Friday, July 24, 2009

Ο S&P 500 και το ράλι του Obama

Ο S&P 500 και το ράλι του Obama



Επιτέλους, το ράλι του Obama ξεκίνησε. Για πρώτη φορά ο S&P 500 έκλεισε πάνω από το επίπεδο της 4ης Νοεμβρίου, της ημέρας των εκλογών, την Τρίτη. Την Τετάρτη, με ώθηση από τα καλά αποτελέσματα και την ανάκαμψη στις πωλήσεις κατοικιών, οι μετοχές κατέκτησαν νέες περιοχές.

Με άνοδο 1,5% μέσα σε οκτώ μήνες, δεν είναι και κάτι σπουδαίο, αλλά είναι καλύτερο από την απόδοση του ρευστού που δινόταν τότε. Δεδομένου του σοκ που έχει υποστεί η παγκόσμια οικονομία από τότε, είναι πράγματι αρκετά εντυπωσιακό.

Πόσο αξίζει να συγχαρούμε τον κ. Obama γι’αυτό; Η αγορά δεν έχει ακόμη κάνει «πρόταση μομφής» στο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης. Καλή δουλειά έκανε μάλλον και το γεγονός ότι αντιστάθηκε σε εθνικοποιήσεις τραπεζών, όταν η αγορά ήταν στα χειρότερά της. Η κυβέρνηση Obama κατόρθωσε μάλιστα να εκτονώσει αρκετά καλά την κατάσταση.

Παράξενο είναι ότι τα ποσοστά έγκρισης του κ. Obama, όπως και ο S&P, παραμένουν ακριβώς εκεί που ήταν την ημέρα των εκλογών. Σύμφωνα με το pollster.com, απολαμβάνει την έγκριση του 54,1% των Αμερικανών και την δυσαρέσκεια του 41,5%, σχεδόν ακριβώς όσο ήταν στις 4 Νοεμβρίου. Ωστόσο, είχε πολύ καλύτερα ποσοστά στο ενδιάμεσο, όταν οι αγορές υποχωρούσαν.


Μήπως οι αγορές αντιδρούν θετικά στα πολιτικά προβλήματα που εμφανίζονται στην μεταρρύθμιση της υγείας; Λέγεται, όχι τελείως ανυπόστατα, ότι οι αγορές προτιμούν την κωλυσιεργία από μια αποφασιστική κυβέρνηση.

Η ατζέντα του Obama θεωρείται γενικώς ότι δεν είναι φιλική με τις αγορές, οπότε μια αποδυνάμωση του Obama, είναι καλή για τις μετοχές.

Είναι μια επικίνδυνη λογική. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί ακόμη πιο αποφασιστική και σκληρή διακυβέρνηση για να λήξει η κρίση. Οποια κι αν είναι η λύση, οι υπερβολικές δαπάνες στην υγεία έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο πρόβλημα χρέους των ΗΠΑ. Το status quo δεν μπορεί να συνεχιστεί.

euro2day.gr

No comments:

Share |