Friday, July 24, 2009

Hi-fi traders ή αλλίως, πώς να βγάλετε δισ. σε δευτερόλεπτα!

Hi-fi traders ή αλλίως, πώς να βγάλετε δισ. σε δευτερόλεπτα!

Οπως ακριβώς αυτή η έξτρα γνώση, το ένα... τσαφ παραπάνω στο know-how, έκανε την διαφορά στο περίφημο άθλημα της Formula 1 όπου κάποτε κανείς δεν μπορούσε να φτάσει ομάδες όπως η Ferrari και η MacLaren, το ίδιο συμβαίνει και σήμερα στην χρηματιστηριακή αγορά! Σχεδόν σαν χάκερς, κάποιοι traders στην Wall Street έχουν το όπλο του έξτρα know-how και πάνε πάντα ένα βήμα μπροστά από την υπόλοιπη αγορά, γνωρίζοντας πρώτοι τις εντολές των επενδυτών, και σύμφωνα με αρκετούς, έχουν ακόμα και την δύναμη να χειραγωγήσουν τις τιμές των μετοχών! Αυτή είναι λοιπόν η πιο καυτή και μυστήρια νέα δύναμη της αγοράς: το high-frequency trading.H ιστορία έχει ως εξής: Σούπερ σύγχρονοι υπολογιστές, κάποιοι από τους οποίους έιναι μάλιστα τοποθετημένοι δίπλα ακριβώς στα μηχανήματα που οδηγούν τις αγορές όπως το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, διευκολύνουν τους hi-fi traders να μεταφέρουν εκατομμύρια εντολές με ταχύτητα … φωτός κι έτσι να μπορούν να κερδίζουν δισεκατομμύρια εις βάρος όλων των υπολοίπων. Αυτά τα συστήματα είναι τόσο γρήγορα που προλαβαίνουν τους επενδυτές καθώς και τους υπολογιστές της αγοράς. Αυτό, δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο καθώς υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, απλά τώρα έχουν αρχίσει και ενοχλούν πολύ. Πάρα πολύ.

Σχεδόν όλοι στη Wall Street αναρρωτιούνται πώς τα hedge funds και οι μεγάλες τράπεζες όπως η Goldman Sachs, έβγάλαν τόσα πολλά χρήματα αμέσως μετά την σχεδόν-κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος λόγω της κρίσης. Μία από τις απαντήσεις είναι το high-frequency trading!

Οταν ένας πρώην trader της Goldman Sachs κατηγορήθηκε πριν μερικές μέρες ότι έκλεψε κρυφούς κώδικες υπολογιστών, πρόσθεσε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε αυτό το μυστήριο. Η Goldman παραδέχεται ότι κερδίζει πολλά από αυτήν την πρακτική, όμως αρνείται πως είναι ένα «άδικο πλεονέκτημα».

Ομως οι hi-fi traders έχουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων traders, και φυσικά των επενδυτών. Οπως τονίζει και ο κ. Willima H. Donaldson, πρώην CEO του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, από αυτήν την πρακτική είναι που βγαίνουν σήμερα τα περισσότερα χρήματα..

Tα PCs λοιπόν των έξυπνων traders συναγωνίζονται τους υπολογιστές της Wall Street και νικούν με διαφορά. Ειδικοί αλγόριθμοι έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιούν εκατομμύρια συναλλαγές στο δευτερόλεπτο και παράλληλα να βλέπουν τι συμβαίνει σε δεκάδες αγορές ταυτόχρονα. Ετσι ξέρουν ακριβώς την τάση της αγοράς πριν καν οι επενδυτές ανοιγοκλείσουν τα μάτια τους, αλλάζοντας τις εντολές και τις στρατηγικές τους μέσα σε εκατοστά του δευτερολέπτου! Οι high frequency traders λοιπόν παραπλανούν τους επενδυτές βάζοντας και μετά ακυρώνοντας εντολές σχεδόν ταυτόχρονα. Εχουν την πρώτη ματιά από όλους στην τάση της αγοράς και οι υπολογιστές τους με λίγα λόγια, αναγκάζουν τους πιο αργούς επενδυτές να κινηθούν όπως αυτοί τους θέλουν και μάλιστα εξαφανίζονται σε χρόνο dt, πριν ο οποιοσδήποτε καταλάβει τι έχει γίνει!

Αυτό το φαινόμενο βρίσκεται πισω και από την εκτόξευση των συναλλαγών στα αμερικάνικα χρηματιστήρια. Από το 2005, ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών έχει εκτοξευθεί κατά 164%. Λέγεται μάλιστα, πως οι hi-fi traders είναι υπεύθυνοι για πάνω από τις μισές ημερήσιες συναλλαγές στην Wall. Ενα παραδείγμα: Ηταν 15 Ιουλίου και κολοσός του τεχνολογικού κλάδου, η Intel , είχε μόλις την προηγούμενη νύχτα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της τα οποία ήταν εξαιρετικά. Οι hi-fi, έχοντας μυριστεί την ευκαιρία, αγόρασαν μετοχές μιάς άλλης εταιρείας τεχνολογίας, της Broadcom. Για να μην εκτελεστεί μία τεράστια εντολή κι ετσι να ρισκάρουν να εκτοξεύσουν με την μία, την τιμή της Broadcom, έβαλαν δεκάδες μικρές εντολές.

Οι πιο αργοί επενδυτές άρχισαν να βάζουν και αυτοί εντολές αγοράς. Ομως αντί αυτές τις εντολές να τις δουν όλοι οι πιθανοί πωλητές, τις είδαν πρώτοι οι hi-fi traders μέσα σε 0,03 δευτερόλεπτα! Είχαν ένα πολύ μεγάλο όπλο. Οι υπολογιστές τους άρχισαν να αγοράζουν μετοχές της Broadcom και μετά να τις πωλούν στους αργούς επενδυτές σε υψηλότερες τιμές. Σιγά σιγά η Broadcom πήρε την ανιούσα. Σύντομα χιλιάδες εντολές άρχισαν να ρέουν στην αγορά καθώς οι hi-fi traders αύξησαν τις κινήσεις τους.

Οι υπολιγιστές τους έβαζαν και ακύρωναν εντολές μέσα σε εκατοστά του δευτερολέπτου κι ετσι καθόριζαν την τιμή που θα αγόραζαν την μετοχή οι πιο αργοί επενδυτές! Το αποτέλεσμα ήταν πως οι πιο αργοί επενδυτές πλήρωσαν 1,4 εκατ. δολάρια για 56.000 μετοχές της Broadcom δηλαδή 7.800 δολάρια παραπάνω από ότι θα μπορούσαν να είχαν αγοράσει εάν είχαν κινηθεί τόσο γρήγορα όσο οι hi-fi traders! Εάν αυτό γίνεται για χιλιάδες μετοχές την ημέρα, μπορεί κανείς να φανταστεί τα απίστευτα κέρδη που βγάζουν οι... έξυπνοι χρηματιστές.

Λεγεται μάλιστα ότι το 2008, την χρονιά της κατάρρευσης των αγορών, αυτοί οι traders κέρδισαν 21 δισ. δολάρια !

reporter.gr

No comments:

Share |