Thursday, November 18, 2010

Marfin Popular: Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου 488,6 εκατ. ευρώ


Marfin Popular: Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου 488,6 εκατ. ευρώ


Εγκρίθηκε από τη σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας «MARFIN POPULAR BANK PUBLIC» με σκοπό την άντληση € 488,6 εκατομμυρίων με έκδοση νέων μετοχών υπέρ των παλαιών μετόχων με αναλογία μία νέα μετοχή για κάθε δύο παλαιές με τιμή διάθεσης €1.00 ανά μετοχή.
Η προτεινόμενη τιμή έκδοσης αντιστοιχεί σε έκπτωση (discount) της τάξεως του 30% στην τιμή κλεισίματος της Marfin Popular Bank της 1ης Νοεμβρίου 2010, ημερομηνία κατά την οποία ανακοινώθηκε η σχετική εισήγηση. Ο μέτοχος Dubai Financial Group δήλωσε ότι θα συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Επιπλέον, εγκρίθηκε ομόφωνα η έκδοση μετατρέψιμων αξιόγραφων κεφαλαίου (Convertible Capital Securities) συνολικού ύψους μέχρι του ποσού €660 εκατομμυρίων, με ελάχιστη τιμή μετατροπής €1.80 ανά μετοχή. Κατόπιν αιτήματος του Dubai Financial Group κι άλλων μετόχων της εταιρείας η έκδοση θα πραγματοποιηθεί με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων στην έκδοση των μετατρέψιμων αξιόγραφων κεφαλαίου.

Εγκρίθηκε επίσης η τροποποίηση του Καταστατικού, ώστε να προβλέπεται η δυνατότητα του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας να αποφασίζει την καταβολή ενδιάμεσων μερισμάτων με τη διανομή μετοχών ή άλλων τίτλων κάθε μορφής. Μετά την ολοκλήρωση της τροποποίησης του Καταστατικού και ταυτόχρονα με την έγκριση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου 2010, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει τη διανομή ενδιάμεσου μερίσματος ύψους 0,22 Ευρώ ανά μετοχή με τη μορφή μετοχών έκδοσης της Τράπεζας με τιμή έκδοσης 1,4472 Ευρώ, η οποία είναι κατά 10% κατώτερη από το μέσο όρο της τιμής κλεισίματος της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την περίοδο από 11 έως 15 Οκτωβρίου, 2010.

source: reporter.gr

ΗΠΑ: Στις 22,5 μονάδες ο μεταποιητικός Philadelphia Fed το Νοέμβριο



ΗΠΑ: Στις 22,5 μονάδες ο μεταποιητικός Philadelphia Fed το Νοέμβριο (εκτ. 4,5)


source: capital.gr

ΗΠΑ: Αύξηση του δείκτη Leading Indicators


ΗΠΑ: Αύξηση 0,5% του δείκτη Leading Indicators (Εκτ.: 0,6%)

source: capital.gr

ΗΠΑ: Άνοδος μικρότερη των εκτιμήσεων των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας


ΗΠΑ: Άνοδος μικρότερη των εκτιμήσεων των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

Άνοδο μικρότερη των εκτιμήσεων σημείωσε ο αριθμός των ατόμων στις ΗΠΑ που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Νοεμβρίου.


Το υπουργείο εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000 στις 439.000, ενώ
οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση κατά 8.000 σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Το ύψος των αιτήσεων της περασμένης εβδομάδας αναθεωρήθηκε ελαφρώς ανοδικά στις 437.000 αιτήσεις από τις 435.000.

Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων - που έχει σκοπό τον περιορισμό της μεταβλητότητας – υποχώρησε κατά 4.000 στις 443.000.

Τέλος, ο αριθμός των συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Νοεμβρίου κατά 48.000 στις 4.295.000.



source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Νέο ρεκόρ για το δημόσιο δανεισμό τον Οκτώβριο


Μ. Βρετανία: Νέο ρεκόρ για το δημόσιο δανεισμό τον Οκτώβριο


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Υψηλότερος των εκτιμήσεων εμφανίστηκε ο δημόσιος δανεισμός της Μ. Βρετανίας τον Οκτώβριο παρά το γεγονός ότι η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ONS ανακοίνωσε επίσης σήμερα την καθοδική αναθεώρηση των προηγούμενων στοιχείων για το δανεισμό.

Ο δημόσιος τομέας δανείστηκε 10,3 δισ. λίρες τον Οκτώβριο, έναντι 10,1 δισ. λιρών στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πρόκειται για ρεκόρ του καθαρού δανεισμού το μήνα Οκτώβριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν το δημόσιο δανεισμό στα 9,4 δισ. λίρες.

