Monday, October 19, 2009

Νέο ράλι στη Wall ''υπόσχονται'' οι εταιρείες λιανικών πωλήσεων


Νέο ράλι στη Wall ''υπόσχονται'' οι εταιρείες λιανικών πωλήσεων
19:25 - 19 Οκτώβριος 2009
Από την αγορά της Χριστουγεννιάτικης περιόδου θα κριθεί η πορεία των κεφαλαιαγορών, εκτιμούν οι αναλυτές, οι οποίοι μάλιστα φαίνονται αισιόδοξοι ότι θα αποδώσει πολύ περισσότερο ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις λιανικών πωλήσεων από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Η Intel, σύμφωνα με ανακοίνωση της αναμένει αύξηση των πωλήσεων της στο περιθώριο των 9,7-10,5 δισ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο, από 9,5 δισ. δολάρια που ήταν η εκτίμηση των αναλυτών. Η αλυσίδα ενδυμάτων TJX, αναμένει τις πωλήσεις της στο ίδιο τρίμηνο αυξημένες κατά 3-5%.

Η εγχώρια κατανάλωση καλύπτει περίπου το 70% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, επισημαίνει ο αναλυτής της JPMorgan και πρώην στέλεχος της Federal Reserve, Michael Feroli, ο οποίος εκτιμά ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα ανακάμψει και σιγά σιγά θα αποκατασταθεί μέσα στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Οι αναλυτές της UBS Securities αναβάθμισαν τις προβλέψεις τους για τις πωλήσεις και του τρίτου τριμήνου του έτους στο 3,5% από 2,5% προηγουμένως, αφήνοντας τη «μερίδα του λέοντος» στις λιανεμπορικές αλυσίδες καθώς πλησιάζει η εορταστική περίοδος.

reporter.gr

Will new mortgage rules bring down house prices?


Will new mortgage rules bring down house prices?


Use Citywire to pick funds, check share prices and monitor your investment portfolio.
Economists are predicting new rules from the Financial Services Authority (FSA) aimed at tightening lending criteria and preventing borrowers from getting in over their heads will bring down house prices.

The financial watchdog has unveiled a raft of new measures - including proposals to ban self-certified mortgages, and imposing new affordability tests on would-be buyers - in an effort to create a more stable property market, as well as protect vulnerable consumers.

The plans put forward are still in the consultation phase, and some proposals would likely be altered to a degree before being implemented by the FSA, but housing market experts have said they would negatively affect demand if implemented, thus bringing down house prices.

Seema Shah, economist at macroeconomic research group Capital Economics, said there would be a clear impact on demand if the rules were bought in.

She said: 'Clearly it would make it harder to get a mortgage so it would dampen mortgage demand.'

Looking more specifically at the plans to ban self-certification mortgages, Shah added that the move to ban self-certification mortgages would be another obstacle to a sustained house price recovery. She said: 'The closure of the self-certification mortgage market would spell yet more bad news for house prices.'

Chief economist at Henderson New Star, Simon Ward, added that the proposals would help prevent another house price bubble such as the one seen recently which led to a crash in prices in 2008.

However he said that currently calls for tighter regulation were effectively meaningless as lenders are offering very few deals to those without sizeable deposits.

Alex Solomon, head of products at property website Rightmove, agreed with Ward that in the near term the proposals would not have a major impact on the mortgage market.

He said: 'The current state of the market means banks and building societies are conservative of their own volition, with the best rates only available with a 40% deposit.'

Solomon said taking a longer term view, he expected to see an impact if the reforms were made law, particularly with an election happening next year which would likely cause further uncertainty and put-off would-be buyers.

Other economists also expect house prices to be constrained over the next few years, with consumers more cautious with their spending as a result of the weak economic outlook meaning they are less likely to risk spending vast sums on properties.

With these factors weighing, the influential Ernst & Young ITEM club today said that total transactions would struggle to reach one million next year - well below the peak of 1.7 million seen before the credit crunch.

citywire.co.uk

Μαύρη επέτειος σήμερα στη Wall


Μαύρη επέτειος σήμερα στη Wall

Σαν σήμερα, 22 χρόνια πριν, το 1987 οι Wall Street και ο δείκτης Dow Jones έζησε μια πραγματική «Μαύρη Δευτέρα», όταν και έχασε μέσα σε μία και μόνο συνεδρίαση περίπου 508 μονάδες, ήτοι σε ποσοστό 23%. Η τελευταία περίοδος μια από τις χειρότερες κρίσης της αμερικανικής οικονομίας «σφραγίστηκε» με αυτή τη «βουτιά» του βιομηχανικού δείκτης της Wall, η οποία, όπως τονίζουν οι μεγαλύτεροι των traders, έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στις μνήμες τους, σε αντίθεση με τους νεότερους, κάτω των 40 ετών, οι οποίοι την αγνοούν.
Ο δείκτης Dow διαπραγματευόταν εκείνη την εποχή στις 2.300 μονάδες, ενώ πολλοί αναλυτές την έχουν χαρακτηρίσει ως επέτειος «κραχ». Οι «βετεράνοι» των αγορών επισημαίνουν ότι η επαναφορά αυτής της μνήμης είναι ένα καλό μάθημα για τους νεότερους ότι η κρίση δεν ξεπερνιέται πολύ εύκολα, ενώ οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την «εγκαθίδρυση» της ανάκαμψης.

reporter.gr

Ernst & Young: Ανάκαμψη των ΙΡΟs σε Ασία, μικρή αύξηση στις ΗΠΑ

Ernst & Young: Ανάκαμψη των ΙΡΟs σε Ασία, μικρή αύξηση στις ΗΠΑ


Μια σειρά κινεζικών ΙΡΟ (Δημόσιες Αρχικές Προσφορές Μετοχών) ύψους άνω του ενός δισ. δολαρίων βοήθησε στο να αυξηθεί η συνολική αξία της αγοράς ΙΡΟ στα 37,8 δισ. δολ. ΗΠΑ κατά το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Ernst & Young.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 και συνιστά αύξηση κατά 292% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Ο αριθμός των ΙΡΟ (149) ήταν ο υψηλότερος σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα του έτους, αλλά παραμένει σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο συγκριτικά με τις ιστορικές τάσεις.

Η Κίνα κυριαρχεί

Οι επτά από τις δέκα μεγαλύτερες ΙΡΟ του τριμήνου πραγματοποιήθηκαν από κινεζικές εταιρείες και όλες οι εν λόγω οντότητες εκτός από μία, επέλεξαν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο είτε της Σανγκάης είτε του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με την έρευνα της Ernst & Young. Η μεγαλύτερη ΙΡΟ του τριμήνου (και του έτους μέχρι τώρα) ήταν αυτή της China State Construction Engineering Corp, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο της Σανγκάης τον Ιούλιο, συγκεντρώνοντας 7,3 δισ. δολ. ΗΠΑ.

