Friday, July 24, 2009

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση η Guaranty Financial Group

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση η Guaranty Financial Group

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκεται η Guaranty Financial Group, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην πολιτεία του Τέξας από άποψη κεφαλαίων, καθώς αδυνατεί να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια και ως αποτέλεσμα είναι «πιθανό να μην είναι σε θέση να συνεχίσει τις δραστηριότητές της». Η εταιρία κατέγραψε απομειώσεις 1,45 δισ. δολαρίων στην αξία ορισμένων χρεογράφων διασφαλισμένων με ενυπόθηκα δάνεια και παράλληλα απομείωση υπεραξίας 107 εκατ. δολαρίων. Έτσι τα κεφάλαιά της ήταν αρνητικά, σύμφωνα με ανακοίνωσή της προς τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές.

Η μετοχή της, η οποία έχει χάσει το 95% της αξίας της την τελευταία χρονιά, έκλεισε χθες στα 22 σεντς και σήμερα σημειώνει περαιτέρω βουτιά της τάξεως του 30%.

reporter.gr

Έχει καλύψει ήδη τις μισές απώλειες από τη μετά Lehman εποχή ο S&P

Έχει καλύψει ήδη τις μισές απώλειες από τη μετά Lehman εποχή ο S&P


Ο δείκτης Standard & Poor’s 500 έχει ήδη ανακτήσει το 50% των απωλειών που έχει καταγράψει μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers Holdings το Σεπτέμβριο, καθώς ένας αριθμός ρεκόρ από αμερικανικές εταιρίες ανακοίνωσαν αποτελέσματα που εξέπληξαν ευχάριστα τους αναλυτές. Ο δείκτης- βαρόμετρο για την αμερικανική κεφαλαιαγορά χθες ενισχύθηκε κατά 2,3% στις 976,29 μονάδες, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από την ημέρα των αμερικανικών εκλογών. Ο δείκτης έχει αναρριχηθεί κατά 300 μονάδες από το χαμηλό 12 ετών στις 9 Μαρτίου.

Έπειτα από την ανακοίνωση της κατάρρευσης της Lehman στις 15 Σεπτεμβρίου, ο S&P σημείωσε πτώση 575 μονάδων, η οποία διέγραψε 6,9 τρισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή αξία της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς.

Στο τετράμηνο τα κέρδη του δείκτη ανέρχονται στις 299,76 μονάδες. Χρειάστηκαν 95 συνεδριάσεις για να έρθει η πολυπόθητη ανάκαμψη, η Τρίτη ταχύτερη που έχει καταγραφεί μετά το 1933, σύμφωνα με τα στοιχεία της Birinyi Associates.

Μάλιστα ο αριθμός των εταιριών που έχει καταγράψει καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα βρίσκεται στα υψηλότερα της ιστορίας, καθώς από τις εταιρίες που απαρτίζουν το δείκτη και έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα β΄ τριμήνου το 74,1% είναι καλύτερα των εκτιμήσεων.

reporter.gr

Υπερ της αυξημένης εποπτείας της Fed τάσσεται ο Μπερνάνκι

Υπερ της αυξημένης εποπτείας της Fed τάσσεται ο Μπερνάνκι

«Μια αυξημένη και φυσική διεύρυνση» του ρόλου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στην εποπτεία των ιδρυμάτων μεγάλης συστημικής σημασίας θα πρέπει να αποτελέσει το πρώτο και κρίσιμο βήμα για την αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, επεσήμανε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι σε ομιλία του στην επιτροπή του Κογκρέσου σχετική με την κανονιστική μεταρρύθμιση. Μια ατζέντα που λαμβάνει υπόψη της την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο σύνολό του, καθώς και των ιδρυμάτων» θα πρέπει να ενσωματωθεί στους ρόλους της Fed, σύμφωνα με τον Μπερνάνκι.

Ο διοικητής της Fed παρουσίασε έναν αριθμό δράσεων στις οποίες προβλέπεται τα ιδρύματα συστημικής σημασίας να υπόκεινται σε αποτελεσματική ενοποιημένη εποπτεία, καθώς επίσης και την υιοθέτηση ενός μακρο-πολιτικού outlook που θα στοχεύει στην ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ακόμη, τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν μηχανισμοί, οι οποίοι θα εντοπίζουν και θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά συστημικούς κινδύνους του κλάδου.

Ακόμη, ήταν ενάντιος στο ενδεχόμενο απομάκρυνσης των αρμοδιοτήτων της Fed για την προστασία των καταναλωτών σε μια νέα υπηρεσία, όπως προτείνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα διαθέτει η τεχνογνωσία για να διατελέσει αυτό το ρόλο.

reporter.gr

Hi-fi traders ή αλλίως, πώς να βγάλετε δισ. σε δευτερόλεπτα!

Hi-fi traders ή αλλίως, πώς να βγάλετε δισ. σε δευτερόλεπτα!

Οπως ακριβώς αυτή η έξτρα γνώση, το ένα... τσαφ παραπάνω στο know-how, έκανε την διαφορά στο περίφημο άθλημα της Formula 1 όπου κάποτε κανείς δεν μπορούσε να φτάσει ομάδες όπως η Ferrari και η MacLaren, το ίδιο συμβαίνει και σήμερα στην χρηματιστηριακή αγορά! Σχεδόν σαν χάκερς, κάποιοι traders στην Wall Street έχουν το όπλο του έξτρα know-how και πάνε πάντα ένα βήμα μπροστά από την υπόλοιπη αγορά, γνωρίζοντας πρώτοι τις εντολές των επενδυτών, και σύμφωνα με αρκετούς, έχουν ακόμα και την δύναμη να χειραγωγήσουν τις τιμές των μετοχών! Αυτή είναι λοιπόν η πιο καυτή και μυστήρια νέα δύναμη της αγοράς: το high-frequency trading.H ιστορία έχει ως εξής: Σούπερ σύγχρονοι υπολογιστές, κάποιοι από τους οποίους έιναι μάλιστα τοποθετημένοι δίπλα ακριβώς στα μηχανήματα που οδηγούν τις αγορές όπως το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, διευκολύνουν τους hi-fi traders να μεταφέρουν εκατομμύρια εντολές με ταχύτητα … φωτός κι έτσι να μπορούν να κερδίζουν δισεκατομμύρια εις βάρος όλων των υπολοίπων. Αυτά τα συστήματα είναι τόσο γρήγορα που προλαβαίνουν τους επενδυτές καθώς και τους υπολογιστές της αγοράς. Αυτό, δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο καθώς υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, απλά τώρα έχουν αρχίσει και ενοχλούν πολύ. Πάρα πολύ.

Σχεδόν όλοι στη Wall Street αναρρωτιούνται πώς τα hedge funds και οι μεγάλες τράπεζες όπως η Goldman Sachs, έβγάλαν τόσα πολλά χρήματα αμέσως μετά την σχεδόν-κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος λόγω της κρίσης. Μία από τις απαντήσεις είναι το high-frequency trading!

Οταν ένας πρώην trader της Goldman Sachs κατηγορήθηκε πριν μερικές μέρες ότι έκλεψε κρυφούς κώδικες υπολογιστών, πρόσθεσε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε αυτό το μυστήριο. Η Goldman παραδέχεται ότι κερδίζει πολλά από αυτήν την πρακτική, όμως αρνείται πως είναι ένα «άδικο πλεονέκτημα».

Ομως οι hi-fi traders έχουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων traders, και φυσικά των επενδυτών. Οπως τονίζει και ο κ. Willima H. Donaldson, πρώην CEO του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, από αυτήν την πρακτική είναι που βγαίνουν σήμερα τα περισσότερα χρήματα..

