά 10-15%, για την κάλυψη αγοράς φαρμάκων και εμβολίων από τους ασφαλισμένους τους.

Σε όλους αυτούς τους υπολογισμούς δεν έχει ληφθεί υπόψη η επιβάρυνση, που μπορεί να προκύψει από το κόστος το οποίο θα κληθεί να πληρώσει η αγορά για τις χαμένες εργατοώρες και τη συνεπαγόμενη μείωση της παραγωγικότητας, λόγω των απουσιών των εργαζομένων που θα προσβληθούν.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας η οποία εκπονήθηκε από τον καθηγητή Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας Ν. Μανιαδάκη το επιπρόσθετο κόστος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αγγίξει τα 203 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες νοσηλείας και υγειονομικού υλικού και με βάση την εκτιμώμενη αύξηση της επισκεψιμότητας σε πρωτοβάθμιες υπηρεσίες και ιατρούς. Στο ακραίο σενάριο που υιοθετείται στη μελέτη, εάν το 40% του πληθυσμού ασθενήσει, το κόστος για την οικονομία από τη μείωση της παραγωγικότητας θα ανέλθει στο δυσθεώρητο ύψος των 2,8 δισ. ευρώ.

capital.gr

No comments:

Share |