Friday, July 24, 2009

Χ.Α.: Κέρδη 10,8% σε δέκα συνεδριάσεις, 30,5% από 2/1/09

Χ.Α.: Κέρδη 10,8% σε δέκα συνεδριάσεις, 30,5% από 2/1/09

Συνθήκες και περιβάλλον πάρτι έχουν δημιουργηθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές σε ΗΠΑ και Ευρώπη «ζαλίστηκαν» από τα υψηλά έτους και σπεύδουν την Παρασκευή να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους. Οι αναλυτές δεν ανησυχούν για τη συνέχεια θεωρώντας ότι όσο τα αποτελέσματα και τα μακρο/οικονομικά στοιχεία που έρχονται από το εξωτερικό είναι ικανοποιητικά, τόσο πιο πολύ θα ενισχύονται τα χρηματιστήρια. Η Goldman Sachs προχωρά στην αύξηση των προβλέψεών της για την κερδοφορία των εταιρειών του πανευρωπαϊκού δείκτη DJ Stoxx 600 λόγω της βελτιωμένης οικονομική εικόνας των τραπεζών και των εξαιρετικών προοπτικών των αναδυόμενων αγορών. Ετσι, από πτώση 38% που προέβλεπε πριν ο διεθνής οίκος για την κερδοφορίας στο σύνολο του 2009, τώρα περιορίζει την εκτίμησή του σε πτώση 19% και παράλληλα αυξάνει την πρόβλεψη του για την ανάπτυξη της κερδοφορίας του 2010, από 19% σε 34%!

Το νέο κύμα ανόδου πυροδότητσαν τα καλύτερα των αναμενομένων οικονομικά στοιχεία στην Ευρώπη, σε τέτοιο σημείο που οι αναλυτές να κάνουν λόγο για δειλή ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας από το τρίτο 3μηνο του 2009. Τα καλά νέα επηρέασαν και το Χ.Α., που από τις 13 Ιουλίου που ξεκίνησε το summertime party των αγορών, ο γενικός δείκτης ενισχύεται κατά 10,8%. Τα κέρδη στην εβδομάδα ανήλθαν σε 4,53%, με τις συναλλαγές όμως, να αποτελούν το «αγκάθι» στο θετικό κλίμα, αφού σημείωσαν μείωση πάνω από 20%, στο πενθήμερο, διαμορφούμενες κατά μέσο όρο στα 146 εκατ. ευρώ. Από την αρχή του χρόνου, ο γενικός δείκτης ενισχύεται κατά 30,5%.

Τα νέα υψηλά έτους της Εθνικής, στα 20 ευρώ, όπως και η προσέγγιση των προηγούμενων υψηλών της Alpha, στα 9,25 ευρώ, συνέβαλαν στην αντίδραση του γενικού δείκτη στις 2.331,32 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 1,57%. Η άνοδος διαχύθηκε και σε άλλους κλάδους και μετοχές, εκτός των τραπεζών, με αποτέλεσμα 163 μετοχές να κλείσουν με κέρδη, έναντι 51 που υποχώρησαν και 48 αμετάβλητες. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 180,7 εκατ. ευρώ. Από αυτές τα 86,4 εκατ. ευρώ έγιναν από τέσσερις μετοχές, τον ΟΤΕ (16,4 εκατ. ευρώ, που έκλεισε με απώλειες 1,13%), ΟΠΑΠ, (11,4 εκατ., κέρδη 1,54%, στα 17,10), Alpha (17,1 εκατ.) και ΕΤΕ 41,2 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη ήταν η αντίδραση για τον Τιτάνα, σε ποσοστό 5,49%, καθώς επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην αμερικάνικη οικονομία, κλείνοντας στα 20 ευρώ, Βιοχάλκο 5,15%, Ιντραλότ 4,21%. Από τις υπόλοιπες τράπεζες αγορές βγήκαν στη Eurobank που ενισχύθηκε κατά 2,99%, Τ.Τ. 2,85%, Marfin Popular 2,23%, Κύπρου 1,98% και Πειραιώς 1,23%. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση κέρδη 7,37% για την Alapis, έπειτα από τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα και τα θετικά σχόλια από Deutsche Bank και UBS. Πάνω από 5% ενισχύθηκε ο Σαράντης και κατά 3,94% η ΕΧΑΕ που ευνοείται από τις αυξήσεις κεφαλαίου και τις νέες εισαγωγές, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται αποτελέσματα. Κέρδη 4,57% για το Σφακιανάκη που ενισχύθηκε εξαιτίας του μέτρου της απόσυρσης που έφερε η κυβέρνηση.