Σχεδόν το 63% της συνολικής αξίας των ΙΡΟ κατά το τρίτο τρίμηνο αντιστοιχούσε στις 62 κινεζικές εταιρείες οι οποίες εισήχθησαν κατά τη διάρκεια της περιόδου. Οι αμερικανικές εταιρείες βρέθηκαν στη δεύτερη θέση, με συνολική αξία που αντιστοιχεί σε 3,2 δισ. δολ. ΗΠΑ ή στο 8,4% των παγκόσμιων συγκεντρωθέντων κεφαλαίων και σε τέσσερις από τις 20 κορυφαίες συμφωνίες κατά μέγεθος. Οι ινδικές εταιρείες βρέθηκαν στην τρίτη θέση, με συνολική αξία που αντιστοιχεί σε 2,6 δισ. δολ. ΗΠΑ ή στο 7,2% των παγκόσμιων συγκεντρωθέντων κεφαλαίων και σε τρεις από τις 20 κορυφαίες συμφωνίες κατά μέγεθος.

Ενώ η Κίνα και η υπόλοιπη Ασία παρουσίασαν ραγδαία αύξηση, η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε μαρασμό. Σε ό,τι αφορά τις κυριότερες αγορές, δεν υπήρξαν ΙΡΟ κατά τη διάρκεια της περιόδου στη Γερμανία και την Ιταλία, μία ΙΡΟ πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία και στην Ισπανία και δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η συνολική αξία στην Ευρώπη ανήλθε σε 189,2 εκατ. δολ. ΗΠΑ ήτοι 0,5% του παγκόσμιου συνόλου.

Ο Gregory K. Ericksen, Global Vice Chair Strategic Growth Markets στην Ernst & Young δηλώνει: "Ήταν ένα εξαιρετικό τρίμηνο για την αγορά ΙΡΟ στην Ασία και, ειδικότερα, στην Κίνα. Εκτός από την ευπρόσδεκτη ανάκαμψη της δραστηριότητας μέσω μια σειράς σημαντικών εισαγωγών στα χρηματιστήρια, είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, ενώ στις αρχές αυτής της δεκαετίας, οι ινδικές ή οι κινεζικές εταιρείες εξέταζαν το ενδεχόμενο να εισαχθούν σε ανεπτυγμένες αγορές, σήμερα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το εάν τα χρηματιστήρια της Βομβάης ή της Σανγκάης είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε ΙΡΟ σχεδόν οποιασδήποτε κλίμακας".

Αυτό αντικατοπτρίζεται στα δεδομένα. Το 2006, το Λονδίνο προσέλκυσε 86 εισαγωγές στο χρηματιστήριο, από τις οποίες συγκεντρώθηκαν συνολικά 24,1 δισ. δολ. ΗΠΑ. Από την αρχή του 2009 μέχρι σήμερα, δεν έχουν πραγματοποιηθεί εισαγωγές ξένων εταιρειών σε καμία αγορά του Λονδίνου. Ο Nasdaq κατέγραψε καλύτερη πορεία το τρίτο τρίμηνο του 2009, χάρη στην είσοδο στο χρηματιστήριο δύο σημαντικών εταιρειών: της Shanda Games Ltd από την Κίνα και της Avago Technologies, μιας εταιρείας με έδρα στην Σινγκαπούρη.

Μετατόπιση της παγκόσμιας τάξης;

Παρότι τα επίπεδα των IPO το τρίτο τρίμηνο ήταν παρεμφερή σε αξία (αν όχι σε αριθμούς) με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2005 και του 2006, αξιοσημείωτη είναι η αντίθεση μεταξύ του πόσο σκληρά χτυπήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές από την έλλειψη ΙΡΟ και του βαθμού κυριαρχίας των ασιατικών αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το τρίτο τρίμηνο του 2005, πάνω από το 31% της συνολικής αξίας των εισαγωγών στο χρηματιστήριο προήλθε από ευρωπαϊκές εταιρείες, το 15% από εταιρείες με έδρα στην Ασία και το 28% από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ericksen δηλώνει: "Παρότι πριν από πέντε χρόνια υπήρξαμε μάρτυρες της παγκοσμιοποίησης των κεφαλαιαγορών, καθώς εταιρείες, επενδυτές και χρηματιστήρια αναζητούσαν ευκαιρίες ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο, ο ρυθμός αυτής της αλλαγής επιταχύνθηκε σημαντικά λόγω της ύφεσης και της σχετικής ταχύτητας με την οποία η κινεζική και η ινδική οικονομία ανέκαμψαν από αυτήν".

Μελλοντικές προοπτικές

Το τέταρτο τρίμηνο αναμένουμε ότι θα είναι εξίσου ισχυρό για την αγορά των ΙΡΟ στην Ασία. Δεν αναμένουμε ταχεία ανάκαμψη στην Ευρώπη, ενώ η επιφυλακτική, αλλά ουσιαστική βελτίωση του κλίματος για τις ΙΡΟ στις ΗΠΑ είναι αναμενόμενη, καθώς η διάθεση για ανάληψη κινδύνου επιστρέφει. Η εισαγωγή της εταιρείας Talecris Biotherapeutics στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την τελευταία ημέρα του τριμήνου, αποτελεί ισχυρή ένδειξη για τη μεταστροφή στη διάθεση ανάληψης κινδύνου στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά κλάδους, όπως αυτός της βιοτεχνολογίας, έναντι των οποίων οι επενδυτές ήταν πιο επιφυλακτικοί μέχρι πρότινος. Μείωση σημειώθηκε και στον αριθμό των εταιρειών που απέσυραν τις αιτήσεις ή ανέβαλαν τις ΙΡΟ τους, ο οποίος πέρσι ανήλθε στις 120, σημειώνοντας αύξηση κατά 62%.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον, πιστεύουμε ότι θα σημειωθεί αναζωογόνηση της δραστηριότητας στην Ευρώπη το 2010, καθώς οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων επιζητούν να αποδεσμευτούν από τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει και να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Η Σοφία Καλομενίδου, Capital Markets Leader της Ernst & Young, Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης δηλώνει: "Τα πρώτα σημάδια ότι η οικονομία έχει υπερκεράσει τα χαμηλά επίπεδα της ύφεσης είναι πλέον εμφανή, παρόλα αυτά η ανάκαμψη αναμένεται να είναι χρονοβόρα και θα ποικίλει ανά περιοχή. Οι ρυθμοί των ΙΡΟ στο Χρηματιστήριο σχετίζονται άμεσα με τα εκάστοτε μακροοικονομικά δεδομένα, αλλά ακολουθούν με σχετική χρονική υστέρηση. Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα διατηρούν τις επιφυλάξεις τους αναφορικά με την ανάκαμψη δεδομένου ότι στα πρώτα στάδια της ανάκαμψης ενέχει ο κίνδυνος υποτροπής".