Ωστόσο, εξαιτίας της κατά 2,3 δισ. λίρες καθοδική αναθεώρηση των στοιχείων για τον καθαρό δανεισμό νωρίτερα στο οικονομικό έτος, ο δημόσιος τομέας έχει πλέον δανειστεί 81,6 δισ. λίρες από τον Απρίλιο, έναντι 87,5 δισ. λιρών στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το οικονομικό έτος στη Μ. Βρετανία ξεκινά τον Απρίλιο.

Η κυβέρνηση στοχεύει σε καθαρό δημόσιο δανεισμό του δημόσιου τομέα της τάξης των 149 δισ. λιρών στο σύνολο του έτους εξαιρουμένων των παρεμβάσεων για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Ο υπουργός Οικονομικών George Osborne ανακοίνωσε ένα πενταετές πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος που έχει σκοπό τη σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής κατά 111 δισ. λίρες έως το 2015 μέσω περικοπών στις δαπάνες και αυξήσεις φόρων σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα είναι απαραίτητο για να σταματήσει να κλονίζεται η Βρετανία από κρίση όμοια με εκείνη της Ευρωζώνης που ξέσπασε στην Ελλάδα αυτό το χρόνο και που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η Ιρλανδία.

Η ONS ανέφερε ότι οι μη κεφαλαιουχικές δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκαν 6,8% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, με τον εταιρικό φόρο και τον φόρο προστιθέμενης αξίας να σημειώνουν σημαντική αύξηση. Ωστόσο τα φορολογικά έσοδα της κεντρικής κυβέρνησης μειώθηκαν σε επίπεδο έτους για πρώτη φορά εδώ και μήνες.




source: capital.gr

Μ. Βρετανία: Αυξημένος όγκος λιανικών πωλήσεων εν αναμονή... Χριστουγέννων


Μ. Βρετανία: Αυξημένος όγκος λιανικών πωλήσεων εν αναμονή... Χριστουγέννων

Αυξημένος εμφανίζεται τον Οκτώβριο ο όγκος λιανικών πωλήσεων στη Μ. Βρετανία, καθώς οι καταναλωτές προετοιμάζονται για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και τρέχουν να προλάβουν την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων τον Ιανουάριο.

Αναλυτικότερα, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,5% σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο, ωστόσο κατέγραψαν οριακή υποχώρηση σε σχέση με τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Μ. Βρετανίας.

Σημειώνεται ότι η μηνιαία αύξηση τον Οκτώβριο ακολουθεί έπειτα από πτώση-έκπληξη το Σεπτέμβριο, όταν οι πωλήσεις υποχώρησαν 0,5% σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία. Η πτώση του Σεπτεμβρίου ήρθε μετά την ανακοίνωση των λεπτομερειών του σκληρού προγράμματος λιτότητας της βρετανικής κυβέρνησης που «σκίασε» το μακροπρόθεσμο outlook για την καταναλωτική ζήτηση.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα αυξάνονταν 0,5%, στο μήνα, τον Οκτώβριο και 0,1% σε επίπεδο έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.



source: capital.gr

WSJ:Η Ελλάδα συμφώνησε νέα μέτρα λιτότητας 4 δισ.


WSJ:Η Ελλάδα συμφώνησε νέα μέτρα λιτότητας 4 δισ.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal", η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με την τρόικα, βάσει της οποίας στο τελικό προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνονται επιπλέον μέτρα λιτότητας ύψους 4 δισ. ευρώ.

Το δημοσίευμα, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο που παρευρέθηκε στις συνομιλίες, αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι της τρόικας βρίσκονται για τρίτη ημέρα στην Αθήνα και σε συνεχείς διαπραγματεύσεις για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος ελλείμματος του 7,6% του ΑΕΠ για το 2011. "Ο προϋπολογισμός συμφωνήθηκε κυρίως σε μία συνάντηση μεταξύ της τρόικας και του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα σε διάφορα υπουργεία σε κάποιες περιπτώσεις ήταν πολύ έντονες", δηλώνει η ανώνυμη πηγή της "WSJ", η οποία αποκαλύπτει ότι και ο κ. Λουκάς Παπαδήμος ήταν παρών στις διαπραγματεύσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, "οι επιπλέον περικοπές της τάξεως των 3,5 έως 4 δισ. ευρώ δημιουργούν μεγάλη πρόκληση καθώς ο προϋπολογισμός του 2011 θα είναι ένας από τους πιο δύσκολους των τελευταίων ετών, γιατί δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απόκλισης από τους προγραμματισμένους στόχους".