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Κ. Βέργος δηλώνει ότι, «δεν πρέπει να βγούμε από την αγορά. Η άνοδος στηρίζεται στην αντίδραση των διεθνών χρηματιστηρίων, αποτέλεσμα των πρώτων σημαδιών ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Ήδη, κάποια μακρο/οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ είναι ενθαρρυντικά, ενώ στη Γερμανία κάνουν λόγο για δειλή ανάκαμψη της οικονομίας από το τρίτο τρίμηνο! Αυτά, σε συνδυασμό με τα καλύτερα των αναμενομένων εταιρικά αποτελέσματα δεν περνού απαρατήρητα από την επενδυτική κοινότητα». Ο ίδιος θεωρεί ότι, «τόσο μεγάλη είναι η ορμή της ανόδου, που νομίζω ότι σε ενδεχόμενο διόρθωσης, δε θα δούμε καν τις 2000 μονάδες, αφού το πολύ - πολύ να διορθώσει το Χ.Α. 150 μονάδες».

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκη, «Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να αποδράσει από την ζώνη που ορίζουν οι δύο κινητοί μέσοι των 200 ημερών (απλός και εκθετικός) και με ένα σχετικά προσεκτικό βηματισμό ως τώρα έχει καταφέρει να μην χαλάσει την συστηματική άνοδο από τα πρόσφατα χαμηλά. Το σενάριο υποχώρησης προς την περιοχή των 2.000 μονάδων αποτελεί παρελθόν και η ολική ανατροπή της εικόνας του Γενικού Δείκτη βάζει πλέον σαν νέο στόχο νέα υψηλά έτους τα οποία με τους υπάρχοντες τζίρους θα διασπασθούν σε πιθανότατα δεύτερο χρόνο. Όλοι οι τεχνικοί δείκτες είναι πλέον αγορασμένοι και οι ταλαντωτές αφήνουν αρκετό περιθώριο κίνησης ως τις υπερτιμημένες περιοχές τους. Αν και είναι ακόμα νωρίς η κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη μπορεί να επεκταθεί πολύ υψηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά (2.441) αφού οι αρμονικές αναλογίες της ανόδου θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να δουν μια κίνηση 900 μονάδων από τα χαμηλά των 2.071 μονάδων. Προέχει ωστόσο η διάσπαση του νέου υψηλού και η διαμόρφωση συναλλαγών σε επαρκή επίπεδα (<250 εκ. ευρω) για την απορρόφηση της προσφοράς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ελληνική αγορά αν και είχε υποαπόδοση σε σχέση με τις ξένες αγορές διατήρησε την θετική εικόνα σε επίπεδο Γενικού Δείκτη σε μια ομολογουμένως δύσκολη εποχή λόγω των μεγάλων εκροών από τις αυξήσεις κεφαλαίου.Η έναρξη της περιόδου των εγχώριων αποτελεσμάτων εκτιμούμε ότι θα δώσει νέα δυναμική στην αγορά με αυξημένη πιθανότητα μια θετικής διαφοροποίησης από την διεθνή τάση. Ως εκ τούτου μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας (31/7) θα αναθεωρούσαμε την προσέγγιση μας στην αγορά αυξάνοντας το βαθμό έκθεσης σε τίτλους που παραμένουν στο επίκεντρο λόγω θετικών αποτελεσμάτων αλλά και χαμηλής αποτίμησης».

reporter.gr

No comments:

Share |