Ο Ericksen καταλήγει λέγοντας: "Η παρούσα κατάσταση δεν φέρει τα χαρακτηριστικά της προσωρινής φάσης ανάκαμψης στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ύφεσης, ούτε συνιστά παγκόσμια ανάκαμψη στις διεθνείς αγορές ΙΡΟ. Μέχρις ότου να δούμε τις αγορές να λειτουργούν κανονικά σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα, να δούμε την εμπιστοσύνη να επιστρέφει στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, θα συνεχίσουν να «αιωρούνται» ερωτήματα σχετικά με την ευρωστία της ανάκαμψης και θα συνεχίσουμε να εξαρτόμαστε σημαντικά από την εισαγωγή μερικών μεγάλων κινεζικών εταιρειών στο χρηματιστήριο προκειμένου να ενισχύσουν τα συνολικά μεγέθη. Επομένως, προς το παρόν παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι".

capital.gr

ΗΠΑ: Το σχέδιο στήριξης διασφάλισε 250.000 θέσεις εργασίας


ΗΠΑ: Το σχέδιο στήριξης διασφάλισε 250.000 θέσεις εργασίας


Το σχέδιο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας συνολικού ύψους 787 δισ. δολ. που ψήφισε νωρίτερα φέτος το Κογκρέσο ενδεχομένως να βοήθησε στη διάσωση τουλάχιστον 250,000 θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα δημοσιότητα το Συμβούλιο Εγχώριας Πολιτικής, το σχέδιο στήριξης της οικονομίας επέτρεψε στις αμερικανικές πολιτείες να καλύψουν τα ελλείμματα τους στις δαπάνες για την εκπαίδευση για το 2009 και το 2010.

Με την κάλυψη των ελλειμμάτων αυτών αποτράπηκαν οι απολύσεις εκπαιδευτικών σε σχολία και πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη χώρα και με αυτό τον τρόπο διατηρήθηκαν ή δημιουργήθηκαν 250.000 θέσεις εργασίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

capital.gr

Norilsk Nickel: Κάμψη 84,4% στα κέρδη του εξαμήνου


Norilsk Nickel: Κάμψη 84,4% στα κέρδη του εξαμήνου


ΜΟΣΧΑ (Dow Jones)-- Ο ρωσικός μεταλλευτικός κολοσσός OAO Norilsk Nickel (GMKN.RS) ανακοίνωσε πως τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν 84,4% στο πρώτο εξάμηνο του 2009 εξαιτίας των χαμηλών τιμών νικελίου και χαλκού.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της Norilsk για τους έξι μήνες έως τις 30 Ιουνίου διαμορφώθηκαν στα 419 εκατ. δολάρια, σε σχέση με τα 2,69 δισ. δολάρια το πρώτο μισό του 2008. Ωστόσο, το μέγεθος ήταν άνω των εκτιμήσεων των οικονομολόγων οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires είχαν κάνει λόγο για καθαρά κέρδη ύψους 260 εκατ. δολαρίων.

Η εταιρεία, η οποία παράγει το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής νικελίου και το μισό του παλλαδίου, ανέφερε πως τα έσοδα της μειώθηκαν 50,9% στα 4,08 δισ. δολάρια από 8,31 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο του 2008. οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα ύψους 4,01 δισ. δολαρίων.

capital.gr

Γερμανία: Ενισχύεται η δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης


Γερμανία: Ενισχύεται η δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης


ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Dow Jones) – Η οικονομική ανάκαμψη στη Γερμανία σημειώνει πρόοδο και έχει ενισχυθεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους, λόγω των υψηλότερων εξαγωγών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

"Η οικονομική ανάκαμψη κερδίζει έδαφος", αναφέρει το υπουργείο στη μηνιαία έκθεση του Οκτωβρίου. "Μετά τη σταθεροποίηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο, αναμένεται να έχει βλετιωθεί περαιτέρω το τρίτο τρίμηνο".

Η ανάκαμψη ακολουθεί τη βελτίωση των διεθνών συνθηκών που έχει οδηγήσει σε άνοδο τις γερμανικές εξαγωγές. Υπήρξε μια "στροφή προς το καλύτερο" στις εξαγωγές, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Τα σχόλια ακολουθούν την αναβάθμιση των κυβερνητικών προβλέψεων την περασμένη Παρασκευή για τις προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Οι τελευταίες εκτιμήσεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για συρρίκνωση της τάξης του 5% αυτό το έτος και ανάπτυξη 1,2% το 2010. Στις προηγούμενες προβλέψεις της η γερμανική κυβέρνηση έκανε λόγο για συρρίκνωση κατά 6% αυτό το έτους και ανάπτυξη 0,5% το επόμενο έτος.

capital.gr

Ισλανδία: Αποπληρώνει κεφάλαια $5,7 δισ. σε Μ. Βρετανία και Ολλανδία

Ισλανδία: Αποπληρώνει κεφάλαια $5,7 δισ. σε Μ. Βρετανία και Ολλανδία


Την αποπληρωμή των 5,7 δισ. δολαρίων που δανείστηκε από τη Μ. Βρετανία και την Ολλανδία για να αποζημιώσει τους καταθέτες που έχασαν τα χρήματα τους από την κατάρρευση ισλανδικής διαδικτυακής τράπεζας, αποφάσισε η κυβέρνηση της Ισλανδίας.

Όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, από το γραφείο της πρωθυπουργού Johanna Sigurdardottir, έγινε γνωστό ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν για το πλάνο αποπληρωμής ενώ η κυβέρνηση κατάφερε να ξεπεράσει τις εγχώριες αντιδράσεις και να περάσει το πρόγραμμα από τη Βουλή τον Αύγουστο.

Η Ισλανδία θα πληρώσει 2,3 δισ. λίρες (3,8 δισ. δολάρια) στη Μ. Βρετανία και 1,3 δισ. ευρώ στην Ολλανδία, αρχής γενομένης από το 2016, σε καταβολές αρκετών ετών οι οποίες δεν θα σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τον ρυθμό ανάκαμψης της Ισλανδίας από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Τον Ιούνιο η Μ. Βρετανία και η Ολλανδία συμφώνησαν να δανείσουν στην Ισλανδία τα κεφάλαια για την αποζημίωση των πελατών της διαδικτυακής τράπεζας Icesave, ωστόσο νωρίτερα απέρριψε συμφωνία βάσει της οποίας οι καταβολές θα είχαν άμεση σχέση με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

capital.gr

CIT: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές


CIT: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές


Σε βελτίωση των όρων ανταλλαγής χρέους προχώρησε η διοίκηση της CIT Group Inc. προκειμένου να πετύχει μεγαλύτερη υποστήριξη μεταξύ των πιστωτών της, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Dow Jones Newswires.

Η αμερικανική τράπεζα έχει ζητήσει από τους κατόχους ομολόγων συνολικού ύψους 31 δισ. δολ. να μειώσουν αυτό το ποσό κατά τουλάχιστον 5,7 δισ. δολ. και να συμφωνήσουν στην επέκταση του χρονικού ορίου πληρωμής των ομολόγων.

Οι πιστωτές της CIT θα αποφασίσουν επίσης για το ενδεχόμενο υποβολής αίτησης πτώχευσης, κάτι που φαίνεται και το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

Οι αλλαγές που ανακοίνωσε η CIT βελτιώνουν τους όρους της ανταλλαγής για ορισμένους ομολογιούχους αυξάνοντας τον αριθμό των μετοχών που θα λάβουν ως αντάλλαγμα. Επίσης, η τράπεζα προσφέρει αυξημένα επιτόκια για τα νέα ομόλογα που θα εκδώσει η μονάδα της στον Καναδά στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης. Τέλος, η CIT επεκτείνει το εύρος της συμφωνίας με τους πιστωτές της προκειμένου να συμπεριλάβει ομολογιούχος με χρέος ωρίμανσης μετά το 2018.