Tα PCs λοιπόν των έξυπνων traders συναγωνίζονται τους υπολογιστές της Wall Street και νικούν με διαφορά. Ειδικοί αλγόριθμοι έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιούν εκατομμύρια συναλλαγές στο δευτερόλεπτο και παράλληλα να βλέπουν τι συμβαίνει σε δεκάδες αγορές ταυτόχρονα. Ετσι ξέρουν ακριβώς την τάση της αγοράς πριν καν οι επενδυτές ανοιγοκλείσουν τα μάτια τους, αλλάζοντας τις εντολές και τις στρατηγικές τους μέσα σε εκατοστά του δευτερολέπτου! Οι high frequency traders λοιπόν παραπλανούν τους επενδυτές βάζοντας και μετά ακυρώνοντας εντολές σχεδόν ταυτόχρονα. Εχουν την πρώτη ματιά από όλους στην τάση της αγοράς και οι υπολογιστές τους με λίγα λόγια, αναγκάζουν τους πιο αργούς επενδυτές να κινηθούν όπως αυτοί τους θέλουν και μάλιστα εξαφανίζονται σε χρόνο dt, πριν ο οποιοσδήποτε καταλάβει τι έχει γίνει!

Αυτό το φαινόμενο βρίσκεται πισω και από την εκτόξευση των συναλλαγών στα αμερικάνικα χρηματιστήρια. Από το 2005, ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών έχει εκτοξευθεί κατά 164%. Λέγεται μάλιστα, πως οι hi-fi traders είναι υπεύθυνοι για πάνω από τις μισές ημερήσιες συναλλαγές στην Wall. Ενα παραδείγμα: Ηταν 15 Ιουλίου και κολοσός του τεχνολογικού κλάδου, η Intel , είχε μόλις την προηγούμενη νύχτα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της τα οποία ήταν εξαιρετικά. Οι hi-fi, έχοντας μυριστεί την ευκαιρία, αγόρασαν μετοχές μιάς άλλης εταιρείας τεχνολογίας, της Broadcom. Για να μην εκτελεστεί μία τεράστια εντολή κι ετσι να ρισκάρουν να εκτοξεύσουν με την μία, την τιμή της Broadcom, έβαλαν δεκάδες μικρές εντολές.

Οι πιο αργοί επενδυτές άρχισαν να βάζουν και αυτοί εντολές αγοράς. Ομως αντί αυτές τις εντολές να τις δουν όλοι οι πιθανοί πωλητές, τις είδαν πρώτοι οι hi-fi traders μέσα σε 0,03 δευτερόλεπτα! Είχαν ένα πολύ μεγάλο όπλο. Οι υπολογιστές τους άρχισαν να αγοράζουν μετοχές της Broadcom και μετά να τις πωλούν στους αργούς επενδυτές σε υψηλότερες τιμές. Σιγά σιγά η Broadcom πήρε την ανιούσα. Σύντομα χιλιάδες εντολές άρχισαν να ρέουν στην αγορά καθώς οι hi-fi traders αύξησαν τις κινήσεις τους.

Οι υπολιγιστές τους έβαζαν και ακύρωναν εντολές μέσα σε εκατοστά του δευτερολέπτου κι ετσι καθόριζαν την τιμή που θα αγόραζαν την μετοχή οι πιο αργοί επενδυτές! Το αποτέλεσμα ήταν πως οι πιο αργοί επενδυτές πλήρωσαν 1,4 εκατ. δολάρια για 56.000 μετοχές της Broadcom δηλαδή 7.800 δολάρια παραπάνω από ότι θα μπορούσαν να είχαν αγοράσει εάν είχαν κινηθεί τόσο γρήγορα όσο οι hi-fi traders! Εάν αυτό γίνεται για χιλιάδες μετοχές την ημέρα, μπορεί κανείς να φανταστεί τα απίστευτα κέρδη που βγάζουν οι... έξυπνοι χρηματιστές.

Λεγεται μάλιστα ότι το 2008, την χρονιά της κατάρρευσης των αγορών, αυτοί οι traders κέρδισαν 21 δισ. δολάρια !

reporter.gr

Ρωσία: Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7,5% βλέπει η Citigroup

Ρωσία: Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7,5% βλέπει η Citigroup

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για τη συρρίκνωση της οικονομίας της Ρωσίας προχώρησε η Citigroup, η οποία ανακοίνωσε ότι περιμένει το ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 7,5% το 2009 από 6,5% στις προηγούμενες εκτιμήσεις της.‘Ακόμη και αν η τιμή του αργού ήταν να φτάσει ανάμεσα στα 65 και 70 δολάρια το βαρέλι του επόμενους μήνες, η Citigroup θα επέμενε να διατηρήσει τις προβλέψεις της για το 2009 στα συγκεκριμένα επίπεδα, λόγω των διαθρωτικών προβλημάτων στον τραπεζικό και επιχειρηματικό κλάδου,’ δήλωσε η Elina Ribakova, οικονομική αναλύτρια στη Citigroup στη Μοσχα.

Επιπλέον, η τράπεζα αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό έλλειμα της Ρωσίας στο 8% το 2009 και 7,5% το 2010, από 7,9% and 5,7%, αντίστοιχα στις προηγούμενες εκτιμήσεις της.

reporter.gr

Χ.Α.: Κέρδη 10,8% σε δέκα συνεδριάσεις, 30,5% από 2/1/09

Χ.Α.: Κέρδη 10,8% σε δέκα συνεδριάσεις, 30,5% από 2/1/09

Συνθήκες και περιβάλλον πάρτι έχουν δημιουργηθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές σε ΗΠΑ και Ευρώπη «ζαλίστηκαν» από τα υψηλά έτους και σπεύδουν την Παρασκευή να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους. Οι αναλυτές δεν ανησυχούν για τη συνέχεια θεωρώντας ότι όσο τα αποτελέσματα και τα μακρο/οικονομικά στοιχεία που έρχονται από το εξωτερικό είναι ικανοποιητικά, τόσο πιο πολύ θα ενισχύονται τα χρηματιστήρια. Η Goldman Sachs προχωρά στην αύξηση των προβλέψεών της για την κερδοφορία των εταιρειών του πανευρωπαϊκού δείκτη DJ Stoxx 600 λόγω της βελτιωμένης οικονομική εικόνας των τραπεζών και των εξαιρετικών προοπτικών των αναδυόμενων αγορών. Ετσι, από πτώση 38% που προέβλεπε πριν ο διεθνής οίκος για την κερδοφορίας στο σύνολο του 2009, τώρα περιορίζει την εκτίμησή του σε πτώση 19% και παράλληλα αυξάνει την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη της κερδοφορίας του 2010, από 19% σε 34%!

Το νέο κύμα ανόδου πυροδότητσαν τα καλύτερα των αναμενομένων οικονομικά στοιχεία στην Ευρώπη, σε τέτοιο σημείο που οι αναλυτές να κάνουν λόγο για δειλή ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας από το τρίτο 3μηνο του 2009. Τα καλά νέα επηρέασαν και το Χ.Α., που από τις 13 Ιουλίου που ξεκίνησε το summertime party των αγορών, ο γενικός δείκτης ενισχύεται κατά 10,8%. Τα κέρδη στην εβδομάδα ανήλθαν σε 4,53%, με τις συναλλαγές όμως, να αποτελούν το «αγκάθι» στο θετικό κλίμα, αφού σημείωσαν μείωση πάνω από 20%, στο πενθήμερο, διαμορφούμενες κατά μέσο όρο στα 146 εκατ. ευρώ. Από την αρχή του χρόνου, ο γενικός δείκτης ενισχύεται κατά 30,5%.