source: euro2day.gr

Ιδιωτικοποιήσεις 32 δισ δολ. αποφάσισε η Ρωσία


Ιδιωτικοποιήσεις 32 δισ δολ. αποφάσισε η Ρωσία


Η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων συνολικής αξίας 32 δισ. δολ.. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα σε μία τριετία και περιλαμβάνει ποσοστά μειοψηφίας σε κρατικές εταιρίες όπως η κρατική τράπεζα Sberbank και ο οργανισμός σιδηροδρόμων VTB.

Συνολικά, το κράτος προχωρά σε πώληση ποσοστών μειοψηφίας σε 10 μεγάλες κρατικές εταιρείες, εκ των οποίων και το 15% του μετοχικού κεφαλαίου της κρατικής πετρελαϊκής Rosneft, αλλά και περισσότερες από 850 μικρότερες και λιγότερο γνωστές κρατικές εταιρίες

Όπως σχολιάζει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, στόχος δεν είναι μόνο η άντληση δημοσίων εσόδων. Το Κρεμλίνο «δίνει μήνυμα στους επενδυτές ότι χαλαρώνει τον κρατικό έλεγχο στην οικονομία, καθώς θέλει να προσελκύσει επενδύσεις για την τόνωση της αναπτυξιακής πορείας που υπολείπεται της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Κίνας»


source: euro2day.gr

Πάνω από τις 10.000 μονάδες ο Nikkei


Πάνω από τις 10.000 μονάδες ο Nikkei

Το ψυχολογικό φράγμα των 10.000 μονάδων ξεπέρασε σήμερα ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei [.N225] καταγράφοντας κέρδη 2,1% στις 10.013,63 μονάδες, ενώ άνοδο 2,2% σημείωσε ο διευρυμένος δείκτης Topix κλείνοντας στις 868,81 μονάδες.

Σημαντικό ρόλο στην άνοδο του ιαπωνικού χρηματιστηρίου έπαιξε η υποχώρηση του γεν έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στη χώρα ισχυρές ταμειακές ροές από το εξωτερικό, οι οποίες έδωσαν ώθηση στις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Η δυναμική κάλυψη των ανοικτών θέσεων από τις τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού λειτούργησε θετικά για αρκετούς κλάδους, ενώ αρκετοί πιστεύουν ότι η ανοδική αυτή τάση οφείλεται στα ευρωπαϊκά Α/Κ που επιχείρησαν να ισορροπήσουν τις θέσεις τους.

«Βλέπουμε εισροές κεφαλαίων σε διάφορες μετοχές. Η τάση στην αγορά φαίνεται αρκετά ισχυρή, ενώ παρατηρούμε ισχυρές εισροές επενδύσεων στις μετοχές χρηματοοικονομικών εταιρειών», παρατηρεί ο Τακάσι Όμπα της Okasan Securities.

source: naftemporiki.gr

Επιστροφή της GM στο χρηματιστήριο


Επιστροφή της GM στο χρηματιστήριο


Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) επέστρεψε σήμερα η General Motors ύστερα από 18 μήνες απουσίας.

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) επέστρεψε σήμερα η General Motors ύστερα από 18 μήνες απουσίας.

Με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα αυξημένο, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ κατάφερε να αντλήσει ποσό ύψους 20,1 δισ. δολαρίων, σε μια από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στον κόσμο.

Η εταιρεία διέθεσε 478 εκατομμύρια κοινές μετοχές στην τιμή των 33 δολαρίων ανά μετοχή, αντλώντας 15,77 δισ. δολάρια, ενώ άντλησε και άλλα 4,35 δισ. δολάρια από την πώληση προνομιούχων μετοχών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στην ιστορία των ΗΠΑ, υπερβαίνοντας και εκείνη της Visa, η οποία το 2008 είχε αντλήσει 19,7 δισ. δολάρια.

Η αυτοκινητοβιομηχανία είχε διαγραφεί από το ταμπλό του NYSE τον Ιούνιο του 2009, όταν κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα. Έναν μήνα αργότερα εξήλθε από το καθεστώς χρεοκοπίας, με την αμερικανική κυβέρνηση να της έχει προσφέρει οικονομική βοήθεια ύψους 49,5 δισ. δολαρίων.

source: naftemporiki.gr

Honohan: Η Ιρλανδία θα λάβει δάνειο δεκάδων δισ. ευρώ


Honohan: Η Ιρλανδία θα λάβει δάνειο δεκάδων δισ. ευρώ

Ένα δάνειο αξίας «δεκάδων δισ.» πρόκειται να λάβει η Ιρλανδία από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, Patrick Honohan.