Η εταιρεία θα πρέπει επίσης να διορίσει νέο διευθύνοντα σύμβουλο μετά την παραίτηση του CEO, Jeffrey Peek, ο οποίος θα αποχωρήσει στα τέλη του έτους.

capital.gr

Madoff's Montauk mansion sells for $9.4 million


Madoff's Montauk mansion sells for $9.4 million

U.S. Marshals Service reports on Friday that the 3,000-square-foot home sold for more than the asking price, but won't identify the buyer.

NEW YORK (Reuters) -- Epic swindler Bernard Madoff's former beach home off the eastern-most point of New York's Long Island sold for $9.41 million, money that will go toward a fund for defrauded investors, the U.S. Marshals Service said on Friday.

The sale of the house was announced a month ago but not the purchase price or the buyers. A statement by the U.S. Marshals Service, which administers the Department of Justice's criminal forfeiture program, did not identify the buyer.

"Today's sale marks another step forward for the government," Joseph Guccione, U.S. Marshal for the Southern District of New York, said in statement.

The imprisoned swindler's Montauk, N.Y., home, on a beach with sweeping views of the Atlantic Ocean, was listed at $8.75 million on Sept. 1 by the Corcoran Group.

0:00 /3:44Selling Madoff's Montauk home
Several buyers had submitted bids for the four-bedroom, three-bath, 3,000-square-foot home, which was on the market for more than two weeks.

Sale proceeds will go toward reimbursing victims of Madoff's decades-long worldwide Ponzi scheme of as much as $65 billion, one in which early investors were paid with the money of new clients. Madoff, arrested last December when his fraud collapsed as redemptions rose in the declining economy, is serving a life sentence after pleading guilty in March.

The remaining Madoff properties in New York and Palm Beach, Florida, were listed for $9.9 million and $.8.49 million respectively, the statement said.

cnn

U.S. Said to Target Wave of Insider-Trading Cases After Galleon


U.S. Said to Target Wave of Insider-Trading Cases After Galleon

Oct. 19 (Bloomberg) -- Federal investigators are gearing up to file charges against a wider array of insider-trading networks, some linked to the criminal case against billionaire hedge-fund manager Raj Rajaratnam that shook Wall Street last week, people familiar with the matter said.

The pending crackdown, based on at least two years of investigation, targets securities professionals including hedge- fund managers, lawyers and other Wall Street players, the people said, declining to be identified because the cases aren’t public. Some probes, like the one that focused on Rajaratnam, rely on wiretaps. Others stem from a secret Securities and Exchange Commission data-mining project set up to pinpoint clusters of people who make similar well-timed stock investments.

Investigators have struggled for years to build cases against large institutional investors such as hedge fund managers, who often deflect regulatory queries about suspiciously timed bets, arguing they’re statistical flukes amid their millions of trades. The case against Rajaratnam, built on recorded conversations within a web of alleged conspirators, offers a glimpse of how U.S. investigators are using more aggressive tactics to cut through the blizzard of trading and trace the flow of information.

“If you’re going to shoot the king, you better shoot to kill,” said Bradley Bennett, a partner at Baker Botts in Washington who formerly focused on insider-trading cases as an SEC investigator. “If they’re going to take on a billionaire, they need to have the strongest possible cases. The defendant’s own words are the strongest possible evidence.”

SEC spokesman John Nester declined to comment, as did Alejandro Miyar, a spokesman for the Justice Department.

Intel, McKinsey, IBM

Rajaratnam, who founded the Galleon Group hedge fund in 1997, was arrested with five alleged conspirators on Oct. 16 in what prosecutors called the biggest insider-trading ring targeting a hedge fund. Prosecutors said he and his firm reaped as much as $18 million by investing on tips from a hedge fund, a credit-rating firm and employees within companies including Intel Capital, McKinsey & Co. and IBM Corp.

He hasn’t yet entered a plea. Rajaratnam’s lawyer, Jim Walden, said last week that prosecutors are misconstruing the evidence against his client and that the case isn’t as strong as prosecutors allege.

U.S. senators including Pennsylvania Democrat Arlen Specter have pressed regulators for years to more aggressively scrutinize hedge funds. Some of those concerns were spurred by the SEC’s decision in 2006 to close an insider-trading probe of Pequot Capital Management Inc., once the world’s biggest hedge- fund manager, after investigators said they lacked evidence to bring the case.

‘Blue Sheets’

The SEC later reopened part of the inquiry focusing on whether Pequot abused information from a former Microsoft Corp. employee. In August, Pequot and founder Arthur Samberg, 68, said they may be sued by the agency. Insider-trading claims would be “without merit,” they said.

Many cases begin when stock exchanges send the SEC reports on traders who place profitable bets shortly before corporate announcements. Someone who rarely trades may have difficulty explaining later what prompted an uncharacteristic investment. Hedge funds, on the other hand, can more plausibly attribute their windfalls to skill or chance.

To overcome that hurdle, the SEC began using computer software about two years ago to sift hundreds of millions of electronic trading records, known as blue sheets, attached to the stock exchange reports about suspicious incidents, according to people familiar with the project. By looking for patterns in the library of data, they identified groups of traders who repeatedly made similar well-timed bets.

UBS, Blackstone

Once investigators find a cluster of correlated trades, they tap other sources of information to unravel how its members obtain and share tips, the people said. For example, if a group profits on trades before a series of corporate takeovers, the SEC may check so-called league tables listing which investment banks or law firms advised the deals. If one firm was involved in all of them, an employee there may be the source of the leak.

The data-mining strategy yielded one of its first cases in February, when the SEC and U.S. prosecutors charged takeover advisers at UBS AG and Blackstone Group LP with taking part in an $8 million insider-trading case, people familiar with the inquiry said. Authorities used a “novel” technique to detect the scheme, the SEC’s lead investigator on the case, Daniel Hawke, said at the time, without elaborating.

While the investigation of Rajaratnam didn’t stem from the data-mining project, it did start with the SEC’s identification of suspicious trades, people with knowledge of the case said.

Wiretap Probes Continue

Investigators developed at least one informant in the ring, who began meeting in November 2007 with agents from the Federal Bureau of Investigation, according to charging documents. Prosecutors also obtained warrants for wiretaps, a level of surveillance typically reserved for organized crime, drug syndicates and terrorism prosecutions.

Surveillance during the probe of Rajaratnam, 52, led investigators to other suspects and more charges are likely, people familiar with the matter said. U.S. Attorney Preet Bharara said Oct. 16 the Justice Department will continue using wiretaps to root out insider-trading.

The SEC is adopting other strategies to crack difficult cases. SEC Enforcement Director Robert Khuzami, a former federal prosecutor who joined the agency in March, said last week that he’s seeking greater access to grand-jury evidence and wants to expand deal-making and cooperation with informants.

“Insider-trading cases are notoriously difficult to prosecute because the evidence is often circumstantial,” said Bill Mateja, a former Justice Department lawyer now at Fish & Richardson in Dallas. “If law enforcement is actively going to go out and target this with covert investigative techniques, I think it’s going to keep people on their toes.”

