Thursday, August 13, 2009

Εκτός ύφεσης Γερμανία και Γαλλία

Εκτός ύφεσης Γερμανία και Γαλλία

Απροσδόκητη αύξηση 0,3% παρουσίασε το γερμανικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, σηματοδοτώντας την έξοδο της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας από την ύφεση και πυροδοτώντας ελπίδες για ανάκαμψη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, αποδίδεται στις αυξήσεις στην ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, στις κατασκευές και το καθαρό εμπόριο.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία είχε εισέλθει στη χειρότερη ύφεση από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με το ΑΕΠ της να υποχωρεί για τέσσερα συνεχή τρίμηνα. Η μείωση – ρεκόρ του πρώτου τριμήνου (3,8%) αναθεωρήθηκε από τη στατιστική υπηρεσία σε 3,5%.

Σε ετήσια βάση, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 7,1%, έπειτα από συρρίκνωση της τάξης του 6,4% που είχε καταγράψει την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση και 7,3% σε ετήσια βάση.

Θετικός ρυθμός ανάπτυξης και στη Γαλλία

Στην ανάπτυξη επέστρεψε, όμως, και η γαλλική οικονομία, με το ΑΕΠ να καταγράφει αύξηση 0,3%, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της χώρας Κριστίν Λαγκάρντ.

«Τα στοιχεία μας εξέπληξαν. Έπειτα από τέσσερα αρνητικά τρίμηνα, η Γαλλία βγαίνει εν τέλει από το κόκκινο και η ανάπτυξη επιστρέφει σε θετικό έδαφος στο +0,3%», δήλωσε η Λαγκάρντ στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL, λίγο προτού ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Όπως τόνισε η Γαλλίδα υπουργός, η ανάπτυξη της οικονομίας οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο, έπειτα από άνοδο 0,2% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι ισχυρές εξαγωγές της χώρας.

naftemporiki

No comments:

Share |