Ο Honohan δήλωσε πως περιμένει ότι «το δάνειο θα διατεθεί και θα αναληφθεί από την βρετανική κυβέρνηση ανάλογα με τις ανάγκες της».

Ο ίδιος μίλησε στη διάρκεια συνέντευξης στο ιρλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE. Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε χαρακτηριστικά στο κρατικό δίκτυο ότι «η πρόθεση και η προσδοκία, από μέρους τους και από μέρους μου, ότι οι διαπραγματεύσεις ή οι συζητήσεις θα έχουν αποτέλεσμα και ένα δάνειο θα είναι διαθέσιμο και θα χορηγηθεί ανάλογα με τις ανάγκες».

Πρόσθεσε δε πως «μιλάμε σίγουρα για ένα πολύ μεγάλο δάνειο, δεκάδων δισ. ευρώ, δεν γνωρίζω με ακρίβεια τι έχει τεθεί επί τάπητος σε αυτό το επίπεδο», πρόσθεσε.



source: capital.gr

Ευρωζώνη: Διευρύνθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών


Ευρωζώνη: Διευρύνθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Σημαντική διεύρυνση σημείωσε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης το Σεπτέμβριο, παρά την αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος.

Στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξαν ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ήταν ελλειμματικό κατά 13,1 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 6,9 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης αυξήθηκε στα 1,8 δισ. ευρώ από 0,2 δισ. ευρώ, όμως το έλλειμμα στο ισοζύγιο εισοδήματος ενισχύθηκε στα 5,5 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ και το έλλειμμα τρεχουσών μεταβιβάσεων – που περιλαμβάνει την κρατική βοήθεια προς χώρες εκτός της Ευρωζώνης – διευρύνθηκε στα 11,3 δισ. ευρώ από 7,6 δισ. ευρώ.

Σε μη εποχιακά αναπροσαρμοσμένη βάση, 16,5 δισ. ευρώ επενδύθηκαν στις αγορές ομολόγων και μετοχών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Περίπου 10,6 δισ. ευρώ αποσύρθηκαν από τις χρηματαγορές της νομισματικής ένωσης, ενώβ 27,2 δισ. ευρώ επενδύθηκαν στις αγορές ομολόγων.




source: capital.gr

Σταυράκης: Στα σκαριά νέα υποβάθμιση


Σταυράκης: Στα σκαριά νέα υποβάθμιση


Πριν κοπάσουν οι αντιδράσεις από την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας και από δεύτερο διεθνή οίκο αξιολόγησης, τους Moody’s, με όλα τα συνεπακόλουθα.

Μιλώντας χθες βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκε σε δυσάρεστες εξελίξεις επισημαίνοντας ότι «τα νέα δεν είναι ευχάριστα ούτε και από τον οίκο Moody’s». Εντούτοις παρουσιάστηκε καθησυχαστικός προς τις επιπτώσεις στους φορολογούμενους επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση φρόντισε έγκαιρα να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο δανεισμό της από το εξωτερικό.

«Επειδή φοβόμασταν για τα χειρότερα καλύψαμε έγκαιρα τον εξωτερικό δανεισμό για να αποφύγουμε τις σοβαρές επιπτώσεις στους φορολογούμενους. Σίγουρα όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι δημιουργούνται έμμεσες παρενέργειες στην κυπριακή οικονομία», είπε ψες στον ΑΝΤ1.

Όσον αφορά τις επισημάνσεις των Standard & Poor’s, για το μέγεθος του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη σχέση τους με το Ελληνικό δημόσιο και τα ελληνικά χρεόγραφα, ανέφερε ότι «αν και ως κυβέρνηση δεν συμμερίζονται την αρνητική αυτή προσέγγιση εντούτοις θα πρέπει να τη σεβαστούν».

Εξέφρασε παράλληλα την εμπιστοσύνη του στο τραπεζικό σύστημα, σημειώνοντας ότι ακόμη και αν οι εξελίξεις στην Ελλάδα χειροτερεύσουν, αν επιλυθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, τότε σίγουρα ανεξάρτητα με το τι θα γίνει στην Ελλάδα η Κύπρος θα μπορεί να αντιμετωπίσει τους θεωρητικούς κινδύνους που θα έρθουν από την Ελλάδα.

source: stockwatch.com.cy
Share |