Thursday, November 18, 2010

Σταυράκης: Στα σκαριά νέα υποβάθμιση


Σταυράκης: Στα σκαριά νέα υποβάθμιση


Πριν κοπάσουν οι αντιδράσεις από την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας και από δεύτερο διεθνή οίκο αξιολόγησης, τους Moody’s, με όλα τα συνεπακόλουθα.

Μιλώντας χθες βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκε σε δυσάρεστες εξελίξεις επισημαίνοντας ότι «τα νέα δεν είναι ευχάριστα ούτε και από τον οίκο Moody’s». Εντούτοις παρουσιάστηκε καθησυχαστικός προς τις επιπτώσεις στους φορολογούμενους επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση φρόντισε έγκαιρα να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο δανεισμό της από το εξωτερικό.

«Επειδή φοβόμασταν για τα χειρότερα καλύψαμε έγκαιρα τον εξωτερικό δανεισμό για να αποφύγουμε τις σοβαρές επιπτώσεις στους φορολογούμενους. Σίγουρα όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι δημιουργούνται έμμεσες παρενέργειες στην κυπριακή οικονομία», είπε ψες στον ΑΝΤ1.

Όσον αφορά τις επισημάνσεις των Standard & Poor’s, για το μέγεθος του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη σχέση τους με το Ελληνικό δημόσιο και τα ελληνικά χρεόγραφα, ανέφερε ότι «αν και ως κυβέρνηση δεν συμμερίζονται την αρνητική αυτή προσέγγιση εντούτοις θα πρέπει να τη σεβαστούν».

Εξέφρασε παράλληλα την εμπιστοσύνη του στο τραπεζικό σύστημα, σημειώνοντας ότι ακόμη και αν οι εξελίξεις στην Ελλάδα χειροτερεύσουν, αν επιλυθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, τότε σίγουρα ανεξάρτητα με το τι θα γίνει στην Ελλάδα η Κύπρος θα μπορεί να αντιμετωπίσει τους θεωρητικούς κινδύνους που θα έρθουν από την Ελλάδα.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |