Monday, November 10, 2008

Ανοδικά σταμάτησε η "τραμπάλα" του αργού- Στο 2,2% τα κέρδη

Ανοδικά σταμάτησε η "τραμπάλα" του αργού- Στο 2,2% τα κέρδη

Με κέρδη τελικά έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά από μια συνεδρίαση, της οποίας χαρακτηριστικό ήταν η έντονη μεταβλητότητα. Το σχέδιο τόνωσης της εγχώριας οικονομίας με 586 δις δολάρια που ανακοινώθηκε από την κυβέρνησης της Κίνας, δημιούργησε νέες ελπίδες ότι θα διατηρηθεί η ισχυρή ανάπτυξη της χώρας και συνεπώς η ζήτηση για εμπορεύματα.
Η τιμή του συμβολαίου του αργού παράδοσης Δεκεμβρίου, ενισχύθηκε κατά 2,2%, στα 62,41 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι από τις 11 Ιουλίου, όταν και το αργό είχε αγγίξει τα ιστορικά υψηλά των 147,27 δολαρίων, οι τιμές είναι κατά 58% χαμηλότερα, ενώ από τον Νοέμβριο του 2007, το αργό διαπραγματεύεται κατά 35% χαμηλότερα. Επίσης η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ διαμορφώθηκε στα 58,95 δολάρια το βαρέλι, υψηλότερα κατά 1,60 δολάρια ή 2,8%. Brent crude oil for

Στα μέτρα που εξήγγειλε η Κίνα περιλαμβάνεται η ενίσχυση των πάσης φύσεως πιστώσεων, μείωση της φορολογίας, κυρίως περιλαμβάνεται όμως ένα ευρύτατο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, σε έργα υποδομής, ενίσχυσης της οικοδομικής δραστηριότητας, έργα κοινής ωφελείας και επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης, στις δημόσιες επενδύσεις περιλαμβάνεται και η ανοικοδόμηση περιοχών που επλήγησαν από θεομηνίες και σεισμούς.

Όσον αφορά τις πιστώσεις, καταργείται το όριο του δανεισμού από τις εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν χωρίς εμπόδια οι μικρομεσαίες και οι μικρές επιχειρήσεις, οι εταιρικές αναδιαρθρώσεις που έχουν σκοπό των εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων αλλά και οι μικρομεσαίοι που καινοτομούν.

Αναλυτές εκτιμούν πως η Κίνα με τα μέτρα αυτά θα πρωταγωνιστήσει στην διεθνή οικονομική σκακιέρα συγκρατώντας την οικονομική επιβράδυνση της Ασίας. Σημειώνεται ότι το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η Κίνα αναπτύχθηκε με ρυθμούς που αγγιξαν το 9%, που θεωρείται το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι οι οικονομίες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ευρώπης και της Μεγάλης Βρετανίας θα γνωρίσουν το επόμενο διάστημα τη μεγαλύτερη ύφεση από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

REPORTER.GR

No comments:

Share |