Τα νέα υψηλά έτους της Εθνικής, στα 20 ευρώ, όπως και η προσέγγιση των προηγούμενων υψηλών της Alpha, στα 9,25 ευρώ, συνέβαλαν στην αντίδραση του γενικού δείκτη στις 2.331,32 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 1,57%. Η άνοδος διαχύθηκε και σε άλλους κλάδους και μετοχές, εκτός των τραπεζών, με αποτέλεσμα 163 μετοχές να κλείσουν με κέρδη, έναντι 51 που υποχώρησαν και 48 αμετάβλητες. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 180,7 εκατ. ευρώ. Από αυτές τα 86,4 εκατ. ευρώ έγιναν από τέσσερις μετοχές, τον ΟΤΕ (16,4 εκατ. ευρώ, που έκλεισε με απώλειες 1,13%), ΟΠΑΠ, (11,4 εκατ., κέρδη 1,54%, στα 17,10), Alpha (17,1 εκατ.) και ΕΤΕ 41,2 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη ήταν η αντίδραση για τον Τιτάνα, σε ποσοστό 5,49%, καθώς επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην αμερικάνικη οικονομία, κλείνοντας στα 20 ευρώ, Βιοχάλκο 5,15%, Ιντραλότ 4,21%. Από τις υπόλοιπες τράπεζες αγορές βγήκαν στη Eurobank που ενισχύθηκε κατά 2,99%, Τ.Τ. 2,85%, Marfin Popular 2,23%, Κύπρου 1,98% και Πειραιώς 1,23%. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση κέρδη 7,37% για την Alapis, έπειτα από τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα και τα θετικά σχόλια από Deutsche Bank και UBS. Πάνω από 5% ενισχύθηκε ο Σαράντης και κατά 3,94% η ΕΧΑΕ που ευνοείται από τις αυξήσεις κεφαλαίου και τις νέες εισαγωγές, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται αποτελέσματα. Κέρδη 4,57% για το Σφακιανάκη που ενισχύθηκε εξαιτίας του μέτρου της απόσυρσης που έφερε η κυβέρνηση.

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Κ. Βέργος δηλώνει ότι, «δεν πρέπει να βγούμε από την αγορά. Η άνοδος στηρίζεται στην αντίδραση των διεθνών χρηματιστηρίων, αποτέλεσμα των πρώτων σημαδιών ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Ήδη, κάποια μακρο/οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ είναι ενθαρρυντικά, ενώ στη Γερμανία κάνουν λόγο για δειλή ανάκαμψη της οικονομίας από το τρίτο τρίμηνο! Αυτά, σε συνδυασμό με τα καλύτερα των αναμενομένων εταιρικά αποτελέσματα δεν περνού απαρατήρητα από την επενδυτική κοινότητα». Ο ίδιος θεωρεί ότι, «τόσο μεγάλη είναι η ορμή της ανόδου, που νομίζω ότι σε ενδεχόμενο διόρθωσης, δε θα δούμε καν τις 2000 μονάδες, αφού το πολύ - πολύ να διορθώσει το Χ.Α. 150 μονάδες».

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκη, «Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να αποδράσει από την ζώνη που ορίζουν οι δύο κινητοί μέσοι των 200 ημερών (απλός και εκθετικός) και με ένα σχετικά προσεκτικό βηματισμό ως τώρα έχει καταφέρει να μην χαλάσει την συστηματική άνοδο από τα πρόσφατα χαμηλά. Το σενάριο υποχώρησης προς την περιοχή των 2.000 μονάδων αποτελεί παρελθόν και η ολική ανατροπή της εικόνας του Γενικού Δείκτη βάζει πλέον σαν νέο στόχο νέα υψηλά έτους τα οποία με τους υπάρχοντες τζίρους θα διασπασθούν σε πιθανότατα δεύτερο χρόνο. Όλοι οι τεχνικοί δείκτες είναι πλέον αγορασμένοι και οι ταλαντωτές αφήνουν αρκετό περιθώριο κίνησης ως τις υπερτιμημένες περιοχές τους. Αν και είναι ακόμα νωρίς η κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη μπορεί να επεκταθεί πολύ υψηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά (2.441) αφού οι αρμονικές αναλογίες της ανόδου θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να δουν μια κίνηση 900 μονάδων από τα χαμηλά των 2.071 μονάδων. Προέχει ωστόσο η διάσπαση του νέου υψηλού και η διαμόρφωση συναλλαγών σε επαρκή επίπεδα (<250 εκ. ευρω) για την απορρόφηση της προσφοράς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ελληνική αγορά αν και είχε υποαπόδοση σε σχέση με τις ξένες αγορές διατήρησε την θετική εικόνα σε επίπεδο Γενικού Δείκτη σε μια ομολογουμένως δύσκολη εποχή λόγω των μεγάλων εκροών από τις αυξήσεις κεφαλαίου.Η έναρξη της περιόδου των εγχώριων αποτελεσμάτων εκτιμούμε ότι θα δώσει νέα δυναμική στην αγορά με αυξημένη πιθανότητα μια θετικής διαφοροποίησης από την διεθνή τάση. Ως εκ τούτου μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας (31/7) θα αναθεωρούσαμε την προσέγγιση μας στην αγορά αυξάνοντας το βαθμό έκθεσης σε τίτλους που παραμένουν στο επίκεντρο λόγω θετικών αποτελεσμάτων αλλά και χαμηλής αποτίμησης».

reporter.gr

CSE & ASE

CSE


FTSE/CySE 20
527.21 ( 2.16%)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1545.60 ( 2.22%)

Όγκος: € 4,824,868

====================

ASE

Γενικός Δείκτης
2331.32 ( 1.57%)

FTSE®/Χ.Α. 20
1200.57 ( 1.79%)

ΗΠΑ: Επιβράδυνση καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούλιο

ΗΠΑ: Επιβράδυνση καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούλιο


Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Michigan υποχώρησε στις 66 μονάδες από 70,8 μονάδες τον Ιούνιο. Τα στοιχεία ωστόσο βελιώθηκαν σε σχέση με τις προσωρινές εκτιμήσεις, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων οι οποίοι ανέμεναν ότι θα παραμείνουν αμετάβλητα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Πρόκειται πάντως για την πρώτη μηνιαία πτώση από το Φεβρουάριο.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στις 70,5 μονάδες τον Ιούλιο από 73,2 μονάδες τον Ιούνιο, ενώ ο δείκτης προσδοκιών στις 63,2 από 69,2 μονάδες.

capital.gr

Fed: Μειώνει το ποσό που θα διαθέσει μέσω του TAF

Fed: Μειώνει το ποσό που θα διαθέσει μέσω του TAF


Η Federal Reserve ανακοίνωσε σήμερα ότι το ποσό που θα διατεθεί στις τράπεζες μέσω της επόμενης πράξης παροχής ρευστότητας στο πλαίσιο του προγράμματος Term Auction Facility (TAF) τον Αύγουστο θα είναι μειωμένο στα 100 δισ. δολ. από 125 δισ. δολ. τον Ιούλιο, όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η Fed ανακοίνωσε παράλληλα ότι σταδιακά θα μειώσει περαιτέρω τα ποσά που θα διαθέτει αν συνεχιστεί να βελτιώνεται η κατάσταση στις αγορές.

Η Fed έχει δύο προγραμματισμένες πράξεις για τον Αύγουστο, διάρκειας 84 και 28 ημερών.

capital.gr

Κομισιόν: Πράσινο φως για την εξαγορά της Chrysler από τη Fiat

Κομισιόν: Πράσινο φως για την εξαγορά της Chrysler από τη Fiat


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε βάσει του κανονισμού συγκεντρώσεων της ΕΕ την απόκτηση της αμερικανικής Chrysler Group LLC από την Fiat SpA της Ιταλίας.

Μετά την εξέταση της συμφωνίας, Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πράξη δεν θα παρεμποδίσει σημαντικά τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) ή σε σημαντικό τμήμα της.

capital.gr

Buffett: Αγοράστε μετοχές

Buffett: Αγοράστε μετοχές


Μπορεί η οικονομία να μην εμφανίζει ακόμη σημάδια ζωής ωστόσο αυτό δεν θα έπρεπε να κρατά τους επενδυτές μακριά από τις μετοχές, δήλωσε ο Warren Buffett σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC.