The filed cases are U.S. v. Rajaratnam, 09-02306, and U.S. v. Chiesi, 09-02307, U.S. District Court for the Southern District of New York (Manhattan).

bloomberg

Από κόσκινο «ανεξαρτησίας» τα ΔΣ τραπεζών


Από κόσκινο «ανεξαρτησίας» τα ΔΣ τραπεζών


Σημαντικές αλλαγές στη διάρθρωση των διοικητικών συμβουλίων των τριών μεγάλων κυπριακών τραπεζών φέρνει οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Με την οδηγία η ΚΤ καλεί τις τράπεζες να αξιολογήσουν το βαθμό ανεξαρτησίας των συμβούλων τους στη βάση αυστηρών κριτηρίων και ανοίγει την πόρτα για αναδόμηση της διοικητικής τους πυραμίδας.

Η οδηγία αποτελεί τη μεγαλύτερη αλλαγή στα της διακυβέρνησης των τραπεζών από το 2006, όταν είχε δημοσιευθεί από την ΚΤ η βασική οδηγία για το πλαίσιο αρχών που διέπει τη σύσταση των ΔΣ των τραπεζών. Μια από τις αλλαγές που εισάγει η ΚΤ είναι ότι τόσο ο πρόεδρος όσο και ο αντιπρόεδρος μιας τράπεζας πρέπει να είναι μη εκτελεστικά στελέχη.

Οκτώ κριτήρια ανεξαρτησίας συμβούλων

Η νέα οδηγία αφορά τους ανεξάρτητους μη εκτελεστικούς συμβούλους υιοθετώντας οκτώ κριτήρια προσδιορισμού της ανεξαρτησίας τους.


Ένα από τα βασικότερα κριτήρια αφορά τις επιχειρηματικές σχέσεις που διατηρεί ο σύμβουλος με την τράπεζα. Για να θεωρείται ανεξάρτητος πρέπει να μην έχει δανειστεί πέραν του €0,5 εκ. από την τράπεζα την τελευταία τριετία και δεν πρέπει να λαμβάνει περισσότερο από το 10% των εσόδων της επιχείρησης του πουλώντας αγαθά ή υπηρεσίες στην τράπεζα.

Η ανεξαρτησία ενός συμβούλου συνεπάγεται επίσης ότι δεν έχει διατελέσει εξωτερικός σύμβουλος, ή εξωτερικός ελεγκτής, ή εταίρος, ή στέλεχος των παρόντων ή προηγούμενων εξωτερικών συμβούλων, ή εξωτερικών της τράπεζας ή του ομίλου. Ούτε πρέπει να υπήρξε υπάλληλος της τράπεζας την προηγούμενη πενταετία.

Ένα από τα κριτήρια που θα συζητηθεί, ιδίως σε περιπτώσεις συμβούλων που φέρονται να εκπροσωπούν τα συμφέροντα της Εκκλησίας, είναι αυτό που αφορά τις σχέσεις συμβούλων με μεγαλομετόχους τραπεζών. Η οδηγία αναφέρει ρητώς ότι για να θεωρείται ανεξάρτητος ένας σύμβουλος πρέπει «να μην είναι κύριος μέτοχος ούτε να εκπροσωπεί κατά οποιονδήποτε τρόπο κύριο μέτοχο ή να έχει συγγενική σχέση με μέλος του διοικητικού συμβουλίου ή με κύριο μέτοχο».

Συζήτηση θα προκαλέσει και η συμπερίληψη στους μη ανεξάρτητους συμβούλους όσων βρίσκονται στο ΔΣ μιας τράπεζας για συσσωρευμένη περίοδο πέραν των εννέα ετών.

Το τελευταίο κριτήριο αφορά συγγένεια με άλλα στελέχη του ΔΣ και με την ανώτατη εκτελεστική διεύθυνση. Για να συγκαταλέγεται στους ανεξάρτητους συμβούλους, ένα πρόσωπο πρέπει «να μην έχει συγγενικό άτομο, το οποίο να ανήκει στην Ανώτατη Εκτελεστική Διεύθυνση ή/και να είναι μέλος του ΔΣ της Τράπεζας».

Οι ευθύνες των ανεξάρτητων συμβούλων

Πέραν του ορισμού της «ανεξαρτησίας» των συμβούλων, η ΚΤ επιχειρεί επίσης να ανοίξει απευθείας γέφυρα επικοινωνίας των ανεξάρτητων συμβούλων με τους επόπτες. «Μη εκτελεστικό και ανεξάρτητο μέλος το οποίο διαφωνεί με οποιαδήποτε απόφαση του διοικητικού συμβουλίου δύναται, εάν κρίνει σκόπιμο, να ενημερώνει την ΚΤ περί της διαφωνίας του αυτής».

Σε γενικές γραμμές, οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι οφείλουν να διατηρούν «ανεξαρτησία σκέψης και γνώμης», να μην αποδέχονται ωφελήματα που πλήττουν την ανεξαρτησίας τους και να αντιτίθεται με σαφήνεια σε ότι θεωρεί ότι παραβλάπτει τα συμφέροντα της τράπεζας.

Πέραν των αλλαγών στα κριτήρια και στον ορισμό του ΔΣ, η ΚΤ κοινοποίησε επίσης αλλαγές στη σύσταση και το ρόλο των διαφόρων επιτροπών των τραπεζών (π.χ. αμοιβών, κινδύνων, κτλ).

Τι έπεται

Με τη δημοσίευση της οδηγίας, η ΚΤ καλεί τις τράπεζες να περάσουν από κόσκινο όσους συμβούλους κατατάσσουν στους «ανεξάρτητους» και να εξηγήσει γιατί πληρούν τα οκτώ κριτήρια. Σε περίπτωση που δεν τα πληρούν – άλλωστε, ορισμένα από αυτά είναι ποσοτικά – οι τράπεζες πρέπει να λάβουν διορθωτικά μέτρα για συμμόρφωση εντός ενός έτους.

Οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν αυτό το «τεστ ανεξαρτησίας» κάθε χρόνο και να ενημερώνουν την ΚΤ.

Η νέα οδηγία δεν καθορίζει τον αριθμό των ανεξάρτητων συμβούλων του κάθε ΔΣ αλλά καλεί τις τράπεζες να έχουν επαρκή αριθμό για να καλύπτουν τις ανάγκες των διαφόρων επιτροπών και για να αποφεύγεται η ανάθεση πολλαπλών ρόλων στα ίδια άτομα.

