Thursday, January 20, 2011

ΗΠΑ: Αύξηση 1% του δείκτη των δεικτών της οικονομίας


ΗΠΑ: Αύξηση 1% του δείκτη των δεικτών της οικονομίας

Η επέκταση της αμερικάνικης οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί, αν και υπάρχουν "κάποιες ισχυρές αντιξοότητες" σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ ο δείκτης των δεικτών της οικονομίας (LEI) αυξήθηκε 1% τον Δεκέμβριο.

"Συνολικά, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να συνεχίσει να λαμβάνει νέα ώθηση το 2011 ", δήλωσε ο Ken Goldstein, οικονομολόγος του Conference Board.

Έξι από τους 10 δείκτες που περιλαμβάνονται στο LEI είχαν άνοδο το Δεκέμβριο. Τον Νοέμβριο, το LEI κέρδισε 1,1%. Για το εξάμηνο έως και το Δεκέμβριο, το LEI αυξήθηκε 3,3%, έναντι 2,4% στην προηγούμενη έξι μήνες.

source: reporter.gr

Ευρωζώνη: Υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής ενπιστοσύνης τον Ιανουάριο


Ευρωζώνη: Υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής ενπιστοσύνης τον Ιανουάριο

Στις -11,4 μονάδες από τις -11 μονάδες το Δεκέμβριο του 2010, υποχώρησε τον Ιανουάριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, εμφανίζοντας πτώση για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Η πτώση ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, οι οποίοι τοποθετούσαν το δείκτη στις -12 μονάδες.

source: reporter.gr

Ευρωζώνη: Εκτιμήσεις για ανάπτυξη 1.5%


Ευρωζώνη: Εκτιμήσεις για ανάπτυξη 1.5%


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 50 οικονομικοί αναλυτές, ο ρυθμός ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση προβλέπεται μεταξύ του 0,3% και 0,4% έως τα μέσα του 2012 και σε 0,5% για το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους.

Η πλειονότητα των οικονομολόγων εκτιμά ότι η Πορτογαλία θα ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Συγκεκριμένα, οι 17 από τους 22 αναλυτές που απάντησαν στο σχετικό ερώτημα, αναμένουν ότι η Πορτογαλία θα υποκύψει στις πιέσεις των αγορών, ενώ αντίθετα μόνο 2 από τους 22 θεωρούν ότι θα χρειαστεί και η Ισπανία να προσφύγει στο Ταμείο.

Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης προβλέπεται στο 1,5% φέτος και στο 1,7% το 2012, με συνέπεια η Ευρωζώνη να υστερεί σε σχέση με τις αναδυόμενες οικονομίες που αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς, αλλά και σε σχέση με άλλες αναπτυγμένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα είναι σχεδόν διπλάσιος από την Ευρωζώνη.

Η διαφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ του οικονομικά ισχυρού γαλλογερμανικού πυρήνα και των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης αναμένεται να διατηρηθεί, λόγω των μέτρων λιτότητας που παίρνουν οι τελευταίες για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους.

Εκτός της Ευρωζώνης, μόνο η Βρετανία και η Ιαπωνία αναμένεται να έχουν αντίστοιχα περιορισμένους ρυθμούς ανάπτυξης.

«Πιστεύουμε ότι θα παραμείνει περιορισμένη η ικανότητα της Ευρωζώνης να έχει μια διατηρήσιμη ενίσχυση της κατανάλωσης για να τονώσει την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια», είπε ο οικονομολόγος της τράπεζας RBS Σίλβιο Περούτσο, προσθέτοντας ότι οι 17 χώρες της Ευρωζώνης θα ωφεληθούν από την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας.

«Υπάρχει μια απόκλιση μεταξύ των μεγάλων και των μικρών χωρών, αλλά βλέπουμε την ανάπτυξη να εστιάζεται στη διεθνή οικονομία, όπου οι συνθήκες για την οικονομική δραστηριότητα παραμένουν σε γενικές γραμμές θετικές για φέτος και ίσως και για το 2012», είπε ο κ. Περούτσο.

source: sigmalive.com

ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας


Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο αριθμός των ατόμων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Ιανουαρίου.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 37.000 στις 404.000, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση κατά 25.000 σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Το ύψος των αιτήσεων της περασμένης εβδομάδας αναθεωρήθηκε καθοδικά στις 441.000..

Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων - που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας – υποχώρησε κατά 4.000 στις 411.750.

Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Ιανουαρίου κατά 26.000 στις 3.86 εκατ., το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.



source: capital.gr

Morgan Stanley: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου


Morgan Stanley: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου


Αύξηση κερδών και εσόδων σημείωσε το τέταρτο τρίμηνο η Morgan Stanley ξεπερνώντας παράλληλα τις εκτιμήσεις αναλυτών.


Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα κέρδη της εταιρείας σημείωσαν άνοδο στα 867 εκατ. δολ., ή 41 σεντς ανά μετοχή, από 460 εκατ. δολ., ή 29 σεντς ανά μετοχή, ενώ τα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες αυξήθηκαν στα 43 σεντς ανά μετοχή από 18 σεντς ανά μετοχή. Τα έσοδα ενισχύθηκαν σε ποσοστό 14% διαμορφούμενα σε 7,81 δισ. δολ.,

Σημειώνεται πως αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet Research τα τοποθετούσαν στα 40 σεντς και 7,35 δισ. δολ. αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η αύξηση των κερδών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τον κλάδο επενδυτικής τραπεζικής του οποίου τα καθαρά έσοδα έφτασαν στα 4,3 δισ. δολ.

Στις προσυνεδριακές συναλλαγές η μετοχή της τράπεζας ενισχύεται 1,91% στα 28,28 δολ.


source: capital.gr

Moody’s: Προειδοποιεί για υποβάθμιση της Πορτογαλίας


Moody’s: Προειδοποιεί για υποβάθμιση της Πορτογαλίας


Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητάς της έρχεται η Πορτογαλία, μετά από σχετική προειδοποίηση του αντιπροέδρου και επικεφαλής ανάλυσης της Moody’ s Anthony Thomas, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εξέφρασε ανησυχία σχετικά με τα υψηλά επίπεδα δημοσίου χρεους της χώρας, τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος της Πορτογαλίας σε θέματα χρηματοδότησης.

Το «αβάσταχτο» επίπεδο χρέους αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους ανησυχίας που οδηγεί σε αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας και ενδεχομένως να καταλήξει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης των ομολόγων της χώρας εντός των επόμενων τριών μηνών.

«Στατιστικά, είναι εξαιρετικά μεγάλη η πιθανότητα να προχωρήσουμε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Πορτογαλίας», δήλωσε την Τετάρτη ο κ. Thomas.

Επισημαίνεται ότι, ο οίκος έθεσε σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την μακροπρόθεσμη "A1" και την βραχυπρόθεσμη Prime-1 πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολόγων της Πορτογαλίας τον Δεκέμβριο.

Κατά την διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο στη Λισαβώνα, ο Thomas υπογράμμισε ότι η μεσοπρόθεση και μακροπρόθεσμη προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, καθώς και οι δυσκολίες χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι πορτογαλικές τράπεζες, θα συντελέσουν επίσης στην λήψη της τελικής απόφασης από την Moody’ s



souce: capital.gr

Στα 1,9 τρισ. δολ. τα ενεργητικά των hedge-funds


Στα 1,9 τρισ. δολ. τα ενεργητικά των hedge-funds


Τα υπό διαχείριση ενεργητικά της βιομηχανίας hedge-fund προσεγγίζουν τα ιστορικά υψηλότερα επίπεδά τους, μετά την εκτίναξη ρεκόρ στο δ΄τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία ερευνών του κλάδου, Hedge Fund Research.

Τα ενεργητικά ανήλθαν στα 1,917 τρισ. δολ. κατόπιν αύξησης κατά σχεδόν 149 δισ. δολ. στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Τα επίπεδα της λήξης του έτους προσεγγίζουν το ιστορικό σημείο ζενίθ των 1,93 τρισ. δολ. που είχε εμφανιστεί στο β΄τρίμηνο 2008. Μετά από εκεί, ακολούθησε η κατάρρευση της Lehman Brothers και η κορύφωση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, που προκάλεσαν αποσύρσεις ρεκόρ και μεγάλες ζημιές στην βιομηχανία hedge-funds.