“Η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι ακόμη υποτονική”, σημείωσε. Όμως ο ίδιος τάσσεται υπέρ της επένδυσης σε μετοχές αφού θεωρεί πως η αγορά θα ανακάμψει νωρίτερα από την οικονομία.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής επανέλαβε τη συμβουλή του: “μην περιμένετε να αγοράσετε μετοχές όταν αρχίσει να βελτιώνεται η οικονομία. Έως τότε θα έχετε χάσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών”.

Ακόμη και με τον βιομηχανικό Dow στις 9.000 μονάδες, ο επικεφαλής της Berkshire Hathaway εμμένει πιστός στην άποψη του πως οι μετοχές θα υπεραποδόσουν μακροπρόθεσμα έναντι των επενδύσεων σε ρευστοποιήσιμους τίτλους, όπως ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.

Επίσης, ο Buffett προειδοποίησε ξανά πως εγκυμονούν “πραγματικές πληθωριστικές ευκαιρίες” λόγω των τεράστιων οικονομικών “πακέτων” που έχουν τεθεί σε εφαρμογή προς στήριξη της ασθμαίνουσας οικονομίας. Ο ίδιος έχει επαναλάβει στο παρελθόν πως ο πληθωρισμός είναι απαραίτητη συνθήκη για τη βελτίωση της οικονομίας.

Εξάλλου, ο Buffett απέφυγε να σχολιάσει την πρόσφατη απόφαση της Berkshire Hathaway να διαθέσει μερίδιο 17% στην Moody΄s.

capital.gr

Ε.Ε.: Σταθεροποιείται η κατάσταση της οικονομίας

Ε.Ε.: Σταθεροποιείται η κατάσταση της οικονομίας



ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Dow Jones)-- Η κατάσταση της οικονομίας στην Ευρωζώνη σταθεροποιείται, ανέφερε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού βραχίονα της Ε.Ε.

Η Επιτροπή θεωρεί πως “μάλλον έχουμε αφήσει τα χειρότερα στο παρελθόν”, δήλωσε η Katharina von Schnurbein, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Αποτελέσματα ερευνών σε επιχειρήσεις αποκαλύπτουν ότι η εμπιστοσύνη στην οικονομία της Ε.Ε. σταδιακά αποκαθίσταται.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo της Γερμανίας αναρριχήθηκε στις 87,3 μονάδες τον Ιούλιο, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο. Το ίδιο και ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου.


capital.gr

Βρετανία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η επιβράδυνση του ΑΕΠ το β΄τρίμηνο

Βρετανία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η επιβράδυνση του ΑΕΠ το β΄τρίμηνο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Η παραγωγή της βρετανικής οικονομίας μειώθηκε περισσότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ONS), θέτοντας σε αμφισβήτηση τις απόψεις που έκαναν λόγο για σταθεροποίηση της οικονομίας.

Στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, η ONS αναφέρει πως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 5,6%, η οποία είναι η μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη καταγραφής αρχείων το 1955.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν κάμψη κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και κατά 5,2% σε ετήσια.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο που η βρετανική οικονομία συρρικνώνεται με το συνολικό ποσοστό να ανέρχεται σε 5,7%.

Αυτή η ύφεση είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των αρχών της δεκαετίας του 1990 αλλά μικρότερη από αυτή των αρχών της δεκαετίας του 1980.

Συνολικά η παραγωγή το πρώτο εξάμηνο του 2009 έχει μειωθεί κατά 3,2%, ενώ η κυβέρνηση έχει προβλέψει για ολόκληρο το έτος πτώση 3,5%.

Ο σημαντικότερος παράγοντας που συνέβαλε στην πτώση της παραγωγής ήταν η συρρίκνωση του κλάδου των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, οι οποίες εμφάνισαν κάμψη 0,7% στο τρίμηνο.

Συνολικά, ο κλάδος των υπηρεσιών, υποχώρησε κατά 0,6% στο τρίμηνο, καθώς όλες οι υποκατηγορίες εμφάνισαν κάμψη.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,7% το δεύτερο τρίμηνο, οι κατασκευές υποχώρησαν κατά 2,2%, ενώ ο δημόσιος τομέας και άλλες υπηρεσίες εμφάνισαν πτώση 0,2%.

capital.gr

Ισπανία: Στο 17,92% η ανεργία το β΄ τρίμηνο

Ισπανία: Στο 17,92% η ανεργία το β΄ τρίμηνο



ΜΑΔΡΙΤΗ (Dow Jones) – Η ανεργία στην Ισπανία συνέχισε να αυξάνεται το δεύτερο τρίμηνο αν και σε μικρότερο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, καθώς η έναρξη της τουριστικής περιόδου και το κυβερνητικό πρόγραμμα ύψους 8 δισ. ευρώ για υποδομές συνέβαλαν στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ισπανίας, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 17,92% από 17,36% το πρώτο τρίμηνο και 13,91% το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Το μέσο ποσοστό ανεργίας για τις 16 χώρες της ευρωζώνης το Μάιο ήταν 9,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

capital.gr

German Business Sentiment Rose a Fourth Month in July

German Business Sentiment Rose a Fourth Month in July

July 24 (Bloomberg) -- German business confidence rose for a fourth month in July, suggesting Europe’s largest economy is shaking off its worst recession since World War II.

The Ifo institute in Munich said its business climate index, based on a survey of 7,000 executives, increased to 87.3 from 85.9 in June. Economists expected a gain to 86.5, the median of 32 forecasts in a Bloomberg News survey showed. The index reached a 26-year low of 82.2 in March.

The German economy may return to growth this quarter as a global recovery boosts exports and government measures to stimulate domestic spending kick in. Manufacturing orders rose for a third month in May and industrial production surged the most in almost 16 years. The Bundesbank said July 20 that the economy shrank “only slightly” in the second quarter after its record 3.8 percent contraction in the first.

“I assume that the improvement has rhyme and reason and isn’t just hot air,” said Andreas Scheuerle, an economist at Dekabank in Frankfurt. “All global indicators are pointing upwards and suggest a trend reversal. The trough should be behind us.”

That may provide a boost for Chancellor Angela Merkel, who will seek a second term in office in national elections in September. Her coalition government is spending about 85 billion euros ($121 billion) to revive the economy, which it predicts will contract 6 percent this year.

‘Rocky Road’

Ifo’s measure of expectations increased to 90.4 from 89.5, while a gauge of current conditions rose to 84.3 from 82.4.

Exports rose 0.3 percent in May and the contraction in Germany’s manufacturing industry slowed for a fifth month in June. At the same time, German investor confidence unexpectedly fell this month, the ZEW Center for European Economic Research said on July 14.

“We still have a rocky road ahead of us and won’t reach cruising speed for some time,” said Mario Gruppe, an economist at NordLB in Hannover. “We’ll return to growth slowly. The recession has been too severe and its consequences will accompany us for several years.”

Unemployment rose to 8.3 percent last month and the Organization for Economic Cooperation and Development on June 24 predicted the jobless rate will surge to 11.6 percent next year.

Economists at Allianz SE, Europe’s biggest insurer, this week forecast the German economy will expand 2.3 percent in both the final two quarters of this year before contracting again in the first three months of 2010.

‘Good Start’

Continental AG, the German car parts and tire manufacturer burdened with 11 billion euros of debt, on July 20 said it returned to profit in the three months through June after two quarters of losses by pursuing spending cuts.

Praktiker AG Chief Executive Officer Wolfgang Werner said July 22 that Germany’s second-largest home-improvement retailer made a “good start” to the third quarter.

Belgian business confidence rose for a fourth month in July, the central bank in Brussels said yesterday. In France, the euro area’s second-largest economy, confidence also climbed for a fourth month, Paris-based statistics office Insee said.

The European Central Bank has cut its benchmark interest rate to a record low of 1 percent and started to buy covered bonds in an effort to unlock credit markets and restore growth the 16-nation euro region.

bloomberg

Microsoft sales sink another 17%

Microsoft sales sink another 17%

Software giant's shares tank after revenue slips for a second consecutive quarter and as profit dips 29%.

