Monday, October 19, 2009

Ernst & Young: Ανάκαμψη των ΙΡΟs σε Ασία, μικρή αύξηση στις ΗΠΑ

Ernst & Young: Ανάκαμψη των ΙΡΟs σε Ασία, μικρή αύξηση στις ΗΠΑ


Μια σειρά κινεζικών ΙΡΟ (Δημόσιες Αρχικές Προσφορές Μετοχών) ύψους άνω του ενός δισ. δολαρίων βοήθησε στο να αυξηθεί η συνολική αξία της αγοράς ΙΡΟ στα 37,8 δισ. δολ. ΗΠΑ κατά το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Ernst & Young.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί από το δεύτερο τρίμηνο του 2008 και συνιστά αύξηση κατά 292% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Ο αριθμός των ΙΡΟ (149) ήταν ο υψηλότερος σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα του έτους, αλλά παραμένει σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο συγκριτικά με τις ιστορικές τάσεις.

Η Κίνα κυριαρχεί

Οι επτά από τις δέκα μεγαλύτερες ΙΡΟ του τριμήνου πραγματοποιήθηκαν από κινεζικές εταιρείες και όλες οι εν λόγω οντότητες εκτός από μία, επέλεξαν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο είτε της Σανγκάης είτε του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με την έρευνα της Ernst & Young. Η μεγαλύτερη ΙΡΟ του τριμήνου (και του έτους μέχρι τώρα) ήταν αυτή της China State Construction Engineering Corp, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο της Σανγκάης τον Ιούλιο, συγκεντρώνοντας 7,3 δισ. δολ. ΗΠΑ.

Σχεδόν το 63% της συνολικής αξίας των ΙΡΟ κατά το τρίτο τρίμηνο αντιστοιχούσε στις 62 κινεζικές εταιρείες οι οποίες εισήχθησαν κατά τη διάρκεια της περιόδου. Οι αμερικανικές εταιρείες βρέθηκαν στη δεύτερη θέση, με συνολική αξία που αντιστοιχεί σε 3,2 δισ. δολ. ΗΠΑ ή στο 8,4% των παγκόσμιων συγκεντρωθέντων κεφαλαίων και σε τέσσερις από τις 20 κορυφαίες συμφωνίες κατά μέγεθος. Οι ινδικές εταιρείες βρέθηκαν στην τρίτη θέση, με συνολική αξία που αντιστοιχεί σε 2,6 δισ. δολ. ΗΠΑ ή στο 7,2% των παγκόσμιων συγκεντρωθέντων κεφαλαίων και σε τρεις από τις 20 κορυφαίες συμφωνίες κατά μέγεθος.

Ενώ η Κίνα και η υπόλοιπη Ασία παρουσίασαν ραγδαία αύξηση, η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε μαρασμό. Σε ό,τι αφορά τις κυριότερες αγορές, δεν υπήρξαν ΙΡΟ κατά τη διάρκεια της περιόδου στη Γερμανία και την Ιταλία, μία ΙΡΟ πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία και στην Ισπανία και δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η συνολική αξία στην Ευρώπη ανήλθε σε 189,2 εκατ. δολ. ΗΠΑ ήτοι 0,5% του παγκόσμιου συνόλου.

Ο Gregory K. Ericksen, Global Vice Chair Strategic Growth Markets στην Ernst & Young δηλώνει: "Ήταν ένα εξαιρετικό τρίμηνο για την αγορά ΙΡΟ στην Ασία και, ειδικότερα, στην Κίνα. Εκτός από την ευπρόσδεκτη ανάκαμψη της δραστηριότητας μέσω μια σειράς σημαντικών εισαγωγών στα χρηματιστήρια, είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, ενώ στις αρχές αυτής της δεκαετίας, οι ινδικές ή οι κινεζικές εταιρείες εξέταζαν το ενδεχόμενο να εισαχθούν σε ανεπτυγμένες αγορές, σήμερα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το εάν τα χρηματιστήρια της Βομβάης ή της Σανγκάης είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε ΙΡΟ σχεδόν οποιασδήποτε κλίμακας".

Αυτό αντικατοπτρίζεται στα δεδομένα. Το 2006, το Λονδίνο προσέλκυσε 86 εισαγωγές στο χρηματιστήριο, από τις οποίες συγκεντρώθηκαν συνολικά 24,1 δισ. δολ. ΗΠΑ. Από την αρχή του 2009 μέχρι σήμερα, δεν έχουν πραγματοποιηθεί εισαγωγές ξένων εταιρειών σε καμία αγορά του Λονδίνου. Ο Nasdaq κατέγραψε καλύτερη πορεία το τρίτο τρίμηνο του 2009, χάρη στην είσοδο στο χρηματιστήριο δύο σημαντικών εταιρειών: της Shanda Games Ltd από την Κίνα και της Avago Technologies, μιας εταιρείας με έδρα στην Σινγκαπούρη.