Από το α΄τρίμηνο 2009 μέχρι την λήξη του 2010, τα ενεργητικά των hedge-funds ενισχύθηκαν 44%, με βάση τα στοιχεία της HFR.

source: euro2day.gr

Γερμανία: Αύξηση 0,7% στο δείκτη PPI το Δεκέμβριο


Γερμανία: Αύξηση 0,7% στο δείκτη PPI το Δεκέμβριο

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones)— Οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία συνέχισαν να ενισχύονται το Δεκέμβριο, πάνω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, καθώς οι τιμές ενέργειας άσκησαν ανοδική πίεση στο δείκτη.

Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση και κατά 5,3% σε ετήσια, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Τα μεγέθη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν τοποθετήσει την αύξηση στο 0,5% μηνιαίως και στο 5,1% ετησίως.

Σημειώνεται πως η αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2008, όπου ενισχύθηκε κατά 7,3%.

Το Νοέμβριο, οι τιμές παραγωγού είχαν σημειώσει αύξηση 0,2% μηνιαίως και 4,4% ετησίως.

Η Destatis ανέφερε «οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στο ετήσιο μέγεθος το Δεκέμβριο του 2010.

Τέλος, εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας, οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν 0,5% και 3,6% σε μηνιαία και ετήσια βάση, σύμφωνα με τη Destatis.



source: capital.gr

Πτώση 1,1% στο Τόκιο


Πτώση 1,1% στο Τόκιο

Πτώση 1,1% κατέγραψε σήμερα ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei [.N225] , ο οποίος έκλεισε στις 10.437,31 μονάδες, ενώ με απώλειες της τάξης του 1% έκλεισε και ο διευρυμένος δείκτης Topix στις 927,19 μονάδες.

Σημαντικό ρόλο στην υποχώρηση των ιαπωνικών δεικτών έπαιξαν τα απογοητευτικά αποτελέσματα των εταιρειών από τους κλάδους τεχνολογίας και τραπεζών στις ΗΠΑ, ενώ η ισχυρή ανάπτυξη στην Κίνα και η υποτίμηση του δολαρίου ώθησαν τους επενδυτές σε ρευστοποίηση κερδών.

«Κατά πάσα πιθανότητα ο Nikkei περνά μια μικρή υγιή διόρθωση. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, πολλοί ανησυχούν ότι οι εκτιμήσεις ότι οι ιαπωνικές εταιρείες θα ανακοινώσουν ισχυρά κέρδη ίσως ήταν υπερβολικές», σχολιάζει ο Κοίσι Ογκάβα, επικεφαλής διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Daiwa SB Investments.

«Οι traders δεν αγοράζουν επιθετικά μετοχές εταιρειών, παρά τα σχετικά ισχυρά κέρδη, ενώ λόγω του ότι στην αγορά παρατηρείται υπερθέρμανση έως κάποιον βαθμό, αναμένεται ενδεχομένως κάποια πτώση στις αρχές Φεβρουαρίου», εκτιμά ο Χιντεγιούκι Ισιγκούρο από την Okasan Securities.

source: naftemporiki.gr

Η Κίνα Νο2 οικονομία παγκοσμίως;


Η Κίνα Νο2 οικονομία παγκοσμίως;

Τη θέση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη φαίνεται πως καταλαμβάνει η Κίνα, «κλέβοντας» τα σκήπτρα από την Ιαπωνία, καθώς τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Πεκίνο έδειξαν διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης το 2010.

Τη θέση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη φαίνεται πως καταλαμβάνει η Κίνα, «κλέβοντας» τα σκήπτρα από την Ιαπωνία, καθώς τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Πεκίνο έδειξαν διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης το 2010.

Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία βρισκόταν στη θέση αυτή, κάτω από τις ΗΠΑ, από το 1968.

Το ονομαστικό ΑΕΠ της Κίνας ανήλθε σε 39,79 τρισ. γουάν στα τέλη του 2010, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 9,8% το τέταρτο τρίμηνο και στο 10,3% στο σύνολο του 2010.