NEW YORK (CNNMoney.com) -- Microsoft Corp. blamed weakness in the global PC and server markets for a sharp drop in quarterly revenue that badly missed Wall Street's forecasts.

Sales fell 17% to $13.1 billion in the company's fourth quarter ended June 30, far short of analysts' forecasts of $14.4 billion. It was the second consecutive quarter in which sales fell from year-ago levels. In the company's previous quarter, sales fell for the first time in Microsoft's 23-year history as a public company.

"The fourth quarter was one of the most difficult, but in some ways encouraging, in the company's history," said Microsoft Chief Financial Officer Chris Liddell on a conference call with analysts. "We are a stronger company than we were a year ago, but the economy continues to be challenging."

Liddell said he expects a difficult economic environment for the remainder of the calendar year and into the first quarter of 2010, saying Microsoft's sales and earnings would likely face painful year-over-year comparisons for the rest of 2009.

He said the company is optimistic about the effects of a looming economic recovery as well as sales of new products, including Windows 7. But he declined to call a bottom on a difficult sales environment, saying sales of PCs, servers and IT services may have more room to fall.

Shares of Microsoft (MSFT, Fortune 500) fell 8% after hours.

The company's profit also declined, but managed to beat analysts' forecasts.

The Redmond, Wash.-based software giant said its fourth-quarter net income fell 29% to $3.1 billion, or 34 cents per share.

Results included a 2-cents-per-share hit due to $276 million of deferred income from pre-sales of its new Windows 7 operating system, and charges of 2 cents a share on previously announced job cuts and other one-time events.

Excluding the deferral and charges, Microsoft earned 38 cents per share. Analysts polled by Thomson Reuters, who typically exclude one-time items from their estimates, had projected earnings of 36 cents per share.

"There are clearly some long-term issues Microsoft is facing," said David Smith, Microsoft analyst with Gartner. "Though some of it involves the economy and product cycles, the move to lower-cost PCs puts lots of price pressure on the company, as does the continued interest in the Web."

PC sales roil Windows. The company said weak PC sales, especially those sold to businesses, negatively impacted sales of its Windows operating system, which fell 29% in the quarter.

In addition to Windows, deteriorating computer sales have also hurt Microsoft software products like Office.

Microsoft's Vista operating system, which was released in early 2007, never took off like the company had hoped. Sales, along with user satisfaction, have been underwhelming, and IT departments have largely opted to stick with Vista's predecessor, Windows XP.

But preliminary reviews of Microsoft's next operating system, Windows 7, have been largely positive, and the release date was bumped up from early 2010 to October 22. Select users will be able to download Windows 7 in just two weeks.

"Windows 7 puts Microsoft in a very good position to put the problems with Vista behind them," said Smith. "Still, they face pressures with netbooks, and plans to put Windows 7 on netbooks hasn't yet been finalized."

Microsoft isn't alone. Global PC sales have been slumping throughout the recession, sinking 5% just in the past quarter, according to tech consultant Gartner. But Gartner believes PC sales will tick up in the fourth quarter, and Microsoft said it believes computer sales have mostly normalized.

Still, hardware continues to crumble, knocking sales in Microsoft's server unit, off 6% in the latest quarter. Revenue from its entertainment and devices division, which includes the Xbox 360, fell 25% from last year and lost $130 million.

0:00 /3:06Google, Microsoft turf war
Search battle is on. Microsoft's search market share had been slipping for more than two years. But last month marked the biggest monthly jump in a year for Microsoft, after the company unveiled its Bing search engine in early June. Bing immediately stopped Google's search market growth and ate into Yahoo's.

Despite Bing's initial success, Microsoft still failed to turn a profit in its online advertising business. Microsoft's Online Services division, which includes the online portal MSN and its Internet advertising sales, lost $732 million in the quarter, and sales in the division were down 13% from the same quarter a year earlier.

Still, Google and Yahoo also struggled to sell search advertising this past quarter as well, as advertisers have pulled back in a difficult economy. Analysts widely expect a long-awaited deal to be struck in the coming days between Microsoft and Yahoo (YHOO, Fortune 500) for Yahoo's search advertising business.

Results came as competition grows between Microsoft and its rivals. Google (GOOG, Fortune 500) announced in early July that it will unveil an operating system for netbooks next year -- a market of which Microsoft controls about 90%. Last week, Microsoft announced it would offer a free Web version of its Office suite early next year, which would compete with Google Docs.

Microsoft hopes to make up for any lost revenue by selling ad space on the free version of its hit Office suite. "A comparable set of offerings to Google should go a long way toward people not having to go outside of Microsoft," said Smith.

cnn

FBI: 30 συλλήψεις σε δίκτυο ξεπλύματος χρήματος

FBI: 30 συλλήψεις σε δίκτυο ξεπλύματος χρήματος


Οι πράκτορες του FBI συνέλαβαν περίπου 30 άτομα στο πλαίσιο επιχείρησης εξάρθρωσης διεθνούς δικτύου ξεπλύματος χρήματος, σύμφωνα με δημοσιεύματα των διεθνών μέσων.

Στα άτομα που συνελήφθησαν στις ΗΠΑ, περιλαμβάνονται ο πολιτικός Daniel Van Pelt, ο δήμαρχος του Χόμποκεν Peter Cammarano III, ο δήμαρχος του Σεκάουκους Dennis Elwell, η αντιδήμαρχος του Τζέρσει Leona Beldini, καθώς και πολλούς ραβίνους, σύμφωνα με το Associated Press.

euro2day.gr

Goldman Sachs: Το case study της διαπλοκής

Goldman Sachs: Το case study της διαπλοκής



Οι Αμερικανοί λατρεύουν να μισούν την Goldman Sachs ή, κατά τους επικριτές της, Government Sachs. Σχεδόν όλες οι θεωρίες συνομωσίας που μπορεί να φανταστεί κάποιος έχουν συνδεθεί το τελευταίο διάστημα με τον κορυφαίο χρηματοοικονομικό όμιλο.

Αποχρώσες ενδείξεις αλήθειας ή μήπως απλή και καθαρή ζήλια για μία εταιρία που όντως κατορθώνει να θριαμβεύσει εν τω μέσω της χειρότερης κρίσης από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο;

"Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση", υποστηρίζει άρθρο της "Daily Telegraph", στο οποίο αποτυπώνονται όλες οι θεωρίες συνομωσίας που περιβάλλουν την Goldman αλλά και η γραμμή υπεράσπισης του ομίλου.

Το γεγονός ότι δύο πρώην επικεφαλής της Goldman -οι κ. Henry Paulson και Robert Rubin- έχουν διατελέσει υπουργοί Οικονομίας των ΗΠΑ, ενώ αρκετά ακόμη στελέχη της έχουν βρεθεί σε υψηλόβαθμες θέσεις στον Λευκό Οίκο, σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες και στη Wall, Street, αποτελεί από μόνο του μία καλή αιτία για να πάρουν φωτιά τα μολύβια ή μάλλον τα πληκτρολόγια των συνωμοσιολόγων.

Η επίθεση του "Rolling Stone"

Όταν, δε, το γνωστό lifestyle περιοδικό "Rolling Stone" δημοσιεύει πολυσέλιδο άρθρο-καταπέλτη ενάντια στην Goldman Sachs, τότε μάλλον το όλο θέμα αξίζει μεγαλύτερη διερεύνηση. Ο αρθρογράφος, μάλιστα, κ. Matt Taibbi, δεν διστάζει να χαρακτηρίσει την τράπεζα "αιμοδιψές βαμπίρ, το οποίο έχει απλώσει τα πλοκάμια του σε κάθε σημείο της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομικής ζωής, βαμπίρ που δαγκώνει οπουδήποτε μυρίσει χρήμα".


