Friday, July 24, 2009

Βρετανία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η επιβράδυνση του ΑΕΠ το β΄τρίμηνο

Βρετανία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η επιβράδυνση του ΑΕΠ το β΄τρίμηνο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Η παραγωγή της βρετανικής οικονομίας μειώθηκε περισσότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ONS), θέτοντας σε αμφισβήτηση τις απόψεις που έκαναν λόγο για σταθεροποίηση της οικονομίας.

Στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, η ONS αναφέρει πως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 5,6%, η οποία είναι η μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη καταγραφής αρχείων το 1955.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν κάμψη κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και κατά 5,2% σε ετήσια.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο που η βρετανική οικονομία συρρικνώνεται με το συνολικό ποσοστό να ανέρχεται σε 5,7%.

Αυτή η ύφεση είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των αρχών της δεκαετίας του 1990 αλλά μικρότερη από αυτή των αρχών της δεκαετίας του 1980.

Συνολικά η παραγωγή το πρώτο εξάμηνο του 2009 έχει μειωθεί κατά 3,2%, ενώ η κυβέρνηση έχει προβλέψει για ολόκληρο το έτος πτώση 3,5%.

Ο σημαντικότερος παράγοντας που συνέβαλε στην πτώση της παραγωγής ήταν η συρρίκνωση του κλάδου των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, οι οποίες εμφάνισαν κάμψη 0,7% στο τρίμηνο.

Συνολικά, ο κλάδος των υπηρεσιών, υποχώρησε κατά 0,6% στο τρίμηνο, καθώς όλες οι υποκατηγορίες εμφάνισαν κάμψη.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,7% το δεύτερο τρίμηνο, οι κατασκευές υποχώρησαν κατά 2,2%, ενώ ο δημόσιος τομέας και άλλες υπηρεσίες εμφάνισαν πτώση 0,2%.

capital.gr

No comments:

Share |