Monday, November 10, 2008

Κίνα: ''Σανίδα σωτηρίας'' 586 δισ. δολ. για την οικονομία

Κίνα: ''Σανίδα σωτηρίας'' 586 δισ. δολ. για την οικονομία

Μέχρις ότου οι λαβωμένες Αμερικήκαι Ευρώπη βρούν το βηματισμό τους προς την οικονομική ανάκαμψη, το δεκανίκι για την Παγκόσμια Οικονομία έρχεται να το προσφέρει η Κίνα, η κυβέρνηση της οποίας εξήγγειλε μέτρα ανάσχεσης της οικονομικής επιβράδυνσης της χώρας, τα οποία θα της κοστίσουν περί τα 586 δισ. δολάρια.
Και αυτά σε μία χώρα της οποίας μέχρι πρότινος η ανάπτυξη ξεπερνούσε το 10%, αλλά για το 2009 προβλέπεται να υποχωρήσει στο 8,5%. Την ίδια ώρα για ΗΠΑ και Ευρώπη η ανάπτυξη για το 2009 προβλέπεται μηδενική.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η ενίσχυση των πάσης φύσεως πιστώσεων, μείωση της φορολογίας, κυρίως περιλαμβάνεται όμως ένα ευρύτατο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, σε έργα υποδομής, ενίσχυσης της οικοδομικής δραστηριότητας, έργα κοινής ωφελείας και επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης, στις δημόσιες επενδύσεις περιλαμβάνεται και η ανοικοδόμηση περιοχών που επλήγησαν από θεομηνίες και σεισμούς.

Όσον αφορά τις πιστώσεις, καταργείται το όριο του δανεισμού από τις εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν χωρίς εμπόδια οι μικρομεσαίεςκαι οι μικρές επιχειρήσεις, οι εταιρικές αναδιαρθρώσεις που έχουν σκοπό των εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων αλλά και οι μικρομεσαίοι που καινοτομούν.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια της τρείς φορές από τον Σεπτέμβριο, ενώ έχει μειώσει δύο φορές το όριο των αποθεματικών ασφαελείας που πρέπει να έχουν οι εμπορικές της τράπεζες.

Αναλυτές εκτιμούν πως η Κίνα με τα μέτρα αυτά θα πρωταγωνιστήσει στην διεθνή οικονομική σκακιέρα συγκρατώντας την οικονονομική επιβράδυνση της Ασίας.

REPORTER.GR

No comments:

Share |