Κατά τον κ. Taibbi, η Goldman όχι μόνο έχει εμπλακεί αλλά έχει δημιουργήσει κάθε "φούσκα" με την οποία βρέθηκε ποτέ αντιμέτωπη η αμερικανική οικονομία: από το Μεγάλο Κραχ της δεκαετίας του ’30, τη "φούσκα" του Διαδικτύου, εκείνη των ακινήτων, τη διόγκωση των τιμών πετρελαίου έως ακόμη και την αύξηση των δαπανών για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Δικό της έργο και το πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών από την αμερικανική κυβέρνηση. Εδώ μάλιστα το επιχείρημα είναι κάτι παραπάνω από ισχυρό. Ποιος δημιούργησε το πρόγραμμα διάσωσης; Ο κ. Henry Paulson. Δηλαδή ένας άνθρωπος της Goldman Sachs στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη περίοδο.

Υπερβολές; Πιθανόν, αλλά όπως τονίζει και ο αρθρογράφος της "Daily Telegraph", κ. Alistair Osborne, ορισμένες φορές η τακτική που ακολουθεί η Goldman σε κάνει να αναρωτιέσαι μήπως τελικώς είναι οπαδός κάθε μορφής δημοσιότητας, ακόμη και της αρνητικής.

Απόδειξη; Πριν από δύο εβδομάδες ο όμιλος ανακοίνωσε κέρδη-ρεκόρ 3,44 δισ. δολαρίων. Φρόντισε να γυρίσει 10 δισ. δολάρια στο αμερικανικό δημόσιο. Και ταυτόχρονα είχε τη…θρασύτητα να ανακοινώσει ότι οι 29.400 υπάλληλοί της θα λάβουν ετήσια αποζημίωση (έκαστος) 770.000 δολάρια. Στα χαρτιά πρόκειται για ποσό διπλάσιο των ετήσιων απολαβών του κ. Barrack Obama ως Προέδρου των ΗΠΑ.

Σε μία περίοδο όπου η ανεργία στις ΗΠΑ εκτοξεύεται, οι κατασχέσεις ακινήτων "τρέχουν" με απίστευτους ρυθμούς, μία ανακοίνωση όπως η παραπάνω μπορεί να προκαλέσει από φθόνο έως απόλυτη οργή.

Ο Paulson, η Lehman και η AIG

Το πρόσωπο του κ. Paulson φαίνεται να εμπλέκεται σε κάθε κατηγορία ενάντια στην Goldman. Μάλιστα, ορισμένοι δεν διστάζουν να υποστηρίξουν πως η αμερικανική κυβέρνηση άφησε τη Lehman Brothers να καταρρεύσει πρώτον γιατί ο κ. Paulson αντιπαθούσε βαθύτατα τον επικεφαλής της κ. Dick Fund και δεύτερον γιατί με αυτόν τον τρόπο άνοιγε τον δρόμο για την απόλυτη κυριαρχία της Goldman στη Wall Street.

Σύμφωνα με τη συνέχεια αυτής της "συνομωσίας", η κατάρρευση της Lehman δημιούργησε το κατάλληλο περιβάλλον για να παρέμβει το αμερικανικό δημόσιο κα να ξεκινήσει την παροχή χαμηλότοκων δανείων στις τράπεζες.

Άλλωστε, το αμερικανικό δημόσιο ήταν αυτό που επέτρεψε στην Goldman να μετατραπεί σε εταιρία holding προκειμένου να έχει πρόσβαση στο πρόγραμμα TARP. Η τράπεζα επωφελήθηκε και "πήρε" 10 δισ. δολάρια.

Η διάσωση της AIG δεν έγινε γιατί η εταιρία "ήταν πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει" αλλά για να μην υπάρχει τρύπα στα ταμεία της Goldman, προσθέτουν οι συνομωσιολόγοι. Άλλωστε, μέσω του προγράμματος στήριξης της AIG το όφελος για την Goldman άγγιξε τα 13 δισ. δολάρια.

Ακόμη και η επένδυση ύψους 5 δισ. δολαρίων του κ. Warren Buffett στην Goldman δεν θα υπήρχε -σύμφωνα πάντα με τους "κατηγόρους"- εάν η τράπεζα δεν είχε άμεση διασύνδεση με κορυφαία πολιτικά στελέχη στην Ουάσιγκτον. Αν και μοιάζει μάλλον απίθανο να πίεσε κάποιος τον κ. Buffett να επενδύσει κάπου, χωρίς υψηλό όφελος, ποτέ δεν μπορεί να ξέρει κανείς.

Τα 140 χρόνια διαφορετικής κουλτούρας

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η "ύπαρξη καλών φίλων" της τράπεζας σε υψηλόβαθμα κυβερνητικά κλιμάκια έχει βοηθήσει τα μέγιστα. Όμως, κανείς επίσης δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Goldman έχει πίσω της μία επιτυχημένη ιστορία 140 ετών, από τη δημιουργία της το 1869 από τον Γερμανό μετανάστη Marcus Goldman και τον γαμπρό του Samuel Sachs.

Η επιχειρηματική κουλτούρα που διέπει την τράπεζα θα μπορούσε να αποτελέσει ειδικό σεμινάριο επιτυχίας. Πρώτον, οι υπάλληλοί της δεν εργάζονται λιγότερο από 16 ώρες την ημέρα. Δεύτερον, δεν είναι απλοί μισθωτοί αλλά συνεργάτες, οι οποίοι ρισκάρουν και δικά τους χρήματα, όχι μόνο των επενδυτών.

Τρίτον, ο μέσος όρος ηλικίας των στελεχών της τράπεζας δεν ξεπερνά τα 45 χρόνια. "Μόλις πλησιάσουν τα 45, η εταιρία τους ενθαρρύνει να προχωρήσουν ένα βήμα πιο πέρα. Να δημιουργήσουν τη δική τους δουλειά". Αυτό υποστηρίζει ο κ. Lucas van Praag, επικεφαλής της μονάδας corporate communication του ομίλου.

Ο ίδιος σημειώνει: "Η Goldman στηρίζεται σε ένα είδος κολεγιακής κουλτούρας. Δεν έχει την παρωχημένη λογική ότι πρέπει να εργάζεσαι μόνο για το καλό της εταιρίας. Οφείλεις να εργάζεσαι και για το δικό σου καλό. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να έχεις την ελευθερία να διαφωνήσεις ακόμη και με τον πρόεδρό της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δεις την έξοδο. Αυτή είναι η δική μας κουλτούρα".

Εξαιρετική κουλτούρα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Άραγε, εάν την εφαρμόσουν και άλλες επιχειρήσεις, θα κατορθώσουν να δώσουν στο τέλος του χρόνου μισθό 770.000 δολαρίων στα "σκληρά εργαζόμενα" στελέχη τους;

euro2day.gr

Ο S&P 500 και το ράλι του Obama

Ο S&P 500 και το ράλι του Obama



Επιτέλους, το ράλι του Obama ξεκίνησε. Για πρώτη φορά ο S&P 500 έκλεισε πάνω από το επίπεδο της 4ης Νοεμβρίου, της ημέρας των εκλογών, την Τρίτη. Την Τετάρτη, με ώθηση από τα καλά αποτελέσματα και την ανάκαμψη στις πωλήσεις κατοικιών, οι μετοχές κατέκτησαν νέες περιοχές.

Με άνοδο 1,5% μέσα σε οκτώ μήνες, δεν είναι και κάτι σπουδαίο, αλλά είναι καλύτερο από την απόδοση του ρευστού που δινόταν τότε. Δεδομένου του σοκ που έχει υποστεί η παγκόσμια οικονομία από τότε, είναι πράγματι αρκετά εντυπωσιακό.