Τα επίσημα στοιχεία για την ανάπτυξη το 2010 στην Ιαπώνία θα ανακοινωθούν στις 14 Φεβρουαρίου.

Στο Τόκιο, ο Καόρου Γιοσάνο, ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση, δήλωσε ότι η Κίνα ξεπέρασε κατά πάσα πιθανότητα τη χώρα του στη λίστα με τις μεγαλύτερες οικονομίες.

source: naftemporiki.gr

Ενισχύεται η κάθοδος ξένων εταιρειών


Ενισχύεται η κάθοδος ξένων εταιρειών

Tην κάθοδο αυξημένου αριθμού ξένων εταιρειών αναμένουν φέτος οι αρμόδιοι φορείς, μετά από το σημαντικό rebound του κλάδου παροχής διεθνών υπηρεσιών το 2010. Πέραν της Ρωσίας, οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν την εισροή ξένων επενδυτών από τις γειτονικές Ουκρανία και Λευκορωσία, αλλά και από την Κίνα.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο διευθυντής του Κυπρο-Ρωσικού Συνδέσμου, Άντης Ναθαναήλ, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, πέραν από τη Ρωσία και από άλλες χώρες όπως η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Κίνα.

Εάν δεν συμβεί κανένα απροσδόκητο γεγονός στον παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, η θετική πορεία στις αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος, υπογράμμισε.

Το 2010 ο κλάδος των διεθνών επιχειρήσεων κατέγραψε σημαντική ανάκαμψη σε σχέση με το 2009.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών, οι αιτήσεις για εγγραφές εταιρειών κατέγραψαν τον περασμένο έτος αύξηση 18,3% στις 19.201 έναντι 16.231 πέρσι.

Οι εγγραφές θεωρούνται σημαντική ένδειξη της δραστηριότητας στον κλάδο των διεθνών δραστηριοτήτων και αφορούν σε μεγάλο βαθμό εταιρείες ξένων συμφερόντων που αρχίζουν να δραστηριοποιούνται στο νησί.

Το Δεκέμβριο του 2010 οι αιτήσεις για εγγραφές αυξήθηκαν κατά 11,8% στις 1.804 έναντι 1.614 το Δεκέμβριο του 2009.

Το σύνολο των εγγεγραμμένων εταιρειών στην Κύπρο ανερχόταν τέλος Δεκεμβρίου 2010 στις 237.372

source: stockwatch.com.cy

Κίνα: Στο 10% η ανάπτυξη το 2010


Κίνα: Στο 10% η ανάπτυξη το 2010

Η οικονομία της Κίνας κατέγραψε ανάπτυξη 10,3% το 2010 όπως μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικά κανάλι Phoenix Television επικαλούμενο πηγές από την κεντρική τράπεζα της χώρας. Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,6% τον Δεκέμβριο.

Τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα την Πέμπτη.


source: capital.gr

ΗΠΑ: Εμπορικές συμφωνίες $45 δισ. με Κίνα


ΗΠΑ: Εμπορικές συμφωνίες $45 δισ. με Κίνα

Λίστα εμπορικών συμφωνιών με την Κίνα συνολικής αξίας 45 δισ. δολ. έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Στις συμφωνίες περιλαμβάνεται παραγγελία 200 αεροσκαφών αξίας 19 δισ. δολ. από την Boeing για περίοδο τριών ετών, καθώς και συμβόλαια με την General Electric.

Επίσης επενδυτική συμφωνία αξίας 7,5 δισ. δολ. με την Alcoa και συμφωνία αξίας 1,4 δισ. δολ. με την Caterpillar για εξοπλισμό στην Κίνα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές θα στηρίξουν συνολικά 235.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση της Κίνας δεσμεύτηκε να ενισχύσει τη νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η Κίνα δεσμεύτηκε παράλληλα να καταργήσει στις αποφάσεις για κυβερνητικές προμήθειες τις πολιτικές που κάνουν διακρίσεις με βάση τη χώρα κατασκευής του προϊόντος.

Οι συμφωνίες ακολουθούν την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο στις ΗΠΑ.


source: capital.gr
Share |