Με βάση τον τροποποιημένο κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης που υιοθέτησε το ΧΑΚ το 2007, τουλάχιστον οι μισοί από τους συμβούλους πλην του προέδρου πρέπει να είναι ανεξάρτητοι.

stockwatch.com.cy

Ρωσία: Προς έκδοση ομολόγων $18 δισ. το επόμενο έτος


Ρωσία: Προς έκδοση ομολόγων $18 δισ. το επόμενο έτος


Στις διεθνείς αγορές στρέφεται η Ρωσία με την έκδοση ομολόγων ύψους 18 δισ. δολ. -για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν 10 ετών- προκειμένου να ενισχύσει τα δημόσια οικονομικά της και να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα από τη σταδιακή ομαλοποίηση των συνθηκών, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα άφησε να εννοηθεί ότι σχεδιάζει να αντλήσει έως 18 δισ. δολ. μέσω της έκδοσης χρεογράφων εκφρασμένα σε δολάρια ΗΠΑ στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους καθώς το κόστος του δανεισμού για τις αναδυόμενες αγορές έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Τα περιθώρια στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων από αναδυόμενες αγορές έχουν μειωθεί στις 290 μονάδες βάσης σε σχέση με τα αμερικανικά ομόλογα από 700 μονάδες βάσης στις αρχές του περασμένου Μαρτίου. Τα spreads στα ρωσικά ομόλογα έχουν περιοριστεί στις 240 μονάδες βάσης από 750 μ.β. το Μάρτιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

capital.gr

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιδρούν στη συμφωνία του G20 για την κεφαλαιακή επάρκεια

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιδρούν στη συμφωνία του G20 για την κεφαλαιακή επάρκεια


ΠΑΡΙΣΙ (Dow Jones) - Οι ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζονται δυσαρεστημένες για την πρόσφατη συμφωνία του G20, που έχει σκοπό να αποτρέψει τη μελλοντική κατάρρευση του χρηματοοικονομικού κλάδου, καθώς υποστηρίζουν ότι θα τους πιέσει να εξοικονομήσουν πολλά κεφάλαια για εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις των ρυθμιστικών αρχών και θα αποτελέσει τροχοπέδη στην καθημερινή τους λειτουργία.

Σε μία συμβιβαστική συμφωνία, η οποία συζητήθηκε λεπτομερώς στο συνέδριο του G20 στο Pittsburgh τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να εκπληρώσουν την μακροχρόνια απαίτηση της Ευρώπης και να στηρίξουν τους κανόνες της Βασιλείας II έως το 2011. Ως αντάλλαγμα η Ευρώπη θα υιοθετήσει μέτρα που ήδη εφαρμόζουν οι αμερικανικές τράπεζες, τα οποία περιορίζουν το επίπεδο της μόχλευσης που διαθέτουν.

Ενώ οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι ευχαριστημένοι με αυτή την εξέλιξη, πολλές από τις τράπεζες της περιοχής δεν είναι. Ο δείκτης μόχλευσης, ο οποίος μετρά τη σχέση του συνόλου των ιδίων κεφαλαίων με το σύνολο του ενεργητικού, θα μπορούσε να αποτελέσει υποχρεωτικό κεφαλαιακό πρότυπο από τη στιγμή που οι κανόνες εναρμονιστούν, πιθανώς το 2012.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για τον έλεγχο των κινδύνων στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Οι υποστηρικτές της θεωρούν ότι είναι απαραίτητη ειδικά στην Ευρώπη όπου οι τράπεζες έχουν μεγαλύτερη μόχλευση από τις τράπεζες των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας.

“Από τη στιγμή που μία από τις κοινά αποδεκτές αιτίες της κρίσης ήταν η συγκέντρωση υπερβολικής μόχλευσης του συστήματος, η εφαρμογή ενός δείκτη μόχλευσης παρέχει ένα σημαντικό παράγοντα που θα αποτρέπει τις εταιρείες από το να καταστρατηγούν τις απαιτήσεις που αφορούν τους κινδύνους”, δήλωσε στο Dow Jones Newswires αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες δεν συμφωνούν. Υποστηρίζουν ότι ο δείκτης μόχλευσης αποτυγχάνει να διακρίνει το ευρύ φάσμα των κινδύνων που σχετίζονται με διαφορετικές λειτουργίες, όπως οι καταναλωτικές χορηγήσεις και οι συναλλαγές σε παράγωγα. Ως αποτέλεσμα θα τις πιέσει να στηρίξουν τις λειτουργίες χαμηλού ρίσκου, όπως η λιανική τραπεζική, με επιπλέον κεφάλαια, απορροφώντας κεφάλαια που σε άλλη περίπτωση θα χρησιμοποιούνταν για δάνεια προς ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις.

“Οι νέοι κεφαλαιακοί κανόνες θα μπορούσαν να προκαλέσουν πιστωτική κιρίση”, τόνισε ο Heinrich Haasis, επικεφαλής της γερμανικής ένωσης τραπεζών, στην πρόσφατη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κωνσταντινούπολη. Προειδοποίησε ότι οι εν λόγω κανόνες “θα μπορούσαν να έχουν δραματικές επιπτώσεις για το σύνολο της οικονομίας”.

Ορισμένα μέλη ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Christian Noyer, επισημαίνουν ότι αν και ο δείκτης μόχλευσης έχει χρησιμοποιηθεί επί μακρόν από τις τράπεζες των ΗΠΑ, απέτυχε να αποτρέψει την κατάρρευση μεγάλων αμερικανικών ιδρυμάτων όπως η Lehman Brothers το Φθινόπωρο του περασμένου έτους.

Στις πρόσφατες συνόδους υπουργών και επικεφαλής κυβερνήσεων του G20 στο Λονδίνο και στο Pittsburgh, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέδωσαν στην ενίσχυση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής εποπτείας και στον περιορισμό των υπερβολικών bonus, καθώς και τα δύο επισημάνθηκαν ως βασικοί παράγοντες που προκάλεσαν την χρηματοοικονομική κρίση. Οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία εστίασαν περισσότερο στην ενίσχυση των κεφαλαιακών επιπέδων των τραπεζών ως μέσο αποφυγής ενδεχόμενης επανάληψης της πρόσφατης κρίσης.

Η υιοθέτηση του δείκτη μόχλευσης εξαρτάται από τη μελλοντική εναρμόνιση των λογιστικών κανόνων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων στον ισολογισμό περιλαμβάνεται ένα μεγαλύτερο εύρος στοιχείων του ενεργητικού σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, που συνεπάγεται ότι αν ο δείκτης μόχλευσης ήταν να εφαρμοστεί κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα έπρεπε να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο κεφαλαιακό “μαξιλάρι” σε σχέση με τις τράπεζες των ΗΠΑ, οδηγώντας σε άνισο ανταγωνισμό.

Η ευρωπαϊκή αντεπίθεση θα μπορούσε να συνεχιστεί για ορισμένο διάστημα. Το G20 αποφάσισε να αργήσει έως το 2011 τον καθορισμό των νέων κεφαλαιακών κανόνων, με σκοπό να τους εφαρμόσει το 2012. Αξιωματούχοι γαλλικών τραπεζών, συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι θα αγωνιστούν σκληρά ώστε ο δείκτης μόχλευσης να μην γίνει υποχρεωτικός κανόνας της Βασιλείας II, καθώς τα μέλη του G20 συμφώνησαν τελικά να γίνει.

“Ο δείκτης μόχλευσης είναι από τη φύση του ελαττωματικός, γιατί είναι ένας ΄ωμός΄ δείκτης”, τόνισε ο Pierre de Lauzun, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Γαλλικής Ένωσης Τραπεζών, στο Dow Jones Newswires. “Δεν είμαστε αντίθετοι με το να γίνει ο δείκτης μόχλευσης μέρος του δεύτερου πυλώνα της Βασιλείας II, ως συμπληρωματικός δείκτης, ωστόσο είμαστε αντίθετοι με το να γίνει ρυθμιστικό πρότυπο ως μέρος του πρώτου πυλώνα”, σημείωσε.