Μετατόπιση της παγκόσμιας τάξης;

Παρότι τα επίπεδα των IPO το τρίτο τρίμηνο ήταν παρεμφερή σε αξία (αν όχι σε αριθμούς) με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2005 και του 2006, αξιοσημείωτη είναι η αντίθεση μεταξύ του πόσο σκληρά χτυπήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές από την έλλειψη ΙΡΟ και του βαθμού κυριαρχίας των ασιατικών αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το τρίτο τρίμηνο του 2005, πάνω από το 31% της συνολικής αξίας των εισαγωγών στο χρηματιστήριο προήλθε από ευρωπαϊκές εταιρείες, το 15% από εταιρείες με έδρα στην Ασία και το 28% από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ericksen δηλώνει: "Παρότι πριν από πέντε χρόνια υπήρξαμε μάρτυρες της παγκοσμιοποίησης των κεφαλαιαγορών, καθώς εταιρείες, επενδυτές και χρηματιστήρια αναζητούσαν ευκαιρίες ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο, ο ρυθμός αυτής της αλλαγής επιταχύνθηκε σημαντικά λόγω της ύφεσης και της σχετικής ταχύτητας με την οποία η κινεζική και η ινδική οικονομία ανέκαμψαν από αυτήν".

Μελλοντικές προοπτικές

Το τέταρτο τρίμηνο αναμένουμε ότι θα είναι εξίσου ισχυρό για την αγορά των ΙΡΟ στην Ασία. Δεν αναμένουμε ταχεία ανάκαμψη στην Ευρώπη, ενώ η επιφυλακτική, αλλά ουσιαστική βελτίωση του κλίματος για τις ΙΡΟ στις ΗΠΑ είναι αναμενόμενη, καθώς η διάθεση για ανάληψη κινδύνου επιστρέφει. Η εισαγωγή της εταιρείας Talecris Biotherapeutics στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την τελευταία ημέρα του τριμήνου, αποτελεί ισχυρή ένδειξη για τη μεταστροφή στη διάθεση ανάληψης κινδύνου στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά κλάδους, όπως αυτός της βιοτεχνολογίας, έναντι των οποίων οι επενδυτές ήταν πιο επιφυλακτικοί μέχρι πρότινος. Μείωση σημειώθηκε και στον αριθμό των εταιρειών που απέσυραν τις αιτήσεις ή ανέβαλαν τις ΙΡΟ τους, ο οποίος πέρσι ανήλθε στις 120, σημειώνοντας αύξηση κατά 62%.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον, πιστεύουμε ότι θα σημειωθεί αναζωογόνηση της δραστηριότητας στην Ευρώπη το 2010, καθώς οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων επιζητούν να αποδεσμευτούν από τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει και να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Η Σοφία Καλομενίδου, Capital Markets Leader της Ernst & Young, Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης δηλώνει: "Τα πρώτα σημάδια ότι η οικονομία έχει υπερκεράσει τα χαμηλά επίπεδα της ύφεσης είναι πλέον εμφανή, παρόλα αυτά η ανάκαμψη αναμένεται να είναι χρονοβόρα και θα ποικίλει ανά περιοχή. Οι ρυθμοί των ΙΡΟ στο Χρηματιστήριο σχετίζονται άμεσα με τα εκάστοτε μακροοικονομικά δεδομένα, αλλά ακολουθούν με σχετική χρονική υστέρηση. Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα διατηρούν τις επιφυλάξεις τους αναφορικά με την ανάκαμψη δεδομένου ότι στα πρώτα στάδια της ανάκαμψης ενέχει ο κίνδυνος υποτροπής".

Ο Ericksen καταλήγει λέγοντας: "Η παρούσα κατάσταση δεν φέρει τα χαρακτηριστικά της προσωρινής φάσης ανάκαμψης στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ύφεσης, ούτε συνιστά παγκόσμια ανάκαμψη στις διεθνείς αγορές ΙΡΟ. Μέχρις ότου να δούμε τις αγορές να λειτουργούν κανονικά σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα, να δούμε την εμπιστοσύνη να επιστρέφει στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, θα συνεχίσουν να «αιωρούνται» ερωτήματα σχετικά με την ευρωστία της ανάκαμψης και θα συνεχίσουμε να εξαρτόμαστε σημαντικά από την εισαγωγή μερικών μεγάλων κινεζικών εταιρειών στο χρηματιστήριο προκειμένου να ενισχύσουν τα συνολικά μεγέθη. Επομένως, προς το παρόν παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι".

capital.gr

No comments:

Share |