Πόσο αξίζει να συγχαρούμε τον κ. Obama γι’αυτό; Η αγορά δεν έχει ακόμη κάνει «πρόταση μομφής» στο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης. Καλή δουλειά έκανε μάλλον και το γεγονός ότι αντιστάθηκε σε εθνικοποιήσεις τραπεζών, όταν η αγορά ήταν στα χειρότερά της. Η κυβέρνηση Obama κατόρθωσε μάλιστα να εκτονώσει αρκετά καλά την κατάσταση.

Παράξενο είναι ότι τα ποσοστά έγκρισης του κ. Obama, όπως και ο S&P, παραμένουν ακριβώς εκεί που ήταν την ημέρα των εκλογών. Σύμφωνα με το pollster.com, απολαμβάνει την έγκριση του 54,1% των Αμερικανών και την δυσαρέσκεια του 41,5%, σχεδόν ακριβώς όσο ήταν στις 4 Νοεμβρίου. Ωστόσο, είχε πολύ καλύτερα ποσοστά στο ενδιάμεσο, όταν οι αγορές υποχωρούσαν.


Μήπως οι αγορές αντιδρούν θετικά στα πολιτικά προβλήματα που εμφανίζονται στην μεταρρύθμιση της υγείας; Λέγεται, όχι τελείως ανυπόστατα, ότι οι αγορές προτιμούν την κωλυσιεργία από μια αποφασιστική κυβέρνηση.

Η ατζέντα του Obama θεωρείται γενικώς ότι δεν είναι φιλική με τις αγορές, οπότε μια αποδυνάμωση του Obama, είναι καλή για τις μετοχές.

Είναι μια επικίνδυνη λογική. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί ακόμη πιο αποφασιστική και σκληρή διακυβέρνηση για να λήξει η κρίση. Οποια κι αν είναι η λύση, οι υπερβολικές δαπάνες στην υγεία έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο πρόβλημα χρέους των ΗΠΑ. Το status quo δεν μπορεί να συνεχιστεί.

euro2day.gr

Fortius Finance: Τι δείνει η τεχνική ανάλυση για τον Dow Jones

Fortius Finance: Τι δείνει η τεχνική ανάλυση για τον Dow Jones

«Με σημαντικά κέρδη της τάξεως του 2,07%, στις 9.069.29 μονάδες, έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση ο αμερικάνικος δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) πραγματοποιώντας εύρος διακύμανσης 230 μονάδων (9.096,72 με 8.866,44 μονάδες). Πρωταγωνιστές της ημέρας ήταν οι τίτλοι της 3M (+7,36% στα $69,43), της Caterpillar (+6,73% στα $41,26), της Alcoa (+5,88%, στα $10,8) και της DU PONT (+5,9% στα $30,15) ενώ τη μεγαλύτερη συναλλακτικότητα είχε η μετοχή της Bank of America (+3,76% στα $12,69 με 285,6 εκατ. τεμ,)», σχολιάζει σε τεχνική της ανάλυση για τον Dow Jones η Fortius Finance.

«Στη τεχνική ανάλυση της 26 Ιουνίου είχαμε κάνει μνεία για το pattern της ανοικτής σπειροειδής κίνησης, που πραγματοποιούσε ο δείκτης γύρω από τον μακροπρόθεσμο απλό κινητό μέσο των 200 ημερών δηλώνοντας ότι ήταν χαρακτηριστική ένδειξη βραχυχρόνιου «χωνέματος» και προετοιμασίας για το επόμενο ανοδικό “Level”. Πράγματι ο δείκτης μετά την τρίτη ανοδική επαφή, που είχε με το 200άρη, στις 8.350 μονάδες, «απελευθερώθηκε» από τη βαρύτητά του δημιουργώντας μια έντονη ανοδική κίνηση, που τον έχει φέρει μέχρι σήμερα 720 μονάδες υψηλότερα διασπώντας ενδιαμέσως τις αντιστάσεις των 8.500, 8.850 και 9.040 μονάδων. Η κίνηση μάλιστα αυτή έχει φέρει το ταλαντωτή RSI πάνω από το 70 προϊδεάζοντας μας για συνέχιση της υπάρχουσας ανοδικής κίνησης μετά ίσως από ένα μικρό pullback προς τις 8.850 μονάδες προς ανάκτηση δυνάμεων.

Σε μεσοπρόθεσμο πεδίο οι ενδείξεις, που λαμβάνουμε από τον αργό Aroon είναι ιδιαίτερα θετικές, καθώς παρά τη τελευταία καθοδική διορθωτική κίνηση D:8878 p ↓ N:8087 p o Aroon Down δεν έδειξε καμία διάθεση ανοδικής διαφυγής από τον πυθμένα», αναφέρει η Fortius.


capital.gr

ΜΙG: Υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα $920 εκατ. για την Olympic Air

ΜΙG: Υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα $920 εκατ. για την Olympic Air


Τα 920 εκατ. δολάρια προσεγγίζει το επενδυτικό πρόγραμμα της MIG για την Olympic Air, η οποία θα πετά από την 1η Οκτωβρίου υπό τον πλήρη έλεγχο της.

Αυτό ανέφερε χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Olympic Air, κ. Αντώνης Συμιγδαλάς, στο περιθώριο ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για τους τουριστικούς πράκτορες της Βόρειας Ελλάδας.

Ήδη, η MIG προχώρησε στην αγορά οκτώ καινούριων ελικοφόρων αεροσκαφών τύπου Q400 της Βombardier, αξίας 224 -250 εκατ. δολαρίων. H MIG έχει τη δυνατότητα απόκτησης (option) ακόμη οκτώ αεροσκαφών ίδιου τύπου (Q400 NextGen), ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό της παραγγελίας σε 16 και το συνολικό τίμημα στα 468 εκατ. δολάρια.

Τα αεροσκάφη Q400 ήδη ξεκίνησαν να εντάσσονται στο στόλο της Olympic Air, καθώς θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των εσωτερικών δρομολογίων και κυρίως των άγονων γραμμών, αντικαθιστώντας σταδιακά τα ελικοφόρα ATR 40 και ATR 70 που χρησιμοποιούν σήμερα οι Ολυμπιακές Αερογραμμές.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Συμιγδαλάς, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια αεροσκαφών τύπου jet, συνολικής επένδυσης 500 εκατ. δολαρίων.

Παράλληλα, η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης Olympic Handling υλοποιεί επένδυση 170 εκατ. δολάρια, ενώ σημαντικές επενδύσεις θα δρομολογηθούν και στην εταιρεία τεχνικής βάσης.

Code Share το δρομολόγιο της Νέας Υόρκης με τη Delta

Ο επενδυτικός όμιλος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τοποθετεί την πλήρη «ανοικοδόμηση» του πτητικού έργου σε 2-3 χρόνια, της τεχνικής βάσης σε 1 χρόνο και της επίγειας εξυπηρέτησης σε 1-2 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ΟΑ ετοιμάζει εξόρμηση σε κάποιες πρωτεύουσες των Βαλκανίων, αλλά και σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Η εξάπλωση του δικτύου θα γίνει σταδιακά, με απώτερο στόχο την κάλυψη πρωτευουσών κρατών των Βαλκανίων, αλλά και της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης.

Ήδη, στο στόχαστρο της νέας διοίκησης έχουν μπει πόλεις, όπως το Μάντσεστερ, η Μαδρίτη, η Βιέννη και η Κωνσταντινούπολη.

Αντίθετα, άγνωστη θεωρείται η πολιτική που θα ακολουθήσει στην κάλυψη μεγάλων αποστάσεων, όπως η Νέα Υόρκη, το Μόντρεαλ και το Γιοχάνεσμπουργκ. Η Νέα Υόρκη, εκτός απροόπτου, θα δοθεί code share με τη Delta, ενώ σημαντικές πιθανότητες, ώστε να πραγματοποιηθεί το ίδιο, συγκεντρώνουν τα δρομολόγια σε Καναδά και Νότιο Αφρική.

capital.gr

Χαμόγελα στο Τόκιο για όγδοη συνεχή ημέρα

Χαμόγελα στο Τόκιο για όγδοη συνεχή ημέρα

Κέρδη για όγδοη συνεχή ημέρα κατέγραψε ο ιαπωνικός δείκτης, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 1,6%, μετά την ανακοίνωση ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων που αναπτέρωσαν τις ελπίδες για ανάκαμψη στις ΗΠΑ. Θετικό ρόλο έπαιξε και η άνοδος των μετοχών των εταιρειών τσιπ χάρη στα υψηλά επίπεδα παραγγελιών.