Ο Lauzun προειδοποίησε ότι ο δείκτης μόχλευσης θα μπορούσε να ωθήσει τις τράπεζες να αποφύγουν ορισμένες εμπορικά σημαντικές δραστηριότητες που θα επηρεάζουν το κεφάλαιο, όπως ο διατραπεζικός δανεισμός.

Σε αναμονή των νέων προτύπων, αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως οι γαλλικές BNP Paribas και Societe Generale, και η ιταλική UniCredit, ανακοίνωσαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με σκοπό να αποπληρώσουν την κρατική βοήθεια και να ενισχύσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Συνεπώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες πλησιάζουν τους ανταγωνιστές από τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη συγκεντρώσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο το γεγονός αυτό δεν έχει αμβλύνει τις ανησυχίες ότι η εφαρμογή υπερβολικά αυστηρών κεφαλαιακών κανόνων θα μπορούσε να περιορίσει τις λειτουργίες δανειακών χορηγήσεων των τραπεζών. “Αν φτάσουμε μακριά, το τραπεζικό σύστημα δεν θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την οικονομία”, τόνισε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Societe Generale, Frederiv Oudea, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης ΑΜΚ ύψους 4,8 δισ. ευρώ.

Αξιωματούχοι ευρωπαϊκών τραπεζών υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή των αναθεωρημένων κανόνων της Βασιλείας II θα έπρεπε να είναι αρκετή για να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφαλαιοποίηση για να αντιμετωπίσουν πιθανές περιόδους ύφεσης στο μέλλον.

“Βρισκόμαστε στα όρια της δυσπιστίας για να πούμε ότι η εφαρμογή ενός πρότυπου δείκτη μόχλευσης είναι απαραίτητη. Πιστεύουμε ότι αν εκπληρώνεις τις προϋποθέσεις για τους κινδύνους, τότε δεν θα έπρεπε να χρειάζεσαι κάτι άλλο”, τόνισε ο Paul Chisnall, γενικός διευθυντής χρηματοοικονομικής πολιτικής και λειτουργιών στην Βρετανική Ένωση Τραπεζών.

capital.gr

MIG: Με «hold» ξεκινά την κάλυψη η Deutsche Bank


MIG: Με «hold» ξεκινά την κάλυψη η Deutsche Bank


Με αξιολόγηση «hold» ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής της Marfin Investment Group η Deutsche Bank σύμφωνα με το Reuters.

naftemporiki

Τρ. Πειραιώς: Δεν εξετάζουμε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου


Τρ. Πειραιώς: Δεν εξετάζουμε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου


«Η Τράπεζα Πειραιώς δεν εξετάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Αλέξανδρος Μάνος, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας.

«Η Τράπεζα Πειραιώς δεν εξετάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αυτό διότι διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, με το δείκτη equity Tier I να εκτιμάται σήμερα στο 8,2% -χωρίς να περιλαμβάνονται οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου ύψους €370 εκ. και τα υβριδικά κεφάλαια- έναντι 7,4% το Δεκ.2008. O δείκτης μόχλευσης ενσώματα ίδια κεφάλαια προς ενσώματο ενεργητικό (tangible equity to tangible assets) του Ομίλου Πειραιώς βρίσκεται σήμερα άνω του 5,7% από 5,0% το Δεκ.2008.

Συνεπώς η οργανική κερδοφορία και η προσεκτική διαχείριση των κινδύνων μας επιτρέπουν να αναπτυσσόμαστε με ασφάλεια χωρίς την ανάγκη αναζήτησης επιπρόσθετων κεφαλαίων», ανέφερε ο κ. Μάνος.

capital.gr

House prices in 1st annual gain in 16 months


House prices in 1st annual gain in 16 months


LONDON (Reuters) - Asking prices for homes in England and Wales rose on an annual basis for the first in more than a year in October, property Web site Rightmove said on Monday, buoyed by a dearth of properties coming onto the market. Asking prices rose 0.2 percent on the year -- the first annual rise since June 2008 -- taking them to an average 230,184 pounds.

iii.co.uk

Κέρδη 1,97% στην Κίνα, απώλειες 0,21% για το Nikkei

Κέρδη 1,97% στην Κίνα, απώλειες 0,21% για το Nikkei


Κέρδη σημειώνουν στην πλειονότητα τους τα ασιατικά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Δευτέρας, με τον Shanghai Composite να ενισχύεται σημαντικά σε ποσοστό 1,97%. Μικρές απώλειες για το Nikkei στην Ιαπωνία καθώς τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή στις ΗΠΑ αντιστάθμισαν το ανοδικό momentum των προηγούμενων ημερών.

Πιο αναλυτικά, την αβεβαιότητά τους για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη εκφράζουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία, επικαλούμενα τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, τα μέλη της Bank of Japan εγείρουν ανησυχίες ότι οι επιδράσεις των μέτρων στήριξης αρχίζουν να περιορίζονται. Παρά το γεγονός ότι συμφωνούν ότι οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία βελτιώνονται, “πολλά μέλη υποστήριξαν ότι ο ρυθμός ανάκαμψης και η βιωσιμότητα της παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες”, αναφέρουν τα πρακτικά.

Στην Κίνα, η κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα την πιο πρόσφατη σε μια μεγάλη λίστα προσπαθειών για την χαλιναγώγηση της υπέρμετρης βιομηχανικής παραγωγής με σκοπό να διατηρήσει την ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία της και τις επενδύσεις σε ανοδική τροχιά. Ειδικότερα, η κυβέρνηση ελπίζει να μετριάσει την επέκταση έξι κλάδων περιορίζοντας την έγκριση νέων επενδύσεων. Πρόκειται για τους κλάδους της χαλυβουργίας, των τσιμεντοβιομηχανιών, των χημικών, των εξοπλισμών αιολικής ενέργειας, φωτοβολταϊκών και του επίπεδου γυαλιού.

Στα επιχειρηματικά νέα, σε κυβερνητικά χέρια αναμένεται να βρεθεί η Japan Airlines, η μεγαλύτερη αεροπορική στην Ασία, με σκοπό να αποφύγει την πτώχευση. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, κρατικός οργανισμός που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτόν το σκοπό θα κάνει χρήση κρατικών κεφαλαίων για να ενισχύσει την εταιρεία και θα λάβει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της.

Στο ταμπλό, ο MSCI Asia-Pacific, υποχωρεί σε ποσοστό 0,2% στις 119,36 μονάδες, στο Τόκιο. Ο δείκτης έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 68% από τα χαμηλά άνω των πέντε ετών που κατέγραψε στις 9 Μαρτίου.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei καταγράφει απώλειες 0,21% διαμορφούμενος στις 10.236,51 μονάδες, ενώ ο Topix κινείται σε θετικό έδαφος στο +0,54%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύεται σε ποσοστό 0,39%.

Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημειώνει σημαντικά κέρδη 1,97%, ενώ ο Shenzhen Composite ενισχύεται σε ποσοστό 2,33%. Ο ευρύτερος CSI 300 επίσης καταγράφει άνοδο της τάξης του 2,18%.

Στην Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi ενισχύεται σε ποσοστό 0,53%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex κινείται ανοδικά κατά 0,47%.

Στην Σιγκαπούρη ο Straits Times υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,09%. Στην Ινδία ο δείκτης Sensex κινείται ανοδικά και σημειώνει κέρδη 0,02%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX 200 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 0,90%, ενώ ο NZX 50 στη Νέα Ζηλανδία ενισχύθηκε κατά 0,43%.

Κέρδη 1,3% στην εβδομάδα για τον Dow

Με απώλειες άνω του 0,5% ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τον Dow Jones να κλείνει κάτω από τις 10.000 μονάδες.

Το στίγμα των σημερινών συναλλαγών έδωσαν τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Bank of America και General Electric καθώς και η πτώση άνω των εκτιμήσεων της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Η ανακοίνωση για την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής το Σεπτέμβριο δεν άλλαξε τη συνολική εικόνα της αγοράς, ωστόσο οι δείκτες περιόρισαν τις απώλειες οι οποίες ξεπέρασαν κατά τη διάρκεια των συναλλαγών το 1%.

Για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε και η οποία ήταν η δεύτερη διαδοχική με κέρδη, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 1,3%, ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,5% και ο Nasdaq 0,8%.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 67,03 μονάδες (-0,67%) κλείνοντας στις 9.995,91 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 16,49 μονάδων (-0,76%) και έκλεισε στις 2.156,80 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 8,88 μονάδων (-0,81%) κλείνοντας στις 1.087,68 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 13 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 17 με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Boeing κλείνοντας στα 53,19 δολ. με άνοδο 1,43 δολ. ή σε ποσοστό 2,76%. Ακολούθησαν η Kraft Foods Inc. με κέρδη 1,50% και κλείσιμο στα 27,03 δολ. και η μετοχή των McDonalds, η οποία έκλεισε στα 58,78 δολ. με άνοδο 1,00%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση ήταν η IBM (-4,95%), η Bank of America Corporation (-4,64%) και η General Electric (-4,23%).

capital.gr

UBS: Νέες τιμές-στόχοι για πέντε ελληνικές τράπεζες


UBS: Νέες τιμές-στόχοι για πέντε ελληνικές τράπεζες


Νέες τιμές-στόχους για πέντε ελληνικές τράπεζες δίνει η UBS, ενώ παράλληλα αναβαθμίζει τη σύσταση για την Eurobank και διατηρεί τις συστάσεις για τις υπόλοιπες τέσσερις, σε έκθεσή της με ημερομηνία 19 Οκτωβρίου 2009.

Αναλυτικά, η UBS χαρακτηρίζει την Eurobank ως την προτιμώμενη τράπεζα από τις ελληνικές που καλύπτει και συνεπώς αναβαθμίζει τη σύσταση σε “buy” από “neutral” ενώ θέτει νέα τιμή-στόχο τα 16,5 ευρώ, από 11,4 ευρώ προηγουμένως.

Για την Marfin και την Πειραιώς η UBS διατηρεί σύσταση “buy” και αυξάνει τις τιμές στόχους σε 4,3 ευρώ από 3,5 ευρώ και 16 ευρώ από 12,8 ευρώ αντίστοιχα. Αναφορικά με την Εθνική Τράπεζα δίνει νέα τιμή-στόχο τα 31 ευρώ από 26 ευρώ και διατηρεί σύσταση “neutral”, ενώ για την ATEBank διατηρεί σύσταση “sell” και θέτει νέα τιμή-στόχο τα 1,5 ευρώ, από 1,3 ευρώ.

Εξάλλου, στην έκθεση της UBS αναφέρεται ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώνεται μετά τις πρόσφατες εκλογές που οδήγησαν σε ισχυρή αυτοδυναμία, ενώ πλέον είναι καλύτερο και το outlook για το 2010. Ωστόσο, η ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές είναι επιβεβλημένη και το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος αποτελεί πρόκληση για την κυβέρνηση, σύμφωνα με την UBS.

Η τράπεζα εκτιμά ότι νέες ΑΜΚ είναι ελκυστικές δεδομένων των υφιστάμενων επιπέδων κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ενώ σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει ράλι τους τελευταίους μήνες και έχουν υπεραποδώσει του ευρωπαϊκού κλάδου κατά 38% στο τρέχον έτος.

capital.gr

Smaghi: Έμφυτη η ασύμμετρη πληροφόρηση στα χρηματοπιστωτικά προϊόντα

Smaghi: Έμφυτη η ασύμμετρη πληροφόρηση στα χρηματοπιστωτικά προϊόντα


ΣΙΕΝΑ, ΙΤΑΛΙΑ (Dow Jones) -- Η ασύμμετρη πληροφόρηση μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών των χρηματοπιστωτικών προϊόντων είναι φυσιολογική, αλλά αναπτύχθηκε υπερβολικά και πυροδότησε την παγκόσμια οικονομική κρίση, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ανάπτυξη του σκιώδους τραπεζικού συστήματος, ή των μη ρυθμιζόμενων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως τα hedge funds, καθώς και η απόρροια πολιτικών πιέσεων, καταδεικνύουν την ανάγκη για περισσότερο ισχυρά ρυθμιστικά πλαίσια αναφορικά για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, σύμφωνα με δηλώσεις του Lorenzo Bini Smaghi, εκτελεστικού μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Σιένα.

Η κρίση θα πρέπει να αποδείξει σε όλους ότι η αυτορρύθμιση είναι "δύσκολη, αν όχι αδύνατη” συμπλήρωσε.

capital.gr

New Greek government wins support of parliament


New Greek government wins support of parliament

ATHENS, Oct 19 (Reuters) - Greece's incoming socialist government won the support of parliament on Monday to steer the country out of fiscal crisis, revive its ailing economy and fight corruption.

In a vote of confidence in the early hours, Prime Minister George Papandreou received the backing of all 160 members of the socialist PASOK party, giving him a comfortable 10-seat majority.

Papandreou, who won a snap election on Oct. 4 called by the outgoing conservatives, will have to tackle Greece's first recession in 16 years, a budget gap of more than 10 percent of gross domestic product and the highest debt in the country's history.

"It will be difficult, no doubt about that, but I am optimistic," Papandreou said before the vote.

"Over the next four years, we will give our best. This is the mandate we were given by the people and this is the confidence that I am asking of you," he told parliament.

Burdened with the euro zone's second highest debt to GDP ratio after Italy based on 2008 figures, Greece's economy will shrink by 1.5 percent this year, according to government estimates. The country has been gripped by rising unemployment and social unrest.

Papandreou's Finance Minister George Papaconstantinou told Reuters on Friday the deficit would rise to more than 10 percent of GDP, above a euro zone ceiling of 3 percent and previous estimates of 6 percent.

The country's total public debt would rise to 300 billion euros ($447.6 billion) in 2009, the European Union's highest in terms of GDP, Papaconstantinou told parliament late on Sunday.

reuters
Share |