Thursday, January 20, 2011

Moody’s: Προειδοποιεί για υποβάθμιση της Πορτογαλίας


Moody’s: Προειδοποιεί για υποβάθμιση της Πορτογαλίας


Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητάς της έρχεται η Πορτογαλία, μετά από σχετική προειδοποίηση του αντιπροέδρου και επικεφαλής ανάλυσης της Moody’ s Anthony Thomas, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εξέφρασε ανησυχία σχετικά με τα υψηλά επίπεδα δημοσίου χρεους της χώρας, τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος της Πορτογαλίας σε θέματα χρηματοδότησης.

Το «αβάσταχτο» επίπεδο χρέους αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους ανησυχίας που οδηγεί σε αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας και ενδεχομένως να καταλήξει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης των ομολόγων της χώρας εντός των επόμενων τριών μηνών.

«Στατιστικά, είναι εξαιρετικά μεγάλη η πιθανότητα να προχωρήσουμε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της Πορτογαλίας», δήλωσε την Τετάρτη ο κ. Thomas.

Επισημαίνεται ότι, ο οίκος έθεσε σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την μακροπρόθεσμη "A1" και την βραχυπρόθεσμη Prime-1 πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολόγων της Πορτογαλίας τον Δεκέμβριο.

Κατά την διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο στη Λισαβώνα, ο Thomas υπογράμμισε ότι η μεσοπρόθεση και μακροπρόθεσμη προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, καθώς και οι δυσκολίες χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι πορτογαλικές τράπεζες, θα συντελέσουν επίσης στην λήψη της τελικής απόφασης από την Moody’ s



souce: capital.gr

No comments:

Share |