Monday, November 10, 2008

500 εκατ. ευρώ «βγαίνουν» από τις τράπεζες και μπαίνουν στο Ταμείο της Φτώχειας

500 εκατ. ευρώ «βγαίνουν» από τις τράπεζες και μπαίνουν στο Ταμείο της Φτώχειας

Σε μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών που «στραγγαλίζονται» όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση, σκοπεύει να μετατρέψει η κυβέρνηση την «προίκα» που θα έχει από την συμμετοχή στο σχέδιο για την σωτηρία των τραπεζών, εφόσον βέβαια την εξασφαλίσει.
Πρόκειται για μία «προίκα» που φθάνει τα 500 εκατ. ευρώ και θα αποτελέσει τον «επιούσιο άρτο» για το Ταμείο κατά της Φτώχειας, που συχνά επικαλείται η κυβέρνηση για να μοιράσει «λεφτά» από έναν άδειο όμως λογαριασμό.

Τα ποσά που έχει στην διάθεση του το Ταμείο, φθάνουν μόλις τα 100 εκατ. ευρώ ενώ η κοινωνική πολιτική που προγραμματίζει η κυβέρνηση για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων είναι αρκετά μεγαλύτερη.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να «γεμίσει» το Ταμείο είναι η συμμετοχή των τραπεζών στο κρατικό σχέδιο χρηματοδότης. Οι τραπεζίτες, μέχρι στιγμής, αρνούνται την υπαγωγή τους στα χρηματοοικονομικά προϊόντα του προγράμματος,υπό τους όρους που τους θέτει η κυβέρνηση.

Με αυτή την τακτική τους, οι τραπεζίτες διατηρούν την πιστωτική ασφυξία στην αγορά και όσο οι «φλόγες» της κρίσης περνάνε από την πιστωτική στην πραγματική οικονομία τόσο θα πληθαίνουν οι κραυγές απόγνωσης τωνεπιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Ήδη τα πιστωτικά ιδρύματα αρνούνται να χορηγήσουν δάνεια σε όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη ή αυξάνουν αυθαίρετα το κόστος των συναλλασσομένων με όρους που αγγίζουν τα όρια της τοκογλυφίας, έχοντας ως βασικό επιχείρημα την αύξηση του κόστους χρηματοδότησή τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες στην αγορά, και με δεδομένη την οικονομική στενότητα που επικρατεί στα ελλειμματικά κρατικά ταμεία, ο Γ. Αλογοσκούφης ένα παραπάνω λόγο να εντείνει τις επόμενες ημέρες τις πιέσεις προς τους τραπεζίτες, για το αναγκαίο «οξυγόνο» ρευστότητας που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.

ʼλλωστε, ακόμη και η «ομπρέλα» προστασίας για ειδικές κατηγορίες δανειοληπτών και επιχειρήσεων που σκοπεύει να απλώσει η κυβέρνηση, παίρνοντας ιδέες, από τα «μοντέλα» στήριξης που ακολούθησαν άλλων βαλκανικών χωρών, περνάει μέσα από το σχέδιο των 28 δις. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο, ότι την εβδομάδα που μας πέρασε ο Γ. Αλογοσκούφης, συνέδεσε το θέμα για πάγωμα των δόσεων στα στεγαστικά δάνεια των ευπαθών ομάδων που υιοθέτησε η Ισπανική κυβέρνηση, με την άμεση υπαγωγή των τραπεζών στο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο μοχλός πίεσης που θα ασκήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση που συνεχισθεί η...αδιαφορία των τραπεζιτών για το σχέδιο αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποίησαν ταστελέχη του οικονομικού επιτελείου υπό την προεδρία του Γ. Αλογοσκούφη για τα βασικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού.

Κατά τις ίδιες πηγές πληροφορίες, στην συνάντηση... περίσσεψε η αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο για τις αντοχές που διαθέτει ο κρατικός προϋπολογισμός σε επίπεδο άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Όπως, συνεκτιμήθηκε, το «πακέτο» των μέτρων που πρέπει να δοθεί στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες, δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 400 - 500 εκατ. ευρώ, από την στιγμή που η υφιστάμενη κατάσταση στα κρατικά ταμεία «απαγορεύει» γενναιόδωρα «ανοίγματα» και παροχές εκτεταμένου δημοσιονομικού κόστους. Τέτοιου είδους παροχές άλλωστε, όπως διαπιστώθηκε, ανεβάζουν υπέρμετρα το κόστος δανεισμού από τις διεθνείς αγορές, αφού αυξάνεται με την σειρά του ο πιστωτικός κίνδυνος του ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό.

Σε ότι αφορά το πακέτο, εκτός από τους δανειολήπτες αυτό θα προβλέπει και την αύξηση του αριθμού των χαμηλοσυνταξιούχων που θα λαμβάνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), και η οποία έχει ήδη προαποφασιστεί.Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρεί στην αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Λέγκας τα κλιμάκια οικογενειακού εισοδήματος που ισχύουν για την καταβολή του επιδόματος αυξάνονται από 3 που είναι σήμερα σε 7, γεγονός που διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων.

Στο Γενικό Λογιστήριο εκτιμούν ότι περίπου 37.000 νέοι χαμηλοσυνταξιούχοι θα μπορούν να λάβουν την πρόσθετη αυτή εισοδηματική ενίσχυση που λόγω των φετινών αυξήσεων που δόθηκαν στις συντάξεις εμφάνισαν εισόδημα μεγαλύτερο από τα προβλεπόμενα εισοδηματικά όρια. Έτσι το επίδομα, το οποίο κυμαίνεται από 57,54 μέχρι 230 ευρώ, θα πάρουν συνολικά 387.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

REPORTER.GR

No comments:

Share |