Thursday, August 13, 2009

Σήμα κινδύνου από συρρίκνωση οικονομίας

Σήμα κινδύνου από συρρίκνωση οικονομίας


Τη συρρίκνωση της οικονομίας καταγράφουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το δεύτερο τρίμηνο που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η φετινή χρονιά θα είναι η δυσκολότερη των τελευταίων δεκαετιών. Παρά τις αρχικές προσδοκίες που δημιουργήθηκαν για αποφυγή της ύφεσης, οι ιδιαίτερα αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης στους τομείς των ξενοδοχείων και εστιατορίων αλλά και οι αρνητικές επιδόσεις που παρουσιάζουν οι τομείς της βιομηχανίας, κατασκευών, χονδρικού και λιανικού εμπορίου, μεταφορών και επικοινωνιών, οδηγούν στο κόκκινο την οικονομία.

Η επιδείνωση της κυπριακής οικονομίας συμβαίνει την ίδια ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία δείχνει τάσεις σταθεροποίησης. Το δεύτερο τρίμηνο, η ευρωπαϊκή οικονομία συρρικνώθηκε μάλιστα με βραδύτερους ρυθμούς από ότι η Κύπρος.


Σύμφωνα με προκαταρτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το κυπριακό ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,5% έναντι του προηγούμενο τριμήνου και κατά 0,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Η Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε επίσης σήμερα την προηγούμενη της πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης. Ενώ πριν η Υπηρεσία επέμενε ότι η οικονομία δεν συρρικνώθηκε (0%) το πρώτο τρίμηνο, σήμερα ανακοίνωσε ότι τελικά ο ρυθμός ανάπτυξης μειώθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση αυξήθηκε με 0,8% αντί 1,5% που προέβλεψε αρχικά η Υπηρεσία.

Στη σημερινή ανακοίνωση της Υπηρεσίας, δεν δίνονται αριθμητικές λεπτομέρειες για την πορεία των οικονομικών δραστηριοτήτων. Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι οι τομείς των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων και του ευρύτερου τομέα των υπηρεσιών, εξακολουθούν να σημειώνουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά με τάσεις επιβράδυνσης.

Βελτιώνεται η εικόνα στην ευρωζώνη

Συρρίκνωση παρουσιάζεται το δεύτερο τρίμηνο του 2009 και στην ευρωζώνη και στην ΕΕ αλλά με τάσεις επιβράδυνσης. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009 και στην ΕΕ κατά 0,3%. Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009 καταγράφει η Γαλλία (+0,3%), η Γερμανία (+0,3%) η Ελλάδα (+0,3%), η Πορτογαλία (+0,3%) και η Σλοβακία (+2,2%).

Η συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης και της ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008 ανήλθε στο 2,5% και 2,4% αντίστοιχα.

Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2008, η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 4,6% και της ΕΕ κατά 4,8%. Η συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης και ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2008 ανήλθε στο 4,9% και 4,7% αντίστοιχα.

Σε ετήσια βάση η Κύπρος καταγράφει το μικρότερο ρυθμό συρρίκνωσης μετά την Ελλάδα (-0,2%) το δεύτερο τρίμηνο.


stockwatch.com.cy

No comments:

Share |