Άνοδο σημείωσε η μετοχή της Panasonic Corp λόγω της αναβάθμισής της από μια χρηματιστηριακή εταιρεία, ενώ η Fujitsu Ltd έκανε άλμα μετά την ανακοίνωση στόχων κερδοφορίας καλύτερων από τους αναμενόμενους που οδήγησαν τους αναλυτές σε αναθεώρηση των προβλέψεών τους προς τα πάνω.

«Μας κατέκλυσαν εταιρικά αποτελέσματα από τις ΗΠΑ που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών και έδωσαν ώθηση στη Γουόλ Στριτ, κάτι που ώθησε σε ράλι τις μετοχές του Τόκιο που είχαν μείνει πίσω στο παγκόσμιο ράλι», σχολίασε ο Κοίσι Ογκάβα, κορυφαίος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Daiwa SB Investments.

Ο δείκτης Nikkei [.N225] έκλεισε σήμερα στις 9.944,55 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Topix ενισχύθηκε κατά 1,3% κλείνοντας τις 920,48 μονάδες.

naftemporiki

Με άνοδο 1,55% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 1,55% έκλεισε στο Τόκιο ο Nikkei

Με άνοδο 151,61 μονάδων, ποσοστό 1,55%, έκλεισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei [.N225] 225, φθάνοντας στις 9.944,55 μονάδες.

naftemporiki

American Express: Πτώση 48% στα κέρδη το β΄ τρίμηνο

American Express: Πτώση 48% στα κέρδη το β΄ τρίμηνο


Κατά 48% υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της American Express στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και διαμορφώθηκαν στα 337 εκατ. δολ. από 653 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όπως ανακοίνωσε μετά το κλείσιμο των συναλλαγών στη Wall Street η εταιρεία.

Τα καθαρά κέρδη για τους μετόχους κατόχους κοινών μετοχών διαμορφώθηκαν στα 9 cents ανά μετοχή, από 56 cents ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο του 2008, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν επιβαρύνσεις από τα κεφάλαια που πλήρωσε η American Express στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για την επαναγορά προνομιούχων μετοχών στο πλαίσιο του TARP.

Χωρίς να περιλαμβάνονται οι εν λόγω πληρωμές, τα προσαρμοσμένα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 27 cents ανά μετοχή, όπως ανακοίνωσε η Amex.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 24 cents ανά μετοχή.

capital.gr

"Επιστροφή" στις 9.000 για τον Dow

"Επιστροφή" στις 9.000 για τον Dow


Πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και πάνω από τις 9.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Πέμπτης ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, αποτυπώνοντας τον ενθουσιασμό των επενδυτών για τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα των Ford Motor, AT&T Inc, 3M Co, και τα θετικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για την αμερικανική στεγαστική αγορά.

Εντυπωσιάζει ο Nasdaq που συμπλήρωσε σήμερα δώδεκα συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις – κάτι που είχε να συμβεί από το 1992 – με σωρρευτικά κέρδη άνω του 13% για να τερματίσει στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Οκτώβριο. Κέρδη άνω του 2% για τον ευρύτερο S&P 500 που αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου.

Τα καλύτερων των εκτιμήσεων αποτελέσματα από εταιρείες-σηματωρούς της αμερικανικής οικονομίας συνεχίζουν να καλλιεργούν υψηλές προσδοκίες, με τους επενδυτές να υιοθετούν μία αισιόδοξη εικόνα για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Θετικός καταλύτης και τα μακροοικονομικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για την αγορά κατοικίας, αναζωπυρώνοντας τις προσδοκίες ότι ο ρυθμός της οικονομικής συρρίκνωσης επιβραδύνει και σταδιακά η αμερικανική οικονομία επιστρέφει σε τροχιά ανάκαμψης.

Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών σημείωσαν αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων τον Ιούνιο όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτώ (NAR). Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,6% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,89 εκατ. κατοικιών, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires που έκαναν λόγο για αύξηση κατά 1,7% στις 4,85 εκατ.

Τα αποθέματα απούλητων κατοικιών υποχώρησαν κατά 0,7% στις 3,82 εκατ. πιέζοντας τη μέση τιμή στα 181.000 δολ., 15,4% μικρότερη σε σχέση με τον Ιούνιο του 2008.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 188,03 μονάδες (+2,12%) κλείνοντας στις 9.069,29 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 47,22 μονάδων (+2,45%) και έκλεισε στις 1.973,60 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 22,22 μονάδων (+2,33%) κλείνοντας στις 976,29 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 25 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 3 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η 3M κλείνοντας στα 69,34 δολ. με άνοδο 4,67 δολ. ή σε ποσοστό 7,22%. Ακολούθησαν η Caterpillar με κέρδη 6,83% και κλείσιμο στα 41,30 δολ. και η Du Pont, η οποία έκλεισε στα 30,122 δολ. με άνοδο 5,80%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η μετοχή των McDonalds (-4,68%), η Wal-Mart Stores (-0,81%) και η Boeing (-0,29%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Ελληνικά ADRs

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,20 δολ. ή σε ποσοστό +3,62% και έκλεισε στα 5,61 δολ. Το ADR του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,50 δολ. που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία άνοδο 6,78% και έκλεισε στα 7,88 δολ.

Στα αποτελέσματα της ημέρας, η Ford ανακοίνωσε σήμερα κέρδη 2,3 δισ. δολ. ή 69 σεντς ανά μετοχή για το β΄ τρίμηνο του έτους, έναντι ζημιών της τάξης των 8,7 δισ. δολ. ή 3,89 δολ. ανά μετοχή την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σε αναπροσαρμοσμένη βάση, μετά φόρων και εξαιρουμένων των εκτάκτων στοιχείων η Ford εμφάνισε λειτουργικές ζημιές 638 εκατ. δολ. έναντι 1,4 δισ. δολ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση της FactSet έκαναν λόγο για ζημιές της τάξης των 49 σεντς ανά μετοχή επί πωλήσεων 24,8 δισ. δολαρίων.

Πτώση 15% στα κέρδη του δευτέρου τριμήνου εμφάνισε η AT&T Inc. ωστόσο κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αναλυτικά, τα κέρδη υποχώρησαν στα 3,2 δισ. δολ, ή 54 σεντς ανά μετοχή, από 3,8 δισ. δολ., ή 63 σεντς ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν κατά 0,4% στα 30,7 δισ. δολ.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet Research τοποθετούσαν τα κέρδη της εταιρείας στα 52 σεντς ανά μετοχή και τα έσοδα στα 30,72 δισ. δολ.

Καθαρά κέρδη 783 εκατ. δολαρίων ή 1,12 δολαρίων ανά μετοχή ανακοίνωσε η 3M για το β΄ τρίμηνο χρήσης, καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που τοποθετούσαν τα κέρδη χαμηλότερα, στα 94 σεντς ανά μετοχή. Οι πωλήσεις της 3Μ υποχώρησαν στα 5,7 δισ. δολάρια από 6,7 δισ. δολάρια.

Από τον τραπεζικό κλάδο, κέρδη έναντι ζημιών εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο του 2009 η Fifth Third Bancorp. Αναλυτικά, η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη 882 εκατ. δολ., ή 1,15 δολ. ανά μετοχή, έναντι ζημιών 202 εκατ. δολ., ή 37 σεντς ανά μετοχή, το δεύτερο τρίμηνο του 2008.

capital.gr
Share |